Fabio Quartararo “Ξεκίνησα επαφές με άλλες ομάδες, αν θέλει να με κρατήσει η Yamaha πρέπει να βρει λύσεις”

Δεύτερο καμπανάκι από τον Γάλλο στην Yamaha
motomag Fabio Quartararo “Έχω επαφές με άλλες ομάδες, αν θέλει να με κρατήσει η Yamaha πρέπει να βρει λύσεις”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/2/2024

O Quartararo έκανε γνωστό πως έχει ξεκινήσει τις επαφές με άλλες ομάδες σχετικά με το αγωνιστικό του μέλλον, με τον Γάλλο να ξεκαθαρίζει πως για να μείνει θα πρέπει η Yamaha να βρει λύσεις ώστε η M1 να είναι πιο ανταγωνιστική.

Η φετινή χρονιά στο MotoGP αναμένεται να είναι συναρπαστική και στο κομμάτι των μεταγραφών. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών λήγουν στο τέλος του 2024 και ως εκ τούτου θα δούμε όπως φαίνεται αρκετές ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα.

Ένα συμβόλαιο που λήγει φέτος είναι αυτό του Παγκόσμιου Πρωταθλητή του 2021 Fabio Quartararo. Ο Γάλλος αναβάτης της Yamaha έχει κρούσει πολλάκις των κώδωνα του κινδύνου στην ιαπωνική εταιρεία καθώς η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της M1 είναι ένας λόγος που ο Quartararo θα μπορούσε να αφήσει τους μπλε.

Fabio Quartararo “Έχω επαφές με άλλες ομάδες, αν θέλει να με κρατήσει η Yamaha πρέπει να βρει λύσεις”

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Fabio έχει πει με κάθε τρόπο στην Yamaha πως πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε να επανέλθουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο αλλά όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα το αποτέλεσμα είναι... μία τρύπα στο νερό. Πρόσφατα, στην προσπάθεια να πείσει τον Γάλλο να μείνει η Yamaha έφερε στην ομάδα τους μηχανικούς Max Bartolini και Marco Nicotra, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονταν στην Ducati.

Στο τριήμερο τεστ της Sepang που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα από πλευράς ανταγωνιστικότητας ωστόσο και πάλι σύμφωνα με τον Quartararo η μοτοσυκλέτα δεν είναι όπως θα την ήθελε. Ο Γάλλος σε δηλώσεις τους αναφέρθηκε σε αυτό ενώ δεν έκρυψε πως έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με τις άλλες ομάδες! "Υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα που έκανα -για να γίνει η M1 ανταγωνιστικότερη-, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ακριβώς ήθελα. Είχα ήδη τις πρώτες επαφές με άλλες ομάδες, αλλά η Yamaha σίγουρα θα το γνωρίζει ήδη αυτό. Τώρα περιμένω να δω τα επόμενα βήματα της Yamaha. Είμαι ευχαριστημένος με αυτά που έχουν κάνει, αλλά το θέμα είναι να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο άμεσο μέλλον.

Fabio Quartararo “Έχω επαφές με άλλες ομάδες, αν θέλει να με κρατήσει η Yamaha πρέπει να βρει λύσεις”

Υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στην μοτοσυκλέτα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μου αρέσει να είμαι τόσο μακριά από τους πρώτους, όταν επιστρέφω στο box της ομάδας θέλω να το κάνω με χαμόγελο. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε τώρα είναι πολύ πιο επιθετικός. Στο παρελθόν, στο paddock έλεγαν ότι οι μηχανικοί της Yamaha ήταν οι πρώτοι που πήγαιναν στο ξενοδοχείο, όμως αυτή τη στιγμή όλοι ουλεύουν πολύ σκληρά. Έχουμε νέους ανθρώπους που έχουν έρθει από έναν κατασκευαστή που κερδίζει και αυτό λέει πολλά.”

Μένει να δούμε τώρα αν οι άνθρωποι της Yamaha πήραν το μήνυμα ή αν ο Quartararo σύντομα θα ψάξει να βρει αλλού επαγγελματική στέγη η οποία θα του προσφέρει ένα περισσόερο ανταγωνιστικό πακέτο.

Ετικέτες

MotoGP vs WSBK: O Bulega στη Balaton Park έφτασε 2,5 δέκατα από τον ταχύτερο γύρο του Marc Marquez!

Ο Ιταλός έγραψε χρόνο που θα τον ανέβαζε στο βάθρο του MotoGP στην Ουγγαρία!
motogp vs wsbk
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

17/6/2026

Στις αρχές Μαΐου το WSBK έτρεξε στην ουγγρική πίστα Balaton Park και λιγότερο από έναν μήνα μετά η ίδια πίστα φιλοξένησε αγώνα MotoGP. Με παραπλήσιες καιρικές συνθήκες και στις δύο περιπτώσεις, οι χρόνοι των δύο πρωταθλημάτων αποκτούν το δικό τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά όταν αντιπαραβάλλουμε τους ταχύτερους γύρους των δύο νικητών.

Ο Marc Marquez νίκησε στον αγώνα της Κυριακής στην Ουγγαρία έχοντας γράψει ταχύτερο γύρο αγώνα 1:38.313, ενώ ο Nicolo Bulega είχε κερδίσει μερικές εβδομάδες νωρίτερα με ταχύτερο γύρο 1:38.569. Μιλάμε για μια χρονική διαφορά 0,256 δευτερολέπτων, η οποία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή αν σκεφτούμε πως ο ταχύτερος γύρος του Bulega ήταν περίπου 3 δέκατα ταχύτερος από το 1:38.862 του Pecco Bagnaia που ανέβηκε στο βάθρο ως τρίτος στη Balaton Park!

Τα παραπάνω δεν συνιστούν μια βάση για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων, είναι όμως ενδεικτικά της ταχύτητας τόσο του Bulega όσο και της νέας Ducati Panigale V4R, ενώ αναπόφευκτα γεννούν ερωτηματικά για το τί θα γίνει όταν τα MotoGP μικρύνουν στα 850 cc. Πιθανότατα η ίδια η σχεδίαση της ουγγρικής πίστας με τις σφικτές στροφές και τις μικρές ευθείες δεν βοηθά τα πρωτότυπα MotoGP να απλώσουν τη σαφώς ανώτερη δύναμή τους, όπως θα συνέβαινε σε μια πιο γρήγορη πίστα όπως η Catalunya ή η Sepang, έτσι ευνοεί ουσιαστικά τη superbike να κινηθεί σε πιο κοντινό γυρολόγιο, πάντως οι χρόνοι του Bulega είναι εντυπωσιακότατοι, αν μη τι άλλο για τη συνέπειά τους και μόνο.

Επίσης δεν παραβλέπουμε πως και ο έτερος εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στο WSBK, Iker Lecuona, γυρνά εξίσου γρήγορα με τον Bulega, έχοντας και αυτός ταχύτερο γύρο 1:38.648, επίσης κάτω από τον πιο γρήγορο χρόνο του Bagnaia!

Κατά τον υπεύθυνο ασφαλείας του MotoGP και βετεράνο αγωνιζόμενο, Loris Capirossi, η θεωρητική εκτίμηση είναι πως τα γυρολόγια στην εποχή των 850 cc θα αυξηθούν έως και κατά 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο: “Τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι μηχανικοί των κατασκευαστών στις προσομοιώσεις που έχουν κάνει δείχνουν πως οι μοτοσυκλέτες του 2027 θα είναι από 1,5 ως 2,5 δευτερόλεπτα πιο αργές από τις τωρινές. Οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό είναι η απουσία αεροδυναμικών βοηθημάτων και ο μικρότερος κινητήρας.

“Κατά τη γνώμη μου, η ιστορία θα επαναληφθεί. Αρχικά τα πράγματα θα πηγαίνουν πιο αργά, άλλωστε οι κανονισμοί προσαρμόστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αλλά στα επόμενα στάδια εξέλιξης θα γίνουν πάλι ταχύτερα.”

Δεν αποκλείεται λοιπόν του χρόνου να βλέπουμε τις superbikes να γυρνούν πιο γρήγορα από τα πρωτότυπα του MotoGP στις κοινές πίστες των δύο πρωταθλημάτων.