Aprilia Tuono V4X 2021: Ήρθε η επιβεβαίωση! Ειδική έκδοση νέου Tuono!

Ειδική έκδοση, πανάλαφρη και πανάκριβη
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/8/2020

Δύο εβδομάδες πριν, μέσα στον δεκαπενταύγουστο, ενημερώναμε για δύο Tuono, το νέο 660 και το ανανεωμένο 1100 που οι κατασκοπευτικές φωτογραφίες το έδειχναν να έρχεται με ευμεγέθη αεροδυναμικά βοηθήματα.

Τώρα βλέπουμε πως η Aprilia Racing, το αγωνιστικό τμήμα της Aprilia, έχει ετοιμάσει μία ειδική έκδοση του Tuono που θα πωλείται κατόπιν online παραγγελίας και θα είναι έτοιμο για χρήση σε track days. Στα πλαίσια της ειδικής έκδοσης RSV4X του superbike της Aprilia, το νέο Tuono θα είναι έτοιμο για ακριβώς αυτή την χρήση, αποκλειστικά σε λίγες μονάδες.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στα APRC ηλεκτρονικά (Aprilia Performance Ride Control) για το νέο Tuono V4 X όπου έχουν ρυθμιστεί αντίστοιχα για την χρήση και για τα αεροδυναμικά βοηθήματα. Έχουμε λοιπόν: Ηλεκτρονική οδήγηση του γκαζιού RbW, τρεις χαρτογραφήσεις  (Sport, Track and Race),  traction control (ATC),  έλεγχος της σούζας (AWC), launch control  (ALC), cruise control (ACC), speed limiter (APT),  ημι-αυτόματο quick – shifter που δουλεύει σε δύο κατευθύνσεις (AQS) και Race ABS.

Οι αναρτήσεις είναι ημι-ενεργητικές, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες, Öhlins EC 2.0 που ελέγχουν τροχούς με ζάντες μαγνησίου από την Marchesini. Τα φρένα αναλαμβάνει η ακτινική Brembo GP4-MS ενώ στις φωτογραφίες, εκτός από το carbon μισό-φαίρινγκ με τα αεροδυναμικά βοηθήματα, δεσπόζει και η Akrapovic με carbon τελικό και λαιμούς τιτανίου!

Προφανώς και έρχεται εξοπλισμένη φορώντας slick ελαστικά και με μία τιμή που αντιπροσωπεύει τον βαρύ εξοπλισμό της, στα €34.900

Αρχικά η νέα έκδοση του Tuono φωτογραφήθηκε να πραγματοποιεί δοκιμές για να καθοριστούν όλες αυτές οι ρυθμίσεις του παραπάνω εξοπλισμού στην Imola από τον Lorenzo Savadori, ενώ τώρα οδηγήθηκε για την επίσημη παρουσίασή της από τον Aleix Espargaro.

Ετικέτες

CFMOTO – Νέες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες mini-motocross

Για τους μικρούς αναβάτες
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/3/2023

Η CFMOTO έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με την κατασκευή ηλεκτρικών μοτοσυκλετών με την ίδρυση της θυγατρική της εταιρείας ZEEHO. Τώρα, νέα σχέδια έρχονται να προσθέσουν δύο νέες minicross μοτοσυκλέτες που απευθύνονται στους μικρούς αναβάτες.

Η στενή συνεργασία της CFMOTO με την KTM είναι σε όλους μας γνωστή και οι δύο εταιρείες, όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά διαρκώς την διευρύνουν σε όλους τους τομείς.

Την ίδια στιγμή όμως, η ίδια η CFMOTO ακολουθεί έναν παράλληλο δικό της δρόμο, δημιουργώντας νέα μοντέλα, εντελώς δικής της σχεδίασης και με δικούς της κινητήρες. Μάλιστα κάποια από αυτά φαίνονται ως άμεσοι ανταγωνιστές των αντίστοιχων μοντέλων της Αυστριακής εταιρείας, όπως αυτές οι δύο ηλεκτρικές mini-motocross.

Για τις motocross μοτοσυκλέτες η αυτονομία δεν αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τη χρήση μπαταριών αντί για κινητήρων εσωτερικής καύσης, καθώς η συνολική χρήση τους διαρκεί μερικές ώρες. Ήδη, εταιρείες όπως η ΚΤΜ, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παίκτες στην κατηγορία των χωμάτινων μοτοσυκλετών, έχει ένα ηλεκτρικό μοντέλο κανονικών διαστάσεων το Freeride E-XC και δύο παιδικά τα SX-E 3 και SX-E5.

2

Τώρα η CFMOTO έρχεται να προστεθεί στις εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρικές minicross μοτοσυκλέτες. Παρά την συνεργασία της με την ΚΤΜ τα minicross της CFMOTO δεν μοιάζουν πανομοιότυπα με αυτά των “πορτοκαλί”, τουλάχιστον στα σχέδια. Ο σχεδιασμός φαίνεται να είναι πιο φουτουριστικός, χωρίς να μιμείται αυτόν των συμβατικών μοντέλων.

Όσον αφορά το μικρότερο από τα δύο, θα έχει τροχούς 10 ιντσών μπροστά και πίσω, ενώ γενικότερα οι διαστάσεις του θυμίζουν το SX-E 3 της ΚΤΜ.

Το δεύτερο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερους τροχούς 14 ιντσών μπροστά και 12 πίσω. Επίσης έχει πιο ογκώδες πλαίσιο και μακρύτερο ψαλίδι, καθιστώντας το μεγαλύτερο από το SX-E 5 της ΚΤΜ. Και τα δύο μοντέλα φαίνεται ότι μοιράζονται το ίδιο σύνολο κινητήρα/μπαταρία χωρίς να γίνονται γνωστές τυχόν διαφορές στην μέγιστη ισχύ ανάμεσα στα δύο μοντέλα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η CFMOTO έδωσε στην δημοσιότητα τα σχέδια των ηλεκτρικών motocross μοντέλων της μέσα από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της E.E., κάτι που ίσως υποδηλώνει και την αγορά στην οποία στοχεύει κυρίως η Κινέζικη εταιρεία.