Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Kawasaki EV Project - EICMA: Ηλετρικό ninja [video]

Μια μεγάλη επένδυση

Η Kawasaki ασχολείται με το θέμα της ηλεκτροκίνησης στις μοτοσυκλέτες εδώ και αρκετά χρόνια –περισσότερα από όσα πιστεύαμε- βάση των δηλώσεων του κ.Yoshimoto Matsuda, Senior Manager Innovation Department Research & Development της Kawasaki Heavy Indrustries στο video που μας συστήνει το νέο ηλεκτρικό project της, αλλά και σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες γύρο από αυτό, το οποίο το είδαμε να δεσπόζει σε περίοπτη θέση στο περίπτερο της “πράσινης” εταιρείας στην EICMA

Οι πιο πρόσφατες αναφορές που είχαμε σχετικά με την εξέλιξή της μοτοσυκλέτας της ήταν πίσω στο 2016, όταν το εργοστάσιο από το Akashi κατέθεσε πατέντες σχετικά με το σύστημα ψύξης του ηλεκτρικού κινητήρα αλλά και του κιβωτίου τεσσάρων σχέσεων που διαθέτει. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, ο κ.Yoshimoto είπε πως η Kawasaki θα επενδύσει ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και σε αυτά με υπερτροφοδοτούμενες κινητήρες, τεχνολογίες που εξελίσσουν από το 2000!

Ειδικότερα, η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της Kawasaki όπως είδαμε διαθέτει ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, τηλεσκοπικό πιρούνι και ψαλίδι από σωλήνες τετράγωνης διατομής, χωρίς ενισχύσεις. Τα φρένα είναι απολύτως συμβατικά, με ένα δίσκο εμπρός και πίσω, ενώ η δαγκάνα μπροστά δεν είναι ούτε καν ακτινικά τοποθετημένη. Η εμφάνισή του παραπέμπει σε supersport μοτοσυκλέτα, αφού ως βάση έχουν χρησιμοποιηθεί εξαρτήματα απ’ την πλατφόρμα των Ζ και Ninja 650, όμως ο εξοπλισμός του υπονοεί το αντίθετο και είναι απολύτως λογικό με βάση τις επιδόσεις που ανακοινώνει η Kawasaki.

Ο κινητήρας παράγει μόλις 27 ίππους (για την ακρίβεια 26,8) στιγμιαία, ενώ η σταθερή ιπποδύναμη περιορίζεται στα μόλις 13 άλογα. Η μοτοσυκλέτα ζυγίζει 219 κιλά κι έτσι ο λόγος κιλών ανά ίππο δεν ενθουσιάζει καθόλου, όμως η Kawasaki ανέφερε πως εστίασε στην οδηγική συμπεριφορά και τα συναισθήματα που σου προκαλεί η οδήγησή της.

Για αυτό το λόγο μάλιστα ενστερνίζεται και την φιλοσοφία της Kymco, που έχει εξοπλίσει τα ηλεκτρικά πρωτότυπα SuperNex και RevoNEx με κιβώτιο ταχυτήτων για να προσφέρουν μια αίσθηση πιο κοντά στα πρότυπα των μοτοσυκλετών με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Το ηλεκτρικό concept της Kawasaki, όπως και οι περισσότερες ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, έχει την πρίζα φόρτισης ψηλά, εκεί που συμβατικά βρίσκεται το ρεζερβουάρ και υπάρχει η δυνατότητα ταχείας φόρτισης. Μια βασική λεπτομέρεια που το ξεχωρίζει απ’ τις πιο γνωστές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, όπως την LiveWire της Harley Davidson ή τα concept SuperNex και RevoNex, είναι στο τομέα της ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Πιο συγκεκριμένα, διαθέτει στο αριστερό γκριπ μια μικρή μανέτα –όπως αυτήν που χρησιμοποιούν πολλοί αναβάτες στα MotoGP για να ενεργοποιήσουν το πίσω φρένο- που προσφέρει τη δυνατότητα στον αναβάτη να επιλέξει πότε θα χρησιμοποιήσει το σύστημα ανάκτησης ενέργειας ή όχι στο φρενάρισμα.

Η εισαγωγή της Kawasaki στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα "ηχηρή", καθώς ο λόγος κιλών ανά ίππo δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός και στο video δεν δείχνει ιδιαίτερα γρήγορο. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτο πως η μοτοσυκλέτα παραγωγής θα διατηρήσει αυτές τις επιδόσεις με μια λιγότερο επιθετική εμφάνιση ή θα έχει καλύτερες που θα υποστηρίζουν τη supersport σχεδίαση.

Tags: