Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών: Λήγει το θρίλερ

Ορίστηκε η τοποθεσία για την 36η Παν. Συγκέντρωση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/5/2017

Μετά από πολλά πισωγυρίσματα, αρκετές αλλαγές στην τοποθεσία και ένα μικρό θρίλερ με διαπραγματεύσεις, τελικά η Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών έκλεισε τοποθεσία διεξαγωγής για τα Λουτρά Νέας Απολλωνίας.

Είχε προηγηθεί η Καλαμπάκα με μεγάλη βεβαιότητα, η Ηγουμενίτσα και τόσα άλλα μέρη, όμως τελικά μετά από ακυρώσεις και νέες διαπραγματεύσεις, για πρώτη φορά με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, η Παν. Συγκ. Μοτοσυκλετιστών θα γίνει στα Λουτρά Βόλβης ή αλλιώς Λουτρά Νέας Απολλωνίας.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με ιαματικά λουτρά ξακουστά από την αρχαιότητα. Το μικρό χωριό έχει ελάχιστους κατοίκους και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τον τουρισμό με επισκέπτες από τα Βαλκάνια, όταν πριν την κρίση συμπλήρωνε πληρότητα από ντόπιους. Η τοποθεσία έχει τεράστια ποσότητα γεωθερμίας, που κατά καιρούς έχει συζητηθεί ακόμα και η δημιουργία βιομηχανικής ζώνης για να βρει τρόπο εκμετάλλευσης η τεράστια αυτή ποσότητα ενέργειας. Μεμονωμένα ως μέρος, αξίζει μία επίσκεψη έτσι κι αλλιώς, ιδιαίτερα για τα ιαματικά λουτρά. Τι γίνεται με την Πανελλήνια όμως;

Η Πανελλήνια Συγκέντρωση θα έπρεπε να γίνει είτε στην Ν. Ελλάδα είτε κάπου πιο κεντρικά, με δεδομένο ότι έχει μονοπωλήσει την Β. Ελλάδα με ελάχιστα διαλείμματα τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό όμως δεν είναι θέμα επιλογής. Τα σωματεία και οι λέσχες που απαρτίζουν την ΜΟΤ.Ο.Ε. αναλαμβάνουν αντίστοιχα να βοηθήσουν στην διοργάνωση και την διεξαγωγή. Κινητικότητα και διάθεση για αυτό, δεν δείχνουν κάθε φορά νέοι άνθρωποι αν και τους προτείνεται. Φτάνουμε έτσι την τελευταία στιγμή κάθε φορά, και φέτος το περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, να συζητείται στο τέλος η Β. Ελλάδα.

Η δυσκολία στην διαπραγμάτευση και στην επιλογή της τοποθεσίας, υπάρχει γιατί η Πανελλήνια χρειάζεται μία σειρά από μέτρα (βλ. έξοδα) από την μεριά του Δήμου που την φιλοξενεί, τα οποία δεν είναι και βέβαιο ότι θα αποσβεστούν από την κίνηση των ντόπιων επιχειρήσεων, μέσα από την επισκεψημότητα. Δεύτερος λόγος είναι η ασφάλεια και η ανησυχία των ντόπιων που γνωρίζουν ότι η Πανελλήνια συνοδεύεται – δυστυχώς – και από ατυχήματα. Τα τελευταία χρόνια, η πιο άμεση αντιμετώπιση της Τροχαίας έγινε στην Καστοριά. Με το Νεστόριο να φιλοξενεί την Πανελλήνια, ο κύριος όγκος των επισκεπτών βρισκόταν στην πόλη της Καστοριάς, που μετά την επίθεση σε περιπολικό το πρώτο βράδυ, η τροχαία έφερε διμοιρία των ΜΑΤ το επόμενο και χωρίς να επέμβει άμεσα χαλώντας το σκηνικό που είχε στηθεί, μοίραζε κλίσεις μέχρι το ξημέρωμα προχωρώντας και σε κατασχέσεις μοτοσυκλετών. Πριν από αυτό, κι από τότε, δεν έχουμε δει τόσο καλή αστυνόμευση...

Φέτος η τοποθεσία που έχει επιλεγεί, θα θέσει τους τοπικούς δήμους στα όριά τους. Με δεδομένο ότι το μικρό χωριό δεν προσφέρει «ζωή» εκτός του κάμπινγκ, οι μοτοσυκλέτες θα μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα εκατέρωθεν ενός δρόμου που αποτελείται από μεγάλες ευθείες. Αυτό είναι το επόμενο πρόβλημα για την Πανελλήνια Συγκέντρωση και όλα τα σκηνικά που θα στηθούν από τα ίδια άτομα. Εδώ η ευθύνη θα πέσει, για άλλη μία φορά, στην τοπική αστυνομία και τροχαία, που είναι αμφίβολο αν θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να ελέγξουν τον κόσμο και να περιορίσουν τα φαινόμενα της Πανελλήνιας και κατ’ επέκταση τα ατυχήματα. Ευχόμαστε να μην είναι αυτή η περίπτωση και να μην συμβεί το παραμικρό!

Ήδη, σε άλλη συγκέντρωση / μοτοπορεία, πρόσφατα στην Β. Ελλάδα, ερευνάται ένα τραγικό δυστύχημα, για το οποίο αναμένουμε την ενημέρωση από την Τροχαία Σερρών πριν επεκταθούμε.

Με μία δόση υπερβολής, αλλά και κοντά στην πραγματικότητα, την ταχύτητα των μοτοσυκλετών ίσως ανακόψει το αέρινο τοίχος από μυγάκια / ζουζούνια κτλ που θα περιβάλλει την παλιά εθνική οδό. Την άνοιξη είναι αδύνατο να βγάλεις όλο τον δρόμο, αν δεν σταματήσεις για να καθαρίσεις ζελατίνα, έχοντας μερικά κιλά μαμούνια επάνω σου. Το πρόβλημα είναι πολλαπλά μικρότερο τον Ιούνιο, όμως φέτος τόσο οι βροχές που έχουν τραβήξει σε διάρκεια, όσο και οι λιγότεροι ψεκασμοί στην περιοχή, ίσως να παίξουν τον ρόλο τους. Για το κάμπινγκ ας προετοιμαστούν όλοι με τον καλύτερο τρόπο, για το χειρότερο σμήνος…

Ευχόμαστε λοιπόν, για ακόμα μία φορά, την επιτυχή διοργάνωση της Πανελλήνιας Συγκέντρωσης με μηδενικά ατυχήματα και στο καλύτερο δυνατό κλίμα. Τις επόμενες μέρες η ΜΟΤ.Ο.Ε. θα ενημερώσει και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

BMW M 1000 R μεταμορφώθηκε σε “γουρούνα” 207 ίππων

Δημιουργός: “Έχεις επιτάχυνση ανάλογη superbike, αλλά με σταθερότητα αυτοκινήτου”
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

9/1/2026

Δεν είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις μια streetfighter μοτοσυκλέτα να μετατρέπεται σε γουρούνα, πόσο μάλλον μια που μπορεί να οδηγηθεί στο δρόμο, αλλά αυτό ακριβώς έκανε η εταιρεία Exeet.

Μια μοτοσυκλέτα με ισχύ 207 ίππων και ένα ATV στην ίδια πρόταση είναι κάτι που σίγουρα δεν συναντάμε συχνά, αλλά αυτό ακριβώς γίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση, με την αρκετά αλλαγμένη BMW M1000 R (το τεστ της οποίας βρίσκεται στο τεύχος #674 του MOTO) που μπορεί να οδηγηθεί και κανονικά στον δρόμο.

Η γερμανική εταιρεία Exeet GmbH, που βρίσκεται πίσω από αυτή την ιδιαίτερη κατασκευή, είναι στην πραγματικότητα πολύ γνωστή για τη μετατροπή μοτοσυκλετών σε ισχυρότατα ATV.

BMW

Η εταιρεία έχει μετατρέψει στο παρελθόν διάφορα μοντέλα Kawasaki σε ATV, συμπεριλαμβανομένης μιας Z H2. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει μια BMW S1000 R και μια Ducati Streetfighter ως βάση για προηγούμενα ATV οχήματα με άδεια κυκλοφορίας.

Η Exeet ιδρύθηκε το 2012 από τον βετεράνο οδηγό ATV Sebastian Jornitz, ο οποίος πέρασε χρόνια σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα δικά του αγωνιστικά ATV οχήματα, καθώς και διευθύνοντας τη δική του αντιπροσωπεία. Αυτό συνέβαινε πριν από την ίδρυση της συγκεκριμένης εταιρείας.

Τώρα, όσον αφορά το νέο ATV με βάση το M1000 R, χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα 999 κυβικών που αποδίδει 207 ίππους στις  13.750 σ.α.λ. και ελαφρώς αυξημένη ροπή με 11,82 (έναντι 11,52 της M1000 R) kg.m στις 11.100 σ.α.λ.

ATV

Το ATV είναι καταχωρημένο στη Γερμανία ως νέο όχημα και κατασκευάστηκε για έναν πελάτη της εταιρείας. Τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν παραμείνει τα ίδια, όμως αλλαγή έχουμε φυσικά στο πλαίσιο, καθώς το ATV φέρει ένα που έχει κατασκευαστεί από την Exeet.

Η μπροστινή ανάρτηση είναι της Öhlins και έχει ρυθμιστεί ειδικά για το συγκεκριμένο όχημα. Το πλαίσιο όπως είπαμε κατασκευάστηκε από την Exeet, ενώ το όχημα φέρει επίσης ειδικό φέρινγκ με κομμάτια από ανθρακονήματα.

Η εταιρεία δήλωσε: “Έχει παρόμοια αίσθηση με ένα μονοθέσιο της Φόρμουλα 2, αλλά με τιμόνι μοτοσυκλέτας - θετικά τρελό. Στο δρόμο είναι εξαιρετικά ακριβές: κοφτερό στις στροφές, με καλή αίσθηση και κτηνώδες αλλά παράλληλα ελεγχόμενο φρενάρισμα. Στην πίστα γίνεται μια πραγματική εμπειρία, καθώς μπορείς να φρενάρεις αργά μέσα στην στροφή, να στρίψεις με πολλά και να έχεις μία επιτάχυνση ανάλογη ενός superbike, αλλά με καλύτερη σταθερότητα”.

Προφανώς ο δημιουργός εννοεί για την ευθεία και μέχρι ένα ορισμένο όριο ταχύτητας, είναι λίγο δύσκολο να πιστέψει κανείς πως θα μπορεί να στρίψει με την εμπιστοσύνη ενός καρτ, οπότε το ζήτημα των στροφών παραμένει ανοικτό, έως ότου υπάρχει υλικό από πρακτική δοκιμή του.

Πατώντας στον σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το ιδιαίτερο αυτό δημιούργημα της Exeet.

Ετικέτες