Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023 - 1ος αγώνας, Κέρκυρα, 2η ημέρα

Στα βαθιά η διοργάνωση, κατάφερε όμως να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σε ικανοποιητικό βαθμό
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023, Κέρκυρα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/3/2023

Οι αγώνες της Κυριακής διεξήχθησαν με ηλιόλουστο καιρό και αρκετούς θεατές, περισσότερους από το Σάββατο. Η διοργάνωση κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια στο ντεμπούτο της πίστας της Κέρκυρας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, έπεσε όμως στα βαθιά με το καλημέρα, με τις 120 συμμετοχές και τις απαιτήσεις του θεσμού να της βάζουν δύσκολα. Πάντως οι αγώνες ολοκληρώθηκαν μέχρι τελευταίου, παρά τα όποια εμπόδια.

Η πρώτη δυσκολία τη δεύτερη ημέρα του αγώνα ήρθε το πρωί, όταν τα ασθενοφόρα άργησαν 40 λεπτά να φτάσουν στην πίστα, με την καθυστέρηση στο πρόγραμμα να καλύπτεται με μείωση του προβλεπόμενου διαλείμματος από 40 σε 15 λεπτά. Επίσης πρόβλημα αντιμετώπισαν τη δεύτερη ημέρα του event οι αγωνιζόμενοι με το νερό το οποίο δεν έφτανε για να πλυθούν οι μοτοσυκλέτες, γεγονός που οδήγησε σε κάποιες εντάσεις. Τέλος, ειδικά στην πολυπληθή MX2 / MX125 υπήρξαν κάποια προβλήματα στο ντουμπλάρισμα, λόγω του μικρού πλάτους της πίστας και της διαφοράς δυναμικής των δυο κατηγοριών που αγωνίζονται μαζί.

Ας δούμε τι έγινε στους αγώνες της Κυριακής.

ΜΧ1 & ΜΧ 300

Κουζής

Νικητής και στα 2 σκέλη αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Κουζής με τη Fantic, παρά μια μικρή τούμπα με τη βοήθεια της οποίας τον “μάζεψε” μεν ο Γιάννης Τουρατζίδης με τη Yamaha όμως δεν μπόρεσε να τον απειλήσει. Στον πρώτο αγώνα έπεσε ο Ανέστης Ράδος (GasGas) και έμεινε πίσω. Στο 2ο σκέλος την εκκίνηση πήρε ο Ράδος. Τον ακολούθησαν Κουζής και Τουρατζίδης, αλλά ο Τουρατζίδης είχε πτώση και έμεινε πιο πίσω, τερματίζοντας τρίτος, εκμεταλλευόμενος την σύγκρουση Ράδου και Παναγιώτη Παπίλα (Honda) στην τελευταία στροφή της πίστας. Πτώση είχε και ο Νίκος Λυρίου (Honda) στην ίδια στροφή, ο οποίος συνέχισε για να τερματίσει 8ος. Αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή επίδοση του Μανώλη Κρητικού (Husqvarna) στον δεύτερο αγώνα όπου και τερμάτισε 2ος στην επιστροφή μετά τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί ακόμα. Τη νίκη ανάμεσα στους τρεις αγωνιζόμενους της ΜΧ300 πήρε ο Ανδρέου (Yamaha) και στα δύο σκέλη. Τα βάθρα στους 2 αγώνες είχαν την ακόλουθη σύνθεση: 1ος αγώνας, Κουζής, Τουρατζίδης, Ανδρέου. 2ος αγώνας, Κουζής, Κρητικός, Τουρατζίδης. Συνολικά οι συμμετοχές ήταν 13.

ΜΧ2 & ΜΧ 125

Ζούνης

Και στα δύο σκέλη ο Φραγκίσκος Ζούνης με Yamaha πήρε τη νίκη στην MX2 με μεγάλη διαφορά 30 δευτερολέπτων από τον δεύτερο αναβάτη (Κωνσταντίνος Μερκούρης με KTM στο πρώτο και Δημήτρης Βαγγελάκος με Fantic στο δεύτερο σκέλος), στη δημοφιλέστερη κατηγορία του Πρωταθλήματος, με 36 συμμετοχές και γεμάτη τη ράμπα εκκίνησης. Εδώ το πρόβλημα στο ντουμπλάρισμα λόγω της στενής πίστας ήταν πιο έντονο. Υπήρχαν μπλε σημαίες αλλά όχι αρκετές, οπότε η κατάσταση δυσκόλεψε μετά τη μέση του αγώνα. Ο Μερκούρης ήταν ο πρώτος στην MX 125 και στους δυο αγώνες.

OPEN

Τομαράς

Στην OPEN στον πρώτο αγώνα το βάθρο είχε ως εξής: Χρήστος Τομαράς με Honda, Βασίλης Πακαταρίδης με ΚΤΜ, 35 δευτερόλεπτα πιο πίσω, και Νίκος Σωτηρόπουλος με Yamaha, 39 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Στον δεύτερο αγώνα ο Τομαράς έκανε το 2 στα 2, με τον Πακαταρίδη να τερματίζει ξανά δεύτερος, 9,5 δευτερόλεπτα πιο πίσω, και με τον Χρήστο Κοτούλα με Fantic να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, 31,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Οι συμμετοχές εδώ έφτασαν τις 22.

SENIOR

Καρασακαλίδης

Η νίκη στον πρώτο αγώνα της Senior πήγε στον Μάρκο Καρασακαλίδη με GASGAS, δεύτερος ήταν ο Αδάμος Πράσσος με Honda, 1 λεπτό πιο πίσω και τρίτος ο Αλέξανδρος Καρανάσης, επίσης με Honda, 1 λεπτό και 17 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Στον δεύτερο αγώνα ο Καρασακαλίδης ήταν για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστής, με τον Καρανάση να έρχεται δεύτερος αυτή τη φορά, 36 δευτερόλεπτα πιο πίσω, και τον Πράσσο να ανεβαίνει στο τελευταίο σκαλί του βάθρου, 50 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή. Στη Senior είχαμε 16 συμμετοχές.

ΜΧ85

Ταμβάκος

Στον πρώτο αγώνα της ΜΧ85, ο Χρήστος – Παναγιώτης Ταμβάκος με Yamaha πήρε τη νίκη, με δεύτερο τον Χρήστο Μπάζιο με Husqvarna 27,4 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον Σόλωνα Τριανταφυλλόπουλο με Yamaha, 1 λεπτό και 43 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή. Στον δεύτερο αγώνα, νικητής αναδείχθηκε για δεύτερη φορά ο Ταμβάκος, με δεύτερο τον Τριανταφυλλόπουλο 1 λεπτό και 6 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον Γιώργο Χατζάκη, 1 λεπτό και 33 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Οι συμμετοχές εδώ έφτασαν τις 12.

ΜΧ65

Τσαλίκης

Ο Δημήτρης Φωτόπουλος με Yamaha πήρε τη νίκη στον πρώτο αγώνα της MX65, με δεύτερο τον Κωνσταντίνο Τρακάδα με KTM, 18 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον Γιώργο Τσαλίκη με Yamaha, 28 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Στον δεύτερο αγώνα. Στον δεύτερο αγώνα νικητής ήταν ο Τσαλίκης, με δεύτερο τον Φωτόπουλο, 6 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον Θεόδωρο Στρούγκη με Yamaha, 8,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή.

Για τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα, δείτε ΕΔΩ.

Motocross Πτολεμαΐδα: Κουζής και Fantic νικητές στην ΜΧ1

Στο δρόμο για τον τίτλο
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

6/6/2023

Σε έναν αγώνα που καθορίστηκε από τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, με την έντονη βροχόπτωση να μετατρέπει κάποια σημεία της πίστας σε βάλτους και τον αγώνα να θυμίζει περισσότερο λασπόλουτρο, παρά αθλητικό γεγονός και να απαιτεί τεράστια σωματική και πνευματική προσπάθεια από τους αναβάτες, ο Παναγιώτης Κουζής κατάφερε να δείξει τις ικανότητές του. Όντας γρηγορότερος από όλους στον 1ο Αγώνα, πήρε την πρώτη θέση του βάθρου, ενώ στον 2ο καταβάλλοντας τιτάνια προσπάθεια, έχοντας έναν εξαρθρωμένο αντίχειρα στο δεξί του χέρι μετά από πτώση που σημείωσε κατά την διάρκεια του αγώνα και χάνοντας αρκετές θέσεις λόγω αυτού, κατάφερε να πλασαριστεί στην δεύτερη θέση του βάθρου, κρατώντας έτσι την πρώτη γενικής. Συνεχίζει έτσι ακάθεκτος για την κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος MX, ενώ παραμένει πρώτος και στο Enduro.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Fantic, για έναν από τους δυσκολότερους και απαιτητικούς αγώνες στο φετινό Π.Π. MX:

2

ΚΟΥΖΗΣ ΚΑΙ FANTIC ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ MOTOCROSS

Το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Μαΐου ολοκληρώθηκε ο 4ος αγώνα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Μotocross στην Πτολεμαΐδα. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Εορδαίας (Α.Μ.Ο.Ε.), με τεράστια προσπάθεια ενάντια στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που μετέτρεψαν τον αγώνα σε μια από τις δυσκολότερες δοκιμασίες στην ιστορία του Ελληνικού MX, για τους αναβάτες και τις μοτοσυκλέτες τους.

Το Σάββατο ολοκληρώθηκαν οι ελεύθερες και χρονομετρημένες δοκιμές, ενώ η καταιγίδα που ακολούθησε δεν επέτρεψε να διεξαχθούν οι αγώνες πρόκρισης με συνέπεια να  διατηρηθούν τα αποτελέσματα των χρονομετρημένων για τον προσδιορισμό της προτεραιότητας στην μπάρα εκκίνησης.

Την Κυριακή η μέρα ξεκίνησε με ελαφρά βελτιωμένες συνθήκες, αλλά η βροχή που ξεκίνησε το μεσημέρι θα μετέτρεπε την πίστα σε ένα πραγματικό στίβο μάχης .

Στο 1ο σκέλος της MX1 o Πάνος Κουζής (338) και το Fantic του (XXF450) έκαναν μια εντυπωσιακή εκκίνηση και βρέθηκαν να οδηγούν τον αγώνα μετά από μερικές στροφές. Από εκεί πέρα ο οδηγός της Fantic οδήγησε εντυπωσιακά γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό πετυχαίνοντας ταχύτερο γύρο και κερδίζοντας το σκέλος, με διαφορά μεγαλύτερη του ενός λεπτού από τον 2ο .

3

To 2ο σκέλος της MX1 είχε όλο το δράμα, την ψυχική δύναμη και την αγωνία που κάνουν τους αγώνες μοτοσυκλέτας ένα από τα συναρπαστικότερα αθλήματα: Η καταρρακτώδης βροχή έχει μετατρέψει πλέον σημεία της πίστας σε βάλτο και οι οδηγοί και όλη η ομάδα της Fantic προτείνει την ακύρωση του 2ου σκέλους για λόγους ασφαλείας. Η πρόταση ακύρωσης δεν στηρίζεται απ’ όλους τους συμμετέχοντες οπότε και η διοργάνωση οδηγείται στην απόφαση κανονικής διεξαγωγής. Ο Κουζής κερδίζει την εκκίνηση και ξεκινά έναν μοναχικό αγώνα ανοίγοντας συνεχώς τη διαφορά από τον 2ο. Περίπου στα μισά του σκέλους ο Πάνος συνεχίζει στον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό, η διαφορά από τον 2ο έχει ξεπεράσει το 1 λεπτό και όλα δείχνουν πως η νίκη του 1ου σκέλους θα επαναληφθεί με μεγαλύτερη διαφορά. Ακριβώς τότε όλα αλλάζουν: Ο μπροστινός τροχός του XXF450 κολλάει στη λάσπη και ο αθλητής της Fantic πέφτει με ταχύτητα και εξαρθρώνει τον αντίχειρα του δεξιού χεριού. Βγαίνει αμέσως στα πιτς όπου ο μηχανικός της ομάδας Μενέλαος Κοντογιάννης επιδιορθώνει τα χειριστήρια της μοτοσυκλέτας και επανατοποθετεί τον αντίχειρα του Κουζή, αφού σκίζει το δεξί του γάντι για να το αφαιρέσει. Ο Πάνος ξαναμπαίνει στον αγώνα έχοντας χάσει αρκετές θέσεις και όλοι πιστεύουν πως ο αγώνας έχει χαθεί - όλοι εκτός από τον ίδιο τον Κουζή! Ο Πάνος συνεχίζει να οδηγεί σε καταιγιστικό ρυθμό κερδίζοντας τις χαμένες θέσεις μία-μία. Η σημαία του τερματισμού τον βρίσκει στη 2η θέση με μικρή διαφορά από τον 1ο Ράδο (97, GasGas). Έτσι ο Κουζής και η Fantic κερδίζουν τον αγώνα με 1-2 στα σκέλη και ανοίγουν ακόμα περισσότερο την πρωτοπορία τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. 

6

Παναγιώτης Κουζής : «Οι συνθήκες του αγώνα ήταν εξαιρετικά αντίξοες και στο 2ο σκέλος τα πράγματα έγιναν ακόμα δυσκολότερα λόγω της καταιγίδας και της πτώσης μου. Παρόλες τις δυσκολίες προσπάθησα μέχρι την τελευταία στροφή και το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε. Η ομάδα μου και το μηχανάκι μου ανταποκρίθηκαν αψεγάδιαστα στην τεράστια πρόκληση και βλέποντας βίντεο του αγώνα πραγματικά εντυπωσιάζομαι από τον τρόπο που δουλεύει το Fantic μου. Τώρα ξεκουραζόμαστε για λίγο με μοτο-βόλτες στα βουνά και μετά ξεκινάμε προετοιμασία για την επόμενη στάση του ΠΠ στην αρχαία Ολυμπία»

7

Στην ΜΧ2 / ΜΧ125 η μπάρα γεμίζει με 37 μοτοσυκλέτες. Μετά από μεγάλες μάχες και πτώσεις στην κατηγορία , ο Δημήτρης Βαγγελάκος (211, Fantic XXF250) δείχνει αξιοσημείωτη ταχύτητα και πείσμα και κατακτά την 6η θέση Γενικής (8η -7η   θέση στο 1ο και 2ο σκέλος αντίστοιχα). Ο Ηλίας Καραγιάννης (74, XXF250) έχει μια πτώση, τραυματίζει τον χιαστό του και εγκαταλείπει ενώ δεν μπορεί στη συνέχεια να συμμετέχει στο 2ο σκέλος. 

Στον αγώνα δεν συμμετείχε ο Δημήτρης Μπαξεβάνης (131, XXF450) που συνεχίζει να αναρρώνει, ενώ στην MX Open δεν συμμετείχε τελικά ο Χρήστος Κοτούλας (5, Fantic XXF40) λόγω του τραυματισμού που υπέστη κατά τη διάρκεια προπόνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι μοτοσυκλέτες της επίσημης ομάδας της Fantic αγωνίζονται ακριβώς όπως βγαίνουν από το εργοστάσιο και δεν έχουν την παραμικρή μετατροπή, πέρα από τις προσωπικές ρυθμίσεις κάθε οδηγού και την άψογη προετοιμασία με προϊόντα της Motorex, αποδεικνύοντας στην πράξη πως το “factory feeling” δεν είναι απλά μια επινόηση του marketing.

Έχοντας τα πρωτεία στα Πανελλήνια πρωταθλήματα motocross και enduro o Πάνος Κουζής και όλη η υπόλοιπη ομάδα της Fantic Motor Hellas, μετά από μια σύντομη ξεκούραση, θα ξεκινήσουν προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα MX στις 2-3 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Ολυμπία και τον επόμενο διπλό αγώνα Enduro που είναι προγραμματισμένος για 25-26 Νοεμβρίου .

9