Kawasaki Versys 7 Hybrid - Το υβριδικό σύνολο του Akashi στην Crossover εκδοχή του

Σύμφωνα με τις πατέντες που κατέθεσαν οι “πράσινοι”, ένα ακόμα υβριδικό μοντέλο έρχεται να προστεθεί στην γκάμα τους
motomagKawasaki Versys 7 Hybrid – Ήταν να μην γίνει η αρχή
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

18/12/2023

Όπως φαίνεται ήταν να μην γίνει η αρχή για την Kawasaki, η οποία σύμφωνα με πατέντες που κατέθεσε, μετά τα Ninja 7 Hybrid και Z7 Hybrid, έρχεται και υβριδικό Versys, ολοκληρώνοντας έτσι την παρουσία της νέας αυτής τεχνολογίας για τις μοτοσυκλέτες, στις τρεις βασικές κατηγορίες.

Η αρχή έγινε στην EICMA 2022, όταν είδαμε ένα υβριδικό πρωτότυπο, πλάι στα ηλεκτρικά Ninja και Z για την Α1 κατηγορία, το οποίο η Kawasaki Motorcycles παρουσίασε μετά από μία μακρά περίοδο έρευνας και εξέλιξης, για την οποία διέθεσε και μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων της. Ένα μήνα πριν την EICMA 2023 ήρθε η ώρα να μας παρουσιάσει το supersport μοντέλο, Ninja 7 Hybrid, την πρώτη υβριδική μοτοσυκλέτα επιδόσεων που μπαίνει στην παραγωγή. Στην συνέχεια, είδαμε στα πλαίσια της EICMA 2023 τη γυμνή έκδοση Z7 Hybrid, η οποία βασίζεται στο ίδιο πλαίσιο και χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα που συνδυάζει θερμική με ηλεκτρική λειτουργία.

Τώρα, βλέπουμε ότι το Akashi κατέθεσε πατέντες στην Ιαπωνία για ένα Versys 7 Hybrid, το οποίο χρησιμοποιεί τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα 451 κυβικών και έναν ηλεκτροκινητήρα. Όπως και στο βενζινοκίνητο Versys, έτσι και η υβριδική μοτοσυκλέτα έχει μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και όρθια στάση οδήγησης. Αν και για την ώρα δεν γίνεται ξεκάθαρο μέσα από τα έγγραφα αν μιλάμε για ένα μοντέλο παραγωγής που θα βρεθεί στην γκάμα της Kawasaki στο άμεσο μέλλον, θεωρούμε ότι είναι μάλλον βέβαιο ότι μία τέτοια μοτοσυκλέτα θα κάνει την εμφάνισή της, από την στιγμή που οι πράσινοι έχουν ήδη βάλει στην παραγωγή την υβριδική τεχνολογία, η οποία ταιριάζει "γάντι" στο Crossover μοντέλο του Akashi.

Kawasaki Versys 7 Hybrid – Ήταν να μην γίνει η αρχή

Όσον αφορά την πατέντα, βλέπουμε ότι επικεντρώνεται κυρίως σε στοιχεία του συστήματος ψύξης, το οποίο είναι κοινό με τα Ninja 7 και Z7 Hybrid. Επομένως δεν υπάρχει κάποια ανάγκη στο να χρησιμοποιηθεί το σχέδιο του Versys για την απεικόνιση του. Είναι άλλωστε η μόνη πατέντα, από τις πολλές που αφορούν τον υβριδικό κινητήρα, στην οποία βλέπουμε να υπάρχει αντίστοιχο σχέδιο μοτοσυκλέτας, καθώς τις περισσότερες φορές βλέπουμε το σχήμα του Ninja 7 Hybrid. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, η Kawasaki χρησιμοποιεί μία πιο αφηρημένη σχεδίαση για τη μοτοσυκλέτα, η οποία δεν μας δίνει κανένα στοιχείο όσον αφορά το μοντέλο που αντιπροσωπεύει.

Αν και εμφανίζονται με απλουστευμένο τρόπο, τα κύρια στοιχεία του κινητήρα που παρουσιάζονται σε αυτή την πατέντα, φαίνεται να είναι κοινά με των Ninja 7 και Z7 Hybrid, με το ηλεκτρικό μοτέρ να τοποθετείται πάνω από την μετάδοση. Αλλαγές δεν βλέπουμε να υπάρχουν ούτε στο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο. Από τα σχέδια παρατηρούμε ότι λείπει το ογκώδες κουτί που συναντάμε στα υβριδικά μοντέλα παραγωγής της Kawasaki, όπου φυλάσσεται η μπαταρία του ηλεκτροκινητήρα ισχύος 48 V. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη πατέντα επικεντρώνεται σε άλλο σημείο, μπορεί να σημαίνει ότι το κουτί αυτό, που δεν αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί απλώς να παραλείφθηκε για χάρη της απλούστευσης και της πιο ευδιάκριτης απεικόνισης του ζητήματος το οποίο απασχολεί το συγκεκριμένο σχέδιο.

Kawasaki Versys 7 Hybrid – Ήταν να μην γίνει η αρχή

Θα μπορούσε η Kawasaki να χρησιμοποιήσει το σχέδιο του Versys ως αντιπερισπασμό, ή για να δει τις αντιδράσεις του κοινού και ανάλογα να πράξει, όσον αφορά στην παραγωγή του. Με δεδομένο όμως, ότι οι adventure και crossover μοτοσυκλέτες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία, σε πολλές και διαφορετικές αγορές στον κόσμο -σε σύγκριση με τις supersport και σπορ γυμνές όπως τα Ninja 7 και Z7 Hybrid, αντίστοιχα- αποτελεί λογική απόφαση για την Kawasaki να φέρει στην αγορά μία υβριδική μοτοσυκλέτα που θα σημειώσει με ευκολία περισσότερες πωλήσεις από τις άλλες δύο. Με την έλευση του Versys 7 Hybrid άλλωστε, το Akashi θα μπορούσε να κάνει ταχύτερη απόσβεση του ιδιαίτερα υψηλού ποσού που διέθεσε για την έρευνα γύρω από το υδρογόνο, ως καύσιμο.

Δεν είναι μόνο αυτό, καθώς το κομμάτι της αγοράς στο οποίο εντάσσεται το Versys, η αυτονομία και η οικονομία καυσίμου είναι δύο χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο τους υποψήφιους αγοραστές. Από την άλλη, το μεγαλύτερο βάρος που συνεπάγεται η χρήση δύο διαφορετικών μονάδων ισχύος (εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικής) δεν αποτελεί τόσο μεγάλο ζήτημα, όσο σε άλλες κατηγορίες όπως οι supersport και sport naked. Ακόμη, ο αυτόματος συμπλέκτης που δίνει τη δυνατότητα χειροκίνητης λειτουργίας μέσω των κουμπιών στο αριστερό grip της μοτοσυκλέτας ή της πλήρως αυτοματοποιημένης λειτουργίας είναι ένα στοιχείο που ταιριάζει ακόμα περισσότερο στην adventure/crossover κατηγορία. Αυτό είναι κάτι που έχουμε ήδη δει, καθώς οι DCT εκδόσεις των CRF 1100L Africa Twin / Adventure Sports και NT 1100 αποτελούν αρκετά δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των αγοραστών των δύο κατηγοριών.

Kawasaki Versys 7 Hybrid – Ήταν να μην γίνει η αρχή

Η έλευση ενός Versys 7 Hybrid θα μπορούσε να οδηγήσει με την σειρά του και σε μία έκδοση -υβριδική ή μη- για την Α2 κατηγορία, όπου η Kawasaki απουσιάζει μετά την διακοπή από την κυκλοφορία του πολύ αξιόλογου Versys-X 300, που αποτελούσε και την πιο offroad επιλογή της οικογένειας Versys.

Ετικέτες

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αναβάτη της εταιρείας, σε μόλις 100 αντίτυπα
motomagRieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Χρησιμοποιώντας ως βάση το enduro μοντέλο της, MR Pro, η Rieju παρουσίασε μία ειδική hard enduro έκδοση θέλοντας να τιμήσει τον αναβάτη της Alfredo Gomez, η οποία θα παραχθεί σε μόλις 100 αντίτυπα, ενώ εξοπλίζεται με εξαρτήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για αυτή την έκδοση, κουβαλώντας πολλά στοιχεία που έρχονται κατευθείαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αν και με παρόμοια βάση, οι μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούνται για τους Hard Enduro αγώνες έχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές από τις “απλές” enduro. Τα πιο ουσιαστικά στοιχεία που βλέπουμε να διαφέρουν είναι ο τρόπος απόκκρισης του κινητήρα, αλλά και η αρκετά μεγαλύτερη προστασία των Hard Enduro μοντέλων, καθώς καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμη πιο σκληρές συνθήκες και εμπόδια.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Με αφορμή την ένταξη του Alfredo Gomez στους κόλπους της, η Rieju, με αρκετά μακρά πορεία στους εκτός δρόμου αγώνες, φέρνει την ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez, η οποία εξοπλίζεται με πολλά εξαρτήματα, δημιουργημένα αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Σε αντίθεση με το Enduro, εδώ χρειαζόμαστε ακόμη πιο άμεση απόκριση, που θα διευκολύνει την διάβαση από μεγάλα τεχνητά εμπόδια. Για να το καταφέρουν αυτό, οι μηχανικοί της ισπανικής εταιρείας έκαναν αλλαγές στον κύλινδρο του δίχρονου κινητήρα, μεταφέροντας πιο χαμηλά την εισαγωγή. Η ειδικά κατασκευασμένη εξάτμιση OXA “Alfredo Gomez” συνδυάζεται με καρμπυρατέρ Keihin PWK 36. Όλα αυτά έχουν γίνει με μόνο ένα στόχο: την βελτιωμένη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτητικές συνθήκες του Hard Enduro.

Η παχιά και ανθεκτική ποδιά του MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez είναι πολυκαρμπονική, καλύπτοντας ολόκληρο το κάτω μέρος του κινητήρα, μέχρι και το μοχλικό του πίσω αμορτισέρ. Ο μπροστινός δίσκος προστατεύεται από ένα αεριζόμενο κάλυμμα, με τα ανοδιωμένα μαύρα πλαστικά προστατευτικά του πιρουνιού να έρχονται από την Polisport. Κάλυμμα έχουμε και για τον πίσω τροχό, κατασκευασμένο από αλουμίνιο ανωδιωμένο σε κόκκινο χρώμα, ίδιο με τον οδηγό της αλυσίδας AXP, για να ταιριάζουν με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Το ψυγείο έχει καλυφθεί από μεταλλικά προστατευτικά, τα οποία προστατεύουν το ευαίσθητο αυτό κομμάτι, ιδιαίτερα στις πλευρικές πτώσεις, που είναι και οι πιο συνήθεις. Το καπάκι του συμπλέκτη είναι ενισχυμένο, με στόχο να αντέχει τα χτυπήματα σε πέτρες και τσιμέντα, ενώ αποτελεί δημιουργία του αγωνιστικού τμήματος Rieju Power Parts Factory.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Ένα ακόμα στοιχείο που βρίσκεται αποκλειστικά στην περιορισμένης παραγωγής έκδοση είναι οι χειρολαβές στο μπροστινό φτερό και στο τελείωμα της σέλας πίσω, οι οποίες χρησιμεύουν για να τραβήξεις την μοτοσυκλέτα σε περίπτωση που βρεθείς κολλημένος σε μία δύσκολη κατάσταση. Τα μαρσπιέ είναι ατσάλινα, για μεγαλύτερη αντοχή, τόσο όσον αφορά το βάρος του αναβάτη, όσο και τα χτυπήματα που δέχονται στους αγώνες Hard Enduro.

Όπως και στο enduro μοντέλο βάσης, MR Pro, το ψυγείο εξοπλίζεται με ανεμιστήρα, ο οποίος ενεργοποιείται ηλεκτρονικά. Η μετάδοση έχει κοντύνει, με το μπροστινό γρανάζι να έχει 12 δόντια, έχοντας ως στόχο την πιο άμεση απόκριση και την αυξημένη ροπή από χαμηλά. Ο LED προβολέας έχει προστατευτικό κάλυμμα, που τον προστατεύει από πέτρες και πτώσεις. Τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης είναι τα Mitas Terraforce, ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί ο Alfredo Gomez στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Rieju MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez – Ξεχωριστή έκδοση περιορισμένης παραγωγής

Οι αναρτήσεις της Kayaba έρχονται από το MR Pro, με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου να είναι πλήρως ρυθμιζόμενο. Τα καλάμια έχουν επίστρωση DLC για λιγότερες απώλειες από την τριβή και πιο σταθερή απόδοση. Ίδια η συνθήκη και για το μονό πίσω αμορτισέρ, το οποίο εδράζεται στο ψαλίδι με μοχλικό.

Κερασάκι στην τούρτα της περιορισμένης έκδοσης MR Hard Enduro Replica Alfredo Gomez αποτελεί ο αριθμός “89” στα πλαστικά, τον οποίο χρησιμοποιεί ο εργοστασιακός αναβάτης της Rieju.

Ετικέτες