Scooter Festival & Electric Βikes 2019: Το πρώτο show event της χρονιάς

Ακολουθούν οι “Ημέρες Μοτοσυκλέτας”
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

19/6/2019

Το Scooter Festival & Electric Βikes πραγματοποιήθηκε φέτος, για πρώτη φορά στο παλιό αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι και ήταν κυριολεκτικά μια καυτή εκδήλωση… Ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας, διότι ο υδράργυρος είχε ανέβει κατακόρυφα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την προσέλευση του κόσμου, για όσους δεν είχαν φύγει για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για κάποιον καλοκαιρινό προορισμό. Ο καιρός μάλιστα ήταν τόσο απρόβλεπτος, που την Κυριακή το μεσημέρι το Scooter Festival πλήχθηκε από μια μπόρα που ήταν παραπάνω από καλοδεχούμενη, καθώς υπήρξε αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, δροσίζοντας το κέντρο της πόλης. Ο χώρος έχει αναβαθμιστεί πρόσφατα και έχει αποκτήσει μια πιο βιομηχανική τεχνοτροπία με το δάπεδο να ανανεώνεται, όπως και η σκεπή που πλέον δεν μπάζει όσο τον περασμένο χειμώνα στις “Ημέρες Μοτοσυκλέτας”, ενώ ολοκαίνουργιες είναι και οι τουαλέτες που δίνουν έναν πιο ανανεωμένο αέρα στο χώρο.

Βέβαια το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρωτευουσιάνοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Αθήνα για το τριήμερο, δεν σημαίνει πως όλοι σκέφτηκαν με τον ίδιο τρόπο. Οι επισκέπτες ήταν αρκετοί για τα δεδομένα της εποχής, ενώ μάλιστα υπήρξαν και ορισμένες παρέες που είχαν προγραμματίσει από νωρίς την επίσκεψή τους και ταξίδεψαν απ’ τα νησιά του Αιγαίου για να βρεθούν κοντά μας αυτές τις μέρες. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά όλα τα νέα σκούτερ της αγοράς, με τις περισσότερες αντιπροσωπείες να είναι παρούσες εκθέτοντας ένα μεγάλο μέρος της γκάμας τους. Όμορφα τοποθετημένα τα σκούτερ, με αρκετή απόσταση το ένα απ’ το άλλο, σε προέτρεπαν να τα καβαλήσεις για να πάρεις μια γεύση απ’ την εργονομία που προσφέρουν. Όμως, δεν ήταν μόνο τα νέα μοντέλα σε πρώτο πλάνο, καθώς ήταν παρούσες και διάφορες λέσχες κλασσικών μοτοσυκλετών αλλά και Vespa, θυμίζοντας σε όλους μας πως τα σκούτερ δεν είναι κάτι νέο αλλά έχουν τις ρίζες τους βαθιά χωμένες στην ιστορία της μοτοσυκλέτας. Επίσης, δυνατή παρουσία είχαν και οι λέσχες των σκούτερ, όπως το ΤΜΑΧ Club και το Scooter Club Hellas.

 

Επιπλέον, τα ηλεκτρικά σκούτερ, ποδήλατα και πατίνια έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην έκθεση, καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο –ο κόσμος έχει στραφεί πλέον σε αυτά αφού έχουν πιο φθηνό κόστος χρήσης- και τράβηξαν το ενδιαφέρον τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία αναβατών όσο και των εφήβων, που αποφάσισαν να τιμήσουν την έκθεση με την παρουσία τους και που η διοργάνωση με τη σειρά της τους παρείχε ελεύθερη είσοδο. Μάλιστα, στον ακάλυπτο χώρο του αμαξοστασίου είχε στηθεί μια μικρή οβάλ πίστα από κορίνες για τη δοκιμή των ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο τέλος του άρθρου υπάρχει gallery με πλούσιο φωτογραφικό υλικό

Οι επισκέπτες μπορεί να μην έσπασαν ρεκόρ προσέλευσης για διάφορους λόγους, όμως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ήταν πως ο μέσος όρος ηλικίας των επισκεπτών έπεσε κατακόρυφα, χάρη στην δωρεάν είσοδο σε άτομα ηλικίας 20 ετών και κάτω. Αξιοσημείωτο ήταν και το ενδιαφέρον που έδειξαν οι περισσότεροι έφηβοι σε ορισμένα μοντέλα. Εκτός απ’ το Ryker της Can-Am, που φιλοξενούσαμε στο περίπτερό μας και ήταν το πιο πολυφωτογραφημένο έκθεμα, υπήρξαν και άλλα μοντέλα που ξεχώρισαν οι νεαροί επισκέπτες. Απ’ τη Honda, τα GTR-150, Z 125 Monkey, C 125 Super Cub, CRF 250L και CB 300R ήταν αυτά που τράβηξαν το ενδιαφέρον των νέων, όπως και το VF185 της SYM. Αντίστοιχα, η εταιρεία που έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση σε εκδήλωση με όλα τα μοντέλα της γκάμας της, η Royal Alloy, κέρδισε τις θετικές εντυπώσεις των επισκεπτών καθώς τα σκούτερ της δείχνουν πως έχουν πολύ ποιοτικό φινίρισμα και η βαφή τους ξεχωρίζει με τα έντονα και ζωντανά χρώματα. Σε συνδυασμό με την κλασσική τους σχεδίαση είναι άκρως ελκυστικά. Όμως, το ενδιαφέρον των επισκεπτών και ιδίως της μικρότερης γενιάς, συγκεντρώθηκε στα ηλεκτρικά οχήματα, τόσο σε σκούτερ όπως αυτά της NIU, η πλατφόρμα ανταλλαγής μπαταριών iONEX της Kymco μαζί με το καινούργιο ηλεκτρικό scooter που παρουσίασε η εταιρεία, η Elettrica της Vespa και το CU-Χ της Super Socο, όσο σε ποδήλατα και πατίνια.

Ο κόσμος τα προσέγγιζε με ιδιαίτερη θέρμη χωρίς να κολλά στα στερεότυπα που υπάρχουν στους αναβάτες μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι θέλουν τα δίκυκλά τους να μετρούν εκρήξεις όταν οι κινητήρες παράγουν έργο απ’ την καύση του μίγματος. Η θετική προσέγγιση των ηλεκτρικών απ’ τη νέα γενιά, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αγαπά τις μοτοσυκλέτες με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ίσως η αιτία είναι ότι τις αντιμετωπίζουν με μια πιο αποστειρωμένη και ψυχρή λογική ως απλά μέσα μετακίνησης και προσελκύεται από το χαμηλότερο κόστος χρήσης και τις τεχνολογίες που διαθέτουν. Βέβαια, η άποψη των νέων μπορεί να αλλάξει μετά την πρώτη βόλτα με μια μοτοσυκλέτα... Όμως, η αλήθεια είναι πως τα ηλεκτρικά στους τομέα των εξόδων δεν έχουν αντίπαλο, καθώς το κόστος χρήσης του είναι σχεδόν μηδαμινό, ενώ πολλοί βρίσκουν πιο ενδιαφέρουσα την ηλεκτρική τεχνολογία.

Οι προετοιμασίες του αμαξοστασίου για να υποδεχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις “Ημέρες Μοτοσυκλέτας” ξεκίνησαν με τη λήξη του Scooter Festival και το MOTO θα είναι παρών –όπως πάντα- για σας μεταφέρει τον παλμό της μοτοσυκλέτας. Όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ, η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της απ’ το μεσημέρι της Πέμπτης στις 16:00 ως το βράδυ στις 21:00. Το ίδιο ωράριο θα ισχύσει και την Παρασκευή, ενώ το σαββατοκύριακο θα σας περιμένουμε απ’ τις 11:00 μέχρι τις 21:00 και στο περίπτερό μας θα έχουμε ξεχωριστά μοντέλα για να θαυμάσετε από κοντά.

ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων

393 αστυνομικές επιχειρήσεις καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα σε 7 ημέρες
motomag ΕΛ.ΑΣ. – 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε όλη την επικράτεια από 22 έως 28 Απριλίου, η μη χρήση κράνους σταθερά στην τριάδα των παραβάσεων
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους σε όλη την επικράτεια από τις 22 έως τις 28 Απριλίου για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων - αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών βεβαιώνοντας 35.504 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.

Πιο συγκεκριμένα οι υπηρεσίες της Τροχαίας πραγματοποίησαν 135.009 τροχονομικούς ελέγχους οχημάτων για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν:

11.412 για παράνομες σταθμεύσεις

7.621 για υπερβολική ταχύτητα

2.200 για μη χρήση κράνους

2.076 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης

1.572 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας

1.116 για ΚΤΕΟ

846 για μέθη

522 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το επόμενο διάστημα.