Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023 - 1ος αγώνας, Κέρκυρα, 2η ημέρα

Στα βαθιά η διοργάνωση, κατάφερε όμως να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σε ικανοποιητικό βαθμό
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross 2023, Κέρκυρα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/3/2023

Οι αγώνες της Κυριακής διεξήχθησαν με ηλιόλουστο καιρό και αρκετούς θεατές, περισσότερους από το Σάββατο. Η διοργάνωση κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια στο ντεμπούτο της πίστας της Κέρκυρας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, έπεσε όμως στα βαθιά με το καλημέρα, με τις 120 συμμετοχές και τις απαιτήσεις του θεσμού να της βάζουν δύσκολα. Πάντως οι αγώνες ολοκληρώθηκαν μέχρι τελευταίου, παρά τα όποια εμπόδια.

Η πρώτη δυσκολία τη δεύτερη ημέρα του αγώνα ήρθε το πρωί, όταν τα ασθενοφόρα άργησαν 40 λεπτά να φτάσουν στην πίστα, με την καθυστέρηση στο πρόγραμμα να καλύπτεται με μείωση του προβλεπόμενου διαλείμματος από 40 σε 15 λεπτά. Επίσης πρόβλημα αντιμετώπισαν τη δεύτερη ημέρα του event οι αγωνιζόμενοι με το νερό το οποίο δεν έφτανε για να πλυθούν οι μοτοσυκλέτες, γεγονός που οδήγησε σε κάποιες εντάσεις. Τέλος, ειδικά στην πολυπληθή MX2 / MX125 υπήρξαν κάποια προβλήματα στο ντουμπλάρισμα, λόγω του μικρού πλάτους της πίστας και της διαφοράς δυναμικής των δυο κατηγοριών που αγωνίζονται μαζί.

Ας δούμε τι έγινε στους αγώνες της Κυριακής.

ΜΧ1 & ΜΧ 300

Κουζής

Νικητής και στα 2 σκέλη αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Κουζής με τη Fantic, παρά μια μικρή τούμπα με τη βοήθεια της οποίας τον “μάζεψε” μεν ο Γιάννης Τουρατζίδης με τη Yamaha όμως δεν μπόρεσε να τον απειλήσει. Στον πρώτο αγώνα έπεσε ο Ανέστης Ράδος (GasGas) και έμεινε πίσω. Στο 2ο σκέλος την εκκίνηση πήρε ο Ράδος. Τον ακολούθησαν Κουζής και Τουρατζίδης, αλλά ο Τουρατζίδης είχε πτώση και έμεινε πιο πίσω, τερματίζοντας τρίτος, εκμεταλλευόμενος την σύγκρουση Ράδου και Παναγιώτη Παπίλα (Honda) στην τελευταία στροφή της πίστας. Πτώση είχε και ο Νίκος Λυρίου (Honda) στην ίδια στροφή, ο οποίος συνέχισε για να τερματίσει 8ος. Αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή επίδοση του Μανώλη Κρητικού (Husqvarna) στον δεύτερο αγώνα όπου και τερμάτισε 2ος στην επιστροφή μετά τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί ακόμα. Τη νίκη ανάμεσα στους τρεις αγωνιζόμενους της ΜΧ300 πήρε ο Ανδρέου (Yamaha) και στα δύο σκέλη. Τα βάθρα στους 2 αγώνες είχαν την ακόλουθη σύνθεση: 1ος αγώνας, Κουζής, Τουρατζίδης, Ανδρέου. 2ος αγώνας, Κουζής, Κρητικός, Τουρατζίδης. Συνολικά οι συμμετοχές ήταν 13.

ΜΧ2 & ΜΧ 125

Ζούνης

Και στα δύο σκέλη ο Φραγκίσκος Ζούνης με Yamaha πήρε τη νίκη στην MX2 με μεγάλη διαφορά 30 δευτερολέπτων από τον δεύτερο αναβάτη (Κωνσταντίνος Μερκούρης με KTM στο πρώτο και Δημήτρης Βαγγελάκος με Fantic στο δεύτερο σκέλος), στη δημοφιλέστερη κατηγορία του Πρωταθλήματος, με 36 συμμετοχές και γεμάτη τη ράμπα εκκίνησης. Εδώ το πρόβλημα στο ντουμπλάρισμα λόγω της στενής πίστας ήταν πιο έντονο. Υπήρχαν μπλε σημαίες αλλά όχι αρκετές, οπότε η κατάσταση δυσκόλεψε μετά τη μέση του αγώνα. Ο Μερκούρης ήταν ο πρώτος στην MX 125 και στους δυο αγώνες.

OPEN

Τομαράς

Στην OPEN στον πρώτο αγώνα το βάθρο είχε ως εξής: Χρήστος Τομαράς με Honda, Βασίλης Πακαταρίδης με ΚΤΜ, 35 δευτερόλεπτα πιο πίσω, και Νίκος Σωτηρόπουλος με Yamaha, 39 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Στον δεύτερο αγώνα ο Τομαράς έκανε το 2 στα 2, με τον Πακαταρίδη να τερματίζει ξανά δεύτερος, 9,5 δευτερόλεπτα πιο πίσω, και με τον Χρήστο Κοτούλα με Fantic να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, 31,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Οι συμμετοχές εδώ έφτασαν τις 22.

SENIOR

Καρασακαλίδης

Η νίκη στον πρώτο αγώνα της Senior πήγε στον Μάρκο Καρασακαλίδη με GASGAS, δεύτερος ήταν ο Αδάμος Πράσσος με Honda, 1 λεπτό πιο πίσω και τρίτος ο Αλέξανδρος Καρανάσης, επίσης με Honda, 1 λεπτό και 17 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Στον δεύτερο αγώνα ο Καρασακαλίδης ήταν για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστής, με τον Καρανάση να έρχεται δεύτερος αυτή τη φορά, 36 δευτερόλεπτα πιο πίσω, και τον Πράσσο να ανεβαίνει στο τελευταίο σκαλί του βάθρου, 50 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή. Στη Senior είχαμε 16 συμμετοχές.

ΜΧ85

Ταμβάκος

Στον πρώτο αγώνα της ΜΧ85, ο Χρήστος – Παναγιώτης Ταμβάκος με Yamaha πήρε τη νίκη, με δεύτερο τον Χρήστο Μπάζιο με Husqvarna 27,4 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον Σόλωνα Τριανταφυλλόπουλο με Yamaha, 1 λεπτό και 43 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή. Στον δεύτερο αγώνα, νικητής αναδείχθηκε για δεύτερη φορά ο Ταμβάκος, με δεύτερο τον Τριανταφυλλόπουλο 1 λεπτό και 6 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον Γιώργο Χατζάκη, 1 λεπτό και 33 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Οι συμμετοχές εδώ έφτασαν τις 12.

ΜΧ65

Τσαλίκης

Ο Δημήτρης Φωτόπουλος με Yamaha πήρε τη νίκη στον πρώτο αγώνα της MX65, με δεύτερο τον Κωνσταντίνο Τρακάδα με KTM, 18 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον Γιώργο Τσαλίκη με Yamaha, 28 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο. Στον δεύτερο αγώνα. Στον δεύτερο αγώνα νικητής ήταν ο Τσαλίκης, με δεύτερο τον Φωτόπουλο, 6 δευτερόλεπτα πιο πίσω και τρίτο τον Θεόδωρο Στρούγκη με Yamaha, 8,7 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή.

Για τα πλήρη και αναλυτικά αποτελέσματα, δείτε ΕΔΩ.

ΑΜΑ Supercross 2026, 8oς Γύρος, Daytona: Ιστορικό ρεκόρ για τον Eli Tomac

Κυριαρχία Hammaker στην κατηγορία 250 East
AMA SMX 2026 Rnd 8
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

2/3/2026

Ο Eli Tomac έγραψε ιστορία στη Daytona με την όγδοη νίκη του στην πίστα, ξεπερνώντας κάθε άλλον αθλητή στην ιστορία, σε μια βραδιά γεμάτη ένταση, μάχες και ανατροπές στον 8ο γύρο του 2026 Monster Energy SMX World Championship.

Το Daytona Speedway φιλοξένησε την 56η διεξαγωγή του Daytona Supercross μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό. Και η βραδιά ανήκε ολοκληρωτικά στον ρέκορντμαν Eli Tomac.

450SMX – Ο Tomac στην κορυφή όλων

Ο αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing κατέκτησε την τέταρτη φετινή του νίκη στην κατηγορία 450SMX και 57η της καριέρας του, καταφέρνοντας να γίνει ο πολυνίκης της Daytona παίρνοντας την πρωτιά για όγδοη φορά στον συγκεκριμένο αγώνα

AMA SMX 2026 Rnd 8

Στον τελικό των 20 λεπτών + 1 γύρο, ο Hunter Lawrence έστριψε πρώτος, όμως γρήγορα δέχθηκε πίεση από τον Ken Roczen. Ο Cooper Webb βρισκόταν τρίτος, με τον Tomac τέταρτο έτοιμο να επιτεθεί.

Με περίπου 14 λεπτά να απομένουν, οι τρεις πρώτοι βρίσκονταν μέσα σε 1,5 δευτερόλεπτο. Στο μέσο του αγώνα ο Tomac ανέβασε ρυθμό περνώντας πρώτα τον Lawrence και έναν γύρο αργότερα επιτέθηκε από την εξωτερική στον Roczen, παίρνοντας την πρωτοπορία περίπου 12:30 πριν το τέλος, την οποία και έκτοτε διατήρησε.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Τερμάτισε με διαφορά 1,3 δευτερολέπτων από τον Lawrence, ενώ πίσω τους ο Roczen ανέβηκε στο βάθρο για πέμπτη φορά στη φετινή σεζόν. Ο Webb έμεινε τέταρτος και ο Joey Savatgy πέμπτος.

Στη βαθμολογία, ο Tomac μείωσε στον έναν μόλις βαθμό από τον Lawrence, ο οποίος διατηρεί την πρωτοπορία του πρωταθλήματος με πέντε δεύτερες θέσεις και μόλις μια νίκη στη σεζόν, ενώ Roczen και Webb ισοβαθμούν στην τρίτη θέση, 20 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

AMA SMX 2026 Rnd 8

250SMX East – Hammaker από την αρχή μέχρι το τέλος

Στον δεύτερο αγώνα της 250SMX East, ο Seth Hammaker πραγματοποίησε μια  δυνατή εμφάνιση-δήλωση. Παρά μια δυνατή πτώση στον κατατακτήριο αγώνα, πήρε τη holeshot και δεν άφησε ποτέ την πρωτοπορία στον τελικό των 15 λεπτών + 1 γύρο.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Ο Jo Shimoda ξεκίνησε στη δεύτερη θέση δείχνοντας ανταγωνιστικός πάρα τον τραυματισμό του, με τον Nate Thrasher και τον Drew Adams να δίνουν μάχη πιο πίσω, ενώ ο Pierce Brown, νικητής του εναρκτήριου γύρου και επικεφαλής της βαθμολογίας, μαχόταν επίσης για μια θέση ψηλά στην κατάταξη του αγώνα.

Ο ταχύτερος αναβάτης της πίστας αποδείχθηκε ο Cole Davies, που από την ένατη θέση σκαρφάλωσε μέχρι την τρίτη. Ωστόσο ένα λάθος του Shimoda στην άμμο λίγο πριν το τέλος έφερε ανακατατάξεις, με τους Davies και Brown να περνούν μπροστά του.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Ο Hammaker έφτασε σε μια επιβλητική νίκη με διαφορά 4,2 δευτερολέπτων από τον Davies, με τον Brown τρίτο. Ο Shimoda περιορίστηκε στην τέταρτη θέση και ο Daxton Bennick τερμάτισε πέμπτος.

AMA SMX 2026 Rnd 8

Η τέταρτη νίκη καριέρας του Hammaker έβαλε τέλος στο απόλυτο σερί νικών της Star Yamaha στη φετινή σεζόν των 250SMX και τον ανέβασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της 250 East, μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον Brown. Ο Shimoda υποχώρησε στην τρίτη θέση της κατάταξης, πέντε βαθμούς από την κορυφή.

Ο αγώνας της Daytona επιβεβαίωσε για ακόμη μια χρονιά γιατί θεωρείται σταθμός του πρωταθλήματος. Και το 2026, είχε ξεκάθαρο πρωταγωνιστή τον Eli Tomac.