Kawasaki Versys 7 Hybrid - Το υβριδικό σύνολο του Akashi στην Crossover εκδοχή του

Σύμφωνα με τις πατέντες που κατέθεσαν οι “πράσινοι”, ένα ακόμα υβριδικό μοντέλο έρχεται να προστεθεί στην γκάμα τους
motomagKawasaki Versys 7 Hybrid – Ήταν να μην γίνει η αρχή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/12/2023

Όπως φαίνεται ήταν να μην γίνει η αρχή για την Kawasaki, η οποία σύμφωνα με πατέντες που κατέθεσε, μετά τα Ninja 7 Hybrid και Z7 Hybrid, έρχεται και υβριδικό Versys, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία της νέας αυτής τεχνολογίας για τις μοτοσυκλέτες, στις τρεις βασικές κατηγορίες.

Η αρχή έγινε στην EICMA 2022, όταν είδαμε ένα υβριδικό πρωτότυπο, πλάι στα ηλεκτρικά Ninja και Z για την Α1 κατηγορία, το οποίο η Kawasaki Motorcycles παρουσίασε μετά από μία μακρά περίοδο έρευνας και εξέλιξης, για την οποία διέθεσε και μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων της. Ένα μήνα πριν την EICMA 2023 ήρθε η ώρα να μας παρουσιάσει το supersport μοντέλο, Ninja 7 Hybrid, την πρώτη υβριδική μοτοσυκλέτα επιδόσεων που μπαίνει στην παραγωγή. Στην συνέχεια, είδαμε στα πλαίσια της EICMA 2023 τη γυμνή έκδοση Z7 Hybrid, η οποία βασίζεται στο ίδιο πλαίσιο και χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα που συνδυάζει θερμική με ηλεκτρική λειτουργία.

Τώρα, βλέπουμε ότι το Akashi κατέθεσε πατέντες στην Ιαπωνία για ένα Versys 7 Hybrid, το οποίο χρησιμοποιεί τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 451 κυβικών και έναν ηλεκτροκινητήρα. Όπως και στο βενζινοκίνητο Versys, έτσι και η υβριδική μοτοσυκλέτα έχει μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και όρθια στάση οδήγησης. Αν και για την ώρα δεν γίνεται ξεκάθαρο μέσα από τα έγγραφα αν μιλάμε για ένα μοντέλο παραγωγής που θα βρεθεί στην γκάμα της Kawasaki στο άμεσο μέλλον, θεωρούμε ότι είναι μάλλον βέβαιο ότι μία τέτοια μοτοσυκλέτα θα κάνει την εμφάνισή της, από την στιγμή που οι πράσινοι έχουν ήδη βάλει στην παραγωγή την υβριδική τεχνολογία, η οποία ταιριάζει "γάντι" στο Crossover μοντέλο του Akashi.

Kawasaki Versys 7 Hybrid – Ήταν να μην γίνει η αρχή

Όσον αφορά την πατέντα, βλέπουμε ότι επικεντρώνεται κυρίως σε στοιχεία του συστήματος ψύξης, το οποίο είναι κοινό με τα Ninja 7 και Z7 Hybrid. Επομένως δεν υπάρχει κάποια ανάγκη στο να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο του Versys για την απεικόνιση του. Είναι άλλωστε η μόνη πατέντα, από τις πολλές που αφορούν τον υβριδικό κινητήρα, στην οποία βλέπουμε να υπάρχει αντίστοιχο σχέδιο μοτοσυκλέτας, καθώς τις περισσότερες φορές βλέπουμε το σχήμα του Ninja 7 Hybrid. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, η Kawasaki χρησιμοποιεί μία πιο αφηρημένη σχεδίαση για τη μοτοσυκλέτα, η οποία δεν μας δίνει κανένα στοιχείο όσον αφορά το μοντέλο που αντιπροσωπεύει.

Αν και εμφανίζονται με απλουστευμένο τρόπο, τα κύρια στοιχεία του κινητήρα που παρουσιάζονται σε αυτή την πατέντα, φαίνεται να είναι κοινά με των Ninja 7 και Z7 Hybrid, με το ηλεκτρικό μοτέρ να τοποθετείται πάνω από την μετάδοση. Αλλαγές δεν βλέπουμε να υπάρχουν ούτε στο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο. Από τα σχέδια παρατηρούμε ότι λείπει το ογκώδες κουτί που συναντάμε στα υβριδικά μοντέλα παραγωγής της Kawasaki, όπου φυλάσσεται η μπαταρία του ηλεκτροκινητήρα ισχύος 48 V. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη πατέντα επικεντρώνεται σε άλλο σημείο, μπορεί να σημαίνει ότι το κουτί αυτό, που δεν αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί απλώς να παραλείφθηκε για χάρη της απλούστευσης και της πιο ευδιάκριτης απεικόνισης του ζητήματος το οποίο απασχολεί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Kawasaki Versys 7 Hybrid – Ήταν να μην γίνει η αρχή

Θα μπορούσε η Kawasaki να χρησιμοποιήσει το σχέδιο του Versys ως αντιπερισπασμό, ή για να δει τις αντιδράσεις του κοινού και ανάλογα να πράξει, όσον αφορά στην παραγωγή του. Με δεδομένο όμως, ότι οι adventure και crossover μοτοσυκλέτες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία, σε πολλές και διαφορετικές αγορές στον κόσμο -σε σύγκριση με τις supersport και σπορ γυμνές όπως τα Ninja 7 και Z7 Hybrid, αντίστοιχα- αποτελεί λογική απόφαση για την Kawasaki να φέρει στην αγορά μία υβριδική μοτοσυκλέτα που θα σημειώσει με ευκολία περισσότερες πωλήσεις από τις άλλες δύο. Με την έλευση του Versys 7 Hybrid άλλωστε, το Akashi θα μπορούσε να κάνει ταχύτερη απόσβεση του ιδιαίτερα υψηλού ποσού που διέθεσε για την έρευνα γύρω από το υδρογόνο, ως καύσιμο.

Δεν είναι μόνο αυτό, καθώς το κομμάτι της αγοράς στο οποίο εντάσσεται το Versys, η αυτονομία και η οικονομία καυσίμου είναι δύο χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο τους υποψήφιους αγοραστές. Από την άλλη, το μεγαλύτερο βάρος που συνεπάγεται η χρήση δύο διαφορετικών μονάδων ισχύος (εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικής) δεν αποτελεί τόσο μεγάλο ζήτημα, όσο σε άλλες κατηγορίες όπως οι supersport και sport naked. Ακόμη, ο αυτόματος συμπλέκτης που δίνει τη δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας μέσω των κουμπιών στο αριστερό grip της μοτοσυκλέτας ή της πλήρως αυτοματοποιημένης λειτουργίας είναι ένα στοιχείο που ταιριάζει ακόμα περισσότερο στην adventure/crossover κατηγορία. Αυτό είναι κάτι που έχουμε ήδη δει, καθώς οι DCT εκδόσεις των CRF 1100L Africa Twin / Adventure Sports και NT 1100 αποτελούν αρκετά δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των αγοραστών των δύο κατηγοριών.

Kawasaki Versys 7 Hybrid – Ήταν να μην γίνει η αρχή

Η έλευση ενός Versys 7 Hybrid θα μπορούσε να οδηγήσει με την σειρά του και σε μία έκδοση -υβριδική ή μη- για την Α2 κατηγορία, όπου η Kawasaki απουσιάζει μετά την διακοπή από την κυκλοφορία του πολύ αξιόλογου Versys-X 300, που αποτελούσε και την πιο offroad επιλογή της οικογένειας Versys.

Ετικέτες

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Τρεις εκδόσεις, τρεις χρωματικές παλέτες και προσιτές τιμές
motomag Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Η νέα οικογένεια urban scooter DSR της Thrust Motor, σε δύο κυβισμούς 125 και 150 κ.εκ. η οποία περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και τρία μοντέρνα χρώματα είναι πλέον ετοιμοπαράδοτη, ενώ έχουν ανακοινωθεί και οι τιμές των τριών αυτών μοντέλων.

Ο μοντέρνος σχεδιασμός των DSR και οι μικρές διαστάσεις τους τα καθιστούν ιδανικά για τις αστικές μετακινήσεις. Τα DSR διαθέτουν χαμηλή ζελατίνα η οποία προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη, κρατώντας μακριά τον αέρα που μπορεί να τον ενοχλεί στην καθημερινή μετακίνηση. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και πρακτικές χειρολαβές.

Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 ιντσών μπροστά και 13 ιντσών πίσω), έχοντας διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Και στα τρία όμοιο είναι το ύψος σέλας στα 770 χλστ., ενώ ίδιο είναι και το μεταξόνιο στα 1.375 χλστ.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Το DSR 125 AC το οποίο είναι το πιο οικονομικό από τις τρείς εκδόσεις, εφοδιάζεται με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm με ροπή 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC όσον αφορά την πέδηση εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 χλστ. μπροστά και δισκόφρενο 220 χλστ. πίσω, ενώ υπάρχει σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Ο αναβάτης επιπρόσθετα έχει στη διάθεση του ψηφιακή οθόνη οργάνων TFT, η οποία του παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2 κατηγορία. Το DSR 125 LC ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά τον εξοπλισμό σε σχέση με την αερόψυκτη έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop με ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της νέας οικογένειας αστικών scooter της Thrust Motor είναι το DSR 150 LC, το οποίο αποδίδει 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα τρία DSR είναι πλέον ετοιμοπαράδοτα, με το DSR 125 AC ’14 να κοστίζει 2,090 ευρώ, με το DSR 125 LC ABS+TCS να κοστίζει 2,695 ευρώ και το DSR 150 LC ABS+TCS να κοστίζει 2,890 ευρώ.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα
Ετικέτες