PIERER Mobility AG: Νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2022

Άνοδος πωλήσεων μοτοσυκλετών και ποδηλάτων, και αύξηση κερδών
Pierer Group οικονομικά αποτελέσματα 2022
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/1/2023

Η PIERER Mobility AG, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις μοτοσυκλέτες των KTM, GASGAS και Husqvarna, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, τα οποία σκιαγραφούν μια ακόμα χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά τόσο στις πωλήσεις δικύκλων, όσο και στα κέρδη προ φόρων και τόκων.

Το 2022 έκλεισε με πωλήσεις 375,612 μοτοσυκλετών, κάτι που μεταφράζεται σε άνοδο 13% σε σχέση με το 2021 (με 332.881 πωλήσεις), και σε 12 συνεχόμενα χρόνια συνεχής ανόδου για το συγκρότημα εταιρειών του Stefan Pierer.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη το 2022 έφτασαν τις 130.000 μοτοσυκλέτες, ενώ τα 2/3 του συνόλου των πωλήσεων του γκρουπ (245.000 περίπου) πωλήθηκαν σε αγορές εκτός της Ε.Ε., με το μερίδιο του λέοντος να καταλήγει σε Βόρεια Αμερική, Ινδία και Αυστραλία.

Επιπρόσθετα, πωλήθηκαν 118.427 ποδήλατα (συμπεριλαμβανομένων και την ηλεκτρικών), που σε σχέση με τα 102.753 του 2021 μεταφράζονται σε αύξηση 15+%.

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τα έσοδα του 2022 να κυμανθούν μεταξύ 2,420 και 2,435 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 19% περίπου συγκριτικά με το 2021. Τέλος το Δ.Σ. αναμένεται τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) να κυμανθούν μεταξύ 9 και 10%.

Όσον αφορά στο 2023, η PIERER Mobility AG κάνει πρόβλεψη για περαιτέρω άνοδο πωλήσεων μεταξύ 6 και 10%, και αύξηση EBIT κατά 8 με 10%

Ετικέτες

Γκοργκόλης Α.Ε.: 1η εταιρεία στις πωλήσεις δικύκλων στην Ελλάδα για 16 σερί χρονιά

Με τις SYM, Daytona, QJMOTOR, Zontes και KOVE - Έχασε μόνο μία πρωτιά
Γκοργκόλης number one
13/1/2026

H Γκοργκόλης Α.Ε. κατάφερε για 16η σερί χρονιά να κατακτήσει την κορυφή στις πωλήσεις δικύκλου στην ελληνική αγορά με τις εταιρείες που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα να φέρνουν την εταιρεία στην πρώτη θέση.

Με τις SYM, Daytona, QJMOTOR, Zontes και KOVE και τις δύο πρώτες από αυτές να έχουν δίκυκλα που ταιριάζουν γάντι στις ανάγκες και την τσέπη του Έλληνα αναβάτη, η Γκοργκόλης A.E. ήταν η πρωταγωνίστρια εταιρεία και τη χρονιά που μας πέρασε στην εγχώρια αγορά έχοντας μόνο μία "απώλεια" αναφορικά με τις πρωτιές που κατέκτησε. Συγκεκριμένα σε επίπεδο εταιρείας η SYM, που ήταν επί σειρά ετών στην πρώτη θέση, έπεσε στη δεύτερη με τη Honda να παίρνει τα πρωτεία, κάτι που θα επισημοποιηθεί όταν θα έχουμε στα χέρια μας και τα επίσημα στοιχεία, αν και θεωρείται αυτή τη στιγμή δεδομένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2025, η Γκοργκόλης Α.Ε. παρέμεινε στην 1η θέση στις ταξινομήσεις, με μερίδιο 31% και αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα τρία δίκυκλα και μοτοσυκλέτες που πωλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν από εταιρεία που αντιπροσωπεύει η Γκοργκόλης Α.Ε.

Η ελληνική εταιρεία πήρε την 1η θέση στη γενική κατάταξη, με διαφορά 10 μονάδων από τη δεύτερη, την 1η θέση στην κατηγορία των scooters, με διαφορά άνω των 16 μονάδων από τη δεύτερη, με τη SYM να παραμένει σταθερά 1η σε αυτήν την κατηγορία για 14η συνεχόμενη χρονιά. Η Γκοργκόλης Α.Ε. πήρε επίσης την 1η θέση και στα παπιά με διαφορά άνω των 26 μονάδων, με τη Daytona να έχει στις τάξεις της το best seller DY125RS.

Τα ανωτέρω δεν περιλαμβάνουν τις ταξινομήσεις των 50 cc, συμβατικών και ηλεκτρικών, κατηγορία στην οποία η Γκοργκόλης Α.Ε. επίσης έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 2025 αποτέλεσε για την εταιρεία χρονιά περαιτέρω ανάπτυξης και στις εξαγωγές. Με συνολικές πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό να ξεπερνούν τις 32.000 μονάδες. Η εξαγωγική δραστηριότητα αντιστοιχεί πλέον στο 15% των εγχώριων πωλήσεων με την Γκοργκόλης Α.Ε. να έχει παρουσία σε 10 αγορές του εξωτερικού.