Moto Morini - Δώδεκα νέα μοντέλα με V2 κινητήρα μέχρι το 2025

Σε τρεις κατηγορίες κυβισμού: 750, 925 και 1200
Moto Morini
Από το

motomag

18/7/2023

Σε συνέντευξη του γενικού διευθυντή της Moto Morini, Alberto Monni, στο Moto.it, εμφανίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα της γκάμας σε βάθος τετραετίας, από το 2021-2025, με δώδεκα νέα μοντέλα σε τρεις διαφορετικές πλατφόρμες κινητήρα.

Πριν από λίγο καιρό σας είχαμε δείξει φωτογραφίες που έδειχναν ένα X-Cape 1200, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με έναν V2 κινητήρα, βασισμένο πιθανότατα στον V2 Bialbero CorsaCorta των 1.187 κυβικών που είχαμε δει στο concept μοντέλο που είχε παρουσιάσει η εταιρεία στην EICMA 2019, το Super Scrambler. Με τον ίδιο κινητήρα με την ιδιόρρυθμη περιεχόμενη γωνία κυλίνδρων των 87°, πίσω στο 2017, η ιταλική εταιρεία είχε παρουσιάσει το Milano, που τότε είχε συμμορφωθεί με τις Euro4 προδιαγραφές ρύπων, αλλά δεν το είδαμε ποτέ στην ελληνική αγορά.

Moto Morini

Τώρα, σε συνέντευξη που έδωσε ο γενικός διευθυντής της Moto Morini, Alberto Monni, εμφανίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο όπως μπορούμε να διακρίνουμε πάνω αριστερά αφορά στην τετραετία 2021-2025. Σε αυτό φαίνεται τόσο το X-Cape 1.200 όσο και ένα modern classic, το οποίο εμφανισιακά θυμίζει το Milano. Δίπλα τους εντοπίζουμε στην ίδια στήλη V2 1.200 (δηλώνοντας διάταξη του κινητήρα και τον κυβισμό) ένα μοντέλο που ανήκει, σύμφωνα με τη Moto Morini, στην κατηγορία Bobber/Dragster, καλυμμένο με ένα κόκκινο σεντόνι

Το χρονοδιάγραμμα όμως δεν τελειώνει εκεί. Κάτω από την οικογένεια των 1.200 βλέπουμε άλλες τρεις οικογένειες, οι οποίες θα χρησιμοποιούν και αυτές δικύλινδρο κινητήρα διάταξης V, με τα κυβικά τους να είναι 925 και 750, που πιθανόν να αποτελούν υποκυβισμένες εκδόσεις του 1.200. Για τα 750 κυβικά, βλέπουμε τον διαχωρισμό V2 750N και V2 750S. Οι κατηγορίες μοτοσυκλετών στις οποίες η Morini θα δραστηριοποιηθεί είναι οι Discovery, Modern Classic, Bobber/Dragster, Adventure, Naked και Sport-Touring.

Αν και σε παλαιότερη συνέντευξη ο Monni είχε δηλώσει ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα στα 800 κυβικά, μέσα στο χρονοδιάγραμμα εμφανίζεται και η μέχρι πρότινος άγνωστη V2 925.

Ο γενικός διευθυντής της Moto Morini, ωστόσο, επιβεβαίωσε την εμφάνιση ενός μοντέλου από την “V2 750S” παρόμοιο με το παλαιότερο Corsaro -θα ανήκει δηλαδή στη naked κατηγορία. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την έλευση του X-Cape 1.200 στην EICMA 2023, κάνοντας λόγο για πολλά προϊόντα που πρέπει να περιμένουμε στην φετινή Έκθεση του Μιλάνου.

Το σύνολο των νέων μοντέλων ανέρχεται στα δώδεκα (!), με τα Adventure και Discovery να θυμίζουν εμφανισιακά, τουλάχιστον όπως τα βλέπουμε, τον σχεδιασμό του γνωστού σε εμάς X-Cape 650 με τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 649 κυβικών, ενώ κρίνοντας από το 1.200 πιθανότατα το όνομα να είναι κοινό για όλα τα on-off. Επίσης, το modern classic όπως αναφέραμε πιο πάνω, θυμίζει το Milano, ενώ όλα τα υπόλοιπα, είναι εντελώς νέα μοντέλα.

Ετικέτες

CFMOTO 550 CL-C: Νέος κινητήρας στην Κίνα προλογίζει ανανέωση για όλη τη σειρά των 450

Ντεμπούτο με το cruiser 550 CL-C και πρώτη ματιά στην επόμενη μέρα της οικογένειας 450 της CFMOTO
CFMOTO 550 CL-C
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/3/2026

Η πληροφορία προέρχεται από έγγραφα που κατατέθηκαν από τη CFMOTO στο κινέζικο υπουργείο Βιομηχανίας και παρουσιάζουν ένα νέο cruiser CL-C που πλέον έχει αντικαταστήσει το 450 με 550, αντανακλώντας τον αυξημένο του κυβισμό.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που περιέρχονται στα έγγραφα αυτά, ο δικύλινδρος κινητήρας έχει προέλθει από αυτόν των 449 cc που γνωρίζουμε από όλα τα μοντέλα της σειράς αυτής – 450ΝΚ, 450ΜΤ, 450SR, 450CL-C κ.ο.κ. – με αύξηση τόσο της διαμέτρου του εμβόλου από 72 σε 74 mm και της διαδρομής από 55,2 σε 61,2 mm καταλήγοντας σε χωρητικότητα 526 κυβικών εκατοστών.

Στη νέα του μορφή ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 53 ίππων και ροπή 5,1 χιλιογραμμόμετρων, επιτυγχάνοντας θεωρητική τελική ταχύτητα 165 km/h, ενώ το βάρος ανεβαίνει από τα 181 στα 195 κιλά.

Διαφορές εντοπίζουμε και στα  γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας, η οποία δηλώνει μεν σχεδόν το ίδιο συνολικό μήκος με 2.212 mm (2.205 το 450), αλλά επίσης και αυξημένο μεταξόνιο 1.520 mm (από 1.485). Το τελευταίο πιθανότατα οφείλεται στο νέο ψαλίδι που πλέον είναι αλουμινένιο και μακρύτερο του προκατόχου του.

Σχεδιαστικώς η CFMOTO δεν έχει απομακρυνθεί από τη σιλουέτα που γνωρίζουμε στο 450 CL-C, αν και αρκετά στοιχεία έχουν αλλάξει. Το φανάρι, το ρεζερβουάρ, τα πλευρικά πλαστικά και η ουρά είναι νέα, δημιουργώντας ωστόσο ένα οικείο αποτέλεσμα που αναγνωρίζεται αυτομάτως ως CL-C, εμπλουτισμένο με μια ποδιά κινητήρα που δένει οπτικά το κεντρικό τμήμα της μοτοσυκλέτας.

Κατά τα λοιπά, οι τροχοί είναι πιθανότατα οι ίδιοι με διάμετρο 16 ιντσών μπροστά και πίσω, ομοίως δείχνει και το στρογγυλό όργανο του μοντέλου.

Η κατοχύρωση του νέου 550 CL-C στην Κίνα είναι ξεκάθαρος προπομπός της παρουσίασής του, με τον κινέζικο Τύπο να μιλά για μοντέλο 2027.

Η ύπαρξη του νέου κινητήρα επίσης μας ανοίγει ορέξεις και για τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας αυτής, καθώς λογικά δεν θα μείνει περιορισμένος μόνο στο cruiser, αλλά σταδιακά θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα συνοδευτεί και από έκδοση με αυτόματη μετάδοση ΑΜΤ, την οποία η CFMOTO έχει ήδη σε κυκλοφορία με το 450 CL-C ΑΜΤ στην Κίνα.

 

Ετικέτες