Kawasaki - Ετοιμάζει υβριδικά Versys και Eliminator

Τα Ninja 7 Hybrid και Ζ7 Hybrid ήταν η αρχή, και τώρα σχεδιάζονται δυο ακόμα μοντέλα
Kawasaki Versys hybrid
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/6/2024

Περισσότερες μοτοσυκλέτες με υβριδικά συστήματα κίνησης στοχεύει να παρουσιάσει η Kawasaki όπως αποκαλύπτουν νέες πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τους Ιάπωνες να επεκτείνονται στα cruiser και τα crossover.

Τα Ninja 7 Hybrid και Ζ7 Hybrid είναι μόνο η αρχή για την εφαρμογή υβριδικών συστημάτων από την Kawasaki στους δύο τροχούς. Η εταιρεία από το Akashi θέλει να εκμεταλλευτεί την "πλατφόρμα" που δημιούργησε στο έπακρο και να αποσβέσει παράλληλα όσο πιο γρήγορα γίνεται το βαρύ κόστος της επένδυσης που έκανε, προσφέροντας κίνηση ακόμη και με μηδενικούς εκπεμπόμενους ρύπους σε περισσότερες κατηγορίες μοτοσυκλετών.

Kawasaki Hybrid

Τα Ninja 7 και Ζ7 Hybrid μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο χωρίς καμία παραλλαγή στο υβριδικό σύστημα που έχει τοποθετημένα τα δύο μοτέρ σε κανονική θέση, κάτω από το ρεζερβουάρ και τη μεγάλη για τα δεδομένα των δύο τροχών μπαταρία στο υποπλαίσιο, κάτω από τη σέλα του αναβάτη.

Στις νέες πατέντες της Kawasaki υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη χωροταξία του συστήματος που μαρτυρούν την πρόθεση της εταιρείας να δημιουργήσει νέες υβριδικές μοτοσυκλέτες.

Στα σχέδια η μπαταρία και τα ηλεκτρονικά της έχουν μετακομίσει πάνω από την κεφαλή του θερμικού κινητήρα και το φιλτροκούτι βρίσκεται ακριβώς από πίσω τους. Λογικά, αν είναι η ίδια ακριβώς μπαταρία με των 7 και Ζ7 Hybrid θα έχει περιστραφεί κατά 90 μοίρες κατά τον οριζόντιο άξονα.

Οι σημαντικά μικρότερες διαστάσεις της μοτοσυκλέτας σε σχέση με το αυτοκίνητο δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους μηχανικούς για την τοποθέτηση της μπαταρίας, ειδικά αν θέλουν να κρατήσουν το μεταξόνιο σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως και την κατανομή του βάρους.

Eliminator hybrid

Το παραπάνω ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση μιας μεσαίου κυβισμού cruiser όπως είναι το Eliminator, το οποίο θα πρέπει παράλληλα να διατηρήσει τη σχεδιαστική του ταυτότητα με υποπλαίσιο και σέλα να βρίσκονται χαμηλά, πολύ πιο κοντά στον τροχό.

Με αυτή τη μετακίνηση της μπαταρίας οι Ιάπωνες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν την απαραίτητη ελευθερία ώστε να σχεδιάσουν υποπλαίσιο που να μην δημιουργεί πρόβλημα στην κίνηση του τροχού και την ίδια στιγμή να μπορούν να αυξήσουν τη διαδρομή της ανάρτησης στα επίπεδα που χαρακτηρίζουν μια crossover μοτοσυκλέτα όπως είναι το Versys.

Ρεζερβουάρ

Αν αναρωτιέστε τι απέγινε το ρεζερβουάρ βενζίνης, οι πατέντες αποκαλύπτουν ότι παρέμεινε στη θέση του. Ωστόσο στην περίπτωση του cruiser έγινε διπλό και βρίσκεται δεξιά και αριστερά της μπαταρίας, εξωτερικά του πλαισίου. Τα δύο ρεζερβουάρ επικοινωνούν μεταξύ τους και το γέμισμα γίνεται από το αριστερό, ενώ το μεγάλο πλάτος προσθέτει και το απαραίτητο στιλ στη μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων.

Για την υβριδική μοτοσυκλέτα που λογικά θα ανήκει στην οικογένεια Versys, το ρεζερβουάρ είναι παραδόξως ενιαίο και περνά πάνω από την μπαταρία και εκτείνεται παράλληλα προς τον λαιμό και το πιρούνι της μοτοσυκλέτας.

Ρεζερβουάρ

Οι πατέντες της Kawasaki, είτε αντιστοιχούν σε μοντέλα που όντως βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είτε είναι απλά μια κατοχύρωση ιδέας, δείχνουν ότι το σύστημα και η χωροταξία του θα είναι κοινή σε cruiser και crossover ωστόσο σημαντικές διαφορές αναμένονται σε πλαίσιο, ψαλίδι, γεωμετρία και αναρτήσεις.

Ετικέτες

Morbidelli F125 – Streetfighter με δυνατό εξοπλισμό σε άριστη τιμή

Μετά το scrambler NR125X η Morbidelli φέρνει στην Ελλάδα και ένα ασφάλτινο σπορ γυμνό προδιαγραφών Α1
morbidellil f125
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Χτισμένο πάνω στην ίδια βάση με το NR125X, το F125 μοιράζεται τον ίδιο κινητήρα, πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα με το scrambler μοντέλο, σε μια υλοποίηση με πιο ασφάλτινη και επιθετική εμφάνιση steetfighter.

morbidelli f125

Ο μονοκύλινδρος του F125 αποδίδει 14,7 ίππους και 1.2 χιλιογραμμόμετρα μέσω μονόδρομου συμπλέκτη και εξατάχυτου κιβωτίου, σε μια μοτοσυκλέτα που δηλώνει 143 υγρά κιλά, συμπεριλαμβανομένου ενός γεμάτου ρεζερβουάρ 14 λίτρων.

morbidelli f125

Το F125 διακρίνεται από τον ίδιο εξοπλισμό με το NR125X, ήτοι αναρτήσεις με ανεστραμμένο πιρούνι 33 mm και διαδρομή 130 mm, αμορτισέρ με μοχλικό Pro Link και ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, δικάναλο ABS της Bosch, οθόνη LCD στα όργανα και δύο παροχές φόρτισης USB-A και USB-C.

morbidelli f125

Η Morbidelli φέρνει το F125 στην Ελλάδα σε δύο χρώματα, μαύρο και γκρι, με πολύ ανταγωνιστική λιανική τιμή στα 2.650 ευρώ.

Ετικέτες