Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

EICMA 2021: Yamaha XSR 700 / XTribute 2022

Πιο κοντά στην παράδοση

Η σειρά XSR των "Yard Built" της Yamaha, είναι αναμφίβολα από τις οικογένειες των μοτοσυκλετών που εκφράζουν με τον πιο παραστατικό τρόπο το ρεύμα των νεορετρό που κυριαρχεί στις τάσεις τα τελευταία χρόνια. Για το 2022, το XSR 700 ανανεώθηκε στα σημεία, με σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πιο σύγχρονο από ποτέ.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, το XSR διαθέτει όλες τις αναβαθμίσεις του CP2 κινητήρα, που είδαμε για πρώτη φορά στο ΜΤ-07, με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 689cc να πληροί τις προδιαγραφές Euro5. Στα φρένα τοποθετήθηκαν δύο μεγαλύτερης διαμέτρου δίσκοι μπροστά (298mm), άλλαξε το σετάρισμα του πιρουνιού, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Michelin Road 5.

Μια εργονομική αλλά και αισθητική αλλαγή είναι οι επανασχεδιασμένοι διακόπτες, με πιο φιλική προς τον αναβάτη χωροταξία, ενώ νέα είναι και τα προστατευτικά του ψυγείου, τα οποία επέτρεψαν και στα φλας να απομακρυνθούν λίγο από το μπροστινό τμήμα της μοτοσυκλέτας.

Ο μπροστινός προβολέας ακολουθεί σχεδιαστικά τον προβολέα του μικρού XSR125 με τεχνολογία LED και δύο ξεχωριστούς προτζέκτορες, ενώ το πίσω φανάρι είναι κι αυτό LED σε στρογγυλό σχήμα, με τα φλασάκια να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο όγκο για να μην χαλάσει η σιλουέτα του XSR.

Η LCD οθόνη έχει τοποθετηθεί λίγο πιο μπροστά για να μην επηρεάζει την οπτική του αναβάτη, αλλά ταυτόχρονα να παραμένουν ευανάγνωστες οι ενδείξεις, με την σχεδίασή της να ακολουθεί τις σχεδιαστικές γραμμές του προβολέα, προκειμένου να υπάρχει ομοιογένεια στο "μούτρο του XSR.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι και ο χρωματικός συνδυασμός, με τους ανθρώπους της Yamaha να αντλούν έμπνευση από μια μοτοσυκλέτα-ορόσημο της εταιρείας, το δίχρονο RD350LC!

Και μιας και γίνεται λόγος για τις χρωματικές επιλογές, η Yamaha έδειξε και την ανανεωμένη έκδοση XTribute, ένας φόρος τιμής στα θρυλικά ΧΤ500. Τόσο τα χρώματα όσο και τα γραφικά, θυμίζουν έντονα το ΧΤ500 του 1981, ειδικά με τα βουρτισμένα από αλουμίνιο καπάκια του ρεζερβουάρ, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli MT60RS, που ταιριάζουν περισσότερο με τον χαρακτήρα ενός urban scrambler, όπως ονομάζει η Yamaha την μοτοσυκλέτα της. Το τιμόνι είναι κι αυτό διαφορετικό, μεγαλύτερο για καλύτερο μοχλό, που τοποθετεί και το σώμα σε πιο όρθια στάση. Η σέλα ακολουθεί την ρετρό τάση με μια ίσια επιφάνεια.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 190 κιλά γεμάτο  και ιδιαίτερα καλαίσθητες είναι οι μαύρες λεπτομέρειες στα προστατευτικά του πλαισίου και του ψυγείου, όπως και στο περίβλημα του ψηφιακού οργάνου.