Ρέπλικα του αμφίβιου scooter της Lambretta βγαίνει σε δημοπρασία

Πιστό αντίγραφο του one-off μοντέλου του 1964, σε λειτουργική κατάσταση
Lambretta amphi-scooter
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/4/2023

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά αμφίβια δίκυκλα, ωστόσο το αμφίβιο scooter της Lambretta που δημοπρατείται στη Βρετανία, κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία.

Με 76 χρόνια ένδοξης ιστορίας το αμέσως πιο διάσημο σκούτερ στον κόσμο μετά τη Vespa, είναι η Lambretta. Η Ιταλική φίρμα με καταγωγή από το Lambrate κοντά στο Μιλάνο, τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει το δημοφιλές και αναγνωρίσιμο όνομα της ανά τον κόσμο, με σύγχρονες για την εποχή προτάσεις.

Αφήνουμε τις νέες δημιουργίες της διάσημης φίρμας για να ασχοληθούμε με ένα ιδιαίτερο μοντέλο της Lambretta το οποίο θα δημοπρατηθεί τον Μάιο από τον Αγγλικό οίκο δημοπρασιών H & H Auctions. Ο λόγος για ένα αμφίβιο scooter το οποίο βασίζεται σε ένα άλλο αμφίβιο scooter. Σας μπερδέψαμε, και εξηγούμαστε. Το 1965 οι εισαγωγείς της Lambretta στο Ηνωμένο Βασίλειο, Lambretta Concessionaires, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα one-off αμφίβιο scooter το οποίο θα εμφανιζόταν στην Έκθεση Μοτοσυκλετών και Ποδηλάτων του Brighton. Για να συμβεί αυτό, χρησιμοποίησαν μια Lambretta J125 του 1964 στην οποία πρόσθεσαν σανίδες του σερφ εκατέρωθεν της, καθώς και ένα περιστροφικό κουπί (rotary paddle) που συνδέεται στον πίσω τροχό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Lambretta Amphi-Scooter.

Lambretta Amphi-Scooter

Τα χρόνια πέρασαν και φτάνουμε στο 2015, όπου ένας Ιταλός ονόματι Costantino Frontalini -ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Διεθνούς Μουσείου Sidecar με έδρα το Cingoli στην Ιταλία- αποφάσισε ότι ήθελε να αναδημιουργήσει το Lambretta Amphi-Scooter. Αγόρασε λοιπόν μια Lambretta J125 του 1964, προσπαθώντας το δημιούργημα του να είναι όσο το δυνατόν κοντά στο αρχικό μοντέλο, με τις σανίδες του και με την προπέλα του.

Lambretta Amphi-Scooter

Μετά από 700 ώρες εργασίας, και με ένα κόστος που υπερέβη τα 20.000 ευρώ, κατάφερε να πετύχει τον σκοπό του, και αποφάσισε να βγάλει το Lambretta Ampi-Scooter σε δημοπρασία τον Μάιο του 2023, με τη βοήθεια του αγγλικού οίκου H & H Auctions. Η αρχική του τιμή είναι 8.000 αγγλικές λίρες (9.000 ευρώ) ωστόσο σύμφωνα με τους εκπροσώπους του οίκου, αναμένεται να πωληθεί κοντά στις 16.000 αγγλικές λίρες (18.178 ευρώ) -ούτε τα έξοδα κατασκευής δεν θα βγάλει δηλαδή.

Lambretta Amphi-Scooter

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από το πρωτότυπο αμφίβιο scooter της Lambretta, δείτε το παρακάτω βίντεο όπου ο έμπορος της London Lambretta, Jack Hornsby, πραγματοποιεί βόλτα στον Τάμεση με συνεπιβάτη την κόρη του.

Ατύχημα με μοτοσυκλέτα είχε ο Τσέχος Πρόεδρος Petr Pavel

Λάτρης των δυο τροχών, ο Pavel έπεσε την ώρα που οδηγούσε στην πίστα
Petr Pavel
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/5/2024

Ο 62χρονος Petr Pavel, ο 4ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας και φανατικός αναβάτης μοτοσυκλέτας, είχε ένα μικροατύχημα οδηγώντας μοτοσυκλέτα με χαμηλή ταχύτητα σε ασφάλτινη πίστα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της χώρας του, όπου και παρέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μέσα στην Παρασκευή οι γιατροί του έδωσαν εξιτήριο.

Πρόσφατα έχουμε δει τον Pavel να δίνει το παρών τόσο σε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Moto Guzzi στο Mandello Del Lario, όπου οδήγησε το νέο Stelvio, αλλά και στη διοργάνωση της Harley-Davidson στην Πράγα. Ο Pavel έχει για προσωπική μοτοσυκλέτα μια BMW R 1250 GS, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι ακριβώς έκανε στην πίστα και το πώς και πού χτύπησε.

Ο Pavel δεν παρέμεινε για πολύ στο νοσοκομείο, ενώ το γραφείο τύπου του Τσέχου Προέδρου ανακοίνωσε πως ο πρώην αρχηγός του στρατού της Τσεχίας θα επιστρέψει άμεσα στα καθήκοντά του.

Ετικέτες