Yamaha XT Serow - Πιθανή επιστροφή του θρυλικού dual-sport!

Ίσως και με υγρόψυκτο κινητήρα αυτή την φορά
motomagYamaha XT Serow – Πιθανή επιστροφή του θρυλικού dual-sport!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/2/2024

Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται από το ιαπωνικό μέσο Young Machine, το θρυλικό dual-sport της Yamaha με όνομα που εμπνέεται από αγριοκάτσικο θα μπορούσε να επιστρέψει στην παραγωγή, αυτή την φορά ίσως και με υγρόψυκτο κινητήρα, ενώ αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, δεν αποκλείεται να το δούμε και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρώτη εμφάνιση του XT 225 Serow ήρθε το 1985, με την ελαφριά (108 στεγνά κιλά) και χρηστική On-Off να κινείται από έναν μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα 225 κυβικών αποδίδοντας 20 hp. Με την πάροδο των χρόνων, τα κυβικά αυξήθηκαν στα 250, αυξάνοντας έτσι την απόδοση, ενώ στην πορεία ήρθε και ο ηλεκτρονικός ψεκασμός να αντικαταστήσει το καρμπυρατέρ στην τροφοδοσία. Με αυτά και με εκείνα, το Yamaha XT 250 Serow -σε άλλες αγορές κυκλοφόρησε ως σκέτο XT250- κατάφερε να μείνει στην αγορά της Ιαπωνίας για 35 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 2020, όταν και το τελευταίο μοντέλο βγήκε από την γραμμή παραγωγής. Σε μερικές αγορές, όπως αυτή των Η.Π.Α. εξακολουθεί να κυκλοφορεί ως XT 250!

Σύμφωνα τώρα με πληροφορίες του Young Machine, το οποίο έχει στενή σχέση με τους τέσσερις Ιάπωνες κατασκευαστές, η Yamaha εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής του θρυλικού dual-sport μοντέλου, ως απάντηση στο KLX230, που η Kawasaki επανέφερε για το 2024, μετά από μία μικρή περίοδο διακοπής της παραγωγής του. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει το εργοστάσιο της Iwata να χρησιμοποιεί κάποιον από τους κινητήρες που έχει ήδη στην γκάμα της, στοχεύοντας στην εξοικονόμηση πόρων και τη χαμηλή τιμή λιανικής πώλησης.

Yamaha XT Serow – Πιθανή επιστροφή του θρυλικού dual-sport!

Μέχρι και το 2022, ο ίδιος κινητήρας πωλούνταν στην μορφή του FZS25 και στην Ινδία, καταφέρνοντας να πληροί τους αυστηρούς περιορισμούς BS6, που μοιάζουν πολύ με τους δικούς μας Euro5. Επομένως, ως κινητήρας δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα, όσο αφορά τους ρύπους.

Πρόσφατα είδαμε ότι η Yamaha ανανέωσε το WR155R, το οποίο πωλείται στην Ινδονησία και μερικές ακόμα ασιατικές αγορές, και εφοδιάζεται με έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα, ο οποίος καλύπτει τους κανονισμούς ρύπων και της Ιαπωνίας. Αν και η συγκεκριμένη μονάδα είναι 155 κυβικών, σχεδόν 100 ολόκληρα κάτω από την τελευταία έκδοση του Serow, η μέγιστη απόδοση των δύο κινητήρων είναι αρκετά κοντά, κάτω από τους 20 ονομαστικούς ίππους. Το εργοστάσιο της Iwata θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως βάση τον πιο σύγχρονο κινητήρα του WR155R και με αλλαγές όπως σε κεφαλή, διάμετρο εμβόλου και τροφοδοσία να αυξήσει τον κυβισμό και την ισχύ.

Yamaha XT Serow – Πιθανή επιστροφή του θρυλικού dual-sport!

Αν και η δεύτερη επιλογή φαίνεται πιο απίθανη, από το να δούμε μία νέα έκδοση του αερόψυκτου μονοκύλινδρου κινητήρα, στην περίπτωση που το Serow επιστρέψει, έχει και τα οφέλη της. Με την υιοθέτηση ενός πιο σύγχρονου κατασκευαστικά με υγρόψυξη κινητήρα και μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, η Yamaha θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ισχύ το KLX230 της Kawasaki, που αποτελεί τον άμεσο ανταγωνιστή του δικού της dual-sport. Σε αντάλλαγμα θα έχανε λίγη από την απλότητα και το χαμηλό κόστος χρήσης που έκαναν το Serow, τόσο ξεχωριστό. Σε κάθε περίπτωση, οι Ιάπωνες φαίνεται ότι αποζητούν την επιστροφή του Serow, το οποίο στις εποχές των ογκοδέστατων και πανάκριβων μεγάλων Adventure δείχνει πιο επίκαιρο από ποτέ. 

Ετικέτες

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Made in Greece από τον Σαρακάκη!
Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2024

Το πρώτο, από δύο που έχει γίνει γνωστό ότι ετοιμάζονται, σκούτερ MADE IN GREECE, έκανε την εμφάνισή του στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024 από τον Όμιλο Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ!

Μία πρωτιά για τον ιστορικό Όμιλο που η κατασκευή οχημάτων όχι μόνο δεν του είναι άγνωστη αλλά αποτελεί και ενεργό τομέα στο μακρύ χαρτοφυλάκιό του, παρουσιάστηκε δίχως τυμπανουκρουσίες, όμορφα και ξεκάθαρα, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία που απευθύνεται. Ίσως για αυτό και δεν το ανακάλυψε κάποιος άλλος και δεν πήρε την έκταση που αρμόζει σε ένα εγχείρημα αυτού του μεγέθους, καθώς το Yum-e έχει στόχο να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!
Το Yum-E είχε την δική του γωνιά στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024

Το όνομά του έχει επιλεχθεί από την ιαπωνική λέξη για το όνειρο και τα ιαπωνικά είναι άμεσο σημείο αναφοράς στην ιστορία και την παράδοση του Ομίλου Σαρακάκη καθώς υπήρξε ο πρώτος εισαγωγέας Honda στην Ευρώπη κι ένας από τους ελάχιστους ανεξάρτητους που παραμένουν ενώ ταυτόχρονα είναι και ο παλαιότερος με συνεχή λειτουργία. Παράλληλα το όνομα Yum-e αποτελεί και λογοπαίγνιο για την λειτουργία του τρίτροχου σκούτερ που προορίζεται για εταιρείες μεταφορών και παραδόσεων.

Ο σχεδιασμός του έχει εξ αρχής απαντήσει στα γνωστά ζητήματα που καλούνται οι επαγγελματίες του χώρου να απαντήσουν με πρώτο και καλύτερο το ζήτημα της αυτονομίας καθώς μιλάμε για ηλεκτρονικό όχημα.

Για αυτό και έγινε προσπάθεια να ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα αυτονομίας με την έγκριση τύπου να είναι ακριβώς 210χλμ αυτομίας με μέγιστη ισχύ 4.0kW και μέγιστη ταχύτητα 45χ.α.ω. Διαθέτει δύο κινητήρες, έναν σε κάθε πίσω τροχό διαστάσεων 90/90-10 καθώς και τρία δισκόφρενα με λειτουργία CBS.

Εμπρός έχει τροχό 80/90-14 με αιχμηρό σχεδιασμό και μπόλικο χώρο για τα πόδια με ίσια ποδιά. Να σημειωθεί πως έχει χώρο και κάτω από τη σέλα για κράνος με έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών που παραμένουν αποσπώμενες και έτσι δεν υπάρχει περιορισμός στον χώρο παρκαρίσματος.

Οι HUB κινητήρες είναι αθόρυβοι και προσφέρουν και ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση με τις τρεις μπαταρίες λιθίου να είναι τύπου NMC, 48V/45Ah με χρόνο πλήρους φόρτισης 4,5 ώρες και για τις τρεις συνολικά. Οι μπαταρίες προσφέρουν έναν κύκλο 1000 φορτίσεων, δηλαδή σχεδόν τριών χρόνων εντατικής καθημερινής χρήσης των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβανομένων. Στόχος του Yum-e είναι να προσφέρει στις εταιρείες χαμηλό κόστος συντήρησης και εξίσου χαμηλό κόστος χρήσης.

Yum-e: Το πρώτο ελληνικό σκούτερ παραγωγής παρουσιάστηκε στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας 2024!

Ο χώρος αποθήκευσης, από τα πλέον βασικά χαρακτηριστικά του νέου τρίκυκλου σκούτερ του Ομίλου Σαρακάκη, έχει ωφέλιμο φορτίο 85 κιλών και έξυπνο σχεδιασμό της πλατφόρμας ώστε το κουτί αποθήκευσης να αφαιρείται εύκολα για να αυξάνονται οι δυνατότητες φόρτωσης. Στο μεταξύ το κουτί αποθήκευσης είναι σχεδιασμένο για να φέρει τα διακριτικά της εταιρείας ενώ στον πλούσιο εξοπλισμό -για τα δεδομένα της κατηγορίας και όχι μόνο- περιλαμβάνονται τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ, LED φώτα παντού, λειτουργία οπισθοπορείας, χειρόφρενο, αισθητήρες παρκαρίσματος και ψηφιακά όργανα.

Η γραμμή παραγωγής του Yum-e είναι ήδη έτοιμη και έχει ξεκινήσει να βγάζει τα πρώτα Made in Greece ηλεκτρικά σκούτερ! Μακάρι αυτή να είναι η αρχή και να δούμε περισσότερα δίκυκλα δική μας παραγωγής, καθώς τρίκυκλα σίγουρα θα δούμε και άλλα. Η σκέψη να ξεκινήσουν με κάτι που απαντά σε ένα κενό της αγοράς αυτή τη στιγμή είναι απολύτως σωστή καθώς όχι μόνο εξασφαλίζεται η πώληση αλλά ταυτόχρονα χτίζεται και ο τομέας της αξιοπιστίας διότι είναι πλέον κοινά αποδεκτό πως αν πετύχεις στις μεταφορές, έχεις πετύχει και γενικότερα στην λιανική πώληση. Έναν τομέα που θα θέλαμε να δούμε να διευρύνεται.