Suzuki: Νέες εκδόσεις για τα V-Strom 800 και GSX-8S στην αυστριακή αγορά 

Νέα γραφικά και έξτρα στάνταρ εξοπλισμός - Σε πολύ περιορισμένη διάθεση
Suzuki Αυστρίας - νέες εκδόσεις για τις V-Strom 800 και GSX-8S
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/1/2026

Η Suzuki Αυστρίας παρουσίασε μία νέα έκδοση για το V-Strom 800 και δύο για το GSX-8S, οι οποίες θα κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους στο κοινό στις 6 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις νέες εκδόσεις θα παρουσιαστούν στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας της Αυστρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Wels και προορίζονται για την εγχώρια αγορά, ενώ θα διατεθούν σε πολύ περιορισμένο αριθμό: μόλις πέντε μοτοσυκλέτες για το V-Strom 800 X-Tour, όπως ονομάζεται και από δέκα μοτοσυκλέτες για τις GSX-8S Red Flash και GSX-8S Bule Flash, όπου αντίστοιχα κυριαρχεί το κόκκινο και μπλε χρώμα.

Βασικό στοιχείο διαφοροποίησης των εκδόσεων έναντι των στάνταρ μοντέλων είναι τα χρώματα και τα γραφικά από τα ειδικά αυτοκόλλητα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Το V-Strom 800 X-Tour που βασίζεται στην έκδοση με τις χυτές ζάντες αλουμινίου ξεχωρίζει για τα κίτρινα τμήματά του -σε μαύρο η υπόλοιπη μοτοσυκλέτα-, με γραφικά που θυμίζουν χάρτη. 

Suzuki Αυστρίας - νέες εκδόσεις για τις V-Strom 800 και GSX-8S

Τα ειδικά αυτοκόλλητα κάνουν την εμφάνισή τους και στις πλαϊνές βαλίτσες του στάνταρ αλουμινένιου τριβάλιτσου, ενώ στάνταρ είναι οι χούφτες στο τιμόνι αλλά και η προστατευτική ποδιά του κινητήρα. Η τιμή του στην Αυστρία έχει οριστεί στα 12.990 ευρώ.

Για το GSX-8S η Suzuki δημιούργησε της εκδόσεις Red Flash και Blue Flash που ξεχωρίζουν μεταξύ τους λόγω του χρώματος που έχει επιλέξει η ιαπωνική εταιρεία για καθεμιά από αυτές, το οποίο δίνει και το όνομα.

Suzuki Αυστρίας - νέες εκδόσεις για τις V-Strom 800 και GSX-8S

Στο Red Flash όπως και στο Blue Flash βλέπουμε επίσης νέα αυτοκόλλητα που καλύπτουν σχεδόν κάθε σημείο των δύο μοτοσυκλετών ακόμη και κάποια ορατά σημεία του πλαισίου. Και οι δύο μοτοσυκλέτες έχουν πλουσιότερο εξοπλισμό έναντι της στάνταρ έκδοσης αφού το στάνταρ τελικό έχει δώσει τη θέση του σε ένα της Akrapovic, το οποίο αυξάνει την απόδοση κατά 2,5 ίππους και 0,14 kg.m, ενώ πιο σημαντικό είναι το όφελος που προκύπτει από τη μείωση του βάρους κατά 2,2 κιλά. 

Suzuki Αυστρίας - νέες εκδόσεις για τις V-Strom 800 και GSX-8S

Παράλληλα, στη θέση των στάνταρ φλας έχουν τοποθετηθεί LED, με τον έξτρα εξοπλισμό να ολοκληρώνεται από το κάλυμμα της σέλας. Η τιμή και για τις δύο μοτοσυκλέτες έχει οριστεί στα 11.490 ευρώ.



 

Τέλη κυκλοφορίας 2027: Ανέβηκαν στο myCAR - Προθεσμίες και πρόστιμα

Έως 31 Δεκεμβρίου 2026 η πληρωμή χωρίς επιβάρυνση - Τι ισχύει για εκπρόθεσμη εξόφληση και ψηφιακή ακινησία
Road Tax
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/11/2026

Αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μπορούν να τα εξοφλήσουν έως το τέλος του έτους χωρίς πρόστιμο, ενώ από τον Ιανουάριο του 2027 ξεκινούν οι προσαυξήσεις, οι οποίες από τον Μάρτιο φτάνουν μέχρι και το 100% του αρχικού ποσού.

Τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2027 είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Η διαδικασία αφορά τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2026.

Η έκδοση του ειδοποιητηρίου γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε κάποια υπηρεσία. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να μπουν στο myCAR, να κατεβάσουν το σχετικό έντυπο και να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό RF για την εξόφληση μέσω της τράπεζάς τους. Εναλλακτικά, η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί με σάρωση του QR Code, εφόσον υποστηρίζεται από την εφαρμογή της τράπεζας.

Για να έχετε τη συνολική εικόνα για τις μοτοσυκλέτες, η κλίμακα βάσει του Άρθρου 20 του Ν. 2948/2001 (όπως ισχύει) διαμορφώνεται ως εξής:

Κυβισμός (κ.εκ.)

Ετήσιο Τέλος

Έως 300 κ.εκ.

22 €

301 -785 κ.εκ.

55 €

786 -1.071 κ.εκ.

120 €

1.072 -1.357 κ.εκ.

135 €

1.358 -1.548 κ.εκ.

225 €

1.549 -1.738 κ.εκ.

250 €

1.739 -1.928 κ.εκ.

280 €

1.929 -2.357 κ.εκ.

615 €

2.358 -3.000 κ.εκ.

820 €

 

Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα

Για όσους δεν προλάβουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου, προβλέπεται κλιμακωτή προσαύξηση ανάλογα με τον χρόνο εξόφλησης. Για τα επιβατικά Ι.Χ. και τις μοτοσυκλέτες ισχύουν τα εξής:

Χρόνος πληρωμής

Προσαύξηση

Έως 31/12/2026

Χωρίς πρόστιμο

Ιανουάριος 2027

25% των τελών

Φεβρουάριος 2027

50% των τελών

Από 1/3/2027

100% των τελών

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Μαρτίου 2027 η εκπρόθεσμη πληρωμή θα επιβαρύνεται με πρόστιμο ίσο με το αρχικό ποσό των τελών, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τη συνολική οφειλή.

Το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για τη μη καταβολή ή τη μερική εξόφληση των τελών, όταν αυτή οφείλεται στον ιδιοκτήτη. Για οχήματα με ετήσια τέλη μικρότερα των 30 ευρώ, το ελάχιστο πρόστιμο ορίζεται στα 30 ευρώ.

Ψηφιακή ακινησία και απαλλαγή από τα τέλη

Όσοι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους μέσα στο 2027 έχουν τη δυνατότητα να το θέσουν σε ψηφιακή ακινησία μέσω του myCAR. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη του νέου έτους, ώστε να μην προκύψει υποχρέωση καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επαναφοράς ενός οχήματος από την ακινησία με καταβολή τελών ανάλογα με τους μήνες χρήσης. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι διαθέσιμη από την 1η Απριλίου κάθε έτους και αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες που βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ακινησίας.

Τα αναλογικά τέλη καταβάλλονται εφάπαξ και υπολογίζονται με βάση το ένα δωδέκατο του ετήσιου ποσού για κάθε μήνα κυκλοφορίας.

Για παράδειγμα, η επαναφορά για έναν μήνα απαιτεί την καταβολή του 1/12 των ετήσιων τελών, ενώ για έξι μήνες αντιστοιχούν τα 6/12. Η επιλογή αφορά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν αποτελεί δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης των ετήσιων τελών για οχήματα που κυκλοφορούν κανονικά.

Τι ισχύει κατά την άρση ακινησίας

Υπάρχουν δύο σημεία που χρειάζονται προσοχή κατά την επαναφορά ενός οχήματος σε κυκλοφορία.

Πρώτον, ακόμη και αν η άρση ακινησίας γίνει προς το τέλος ενός μήνα, αυτός υπολογίζεται ολόκληρος. Έτσι, για παράδειγμα, αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου και καταβληθούν αναλογικά τέλη δύο μηνών, η δυνατότητα κυκλοφορίας καλύπτει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έως τις 31 του μήνα.

Δεύτερον, η περίοδος κυκλοφορίας υπολογίζεται από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος άρσης ακινησίας και όχι από την ημερομηνία πληρωμής. Επομένως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η καταβολή των τελών χρειάζεται να γίνονται εγκαίρως, ώστε να μην περιορίζεται το διάστημα για το οποίο έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ποσό.

Για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ψηφιακή ακινησία αποτελεί μία εναλλακτική για την αποφυγή των ετήσιων τελών, με την προϋπόθεση ότι θα έχει δηλωθεί εμπρόθεσμα και θα τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι.