PIERER Mobility AG: Νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2022

Άνοδος πωλήσεων μοτοσυκλετών και ποδηλάτων, και αύξηση κερδών
Pierer Group οικονομικά αποτελέσματα 2022
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/1/2023

Η PIERER Mobility AG, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις μοτοσυκλέτες των KTM, GASGAS και Husqvarna, ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, τα οποία σκιαγραφούν μια ακόμα χρονιά-ρεκόρ όσον αφορά τόσο στις πωλήσεις δικύκλων, όσο και στα κέρδη προ φόρων και τόκων.

Το 2022 έκλεισε με πωλήσεις 375,612 μοτοσυκλετών, κάτι που μεταφράζεται σε άνοδο 13% σε σχέση με το 2021 (με 332.881 πωλήσεις), και σε 12 συνεχόμενα χρόνια συνεχής ανόδου για το συγκρότημα εταιρειών του Stefan Pierer.

Οι πωλήσεις στην Ευρώπη το 2022 έφτασαν τις 130.000 μοτοσυκλέτες, ενώ τα 2/3 του συνόλου των πωλήσεων του γκρουπ (245.000 περίπου) πωλήθηκαν σε αγορές εκτός της Ε.Ε., με το μερίδιο του λέοντος να καταλήγει σε Βόρεια Αμερική, Ινδία και Αυστραλία.

Επιπρόσθετα, πωλήθηκαν 118.427 ποδήλατα (συμπεριλαμβανομένων και την ηλεκτρικών), που σε σχέση με τα 102.753 του 2021 μεταφράζονται σε αύξηση 15+%.

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τα έσοδα του 2022 να κυμανθούν μεταξύ 2,420 και 2,435 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί σε αύξηση 19% περίπου συγκριτικά με το 2021. Τέλος το Δ.Σ. αναμένεται τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) να κυμανθούν μεταξύ 9 και 10%.

Όσον αφορά στο 2023, η PIERER Mobility AG κάνει πρόβλεψη για περαιτέρω άνοδο πωλήσεων μεταξύ 6 και 10%, και αύξηση EBIT κατά 8 με 10%

Ετικέτες

Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια ευρώ σε έναν χρόνο από πρόστιμα για κράνος – Παραβάτης ένας στους 10

Η καμπάνια ‘Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους’ συμπλήρωσε έναν χρόνο και η Αστυνομία εξέδωσε τον απολογισμό της
sym ttlbt
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

9/7/2026

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2025 και έκτοτε έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι μπλόκων και ελέγχων από την Αστυνομία, με τη χρήση κράνους να συνιστά μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς συνοδεύεται από εβδομαδιαία δελτία Τύπου με τα σχετικά ευρήματα.

Κάνοντας λοιπόν τον απολογισμό της, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, πως στη διάρκεια του χρόνου αυτού έγιναν 974.582 έλεγχοι και μέσω αυτών βεβαιώθηκαν 95.603 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αυτό σημαίνει πως χοντρικά ένας στους δέκα δεν φορούσε κράνος, το 9,8% για την ακρίβεια.

Η ανάλυση των ευρημάτων μας λέει πως 84.943 παραβάσεις βεβαιώθηκαν σε αναβάτες δικύκλων – με 3.054 εξ αυτών εργαζόμενους ως διανομείς – και άλλες 10.660 αφορούσαν επιβάτες σε δίκυκλα.

Στο άθροισα συγκαταλέγονται και 15.940 αναβάτες ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), για τους οποίους το κράνος είναι επίσης υποχρεωτικό, αλλά το πρόστιμο μόλις 30 ευρώ.

Με έναν απλό υπολογισμό (παραβάσεις επί πρόστιμα, υπολογίζοντας διπλά για τους συνεπιβάτες καθώς πληρώνει πρόστιμο γι’ αυτούς και ο αναβάτης), προκύπτει μια σούμα τουλάχιστον 31.582.700 ευρώ.

Λέμε ‘τουλάχιστον’ διότι δεν αποκλείεται κάποιοι εκ των παραβατών να είναι υπότροποι, κάτι που σημαίνει πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς θα είναι πολύ αυστηρότερα. Θυμίζουμε πως βάσει του νέου ΚΟΚ, η πρώτη υποτροπή επισύρει χίλια ευρώ πρόστιμο, ενώ από τη δεύτερη και μετά πέφτουν διχίλιαρα.

Για κάθε μια από τις δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις αυτές, οι αναβάτες έχασαν και το δίπλωμα οδήγησής τους για 30 μέρες, ενώ σε περιπτώσεις υποτροπής το διάστημα αυτό πολλαπλασιάζεται σε έξι μήνες για την πρώτη και έναν χρόνο για κάθε επόμενη. Μάλιστα από την πρώτη υποτροπή απαιτείται επανάληψη εκπαίδευσης και εξέτασης για να επιστραφεί το δίπλωμα, αυξάνοντας κι άλλο τη λυπητερή.

Από τα εβδομαδιαία δελτία Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορούμε ακόμη να δούμε πως υπάρχει μια ελαφρά περιοδική διακύμανση που δίχως άλλο συνδέεται με την εποχή του χρόνου, αλλά και την εκάστοτε συγκυρία (λ.χ. γιορτές και αργίες).

Ο αριθμός των αστυνομικών ελέγχων ακολουθεί μια ανάλογη διακύμανση, καθώς τον Χειμώνα έχουμε κατά μέσο όρο 15 με 16.000 ελέγχους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός ξεπερνά με συνέπεια τους 20.000.

Έτσι το ποσοστό παραβατών ανά ελέγχους επιδεικνύει μια σχετική σταθερότητα, κυμαινόμενο μεταξύ 6 και 10%, με τις μεγαλύτερες τιμές να σημειώνονται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και τις μικρότερες τους κρύους.