Kawasaki - Ετοιμάζει υβριδικά Versys και Eliminator

Τα Ninja 7 Hybrid και Ζ7 Hybrid ήταν η αρχή, και τώρα σχεδιάζονται δυο ακόμα μοντέλα
Kawasaki Versys hybrid
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/6/2024

Περισσότερες μοτοσυκλέτες με υβριδικά συστήματα κίνησης στοχεύει να παρουσιάσει η Kawasaki όπως αποκαλύπτουν νέες πατέντες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τους Ιάπωνες να επεκτείνονται στα cruiser και τα crossover.

Τα Ninja 7 Hybrid και Ζ7 Hybrid είναι μόνο η αρχή για την εφαρμογή υβριδικών συστημάτων από την Kawasaki στους δύο τροχούς. Η εταιρεία από το Akashi θέλει να εκμεταλλευτεί την "πλατφόρμα" που δημιούργησε στο έπακρο και να αποσβέσει παράλληλα όσο πιο γρήγορα γίνεται το βαρύ κόστος της επένδυσης που έκανε, προσφέροντας κίνηση ακόμη και με μηδενικούς εκπεμπόμενους ρύπους σε περισσότερες κατηγορίες μοτοσυκλετών.

Kawasaki Hybrid

Τα Ninja 7 και Ζ7 Hybrid μοιράζονται το ίδιο πλαίσιο χωρίς καμία παραλλαγή στο υβριδικό σύστημα που έχει τοποθετημένα τα δύο μοτέρ σε κανονική θέση, κάτω από το ρεζερβουάρ και τη μεγάλη για τα δεδομένα των δύο τροχών μπαταρία στο υποπλαίσιο, κάτω από τη σέλα του αναβάτη.

Στις νέες πατέντες της Kawasaki υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη χωροταξία του συστήματος που μαρτυρούν την πρόθεση της εταιρείας να δημιουργήσει νέες υβριδικές μοτοσυκλέτες.

Στα σχέδια η μπαταρία και τα ηλεκτρονικά της έχουν μετακομίσει πάνω από την κεφαλή του θερμικού κινητήρα και το φιλτροκούτι βρίσκεται ακριβώς από πίσω τους. Λογικά, αν είναι η ίδια ακριβώς μπαταρία με των 7 και Ζ7 Hybrid θα έχει περιστραφεί κατά 90 μοίρες κατά τον οριζόντιο άξονα.

Οι σημαντικά μικρότερες διαστάσεις της μοτοσυκλέτας σε σχέση με το αυτοκίνητο δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στους μηχανικούς για την τοποθέτηση της μπαταρίας, ειδικά αν θέλουν να κρατήσουν το μεταξόνιο σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως και την κατανομή του βάρους.

Eliminator hybrid

Το παραπάνω ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση μιας μεσαίου κυβισμού cruiser όπως είναι το Eliminator, το οποίο θα πρέπει παράλληλα να διατηρήσει τη σχεδιαστική του ταυτότητα με υποπλαίσιο και σέλα να βρίσκονται χαμηλά, πολύ πιο κοντά στον τροχό.

Με αυτή τη μετακίνηση της μπαταρίας οι Ιάπωνες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα έχουν την απαραίτητη ελευθερία ώστε να σχεδιάσουν υποπλαίσιο που να μην δημιουργεί πρόβλημα στην κίνηση του τροχού και την ίδια στιγμή να μπορούν να αυξήσουν τη διαδρομή της ανάρτησης στα επίπεδα που χαρακτηρίζουν μια crossover μοτοσυκλέτα όπως είναι το Versys.

Ρεζερβουάρ

Αν αναρωτιέστε τι απέγινε το ρεζερβουάρ βενζίνης, οι πατέντες αποκαλύπτουν ότι παρέμεινε στη θέση του. Ωστόσο στην περίπτωση του cruiser έγινε διπλό και βρίσκεται δεξιά και αριστερά της μπαταρίας, εξωτερικά του πλαισίου. Τα δύο ρεζερβουάρ επικοινωνούν μεταξύ τους και το γέμισμα γίνεται από το αριστερό, ενώ το μεγάλο πλάτος προσθέτει και το απαραίτητο στιλ στη μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων.

Για την υβριδική μοτοσυκλέτα που λογικά θα ανήκει στην οικογένεια Versys, το ρεζερβουάρ είναι παραδόξως ενιαίο και περνά πάνω από την μπαταρία και εκτείνεται παράλληλα προς τον λαιμό και το πιρούνι της μοτοσυκλέτας.

Ρεζερβουάρ

Οι πατέντες της Kawasaki, είτε αντιστοιχούν σε μοντέλα που όντως βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είτε είναι απλά μια κατοχύρωση ιδέας, δείχνουν ότι το σύστημα και η χωροταξία του θα είναι κοινή σε cruiser και crossover ωστόσο σημαντικές διαφορές αναμένονται σε πλαίσιο, ψαλίδι, γεωμετρία και αναρτήσεις.

Ετικέτες

Kawasaki Ninja H2 SX Hydrogen - Η πρώτη δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου στον κόσμο [VIDEO]

Κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής των 8 ωρών της Suzuka
Kawasaki H2 SX Hydrogen
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/7/2024

Στις 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια του αγώνα αντοχής 8 ωρών της Suzuka για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα EWC, η Kawasaki πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο δημόσια επίδειξη μοτοσυκλέτας με κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου (ICE) από κατασκευαστή μοτοσυκλετών μαζικής παραγωγής.

Η μοτοσυκλέτα υδρογόνου ICE της Kawasaki σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023, με δοκιμές που ξεκίνησαν φέτος, με αποκορύφωμα τη δημόσια επίδειξη στην ιαπωνική πίστα. Η πρωτότυπη μοτοσυκλέτα φέρει κινητήρα υδρογόνου που βασίζεται στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 998 με υπερτροφοδότηση του Ninja H2, με τροποποιήσεις που έγιναν ώστε να επιτρέπεται η έγχυση καυσίμου υδρογόνου στους κυλίνδρους με άμεσο ψεκασμό. Τα ρεζερβουάρ υδρογόνου βρίσκονται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας και για την ώρα είναι τεραστίων διαστάσεων κάνοντας τη μοτοσυκλέτα να θυμίζει Bat-mobile των πρώτων ταινιών Batman.

Kawasaki H2 SX Hydrogen


Οι μοτοσυκλέτες Hydrogen ICE λειτουργούν με καύση υδρογόνου, παράγοντας παραπλήσιο ήχο με τις βενζινοκίνητες μοτοσυκλέτες, και έχοντας τους σωστούς κραδασμούς, ενώ τα κατάλοιπά τους είναι κυρίως... νερό. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ένα πολύ μικρό ποσό λιπαντικού κινητήρα καίγεται, εκπέμπτωντας ένα επίσης πολύ μικρό ποσό CO2.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο ΜΟΤΟ έχουμε γράψει εδώ και χρόνια για τα οφέλη του υδρογόνου, που πέρα από την "πράσινη" λειτουργία του, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επιβίωση του κινητήρα εσωτερικής καύσης, διασώζοντας και την πολύτιμη αίσθηση του, που αποτελείται από τον ήχο, τον παλμό από τις πιστονιές και τους κραδασμούς, που κάνουν τόσο ξεχωριστή την οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η Kawasaki Motors διεξάγει επί του παρόντος έρευνα και εξέλιξη με στόχο την υλοποίηση μιας λειτουργικής μοτοσυκλέτας υδρογόνου ICE ως μια από τις ανθρακικά ουδέτερες επιλογές για τους αναβάτες στις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Kawasaki H2 SX Hydrogen

Η Kawasaki Motors είναι πλήρες μέλος της HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology), μιας ερευνητικής ένωσης που αποτελείται από τις Kawasaki, Suzuki, Toyota, Honda και Yamaha, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία υδρογόνου και διεξάγει ενεργά βασική έρευνα σε κινητήρες υδρογόνου, συστήματα πλήρωσης υδρογόνου και συστήματα παροχής καυσίμου, προκειμένου να παράγει μικρά οχήματα κινητικότητας με κινητήρα υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων και των μοτοσυκλετών. Για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επιδόσεις, κατανάλωση και αυτονομία από την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα του Akashi.

Ετικέτες