Ρέπλικα του αμφίβιου scooter της Lambretta βγαίνει σε δημοπρασία

Πιστό αντίγραφο του one-off μοντέλου του 1964, σε λειτουργική κατάσταση
Lambretta amphi-scooter
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/4/2023

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετά αμφίβια δίκυκλα, ωστόσο το αμφίβιο scooter της Lambretta που δημοπρατείται στη Βρετανία, κρύβει μια ξεχωριστή ιστορία.

Με 76 χρόνια ένδοξης ιστορίας το αμέσως πιο διάσημο σκούτερ στον κόσμο μετά τη Vespa, είναι η Lambretta. Η Ιταλική φίρμα με καταγωγή από το Lambrate κοντά στο Μιλάνο, τα τελευταία χρόνια έχει αναβιώσει το δημοφιλές και αναγνωρίσιμο όνομα της ανά τον κόσμο, με σύγχρονες για την εποχή προτάσεις.

Αφήνουμε τις νέες δημιουργίες της διάσημης φίρμας για να ασχοληθούμε με ένα ιδιαίτερο μοντέλο της Lambretta το οποίο θα δημοπρατηθεί τον Μάιο από τον Αγγλικό οίκο δημοπρασιών H & H Auctions. Ο λόγος για ένα αμφίβιο scooter το οποίο βασίζεται σε ένα άλλο αμφίβιο scooter. Σας μπερδέψαμε, και εξηγούμαστε. Το 1965 οι εισαγωγείς της Lambretta στο Ηνωμένο Βασίλειο, Lambretta Concessionaires, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα one-off αμφίβιο scooter το οποίο θα εμφανιζόταν στην Έκθεση Μοτοσυκλετών και Ποδηλάτων του Brighton. Για να συμβεί αυτό, χρησιμοποίησαν μια Lambretta J125 του 1964 στην οποία πρόσθεσαν σανίδες του σερφ εκατέρωθεν της, καθώς και ένα περιστροφικό κουπί (rotary paddle) που συνδέεται στον πίσω τροχό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το Lambretta Amphi-Scooter.

Lambretta Amphi-Scooter

Τα χρόνια πέρασαν και φτάνουμε στο 2015, όπου ένας Ιταλός ονόματι Costantino Frontalini -ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Διεθνούς Μουσείου Sidecar με έδρα το Cingoli στην Ιταλία- αποφάσισε ότι ήθελε να αναδημιουργήσει το Lambretta Amphi-Scooter. Αγόρασε λοιπόν μια Lambretta J125 του 1964, προσπαθώντας το δημιούργημα του να είναι όσο το δυνατόν κοντά στο αρχικό μοντέλο, με τις σανίδες του και με την προπέλα του.

Lambretta Amphi-Scooter

Μετά από 700 ώρες εργασίας, και με ένα κόστος που υπερέβη τα 20.000 ευρώ, κατάφερε να πετύχει τον σκοπό του, και αποφάσισε να βγάλει το Lambretta Ampi-Scooter σε δημοπρασία τον Μάιο του 2023, με τη βοήθεια του αγγλικού οίκου H & H Auctions. Η αρχική του τιμή είναι 8.000 αγγλικές λίρες (9.000 ευρώ) ωστόσο σύμφωνα με τους εκπροσώπους του οίκου, αναμένεται να πωληθεί κοντά στις 16.000 αγγλικές λίρες (18.178 ευρώ) -ούτε τα έξοδα κατασκευής δεν θα βγάλει δηλαδή.

Lambretta Amphi-Scooter

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από το πρωτότυπο αμφίβιο scooter της Lambretta, δείτε το παρακάτω βίντεο όπου ο έμπορος της London Lambretta, Jack Hornsby, πραγματοποιεί βόλτα στον Τάμεση με συνεπιβάτη την κόρη του.

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους!

Η πρωτιά που είχαμε προ κρίσης εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη χώρα μας
Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/7/2026

Η περασμένη χρονιά, 2025, ολοκληρώθηκε σηματοδοτώντας ένα ακόμη 12μηνο σταθερής ανάπτυξης για την ελληνική αγορά μοτοσυκλέτας. Φτάνοντας στις 80.416 ταξινομήσεις, τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά μας έχει ανακάμψει από τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, φτάνοντας ξανά σε επίπεδα προ 20ετίας.

Ανάλογα νούμερα βλέπαμε την περίοδο 2004-2006, όταν η αγορά της χώρας μας κυμαινόταν γύρω από τις 80.000 ταξινομήσεις, πριν φτάσει η κρίση που τη βύθισε στα επίπεδα των 30.000, με το ελάχιστο να σημειώνεται το 2017 με 28.852 – μια βουτιά που δεν παρατηρήθηκε σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε τέτοιο μέγεθος κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Το 2005 είχε κυκλοφορήσει μια εκτενής μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναδεικνυόταν η σημασία της μοτοσυκλέτας στην ελληνική κοινωνία, καθώς ήδη από τότε η Ελλάδα μετρούσε 101 μοτοσυκλέτες ανά 1.000 κατοίκους, νούμερο απλησίαστο για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή αγορά.

Η κοντινότερη επίδοση καταγραφόταν στην Ελβετία με 80 μοτοσυκλέτες/1000 κατοίκους και μετά ακολουθούσαν οι Ιταλία με 79, η Γερμανία με 46 και η Ισπανία με 42.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν η αγορά μας ανέκαμψε σημαντικά και με σταθερή πρόοδο έχει ξαναφτάσει σήμερα σε επίπεδα που είχαμε να δούμε για σχεδόν 20 χρόνια. Στο ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές αγορές βιώνουν μια πιο σύνθετη κατάσταση, όπου για παράδειγμα το 2025 έκλεισε με αισθητή πτώση για τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία είδαν τις αγορές τους συρρικνώνονται σε ποσοστά από -6% (Ιταλία) ως και -36,7% (Γερμανία), με μόνη την Ισπανία να βλέπει θετικό πρόσημο (+8,3%), ενόσω η Ελλάδα συνέχισε τη διαρκή άνοδο μαζεύοντας άλλο ένα 3,12% για να φτάσει στις 80.416 ταξινομήσεις της περασμένης χρονιάς.

Στα δε νούμερα αυτά υπολογίζονται μόνο οι πωλήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών, αγνοούν δηλαδή τις εισαγωγές μεταχειρισμένων από το εξωτερικό, ούτε οι πωλήσεις ειδικών κατηγοριών, όπως οι off-road που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν εκδίδουν πινακίδες κυκλοφορίας.

Η Ελλάδα παραμένει η αναλογικά πρώτη χώρα της Ευρώπης σε μοτοσυκλέτες ανά 1000 κατοίκους, παρότι είναι μια από τις πληθυσμιακά μικρότερες και φτωχότερες, αλλά και κόντρα σε ένα κράτος που κάνει ό,τι μπορεί για να μας αναγκάσει να τις παρκάρουμε: μπάχαλο με την έκδοση πινακίδων, ανελέητο κυνήγι στο παρκάρισμα παρότι δεν προσφέρεται καμιά εναλλακτική λύση, ολοένα και αυστηρότερα πρόστιμα με αφαίρεση διπλώματος για ψύλλου πήδημα, ληστρικοί και αυθαίρετοι φόροι επί φόρων, υψηλότατος ΦΠΑ σε υποχρεωτικό εξοπλισμό και οδικές υποδομές που κάνουν ό,τι μπορούν για να απειλήσουν τη σωματική μας ακεραιότητα.

Σε αυτό το κλίμα και κόντρα σε κάθε λογική, η Ελλάδα παραμένει ισχυρό προπύργιο της μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη και τα νούμερα το αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας: απ’ το ναδίρ του 2017 ως την επίδοση του 2025 μεσολαβούν εννιά χρόνια που αναλογούν σε αύξηση των ταξινομήσεων κατά +178,7%!

Ο κόσμος μιλάει, το κράτος άραγε ακούει;