Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Kawasaki Z 400: Έρχεται νέο γυμνό αλά Monster

Ένα δύσκολο εγχείρημα

Εντός της γκάμας κάθε κατασκευαστή, υπάρχουν μικρές οικογένειες που μοιράζονται κινητήρες και πλαίσια, κι έτσι όταν βλέπεις ένα από αυτά να ανανεώνεται, αυτομάτως περιμένεις να αλλάξει σύντομα και η υπόλοιπη οικογένεια. Στην περίπτωση της Kawasaki που είμαστε τώρα, έχουμε πολλά αξιόλογα παραδείγματα όπως τότε με τον κινητήρα 649 κυβικών που υπήρχε στο ER650N, στο Versys 650 και στο Ninja 650. Αντίστοιχα όταν βγήκε το Ninja 300 –εμφανίστηκε το Z300 και μετέπειτα το Versys 300. Φέτος όπως είδαμε τη γραμμή παραγωγής πέρασε το Ninja 400, επανασχεδιασμένο πλήρως με νέο κινητήρα, πλαίσιο και αρκετές ακόμα αλλαγές. Θυμηθείτε πως το είχαμε οδηγήσει από τους πρώτους στον κόσμο σε πίστα, στην Ισπανία. Φυσικό και επόμενο ήταν να εικάζουμε βάση του παρελθόντος πότε θα έρθει και η γυμνή έκδοση. Η απάντηση στο ερώτημα μας ήρθε από την Αμερική, όπου η Kawasaki δήλωσε στο CARB (California Air Resources Board) δύο μοντέλα με τον κινητήρα των 400 κυβικών όπως βλέπετε.

Το γεγονός ότι πρόκειται για το γυμνό μοντέλο της σειράς, γίνεται αντιληπτό από τα δύο πρώτα αρχικά στο ER400DK, που το ER μέχρι πρόσφατα αναφερόταν στις γυμνές μοτοσυκλέτες της Kawasaki. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Z400 θα αποτελέσει ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο, καθώς με το νέο πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα που μπορεί να μην θυμίζει απευθείας τα Ducati, αλλά δείχνει από τώρα ξεχωριστό από τον ανταγωνισμό. Πάντα εδώ με την προϋπόθεση, πως παραμένει το ίδιο με του Ninja, μια σχετικά ασφαλής υπόθεση από την στιγμή που έχουν το ίδιο βάρος... Όπως είναι διακριτό και από την φωτογραφία το πλαίσιο δεν αγκαλιάζει περιμετρικά τον κινητήρα αλλά κυρίως από τη κεφαλή, καθιστώντας δύσκολο το έργο των σχεδιαστών στο να το αναδείξουν κάτι που συμβαίνει πιο εύκολα στα Monster της Ducati κι έχουν την πρωτοκαθεδρία στην συνείδηση, όταν γίνεται αναφορά σε χωροδικτύωμα.

Λίγα λόγια για το CARB: Κάθε χρόνο αρκετές πληροφορίες για τα νέα μοντέλα, θα δείτε πως προέρχονται από τον ίδιο οργανισμό της Καλιφόρνια. Κι αυτό γιατί η πολιτεία αυτή έχει θεσπίσει δικούς της κανόνες για τους ρύπους, κι έτσι όλοι οι κατασκευαστές πρέπει να δηλώνουν τα οχήματά τους ξεχωριστά για τις ΗΠΑ και ξεχωριστά για την πολιτεία της Καλιφόρνια. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν, να υπάρχουν οχήματα που μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στις ΗΠΑ, αλλά να είναι παράνομα στην Καλιφόρνια συγκεκριμένα. Αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει κι άλλες πολιτείες, όμως είναι το CARB, που βγάζει στην φόρα, online, όλες τις αιτήσεις κι έτσι προκύπτουν οι πληροφορίες αυτές…

Tags: