Aprilia RS 660: Τελευταίες πινελιές

Θέμα ημερών η παρουσίασή του
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

29/4/2020

Το Aprilia RS 660 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δύο τελευταίες EICMA, την μία ως πρωτότυπο και την άλλη ως μοντέλο παραγωγής. Το πλάνο για την παγκόσμια παρουσίασή του –όπως και τόσα άλλα πλάνα- έγιναν άνω-κάτω, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του Covid-19. Να θυμίσουμε εδώ ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου στο Mugello, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης "All-Stars 2020", αλλά το καθολικό lockdown έκοψε τα φτερά της Aprilia που ήταν μια ανάσα πριν το τελικό αποτέλεσμα, όπως δείχνουν και οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες που έπιασαν το RS660 στις τελευταίες του δοκιμές στο δρόμο.

Το χρώμα της άμμου, που είναι βαμμένη η μοτοσυκλέτα που φωτογράφισε τυχαία κάποιος στο δρόμο, μπορεί να μοιάζει λες και πρόκειται για… πρωτότυπο από πηλό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα. Προφανώς, οι δοκιμές που έκανε όταν φωτογραφήθηκε δεν αφορούσαν τον κινητήρα ή τα ηλεκτρονικά, αφού όπως μπορούμε να δούμε λείπουν τα γνωστά όργανα μετρήσεων, που συνήθως τοποθετούνται στην σέλα του συνεπιβάτη. Πιθανότατα να βγήκε η μοτοσυκλέτα προς μια τελευταία προσθήκη χιλιομέτρων ή για μια τελευταία αξιολόγηση του πλαισίου ή των αναρτήσεων.

Για να θυμηθούμε και μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του RS660, πρόκειται για έναν δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με απόδοση που φτάνει στους 100 ίππους και ουσιαστικά αποτελεί το μπροστινό μπλοκ των κυλίνδρων από τον κινητήρα του RSV4 1100. To πλαίσιο είναι αλουμινένιο περιμετρικό, με τον κινητήρα ενεργό μέλος του. Το ανεστραμμένο πιρούνι των 41mm προέρχεται από την KYB, ενώ το αμορτισέρ δεν έχει μοχλικό και εδράζεται απευθείας στο ασύμμετρο αλουμινένιο ψαλίδι.

Το τελικό της εξάτμισης με τις δύο απολήξεις βγαίνει χαμηλά κάτω από τον κινητήρα για συγκέντρωση των μαζών και του κέντρου βάρους χαμηλά, ενώ τα φρένα της Brembo περιλαμβάνουν δύο μεγάλης διαμέτρου δίσκους με ακτινικές δαγκάνες και ακτινική αντλία για το μπροστινό φρένο.

Το στεγνό βάρος της μοτοσυκλέτας φτάνει τα 169 κιλά και το μοναδικό άγνωστο στοιχείο μέχρι στιγμής παραμένει η τιμή του, κάτι που θα το μάθουμε με την πρώτη ευκαιρία, καθώς η Aprilia περιμένει την πρώτη διαθέσιμη –και επιτρεπόμενη- ημερομηνία, για να παρουσιάσει και επίσημα το δικύλινδρο supersport της.

 

 

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.