Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

Aprilia RS 660: Τελευταίες πινελιές

Θέμα ημερών η παρουσίασή του

Το Aprilia RS 660 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δύο τελευταίες EICMA, την μία ως πρωτότυπο και την άλλη ως μοντέλο παραγωγής. Το πλάνο για την παγκόσμια παρουσίασή του –όπως και τόσα άλλα πλάνα- έγιναν άνω-κάτω, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του Covid-19. Να θυμίσουμε εδώ ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου στο Mugello, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης "All-Stars 2020", αλλά το καθολικό lockdown έκοψε τα φτερά της Aprilia που ήταν μια ανάσα πριν το τελικό αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες που έπιασαν το RS660 στις τελευταίες του δοκιμές στο δρόμο.

Το χρώμα της άμμου, που είναι βαμμένη η μοτοσυκλέτα που φωτογράφισε τυχαία κάποιος στο δρόμο, μπορεί να μοιάζει λες και πρόκειται για… πρωτότυπο από πηλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα. Προφανώς, οι δοκιμές που έκανε όταν φωτογραφήθηκε δεν αφορούσαν τον κινητήρα ή τα ηλεκτρονικά, αφού όπως μπορούμε να δούμε λείπουν τα γνωστά όργανα μετρήσεων, που συνήθως τοποθετούνται στην σέλα του συνεπιβάτη. Πιθανότατα να βγήκε η μοτοσυκλέτα προς μια τελευταία προσθήκη χιλιομέτρων ή για μια τελευταία αξιολόγηση του πλαισίου ή των αναρτήσεων.

Για να θυμηθούμε και μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του RS660, πρόκειται για έναν δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με απόδοση που φτάνει στους 100 ίππους και ουσιαστικά αποτελεί το μπροστινό μπλοκ των κυλίνδρων από τον κινητήρα του RSV4 1100. To πλαίσιο είναι αλουμινένιο περιμετρικό, με τον κινητήρα ενεργό μέλος του. Το ανεστραμμένο πιρούνι των 41mm προέρχεται από την KYB, ενώ το αμορτισέρ δεν έχει μοχλικό και εδράζεται απευθείας στο ασύμμετρο αλουμινένιο ψαλίδι.

Το τελικό της εξάτμισης με τις δύο απολήξεις βγαίνει χαμηλά κάτω από τον κινητήρα για συγκέντρωση των μαζών και του κέντρου βάρους χαμηλά, ενώ τα φρένα της Brembo περιλαμβάνουν δύο μεγάλης διαμέτρου δίσκους με ακτινικές δαγκάνες και ακτινική αντλία για το μπροστινό φρένο.

Το στεγνό βάρος της μοτοσυκλέτας φτάνει τα 169 κιλά και το μοναδικό άγνωστο στοιχείο μέχρι στιγμής παραμένει η τιμή του, κάτι που θα το μάθουμε με την πρώτη ευκαιρία, καθώς η Aprilia περιμένει την πρώτη διαθέσιμη –και επιτρεπόμενη- ημερομηνία, για να παρουσιάσει και επίσημα το δικύλινδρο supersport της.

 

 

Tags: