Moto Morini - Δώδεκα νέα μοντέλα με V2 κινητήρα μέχρι το 2025

Σε τρεις κατηγορίες κυβισμού: 750, 925 και 1200
Moto Morini
Από το

motomag

18/7/2023

Σε συνέντευξη του γενικού διευθυντή της Moto Morini, Alberto Monni, στο Moto.it, εμφανίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα της γκάμας σε βάθος τετραετίας, από το 2021-2025, με δώδεκα νέα μοντέλα σε τρεις διαφορετικές πλατφόρμες κινητήρα.

Πριν από λίγο καιρό σας είχαμε δείξει φωτογραφίες που έδειχναν ένα X-Cape 1200, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με έναν V2 κινητήρα, βασισμένο πιθανότατα στον V2 Bialbero CorsaCorta των 1.187 κυβικών που είχαμε δει στο concept μοντέλο που είχε παρουσιάσει η εταιρεία στην EICMA 2019, το Super Scrambler. Με τον ίδιο κινητήρα με την ιδιόρρυθμη περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων των 87°, πίσω στο 2017, η ιταλική εταιρεία είχε παρουσιάσει το Milano, που τότε είχε συμμορφωθεί με τις Euro4 προδιαγραφές ρύπων, αλλά δεν το είδαμε ποτέ στην ελληνική αγορά.

Moto Morini

Τώρα, σε συνέντευξη που έδωσε ο γενικός διευθυντής της Moto Morini, Alberto Monni, εμφανίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο όπως μπορούμε να διακρίνουμε πάνω αριστερά αφορά στην τετραετία 2021-2025. Σε αυτό φαίνεται τόσο το X-Cape 1.200 όσο και ένα modern classic, το οποίο εμφανισιακά θυμίζει το Milano. Δίπλα τους εντοπίζουμε στην ίδια στήλη V2 1.200 (δηλώνοντας διάταξη του κινητήρα και τον κυβισμό) ένα μοντέλο που ανήκει, σύμφωνα με τη Moto Morini, στην κατηγορία Bobber/Dragster, καλυμμένο με ένα κόκκινο σεντόνι

Το χρονοδιάγραμμα όμως δεν τελειώνει εκεί. Κάτω από την οικογένεια των 1.200 βλέπουμε άλλες τρεις οικογένειες, οι οποίες θα χρησιμοποιούν και αυτές δικύλινδρο κινητήρα διάταξης V, με τα κυβικά τους να είναι 925 και 750, που πιθανόν να αποτελούν υποκυβισμένες εκδόσεις του 1.200. Για τα 750 κυβικά, βλέπουμε τον διαχωρισμό V2 750N και V2 750S. Οι κατηγορίες μοτοσυκλετών στις οποίες η Morini θα δραστηριοποιηθεί είναι οι Discovery, Modern Classic, Bobber/Dragster, Adventure, Naked και Sport-Touring.

Αν και σε παλαιότερη συνέντευξη ο Monni είχε δηλώσει ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα στα 800 κυβικά, μέσα στο χρονοδιάγραμμα εμφανίζεται και η μέχρι πρότινος άγνωστη V2 925.

Ο γενικός διευθυντής της Moto Morini, ωστόσο, επιβεβαίωσε την εμφάνιση ενός μοντέλου από την “V2 750S” παρόμοιο με το παλαιότερο Corsaro -θα ανήκει δηλαδή στη naked κατηγορία. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την έλευση του X-Cape 1.200 στην EICMA 2023, κάνοντας λόγο για πολλά προϊόντα που πρέπει να περιμένουμε στην φετινή Έκθεση του Μιλάνου.

Το σύνολο των νέων μοντέλων ανέρχεται στα δώδεκα (!), με τα Adventure και Discovery να θυμίζουν εμφανισιακά, τουλάχιστον όπως τα βλέπουμε, τον σχεδιασμό του γνωστού σε εμάς X-Cape 650 με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 649 κυβικών, ενώ κρίνοντας από το 1.200 πιθανότατα το όνομα να είναι κοινό για όλα τα on-off. Επίσης, το modern classic όπως αναφέραμε πιο πάνω, θυμίζει το Milano, ενώ όλα τα υπόλοιπα, είναι εντελώς νέα μοντέλα.

Ετικέτες

Honda: Πατέντα ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας με αφαιρούμενες μπαταρίες για αναδυόμενες αγορές

Η ιαπωνική εταιρεία φαίνεται να εξετάζει μια εναλλακτική προσέγγιση της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας - Προσιτή και βασική
Honda Affordable EV
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Μια νέα πατέντα της Honda δείχνει ότι η εταιρεία εξετάζει την ανάπτυξη μιας οικονομικής ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας, στοχεύοντας κυρίως στις αναδυόμενες αγορές, όπου η χαμηλή τιμή μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία των ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι μεγάλοι κατασκευαστές μοτοσυκλετών δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν τη συνταγή της επιτυχίας στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Φιλόδοξα εγχειρήματα, όπως η ηλεκτρική LiveWire της Harley-Davidson με την συνεργασία της KYMCO, δυσκολεύτηκαν να πείσουν το καταναλωτικό κοινό, ενώ οι Ιάπωνες κατασκευαστές μέχρι στιγμής έχουν κινηθεί πιο συγκρατημένα, εστιάζοντας κυρίως σε ηλεκτρικά scooter, ένα τμήμα της αγοράς που προσαρμόζεται ευκολότερα στην ηλεκτροκίνηση, αντί να επενδύσουν δυναμικά στις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.

WN7

Η Honda επιχειρεί να αλλάξει αυτή την προσέγγιση έχοντας ήδη λανσάρει τη WN7 σε Ευρώπη και Ιαπωνία, ωστόσο μια νέα πατέντα δείχνει ότι εξετάζει και μια διαφορετική στρατηγική, την ανάπτυξη εξαιρετικά απλών και προσιτών ηλεκτρικών μοτοσυκλετών, ένα βήμα πάνω από τα ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Shine 100

Μόλις πέρυσι είχαν εμφανιστεί πατέντες για ένα οικονομικό ηλεκτρικό μοντέλο της Honda βασισμένο στο Shine 100 της ινδικής αγοράς, μια μοτοσυκλέτα που κοστίζει περίπου €800 καινούρια. Η νέα πατέντα δείχνει μια ακόμη πιο απλοποιημένη εκδοχή, η οποία θυμίζει έντονα τα χαμηλού κόστους μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που η Honda διαθέτει σε αγορές της Αφρικής.

Honda Affordable

Σύμφωνα με τα σχέδια, η μοτοσυκλέτα χρησιμοποιεί ένα υπάρχον πλαίσιο τύπου ραχοκοκκαλιάς από μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στη θέση του κινητήρα και του κιβωτίου τοποθετείται ένας ηλεκτροκινητήρας, ενώ οι μπαταρίες βρίσκονται στις δύο πλευρές του πλαισίου.

Το βασικό στοιχείο που η Honda προσπαθεί να πατεντάρει είναι το σύστημα στήριξης των μπαταριών. Αυτές πρέπει να αφαιρούνται εύκολα, ώστε να φορτίζονται σε εσωτερικό χώρο ή να αντικαθίστανται με πλήρως φορτισμένες, αλλά ταυτόχρονα να είναι δύσκολο να κλαπούν, παρότι βρίσκονται σε εμφανή σημεία στις πλευρές της μοτοσυκλέτας.

Honda Affordable EV

Η λύση της Honda περιλαμβάνει στιβαρούς μεταλλικούς κλωβούς που λειτουργούν ταυτόχρονα και ως κάγκελα προστασίας από πτώσεις. Τα κλουβιά είναι αρθρωτά και ανοίγουν από το εμπρός μέρος του πλαισίου, επιτρέποντας πρόσβαση στις μπαταρίες. Όταν οι μπαταρίες τοποθετηθούν στη θέση τους, τα κλουβιά κλείνουν και ασφαλίζουν στις πλευρές του “ρεζερβουάρ”, με ένα απλό σύστημα ασφάλισης που βρίσκεται κάτω από κλειδωμένο καπάκι στο επάνω μέρος.

Κατά τα άλλα, η μοτοσυκλέτα είναι εξαιρετικά απλή σε τεχνολογία και εξοπλισμό. Στην κορυφή του "ρεζερβουάρ" υπάρχει μια μικρή οθόνη που δείχνει μόνο τη στάθμη φόρτισης της μπαταρίας. Το ταχύμετρο είναι αναλογικό, με ντίζα και ατέρμονα, παίρνοντας κίνηση από τον εμπρός τροχό, ενώ τα φρένα είναι μηχανικά ταμπούρα.

Honda Affordable EV

Πέρα από τον ηλεκτροκινητήρα και τις μπαταρίες, τίποτα πάνω στη μοτοσυκλέτα δεν είναι ούτε εξεζητημένο, ούτε τεχνολογικά προηγμένο σε σύγκριση με μια οικονομική μοτοσυκλέτα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που κοστίζει λιγότερο από 1.000 δολάρια στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Ένα τέτοιο μοντέλο πιθανότατα θα ήταν υπερβολικά βασικό για αγορές όπως η Ευρωπαϊκή ή των ΗΠΑ και μάλλον οι επιδόσεις του δεν θα επαρκούσαν για τους δρόμους αυτών. Ωστόσο, η ιδέα μιας ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας σχεδιασμένης με απόλυτη προτεραιότητα το χαμηλό κόστος απόκτησης, ακόμα και εάν αυτό γίνεται σε βάρος της καινοτομίας, του στυλ, της αυτονομία ή των επιδόσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης στις μοτοσυκλέτες από τα κάτω.