Suzuki V-Strom 800 DE Djebel - Φόρος τιμής στο παρελθόν, για την ιταλική αγορά

Η έμπνευση για τα χρώματα έρχεται από τις On-Off μοτοσυκλέτες του Hamamatsu των δεκαετιών του ’80 και ’90.
motomagSuzuki V-Strom 800 DE Djebel – Έκδοση αναδρομή στο παρελθόν
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/1/2024

Στα πλαίσια της έκθεσης Motor Bike Expo 2024, της έκθεσης custom μοτοσυκλετών που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Verona, με βάση το πλούσια εξοπλισμένο V-Strom 800 DE, η Suzuki Ιταλίας παρουσίασε μια νέα έκδοση με το ιστορικό όνομα Djebel, με τα χρώματα να θυμίζουν τις 80s & 90s On-Off μοτοσυκλέτες του Hamamatsu.

Η νέα έκδοση αντλεί την αισθητική της έμπνευση από τα On-Off μοντέλα της Suzuki από τη δεκαετία του 1990, τα οποία με τη σειρά τους εμπνέονταν από τις μοτοσυκλέτες με τις οποίες αγωνιζόνταν η εταιρεία στο θρυλικό Paris-Dakar. Τη συγκεκριμένη ονομασία (Djebel) την έχουμε δει και στην Ελλάδα από την Suzuki σε dual-purpose μοτοσυκλέτες των 200 και 250 κυβικών, με τη λέξη να προέρχεται από την αραβική λέξη jebel που σημαίνει βουνό και συνήθως χρησιμοποιείται για να δηλώσει ένα ορεινό σημείο.

Suzuki V-Strom 800 DE Djebel – Έκδοση αναδρομή στο παρελθόν

Στη νέα έκδοση, το όνομα της Suzuki σε λευκό χρώμα βρίσκεται σε περίοπτη θέση εκατέρωθεν του ρεζερβουάρ, πάνω σε βαθύ μπλε φόντο.

Suzuki V-Strom 800 DE Djebel – Έκδοση αναδρομή στο παρελθόν

Το χαρακτηριστικό μπλε της Suzuki βρίσκουμε επίσης στο μπροστινό φτερό, την ποδιά κινητήρα και την ουρά. Στο πίσω τμήμα υπάρχει και τελικό τιτανίου της Akrapovic με carbon απόληξη, το οποίο βγαίνει δεξιά και ψηλά, κοντά στην σέλα του συνεπιβάτη.

Suzuki V-Strom 800 DE Djebel – Έκδοση αναδρομή στο παρελθόν

Εδώ σταματάνε και οι διαφορές με το 800 DE, με τον προβολέα να είναι κοινός, όπως και η χρυσή ανοδίωση στο πιρούνι και τα στεφάνια των τροχών, 21 ιντσών και 17 πίσω. Οι αναρτήσεις της Showa με το ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι μπροστά και το μονό αμορτισέρ πίσω με τα 220 χιλιοστά διαδρομής διατηρούνται επίσης. Διαφορά βρίσκουμε στα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης, με τη Suzuki να χρησιμοποιεί στην νέα έκδοση τα Dunlop TrailMax Raid, αντί για τα TrailMax Mixtour που βρίσκουμε στο V-Strom 800 DE, θέλοντας να τονίσει τον χωμάτινο χαρακτήρα του.

Suzuki V-Strom 800 DE Djebel – Έκδοση αναδρομή στο παρελθόν

Ο υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 776 κυβικών διατηρεί την απόδοση των 83,1 ίππων στις 8.500 στροφές και των 8 χιλιογραμμόμετρων ροπής στις 6.800 στροφές. Από το μοντέλο βάσης έρχεται και η σουίτα ηλεκτρονικών, όπως και το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο.

Για την ώρα, το νέο V-Strom 800 Djebel διατίθεται μόνο στην Ιταλία, στην τιμή των 13.900€, συμπεριλαμβανομένου του φόρου, ενώ η παραγγελία γίνεται διαδικτυακά.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.