Honda-Suzuka 8 Hours: Ο Xavi Vierge στη θέση του Iker Lecuona

Κάταγμα στο χέρι ο Lecuona λόγω της πτώσης του στο Balaton Park - Αλλαγή της τελευταίας στιγμής από την HRC
Vierge
Από τον

Παύλο Καρατζά

29/7/2025

O Iker Lecuona υπέστη κάταγμα στο αντιβράχιο ως αποτέλεσμα της καραμπόλας που προκλήθηκε από τον Iannone στο Balaton Park για τον 8ο γύρο του WSBK, έτσι ο Xavi Vierge κλήθηκε να συμμετάσχει στην εργοστασιακή ομάδα της Honda για τον αγώνα 8 Ωρών της Suzuka.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα του 8ου γύρου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Superbike, ο Lecuona ενεπλάκη στο συμβάν που ξεκίνησε από τον Iannone (περισσότερα εδώ) που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση του, με τον Ισπανό να “κληρονομεί” και ένα κάταγμα στον αριστερό του αντιβράχιο.

Λόγω του τραυματισμού αυτού, ο Lecuona δεν κατάφερε να συμμετέχει στους αγώνες του GP της Ουγγαρίας, ενώ παράλληλα χάνει και τον αγώνα Suzuka 8 Hours που θα συμμετείχε με την εργοστασιακή ομάδα της Honda.

Την θέση του θα πάρει ο team-mate του Lecuona στο WSBK, Xavi Vierge ο οποίος είχε συμμετάσχει και το 2023 στον 8ωρο αγώνα της Suzuka, παίρνοντας μάλιστα τη νίκη με την βοήθεια των Tetsuta Nagashima και Takumi Takahashi.

Φέτος, ο Vierge θα έχει και πάλι δίπλα του τον Takumi Takahashi αλλά και τον αναβάτη των MotoGP, Johann Zarco. Να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι οι Takahashi και Zarco έφυγαν από τον συγκεκριμένο αγώνα νικητές και σίγουρα θα προσπαθήσουν και φέτος να κάνουν το ίδιο, πετυχαίνοντας παράλληλα την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της Honda στον θεσμό. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνική πίστα στις 3 Αυγούστου.

MotoGP: KTM - Beirer “Ο Vinales μάς έσωσε στην αρχή της σεζόν”

O επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της KTM μιλάει για τον Vinales, τον Acosta και την RC16
Beirer on Vinales
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

22/1/2026

Ο Pit Beirer επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της KTM στα MotoGP, , αποκάλυψε ότι ο Maverick Vinales έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία της ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν 2025, όπως χαρακτηριστικά είπε “μας έσωσε”.

Ο Ισπανός, δέκα δέκα φορές νικητής σε Grand Prix, μετακινήθηκε στην Tech3 KTM το 2025 και από τους πρώτους αγώνες εξελίχθηκε στον πιο ανταγωνιστικό αναβάτη της αυστριακής ομάδας.

Μετά από ένα δύσκολο χειμερινό τεστ, όπου η KTM δεν είχε σημειώσει τη βελτίωση που περίμενε με την RC16, ο Vinales πάλεψε για τη νίκη στον τέταρτο γύρο της χρονιάς στο Qatar, τερματίζοντας δεύτερος στην πίστα.

Παρότι στη συνέχεια έχασε το βάθρο λόγω ποινής για πίεση ελαστικών, η κατεύθυνση που έδωσε στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας έγινε το νέο σημείο αναφοράς για όλους τους αναβάτες της KTM.

Beirer on Vinales

“Ο Maverick μας έσωσε”, δήλωσε ο Beirer.
“Οι αναβάτες άρχιζαν να πιστεύουν ότι η μοτοσυκλέτα δεν ήταν καλή και δεν είχαμε καινούριο εξοπλισμό.
Ο Maverick, αντίθετα, έλεγε συνέχεια ότι η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά καλή για βάθρο”.

 Ο εσωτερικός ανταγωνισμός ως κίνητρο

Η δυναμική παρουσία του Vinales άσκησε σημαντική πίεση στον Pedro Acosta, κάτι που ο Beirer παραδέχεται ότι αξιοποίησε σε μια προσωπική συζήτηση με τον νεαρό αναβάτη.

“Καθόμασταν στο φορτηγό και του είπα, Είσαι τρομερά καλός. Είσαι το μέλλον αυτού του σπορ. Μπορείς να φτάσεις το επίπεδο του Marc Marquez.

Αλλά αν είσαι τόσο καλός όσο πιστεύεις, πρώτα πρέπει να είσαι ο καλύτερος αναβάτης της KTM.
Ο Maverick είναι συνεχώς μπροστά σου κι εσύ λες ότι δεν μπορείς να οδηγήσεις τη μοτοσυκλέτα.

Αν ο Vinales τερματίζει τέταρτος ή πέμπτος, τότε πρέπει κι εσύ να είσαι εκεί, ίσως και τρίτος.
Και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για τη μοτοσυκλέτα".

Beirer on Vinales

Ένας τραυματισμός στο Γερμανικό Grand Prix διέκοψε τη φόρα του Vinales, όμως οι αναβαθμίσεις στην RC16 μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα επέτρεψαν στον Acosta να εξελιχθεί σε σταθερό διεκδικητή βάθρων.

Στο τέλος της χρονιάς, ο Acosta ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της KTM, ολοκληρώνοντας τη σεζόν στην 4η θέση της γενικής κατάταξης.

Beirer on Vinales

Για την KTM, η μεταγραφή του Vinales αποδείχθηκε πολλά παραπάνω από μια απλή αλλαγή αναβάτη, ήταν ο μοναδικός που κράτησε ζωντανή την πίστη στην μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ σε ένα κακό ξεκίνημα στο 2025, δείχνοντας την πορεία για να φτάσει το (παραδοσιακά) αυστριακό εργοστάσιο να διεκδικεί βάθρα στο 2ο μισό του πρωταθλήματος.