EICMA 2021: Yamaha XSR 700 / XTribute 2022

Πιο κοντά στην παράδοση
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/11/2021

Η σειρά XSR των "Yard Built" της Yamaha, είναι αναμφίβολα από τις οικογένειες των μοτοσυκλετών που εκφράζουν με τον πιο παραστατικό τρόπο το ρεύμα των νεορετρό που κυριαρχεί στις τάσεις τα τελευταία χρόνια. Για το 2022, το XSR 700 ανανεώθηκε στα σημεία, με σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς με το παρελθόν, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πιο σύγχρονο από ποτέ.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, το XSR διαθέτει όλες τις αναβαθμίσεις του CP2 κινητήρα, που είδαμε για πρώτη φορά στο ΜΤ-07, με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 689cc να πληροί τις προδιαγραφές Euro5. Στα φρένα τοποθετήθηκαν δύο μεγαλύτερης διαμέτρου δίσκοι μπροστά (298mm), άλλαξε το σετάρισμα του πιρουνιού, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Michelin Road 5.

Μια εργονομική αλλά και αισθητική αλλαγή είναι οι επανασχεδιασμένοι διακόπτες, με πιο φιλική προς τον αναβάτη χωροταξία, ενώ νέα είναι και τα προστατευτικά του ψυγείου, τα οποία επέτρεψαν και στα φλας να απομακρυνθούν λίγο από το μπροστινό τμήμα της μοτοσυκλέτας.

Ο μπροστινός προβολέας ακολουθεί σχεδιαστικά τον προβολέα του μικρού XSR125 με τεχνολογία LED και δύο ξεχωριστούς προτζέκτορες, ενώ το πίσω φανάρι είναι κι αυτό LED σε στρογγυλό σχήμα, με τα φλασάκια να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο όγκο για να μην χαλάσει η σιλουέτα του XSR.

Η LCD οθόνη έχει τοποθετηθεί λίγο πιο μπροστά για να μην επηρεάζει την οπτική του αναβάτη, αλλά ταυτόχρονα να παραμένουν ευανάγνωστες οι ενδείξεις, με την σχεδίασή της να ακολουθεί τις σχεδιαστικές γραμμές του προβολέα, προκειμένου να υπάρχει ομοιογένεια στο "μούτρο του XSR.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι και ο χρωματικός συνδυασμός, με τους ανθρώπους της Yamaha να αντλούν έμπνευση από μια μοτοσυκλέτα-ορόσημο της εταιρείας, το δίχρονο RD350LC!

Και μιας και γίνεται λόγος για τις χρωματικές επιλογές, η Yamaha έδειξε και την ανανεωμένη έκδοση XTribute, ένας φόρος τιμής στα θρυλικά ΧΤ500. Τόσο τα χρώματα όσο και τα γραφικά, θυμίζουν έντονα το ΧΤ500 του 1981, ειδικά με τα βουρτισμένα από αλουμίνιο καπάκια του ρεζερβουάρ, ενώ τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Pirelli MT60RS, που ταιριάζουν περισσότερο με τον χαρακτήρα ενός urban scrambler, όπως ονομάζει η Yamaha την μοτοσυκλέτα της. Το τιμόνι είναι κι αυτό διαφορετικό, μεγαλύτερο για καλύτερο μοχλό, που τοποθετεί και το σώμα σε πιο όρθια στάση. Η σέλα ακολουθεί την ρετρό τάση με μια ίσια επιφάνεια.

Το βάρος της μοτοσυκλέτας ανέρχεται στα 190 κιλά γεμάτο  και ιδιαίτερα καλαίσθητες είναι οι μαύρες λεπτομέρειες στα προστατευτικά του πλαισίου και του ψυγείου, όπως και στο περίβλημα του ψηφιακού οργάνου.

 

ΚΤΜ - Νέα KTM XC και XC-F για το 2025 με σημαντικές αναβαθμίσεις

Αναβαθμίσεις σε πλαίσιο, αναρτήσεις, εργονομία και πλέον με την Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad
motomag ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Για το 2025 η σειρά των Cross-Country μοντέλων KTM XC και XC-F, που απευθύνεται στους Αμερικανούς αναβάτες, δέχεται τις αναβαθμίσεις που υιοθετήθηκαν απευθείας από την KTM Factory Racing, παρέχοντας στους αναβάτες μια ακόμη πιο Ready 2 Race εμπειρία.

Όσον αφορά το πλαίσιο αυτό έχει λάβει την πιο σημαντική αναβάθμιση, με ορατές εγκοπές και αλλαγές στο πάχος του τοιχώματος του σωλήνα γύρω από το μπροστινό μέρος, τις βάσεις κινητήρα και τις περιοχές στήριξης του πίσω αμορτισέρ.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Αυτές οι αλλαγές έγιναν για να βελτιώσουν τα χαρακτηριστικά ελαστικότητας του πλαισίου και να μειώσουν το βάρος κατά περίπου 300 γραμμάρια, διατηρώντας παράλληλα τη συνολική σταθερότητα και βελτιώνοντας τη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών της σειράς στις στροφές. Ένα αναβαθμισμένο ψαλίδι με επεξεργασμένη γλίστρα αλυσίδας και νέο πεντάλ πίσω φρένου με βελτιωμένη ανθεκτικότητα ολοκληρώνει τις αναβαθμίσεις που έγιναν στο πλαίσιο.

Το πιρούνι WP XACT Closed Cartridge παρέχει βελτιωμένη αίσθηση ενώ τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά απόσβεσης έρχονται χάρη σε μια νέα φιλοσοφία εμβόλου μεσαίας βαλβίδας που βελτιστοποιεί τη ροή λαδιού εντός του φυσιγγίου.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Στο πίσω μέρος, το πίσω αμορτισέρ WP XACT επωφελείται από μια αναβαθμισμένη σύνδεση με ανανεωμένες τσιμούχες και μπουλόνια σύνδεσης μικρότερης διαμέτρου. Η ρύθμιση αυτή έχει έρθει απευθείας από την KTM Factory Racing Team. Με αυτές τις αναβαθμίσεις μειώνεται το βάρος ενώ βελτιώνεται και η ακαμψία.

Εργονομικά, η σειρά KTM XC και XC-F διαθέτει νέα καλύμματα, ρεζερβουάρ με διπλά πλαστικά παρέχοντας μια φρέσκια και πιο επιθετική εικόνα ενώ έχει βελτιωθεί λόγω της συγκεκριμένης εργονομίας και η ψύξη. Αλλαγές έχουμε και στα γραφικά τα οποία τονίζουν το πορτοκαλί και μαύρο χρώμα της σειράς.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Τα μοντέλα KTM XC και XC-F του 2025 διαθέτουν επίσης νέα σχεδίαση στην εισαγωγή αέρα όπως επίσης νέο είναι το snorkel στο φίλτρο αέρα.

Η Μονάδα Συνδεσιμότητας Offroad -δίνεται ως έξτρα στα KTM PowerParts- για τη σειρά XC και XC-F θα υπάρχει στον βασικό εξοπλισμό. Το CUO προσφέρει διάφορες λειτουργίες και επιλογές προσαρμογής μέσω της εφαρμογής KTMconnect. Αυτό λειτουργεί σε δύο μέρη: το CUO είναι τοποθετημένο στο επάνω δεξί πιρούνι μεταξύ της πάνω και της κάτω τιμονόπλακας, και ο αισθητήρας GPS στο μπροστινό φτερό το οποίο πρέπει να αγοραστεί από τα KTM PowerParts.

ΚΤΜ – Αναβάθμιση για την σειρά KTM XC και XC-F για το 2025

Η σειρά KTM XC και XC-F του 2025 θα φτάσει στους εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της KTM τον Μάιο.

Ετικέτες