CFMOTO 675 SR: Η πρώτη sport τρικύλινδρη της Κίνας! Στοχεύει σε Triumph Street Triple – Yamaha MT-09

Ολόκληρη η Κίνα στρέφεται στις sport μοτοσυκλέτες και η CFMOTO έχει την απάντηση
CFMOTO 675 SR: Η πρώτη sport τρικύλινδρη της Κίνας! Στοχεύει σε Triumph Street Triple – Yamaha MT-09
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

18/9/2023

Ένα νέο τρικύλινδρο 675 που βασίζεται στον ιδιαίτερα αποδοτικό δικύλινδρο 450 κυβικών που είδαμε στα 450 SR και προσεχώς στο 450 NK, θα μας δείξει η CFMOTO στην EICMA σε λίγο καιρό, ως μοντέλο που θα βγει στην παραγωγή το 2024.

Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση καθώς η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη, με έναν ιδιαίτερο ήχο όπως την ακούσαμε στην πίστα της πόλης Zhuzhou, που βρίσκεται στο κέντρο της μητροπολιτικής περιοχής της επαρχίας Χουνάν.

Πατώντας στον δικύλινδρο εν σειρά που έχει ιδιαίτερα μικρό πλάτος και με την βοήθεια του μεγαλύτερου -αυτή τη στιγμή- κέντρου R&D για την μοτοσυκλέτα στην Ασία καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, η CFMOTO εξέλιξε μόνη της τον νέο αυτό κινητήρα που θα αποτελεί την βάση για την μεσαία κατηγορία.

Πρόκειται για την πρώτη sport τρικύλινδρη μοτοσυκλέτα αμιγώς φτιαγμένη και σχεδιασμένη στην Κίνα και δεν θα μπορούσε παρά να έρθει από την CFMOTO.

CFMOTO 675 SR: Η πρώτη sport τρικύλινδρη της Κίνας! Στοχεύει σε Triumph Street Triple – Yamaha MT-09
Το είδαμε από κοντά στην Κίνα: Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα έχει φτάσει σε στάδιο προχωρημένων δοκιμών και έχει πολύ όμορφο ήχο!

Σε αντίθεση με το τετρακύλινδρο 500SR που θα μπει στην παραγωγή μόνο για την τοπική αγορά καθώς είναι ασύμφορο να προσαρμοστεί στις Euro5 προδιαγραφές, το νέο τρικύλινδρο 675SR φτιάχτηκε για να κάνει Ευρωπαϊκή καριέρα και κρίνοντας από τον βαθμό της εξέλιξής του αυτή την στιγμή περιμένουμε να το δούμε στην EICMA σε λίγο καιρό.

Οι κινέζοι μοτοσυκλετιστές ζητούν ολοένα και περισσότερες sport μοτοσυκλέτες ενώ πίστες ξεφυτρώνουν σε πολλά σημεία της χώρας με τον βαθμό που παλαιότερα έχουμε δει σε Ιταλία και Ισπανία. Η πίστα στην οποία μας συστήθηκε ολοκληρώθηκε το 2019 και φιλοξενούσε ήδη ένα ενιαίο πρωτάθλημα με τα 450SR. Το τρικύλινδρο 675SR υπόσχεται πως θα αποδίδει πάνω από τον δικύλινδρο ανταγωνισμό στην κατηγορία αυτή και φτάνοντας στα πλαίσια των 765 της Triumph και κοντά στο ακόμη μεγαλύτερου κυβισμού MT-09. Η CFMOTO επίσης υπόσχεται και μία πολύ υψηλή ροπή όπως επίσης και ευστροφία κινητήρα με μελετημένη αδράνεια παρά την ύπαρξη αντικραδασμικού άξονα. Τέσσερις βαλβίδες και έξι σχέσεις είναι τα πολύ βασικά στοιχεία που είναι γνωστά αυτή την στιγμή και αναμένουμε να δούμε σημαντικές λεπτομέρειες με την εμφάνισή του, όπως τα διαστήματα ανάφλεξης που θα δώσουν και το πρώτο στοιχεία περί απόδοσης στον δρόμο, πριν φυσικά από την δοκιμή του.

CFMOTO 675 SR: Η πρώτη sport τρικύλινδρη της Κίνας! Στοχεύει σε Triumph Street Triple – Yamaha MT-09

Η κατηγορία των μεσαίων sport μοτοσυκλετών έχει αυτή την στιγμή πολύ αυξημένο ανταγωνισμό με δικύλινδρες μοτοσυκλέτες που αποδίδουν αρκετά ψηλά, όπως και τετρακύλινδρες πχ Honda CBR650R και υπάρχει χώρος για μία τρικύλινδρη πρόταση που διαφορετικά πρέπει να ανέβεις σε κυβισμό αλλά και πλαίσιο τιμής για να την βρεις.

Με βάση τον τρόπο που έχει μεταμορφώνει την γκάμα της η CFMOTO και το παράδειγμα του 450SR που αποκτά και 450NK, αναμένουμε και το 675SR να αποκτήσει naked έκδοση και γιατί όχι και Adventure εκδόσεις με τους δύο αυτούς κινητήρες…

Ετικέτες

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024 - Χωρίς μανέτα συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων

Κιβώτιο με επιλογή για χειροκίνητες ή πλήρως αυτόματες αλλαγές
Yamaha MT-09 AS
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

25/7/2024

Με το MT-09 Y-AMT η Yamaha γίνεται ο τρίτος Ιάπωνας κατασκευαστής που μπαίνει στον σύγχρονο χορό των ημιαυτόματων-αυτόματων μηχανικών κιβωτιών έπειτα από τις Honda και Kawasaki.

Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία των τριών διαπασών παρουσιάζει αυτοματοποιημένο κιβώτιο αφού για πρώτη φορά το έκανε αυτό το 2005 με το FJR1300 και το σύστημα που ονόμαζε τότε Yamaha Chip Controlled Shift (YCC-S).

Το MT-09 Y-AMT είναι η νέα έκδοση της γυμνής τρικύλινδρης μοτοσυκλέτας της Yamaha, ένα μοντέλο που απευθύνεται σε εκείνους που δεν θέλουν να ασχολούνται με τη μανέτα του συμπλέκτη της μοτοσυκλέτας τους αλλά ούτε και με τον επιλογέα των ταχυτήτων και είναι φυσικά σαφώς πιο προσιτό από αυτό που ήταν το αυτόματο FJR πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Η τεχνολογία έχει πλέον φτάσει στο σημείο όπου με μικρό σχετικά κόστος η λειτουργία ενός μηχανικού κιβωτίου μπορεί να αυτοματοποιηθεί αυξάνοντας -ή περιορίζοντας, όπως το βλέπει κανείς- την ελευθερία κινήσεων του αναβάτη -μεγαλύτερη ηρεμία πνεύματος από τη μία, μικρότερος έλεγχος από την άλλη. Για να επιτευχθεί αυτό αρκούν δύο μικρά ηλεκτρικά μοτέρ, ένα για τον έλεγχο του συμπλέκτη και ένα για την αλλαγή των σχέσεων.

AMT

Η αυτοματοποίηση του κιβωτίου ισχύει άσχετα από την δύναμη του κινητήρα και την κατηγορία που ανήκει η μοτοσυκλέτα και έτσι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους και εμπόδιο για το πέρασμα των αναβατών scooter στις μοτοσυκλέτες γίνεται σιγά-σιγά κομμάτι από το παρελθόν, ενώ μερίδα και από τους παραδοσιακούς μοτοσυκλετιστές θα μπορέσει να εκτιμήσει την μεγαλύτερη ευκολία χρήσης που φέρνει η απουσία της μανέτας του συμπλέκτη, ειδικά στο δύσκολο και απαιτητικό αστικό περιβάλλον.

MT-09 AMT

Το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο κιβώτιο της Yamaha (διαβάστε περισσότερα εδώ) δεν δίνει καν την επιλογή του λεβιέ των ταχυτήτων -όπως στο FJR- και της μανέτας, με τις αλλαγές να πραγματοποιούνται από τον αναβάτη αποκλειστικά χειροκίνητα από το τιμόνι, με τις άκρες των δακτύλων του με δυο κουμπιά, ή πλήρως αυτόματα εφόσον επιλέξει το mode που επιθυμεί από το δεξί γκριπ. Την πλήρως αυτόματη λειτουργία μπορεί επίσης να την παρακάμψει οποιαδήποτε στιγμή από τα κουμπιά χωρίς να χρειάζεται να κάνει πρώτα την επιλογή.

Yamaha MT-09 Y-AMT 2024

Στην πλήρης αυτόματη λειτουργία ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του και το πρόγραμμα "D+" το οποίο "απελευθερώνει τον διάσημο χαρακτήρα του CP3 κινητήρα", σύμφωνα με τη Yamaha.

MT-09 AMT

Η Yamaha δεν ανακοινώνει αλλαγές στην απόδοση του κινητήρα με την ισχύ να παραμένει στους 119 ίππους και τη ροπή στα 9,5 κιλά στις 10.000 και 7.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ούτε στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας της.

MT-09 AMT

Το Yamaha MT-09 Y-AMT θα είναι διαθέσιμο στα χρώματα Tech Black (Μαύρο), Midnight Cyan (γκρι με τυρκουάζ ζάντες) and Icon Blue (Μπλε), ενώ αποκλειστικό στοιχείο στον εξοπλισμό του είναι και το σύστημα ασύρματης ενεργοποίησης και εκκίνησης του μοτέρ, με το κλειδί να μένει στην τσέπη.