Moto3 - Νέα εποχή με αλλαγή κανονισμών από το 2028

διπλάσιος κυβισμός, περισσότερη δύναμη και ένας κατασκευαστής για όλα - Σημαντική μείωση και στο κόστος για τις ομάδες
Moto3 2028 Rules
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

8/7/2025

Η Dorna προχωρά σε ριζικές αλλαγές στη μικρότερη κατηγορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP, με την Moto3 να αλλάζει ριζικά από το 2028, με στόχο την εστίαση στην οδήγηση, τη μείωση του κόστους και δυνατότητα συμμετοχής περισσότερων αναβατών.

Η μεγαλύτερη ίσως αλλαγή των κανονισμών της “ελαφριάς” κατηγορίας του MotoGP αφορά τον κυβισμό των κινητήρων, ο οποίος θα αυξηθεί από τα 250cc των μονοκύλινδρων που αγωνίζονται, σε 500cc με δύο κυλίνδρους, αποδίδοντας περίπου 80 ίππους (από τους περίπου 60 που αποδίδουν σήμερα).

Οι ψηλότεροι και βαρύτεροι αναβάτες αναμένεται να ευνοηθούν από τις αλλαγές και θα μπορέσουν να είναι ίσως ανταγωνιστικότεροι με την βαρύτερη πλατφόρμα που θα χρησιμοποιεί δικύλινδρους κινητήρες.

 Η αύξηση αυτή στοχεύει σε καλύτερη προσαρμογή των αναβατών στις αγωνιστικές απαιτήσεις και δυνατότητες των μοτοσυκλετών και την ομαλοποίηση της μετάβασης στην “ενδιάμεση” κατηγορία Moto2.Moto3 2028 Rules

Εξίσου, αν όχι μεγαλύτερη αλλαγή θα είναι ο περιορισμός της κατηγορίας Moto3  σε ένα μόνο προμηθευτή μοτοσυκλετών από το 2028, ξεπερνώντας έτσι την σημερινή διπλή παρουσία Honda–KTM. Πέρα από το τρέχον δίδυμο ΚΤΜ - Honda, ενδιαφέρον φαίνεται να έχουν επιδείξει και άλλοι κατασκευαστές για την αποκλειστικότητα, μεταξύ των οποίων η Yamaha, η Aprilia και η CFMOTO για να παρέχουν όχι μόνο κινητήρες αλλά ολόκληρη τη μοτοσυκλέτα που θα είναι κοινή για όλες τις ομάδες.

Οι αλλαγές έχουν σαν πολύ βασικό στόχο και τον περιορισμό του κόστους της μοτοσυκλέτας που αναμένεται να πέσει από 100.000 σε περίπου 45.000 ευρώ ενώ το "πακέτο" με έξι ή επτά κινητήρες ανά αναβάτη ετησίως– θα κοστίζει “μόλις” €30.000.

Άρα, μία μοτοσυκλέτα και το σύνολο των κινητήρων που θα χρησιμοποιήσει κατά την διάρκεια μίας σεζόν θα ανέρχεται στα €75.000, σημαντικά μειωμένο από τα περίπου €170.000 που απαιτούνται σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται τα μοτέρ να βασίζονται σε κινητήρα παραγωγής για να γίνει αυτό εφικτό.

Moto3 2028 Rules

Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, επιδιώκεται δίκαιος ανταγωνισμός με ελάχιστες τεχνολογικές διαφορές, προάγοντας έτσι την ισότητα, όπως ήδη συμβαίνει στην ηλεκτρική κατηγορία MotoE. Με τους αναβατές να διαγωνίζονται σε κοινά τεχνικά πρότυπα, μειώνοντας την τεχνολογική υπεροχή διαφόρων ομάδων και στρέφοντας ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον στις οδηγικές ικανότητες των αναβατών δίνεται χώρος σε έναν πιο υγιή ανταγωνισμό, λιγότερο δέσμιο των συνήθως δυσανάλογων budget των ομάδων.

Η μετάβαση του Moto3 σε μονομάρκα 500cc V‑Twin το 2028 έχει στόχο την μείωση του οικονομικού βάρους, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την καλύτερη ετοιμασία των νεαρών αναβάτών για τη μελλοντική τους πορεία στη Moto2 και το MotoGP. Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η αλλαγή θα διατηρήσει τη “μαγεία” της ελαφριάς κατηγορίας, όπου έως τώρα κυριαρχούν οι αέρινες μονομαχίες.

Moto3 2028 Rules

 

Ετικέτες

MOTUL WSBK: Ο Yari Montella ανανεώνει τη συνεργασία του με την Barni Ducati

Οι δύο πλευρές θα είναι μαζί και το 2026
Yari
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/7/2025

Ο Ιταλός rookie έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακές εμφανίσεις μέχρι στιγμής τη φετινή σεζόν και εξασφάλισε τη θέση του στο grid του WSBK 2026. Ο Montella έκανε φέτος το ντεμπούτο του στο WorldSBK με την ομάδα του Marco Barnabo και εντυπωσίασε με την ταχύτητά του, με αποτέλεσμα ο team-mate του Danilo Petrucci να υπογράψει την ανανέωση συνεργασίας με την Barni Ducati και για την επόμενη σεζόν.

Ο Ιταλός αναβάτης αν και είναι η πρώτη του χρονιά στην μεγάλη κατηγορία, βρίσκεται στην 16η θέση της γενικής κατάταξης, έχοντας συγκεντρώσει 46 βαθμούς και μάλιστα έχει πλασαριστεί στην πρώτη δεκάδα επτά φορές στο σύνολο.

Montella

Ο Montella δήλωσε "Θέλω να ευχαριστήσω τον Barni για αυτή την ευκαιρία. Είναι η συνέχεια ενός έργου στο οποίο πιστεύουμε και οι δύο και είμαι χαρούμενος που βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Ήθελα επίσης να επιβεβαιώσω τη δέσμευσή μου να συνεχίσω αυτή την πορεία που ξεκινήσαμε το 2023 στο WorldSSP. Η ιδέα να κάνουμε άλλη μια χρονιά μαζί στο WorldSBK είναι κάτι που όλοι έχουμε κερδίσει. Φέτος, στους αγώνες, δείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά το να ξέρω ότι έχω μια ομάδα που με υποστηρίζει, με πιέζει και πιστεύει σε μένα είναι θεμελιώδες. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος. Τώρα ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Ετικέτες