Ρέπλικα του αμφίβιου scooter της Lambretta βγαίνει σε δημοπρασία

Πιστό αντίγραφο του one-off μοντέλου του 1964, σε λειτουργική κατάσταση
Lambretta amphi-scooter
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/4/2023

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά αμφίβια δίκυκλα, ωστόσο το αμφίβιο scooter της Lambretta που δημοπρατείται στη Βρετανία, κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία.

Με 76 χρόνια ένδοξης ιστορίας το αμέσως πιο διάσημο σκούτερ στον κόσμο μετά τη Vespa, είναι η Lambretta. Η Ιταλική φίρμα με καταγωγή από το Lambrate κοντά στο Μιλάνο, τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει το δημοφιλές και αναγνωρίσιμο όνομα της ανά τον κόσμο, με σύγχρονες για την εποχή προτάσεις.

Αφήνουμε τις νέες δημιουργίες της διάσημης φίρμας για να ασχοληθούμε με ένα ιδιαίτερο μοντέλο της Lambretta το οποίο θα δημοπρατηθεί τον Μάιο από τον Αγγλικό οίκο δημοπρασιών H & H Auctions. Ο λόγος για ένα αμφίβιο scooter το οποίο βασίζεται σε ένα άλλο αμφίβιο scooter. Σας μπερδέψαμε, και εξηγούμαστε. Το 1965 οι εισαγωγείς της Lambretta στο Ηνωμένο Βασίλειο, Lambretta Concessionaires, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα one-off αμφίβιο scooter το οποίο θα εμφανιζόταν στην Έκθεση Μοτοσυκλετών και Ποδηλάτων του Brighton. Για να συμβεί αυτό, χρησιμοποίησαν μια Lambretta J125 του 1964 στην οποία πρόσθεσαν σανίδες του σερφ εκατέρωθεν της, καθώς και ένα περιστροφικό κουπί (rotary paddle) που συνδέεται στον πίσω τροχό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Lambretta Amphi-Scooter.

Lambretta Amphi-Scooter

Τα χρόνια πέρασαν και φτάνουμε στο 2015, όπου ένας Ιταλός ονόματι Costantino Frontalini -ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Διεθνούς Μουσείου Sidecar με έδρα το Cingoli στην Ιταλία- αποφάσισε ότι ήθελε να αναδημιουργήσει το Lambretta Amphi-Scooter. Αγόρασε λοιπόν μια Lambretta J125 του 1964, προσπαθώντας το δημιούργημα του να είναι όσο το δυνατόν κοντά στο αρχικό μοντέλο, με τις σανίδες του και με την προπέλα του.

Lambretta Amphi-Scooter

Μετά από 700 ώρες εργασίας, και με ένα κόστος που υπερέβη τα 20.000 ευρώ, κατάφερε να πετύχει τον σκοπό του, και αποφάσισε να βγάλει το Lambretta Ampi-Scooter σε δημοπρασία τον Μάιο του 2023, με τη βοήθεια του αγγλικού οίκου H & H Auctions. Η αρχική του τιμή είναι 8.000 αγγλικές λίρες (9.000 ευρώ) ωστόσο σύμφωνα με τους εκπροσώπους του οίκου, αναμένεται να πωληθεί κοντά στις 16.000 αγγλικές λίρες (18.178 ευρώ) -ούτε τα έξοδα κατασκευής δεν θα βγάλει δηλαδή.

Lambretta Amphi-Scooter

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από το πρωτότυπο αμφίβιο scooter της Lambretta, δείτε το παρακάτω βίντεο όπου ο έμπορος της London Lambretta, Jack Hornsby, πραγματοποιεί βόλτα στον Τάμεση με συνεπιβάτη την κόρη του.

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Υψηλού επιπέδου εξοπλισμός, 3 εκδόσεις

Με Start-Stop, ABS, TFT, Keyless, ακόμα και TCS στα 2 κορυφαία μοντέλα της σειράς
Thrust Motor DSR
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/12/2023

Τον Φεβρουάριο αναμένεται στη χώρα μας η νέα οικογένεια αστικών scooter DSR της Thrust Motor, σε 2 κυβισμούς (125 & 150 κ.εκ.) και σε 3 εκδόσεις εξοπλισμού.

Το design των DSR είναι ιδιαίτερα σύγχρονο, ενώ οι διαστάσεις τους είναι μικρές, καθιστώντας τα ιδανικά για αστικές μετακινήσεις, καθώς δεν θα κολλήσουν ούτε στο πιο δύσκολο μποτιλιάρισμα. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και χειρολαβές. Τα DSR διαθέτουν και χαμηλή ζελατίνα που προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη. Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 μπροστά και 13 ιντσών πίσω), με διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Ίδιο είναι το ύψος σέλας στα χαμηλά 770 mm, ίδιο και το μεταξόνιο στα 1.375 κ.εκ.

Η πιο οικονομική έκδοση είναι το DSR 125 AC, με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm και 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 mm μπροστά και δισκόφρενο 220 mm πίσω, με σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Η οθόνη οργάνων είναι ψηφιακή LCD.

Thrust Motor DSR

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2.

Το DSR 125 LC ανεβάζει κατακόρυφα τον εξοπλισμό σε σχέση με την AC έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop και ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Τέλος, το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της οικογένειας είναι το DSR 150 LC, με 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα 3 DSR αναμένονται στη χώρα μας τον 2ο μήνα του 2024, στις 3 προαναφερθείσες εκδόσεις και σε 3 χρώματα: Γκρι Ματ, Λευκό και Κόκκινο Ματ