Kawasaki Versys-X 300 (Πρώτες εντυπώσεις)

Επιτέλους μια κανονική on-off στα 300 κυβικά
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

29/6/2017

Το νέο Versys-X 300 ήρθε στην Ελλάδα και δίνει ξανά υπόσταση στις μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες. Το είχαμε στα χέρια μας για περισσότερες από δέκα μέρες, υποβάλλοντάς το σε κάθε πιθανή δοκιμασία και μπορούμε πλέον να πούμε ότι οι μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες δεν είναι μόνο για μέσα στην πόλη ή για μικρές αποστάσεις. Το Versys-X 300 μπορεί κάλλιστα να παίξει με ολοκληρωμένο τρόπο το ρόλο μιας κανονικής on-off.  Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει. Το μεγάλο της μέγεθος και ο δικύλινδρος κινητήρας της.

Το Versys-X 300 είναι μια full size μοτοσυκλέτα, με άφθονους χώρους για δύο άτομα και εντυπωσιακή παρουσία πάνω στο δρόμου, που την κάνει δείχνει πολύ μεγαλύτερου κυβισμού απ΄ότι είναι στην πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των Versys σε 650 και 1000 κυβικά, έχουν χυτούς αλουμινένιους τροχούς 17 ιντσών και ελαστικά δρόμου, το νέο μικρότερο σε κυβισμό μοντέλο, ανήκει ξεκάθαρα στην κατηγορία των on-off.

Με τους μεγάλης διαμέτρους τροχούς των 19 ινστών εμπρός και 17 ιντσών πίσω, τα ελαστικά διπλής χρήσης και τις ζάντες με ακτίνες, έχει ό,τι χρειάζεται για να μην σταματήσει εκεί που τελειώνει η άσφαλτος.

Η ικανότητα του Versys-X 300 να κινείται απροβλημάτιστα πέρα από τα όρια των ασφαλτόδρομων είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες χιλιόμετρα υπέροχων χωματόδρομων για να εξερευνήσεις.

Πως θα φτάσεις ως εκεί με μια μοτοσυκλέτα 300 κυβικών; Εδώ βρίσκεται το δεύτερο ξεχωριστό στοιχείο του Versys-X και αφορά τον δυνατό δικύλινδρο κινητήρα του. Πρόκειται για τη μοναδική μοτοσυκλέτα on-off σε αυτή την κατηγορία κυβισμού που έχει δύο κυλίνδρους, αντί για έναν. Καθώς προέρχεται από τη supersport μοτοσυκλέτα της Kawasaki Ninja 300, διακρίνεται για την υψηλή τεχνολογία και τις επιδόσεις του. Έχει δύο επικεφαλείς εκκεντροφόρους, ψεκασμό και εργοστασιακή απόδοση 40 ίππους στις 11.500.

Χάρη σε αυτόν τον κινητήρα, δεν τρομάζει μπροστά στις ευθείες των εθνικών οδών.

Επιπλέον μπορεί να διανύσει πάνω από 410 χιλιόμετρα χωρίς ανεφοδιασμό, καθώς η μέση κατανάλωσή του σύμφωνα με την Kawasaki είναι 4,1 λίτρα  για κάθε 100 χιλιόμετρα και το μεγάλο ρεζερβουάρ του χωράει 17 λίτρα καυσίμου.

Με γεμάτο βενζίνη το ρεζερβουάρ του, το συνολικό βάρος είναι στα 175 κιλά, δηλαδή είναι ελαφρύτερο ή το ίδιο με τα περισσότερα scooter αντίστοιχου κυβισμού. Λόγω και της άριστης ορατότητας που προσφέρει η ψηλή θέση οδήγησης, το Versys-X 300 είναι μοτοσυκλέτα που αισθάνεται πολύ άνετα μέσα στις πόλεις. Οι μεγάλοι τροχοί και το ABS στα φρένα, σίγουρα προσφέρουν ένα υψηλότερο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας στον αναβάτη απ΄ότι ένα scooter.

Το Versys-X 300 είναι μια full size μοτοσυκλέτα, με άφθονους χώρους για δύο άτομα.

Πίσω από την μεγάλη σε μήκος σέλα, βρίσκεται μια εξίσου μεγάλη σε μέγεθος και πρακτική σε σχήμα σχάρα.

Πάνω της είναι εύκολο να δέσεις ό,τι θέλεις ή να τοποθετήσεις ένα top case. Η Kawasaki έχει φτιάξει μια πλήρη σειρά από προαιρετικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει μία, δύο ή τρεις βαλίτσες, μεγαλύτερη ζελατίνα φαίρινγκ, κάγκελα προστασίας κινητήρα/φαίρινγκ, LED  προβολείς ομίχλης, κεντρικό σταντ, χούφτες, χαμηλότερου ύψους σέλα κ.τ.λ.

Με τον στάνταρ εξοπλισμό να είναι πλήρης και την τιμή των €5.990, το Versys-X 300 κοστίζει σχεδόν όσο ένα αντίστοιχου κυβισμού μονοκύλινδρο scooter, προσφέροντας όμως πολύ περισσότερα πράγματα. Στο τεύχος 572 του ΜΟΤΟ που θα είναι στα περίπτερα σε λίγες μέρες, θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε την πλήρη δοκιμή της μοτοσυκλέτας με κάθε λεπτομέρεια.    

 

 

Ετικέτες

Cyclone RC700 - Τετρακύλινδρο Supersport μοντέλο

Με κινητήρα που βασίζεται σε εκίνον του Honda CB650R και μονόμπρατσο ψαλίδι… αν θες
Cyclone RC 700 R
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

25/4/2024

Η Zonsen παρουσίασε, μέσω της θυγατρικής Cyclone, ένα νέο supersport μοντέλο εξοπλισμένο με τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, πλούσιο εξοπλισμό και μονόμπρατσο ψαλίδι ως προαιρετική επιλογή, που χαρίζει πόντους στη σπορ εμφάνιση.

Μετά την είσοδο της σε άλλες κατηγορίες, όπως αυτή των σπορ γυμνών, των cruiser και των adventure μοτοσυκλετών, η Cyclone, είχε δώσει το παρών και στα μικρά Supersport μοντέλα με το Cyclone RC 401 R, ενώ τώρα παρουσιάζει τον μεγάλο αδελφό στα 700 κυβικά. To RC700 ακολουθεί την παραδοσιακή για την κατηγορία τετρακύλινδρη εν σειρά συνταγή, ξεφεύγοντας από την συνήθη δικύλινδρη εν σειρά διάταξη που συναντάμε στα μοντέλα της. Ξεφεύγει ταυτόχρονα από την σύγχρονη τάση που θέλει τα μεσαίου κυβισμού μοντέλα γενικότερα να έχουν δικύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Ο υγρόψυκτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας του RC 700 βασίζεται σε αυτόν των 648 κυβικών της Honda, με τον οποίο εξοπλίζει τα CB650R και CBR650R. Αυτό που έκανε η Cyclone ήταν να αυξήσει την διαδρομή του από τα 46 στα 47,8 χιλιοστά, χρησιμοποιώντας έναν νέο στρόφαλο, με την διάμετρο των εμβόλων να παραμένει στα 67 χιλιοστά – έτσι κι αλλιώς δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια να μεγαλώσει. Το αποτέλεσμα είναι να ανέβει στα 674, με την απόδοσή του να μην ανακοινώνεται. Αναμένεται βέβαια να μην ξεφεύγει πολύ από τους 95 ίππους και τα 6,42 κιλά ροπής, που έρχονται από τα 648 κυβικά του Big H, πλησιάζοντας πιο κοντά στο όριο των 100 ίππων.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Το πλαίσιο μοιάζει και αυτό να έρχεται από την Honda, χωρίς να ανακοινώνεται αν είναι από ατσάλι ή από αλουμίνιο. Αν και στην παρουσίασή του, το βλέπουμε με συμβατικό αλουμινένιο ψαλίδι, οι εικόνες δείχνουν και μία διαφορετική έκδοση, η οποία εξοπλίζεται με μονόμπρατσο. Κρίνοντας από τη συνήθη τακτική των Κινέζων κατασκευαστών, μάλλον μιλάμε για δύο διαφορετικές εκδόσεις.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Στις αναρτήσεις, βλέπουμε ότι μπροστά έχουμε ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι και πίσω μονό αμορτισέρ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν είναι ρυθμιζόμενα ή όχι. Στον τομέα της πέδησης συναντάμε δύο δίσκους με ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες μπροστά και έναν ακόμα πίσω.

Εμφανισιακά το RC700 είναι επιθετικό, με μπόλικες γωνίες στο φαίρινγκ του, ενώ ακολουθεί τη μόδα της εποχής μας, έχοντας πάνω του αεροδυναμικά βοηθήματα. Μπροστά και πάνω από τον διπλό LED προβολέα βρίσκουμε δύο ανοίγματα, τα οποία χρησιμεύουν πιθανότατα ως εισαγωγές αέρα. Κοιτάζοντας όμως από το πλάι το νέο μοντέλο, βλέπουμε ότι η εργονομία της θέσης οδήγησης θυμίζει περισσότερο sport touring μοντέλο, παρά supersport. Τα clip-on μοιάζει να είναι αρκετά ψηλά τοποθετημένα, με τα μαρσπιέ σε φυσιολογική γωνία για τα πόδια και όχι πίσω και ψηλά.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!

Οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, ούτε και το ύψος της σέλας. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι το βάρος, το οποίο φτάνει τα 208 γεμάτα κιλά. Αν μιλάμε για μεσαίου κυβισμού supersport μοτοσυκλέτα, τότε το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Για την ώρα, το RC700 απευθύνεται στην εσωτερική αγορά, με την Zonsen να μην έχει τολμήσει ακόμα το μεγάλο βήμα να έρθει στην Ευρώπη, παρά τη συνεργασία της με την Piaggio.

Cyclone RC700 – Το πρώτο μεσαίο supersport της εταιρείας!
Ετικέτες