MotoGP 2022, Red Bull Ring - Νίκη Bagnaia, τις εντυπώσεις όμως κέρδισε ξανά ο Quartararo

Απίστευτη ωριμότητα και απαράμιλλη συνέπεια από τον Γάλλο αναβάτη της Yamaha
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/8/2022
Μπορεί στα δοκιμαστικά η Ducati να έδειχνε ανίκητη, με τέσσερις μοτοσυκλέτες της να παίρνουν τις πρώτες θέσεις της σχάρας εκκίνησης, όμως στον αγώνα είδαμε μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση του Fabio Quartararo της Yamaha, που παρά τη διαφορά ιπποδύναμης της μοτοσυκλέτας του από τα ιταλικά τέρατα σε μια γρήγορη πίστα, οδήγησε με μοναδική ωριμότητα και σταθερότητα, κάνοντας και μια υποδειγματική προσπέραση στον Jack Miller, για να τερματίσει δεύτερος μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Pecco Bagnaia, και να αυξήσει τη διαφορά του από τον αμέσως επόμενο αναβάτη της γενικής βαθμολογίας, Aleix Espargaro. 
 
Ο αγώνας ξεκινά με συννεφιασμένο καιρό αλλά στεγνή πίστα, και με τέσσερις αναβάτες της Ducati στην πρώτη σειρά της σχάρας εκκίνησης, και συγκεκριμένα τους Bastianini, Bagnaia, Miller και Martin, με τον περυσινό Πρωταθλητή και ηγέτη της βαθμολογίας του 2023, Fabio Quartararo στην πέμπτη θέση.
 
Με μια άψογη εκκίνηση, ο Bagnaia περνά πρώτος στην πρώτη στροφή, με τον Bastianini δεύτερο και τρίτο τον Miller.
 
Δεν προλαβαίνουμε να κλείσουμε τον πρώτο γύρο και ο Joan Mir έχει μία ακόμα πτώση, στην στροφή 4, συνεχίζοντας έτσι με τον ίδιο τρόπο την κάκιστη τελευταία χρονιά του με τη Suzuki.
Λίγο πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος, ο Maverick Vinales καταφέρει να περάσει τον Quartararo, για να βρεθεί στην 5η θέση, προσπαθώντας να κλείσει τη διαφορά που έχουν κάνει ήδη τα τέσσερα Ducati (Bagnaia, Bastianini, Miller και Martin).
 
Παρά το κάταγμα στη φτέρνα του, ο Aleix Esparagaro κάνει μια καλή εμφάνιση στην αρχή του αυστριακού GP (παρόλο που δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει το holeshot device στην εκκίνηση), και βρίσκεται έβδομος, μια θέση πριν τον Johann Zarco με τον τελευταίο να σημειώνει νέο ρεκόρ γύρου στην πίστα με τη νέα χάραξη.
 
Εικοσιπέντε γύρους πριν το τέλος του αγώνα, και η μάχη ανάβει μεταξύ Bastianini και Martin, δυο αναβάτες που αγωνίζονται να κερδίσουν μια θέση στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati για το 2023, και έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς.
 
Έναν γύρο αργότερα και ο Aleix Espargaro σημειώνει με τη σειρά του ταχύτερο γύρο, ενώ την ίδια στιγμή ο Vinales χάνει τη γραμμή του, για να βρεθεί από πέμπτος, όγδοος -ενώ δέχεται και προειδοποίηση για οδήγηση εκτός ορίων της πίστας.
Είκοσι τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Bastianini αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το πίσω ελαστικό του που χάνει αέρα, και ξεκινά να χάνει τις γραμμές του, για να κάνει έξοδο και να εγκαταλείψει απογοητευμένος τον αγώνα, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε πτώση από τον Remy Gradner της Tech 3 KTM.
 
Εικοσιδύο γύρους από το τέλος και η μάχη τώρα έχει ανάψει για την πρώτη θέση, μεταξύ των δυο ομόσταυλων της εργοστασιακής Ducati, με συνεχείς εναλλαγές, τρίτος είναι ο Martin, τέταρτος ο Quartararo και πέμπτος ο Aleix Espargaro.
 
Πολύ καλή εμφάνιση από τον Luca Marini που βρίσκεται 7ος, πίσω από τον Vinales και μπροστά από τον Zarco, ενώ ο Alex Rins είναι 9ος και ο Brad Binder κλείνει την πρώτη δεκάδα.
 
Είκοσι γύρους πριν το τέλος, και ο Bagnaia συνεχίζει να προηγείται, με τον Miller ακριβώς πίσω του, τον Martin λίγο πιο πίσω (0,6 sec), και ακόμα πιο πίσω (1,3 sec) τον Quartararo.
Δεκαεννέα γύρους πριν το τέλος και ο Takaaki Nakagami πέφτει και εγκαταλείπει τον αγώνα, με το μέλλον του στη Honda να κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο για το 2023.
 
Ο Baganaia αρχίζει να χτίζει μια μικρή διαφορά από τον Miller, που 16 γύρους πριν το τέλος του αγώνα έχει φτάσει τα 0,6 sec, ενώ τον Αυστραλό έχει φτάσει ο Martin και ετοιμάζεται για μάχη.
 
Δεκαπέντε γύρους πριν την καρό σημαία πέφτει ο Darren Binder, ενώ ο Luca Marini καταφέρνει να περάσει τον Vinales για να βρεθεί εκείνος 6ος.
Ο Fabio μειώνει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Martin, αν και έχει δεχτεί προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, και πρέπει να προσέχει τις γραμμές του. Θα καταφέρει να πιάσει τα τρία Ducati που βρίσκονται μπροστά του; Κι αν τα πιάσει, έχει την ιπποδύναμη για να καταφέρει να βρεθεί μπροστά τους;
 
Ο λόγος που ο αναβάτης της Yamaha καταφέρνει να πλησιάσει τα Ducati είναι πως διατηρεί μεν τον ίδιο ρυθμό, όμως οι αναβάτες του Borgo Panigale έχουν κόψει ελαφρώς ρυθμό σε σχέση με την αρχή του αγώνα.
 
Δώδεκα γύρους πριν το τέλος ο Martin κάνει λάθος στο νέο εσάκι, βγαίνει εκτός πίστας, προσφέροντας την τέλεια ευκαιρία στον Quartararo να περάσει τρίτος!
Εννέα γύρους πριν το τέλος, οι ελπίδες για μια ακόμα δυνατή εμφάνιση από τον Maverick μάλλον εξανεμίζονται, καθώς τον περνά και ο Brad Binder, με τον Ισπανό να έχει πέσει στην 10η θέση, αντίθετα με τον ομόσταυλο του, Aleix Espargaro που βρίσκεται πέμπτος.
 
Τα σύννεφα πυκνώνουν και οι ομάδες ετοιμάζουν τις μοτοσυκλέτες με τα βρόχινα ελαστικά στα pits, για παν ενδεχόμενο.
 
Ο Luca Marini συνεχίζει να ανεβαίνει, για να περάσει τον Aleix 8 γύρους πριν το τέλος του GP, και να βρεθεί 5ος.
 
Μπροστά ο Bagnaia έχει φύγει 1 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Miller, που πλέον πιέζεται από τον Quartararo.
Τέσσερις γύρους πριν το  τέλος, ο Quartararo περνά τον Miller στο νέο εσάκι με μια... διαστημική προσπέραση, ενώ τον Αυστραλό έχει πιάσει και ο Martin ο οποίος παίρνει προειδοποίηση για υπέρβαση των ορίων της πίστας. Την ίδια στιγμή πέφτει ο Franco Morbidelli της Yamaha, συνεχίζοντας τις απογοηευτικές εμφανίσεις του για το 2023.
 
Τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Bagnaia έχει χτίσει διαφορά 1,7 sec από τον δεύτερο Quartararo, ενώ ένα γύρο αργότερα η διαφορά έχει πέσει στο... 1 δευτερόλεπτο. Κόβει ρυθμό ο Ιταλός ελέγχοντας τον αγώνα, ή έχει πρόβλημα με τα ελαστικά του. Και η πτώση της διαφοράς συνεχίζεται, με τον Quartararo να μειώνει κι άλλο τη διαφορά στο 0,8 δευτερόλεπτο.
Τον τελευταίο γύρο, ο Jorge Martin το παρακάνει προσπαθώντας να προσπεράσει τον Miller...
και πέφτει στην πρώτη στροφή της πίστας, δείχνοντας πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει τη σταθερότητα που θα τον έκανε υποψήφιο για μια θέση στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati.
Η καρό σημαία βρίσκει νικητή τον Pecco Bagnaia, με τον φοβερό Quartararo δεύτερο, 0,5 sec πιο πίσω, και τρίτο τον Jack Miller που δεν είχε απάντηση ούτε για τον ομόσταυλο του, ούτε για τον Γάλλο αναβάτη της Yamaha.
Ο Quartararo δείχνει ξανά πως είναι ο πιο ώριμος αναβάτης στο MotoGP, με τη δεύτερη θέση να είνα ισάξια με νίκη για εκείνον στο αυστριακό GP, όπου υπέφερε λόγω της διαφοράς ταχύτητας απέναντι στα Ducati. Σίγουρα ικανοποιημένος πρέπει να είναι και ο Bagnaia, που μείωσε τη διαφορά του από τον Γάλλο στους 44 βαθμούς, ενώ ο δεύτερος της γενικής κατάταξης Aleix Espargaro είδε τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αναβάτη της Yamaha να αυξάνεται ελαφρώς, στους 32 βαθμούς. Και με 7 GP ακόμα για το τέλος της σεζόν, όλα είναι ακόμα ανοιχτά.
Τέταρτος τερμάτισε ο Luca Marini, σε μια απίθανη εμφάνιση, που επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν πως είναι ένας από τα κορυφαία νέα ταλέντα του Πρωταθλήματος και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Johann Zarco.
 
Έκτος ήταν ο Aleix Espargaro, έβδομος ο Brad Binder (το καλύτερα τοποθετημένο KTM), όγδοος ο Alex Rins, ένατος ο Marco Bezzecchi, και δέκατος ο Jorge Martin, που κατάφερε να τερματίσει στους βαθμούς παρά την πτώση του στον τελευταίο γύρο.
 
Για τη Honda το αυστριακό GP ήταν ένας ακόμα αγώνας που θα ήθελε να ξεχάσει, με τον Alex Marquez να τερματίζει 14ος, με τον Pol Espargaro 16ο, και τον Stefan Bradl 17ο.

 

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΓΩΝΑ

ΘΕΣΗΑΝΑΒΑΤΗΣΕΤΑΙΡΕΙΑΔΙΑΦΟΡΑ
1Francesco BAGNAIADUCATI 
2Fabio QUARTARAROYAMAHA0.492
3Jack MILLERDUCATI2.163
4Luca MARINIDUCATI8.348
5Johann ZARCODUCATI8.821
6Aleix ESPARGAROAPRILIA11.287
7Brad BINDERKTM11.642
8Alex RINSSUZUKI11.780
9Marco BEZZECCHIDUCATI16.987
10Jorge MARTINDUCATI17.144
11Fabio DI GIANNANTONIODUCATI17.471
12Miguel OLIVEIRAKTM18.035
13Maverick VIÑALESAPRILIA20.012
14Alex MARQUEZHONDA26.880
15Andrea DOVIZIOSOYAMAHA29.744

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ GP

ΘΕΣΗΑΝΑΒΑΤΗΣΒΑΘΜΟΙ
1QUARTARARO Fabio200
2ESPARGARO Aleix168
3BAGNAIA Francesco156
4ZARCO Johann125
5MILLER Jack123
6BASTIANINI Enea118
7BINDER Brad107
8RINS Alex92
9MARTIN Jorge87
10OLIVEIRA Miguel85
11VIÑALES Maverick85
12MIR Joan77
13MARINI Luca69
14BEZZECCHI Marco68
15MARQUEZ Marc60

 

MotoGP 2024, Barcelona, P1 - Ο γερόλυκος Aleix Espargaro ταχύτερος όλων με νέο ρεκόρ πίστας!

Μόλις 6ος ο Jorge Martin… 12ος ο Marc Marquez που για 2ο συνεχόμενο GP πηγαίνει Q1
Aleix Espargaro
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/5/2024

Αν τα FP1 εξελίχθηκαν χωρίς εκπλήξεις, το αντίθετο συνέβη με τα P1, όπου ο Aleix Espargaro έδωσε ρέστα, καταφέρνοντας να γράψει νέο ρεκόρ πίστας, καπαρώνοντας την πρώτη θέση! Καθόλου άσχημα για έναν αναβάτη που μόλις ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τους αγώνες. Χλιαρό αποτέλεσμα η 6η θέση για τον Martin, εξαιρετική η 9η θέση για τον Alex Rins της Yamaha, και… πάλι στα Q1 βρέθηκε ο Marc Marquez που τερμάτισε μόλις 12ος!

Με ήλιο διεξήχθησαν τα ελεύθερα δοκιμαστικά FP1 των 45 λεπτών, με ήλιο και τα P1 της μιας ώρας.

KTM

Στην έναρξη των P1 οι αναβάτες ξεκίνησαν κατευθείαν με χρόνους στο 1:39, με τους Binder, Miller (!) και Quartararo να γράφουν τους πρώτους ταχύτερους χρόνους.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 10 λεπτά και έχουμε την πρώτη πτώση για σήμερα, με τον Binder να πέφτει θεαματικά στην 1 έχοντας και τους δυο τροχούς στον αέρα και τη μοτοσυκλέτα στριμμένη, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει. Παρά την πτώση του Binder, εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως για την ώρα 3 μοτοσυκλέτες του Pierer Group (Miller με 1:39.212, Binder, Acosta) κάνουν το 1-2-3 στην κορυφή!

Τρία λεπτά αργότερα πέφτει και ο Quartararo στην 5, χάνοντας τον μπροστινό τροχό, και αυτός χωρίς να χτυπήσει. Παρά την πτώση του ο Γάλλος έχει καταφέρει να σημειώσει τον 4ο ταχύτερο χρόνο μέχρι στιγμής.

Δεκαπέντε λεπτά μετά την έναρξη των P1, και οι Jorge Martin και Marc Marquez που ήταν ταχύτεροι στα FP1 βρίσκονται στις θέσεις 9 και 6, με τον Πρωταθλητή Bagnaia να είναι 8ος.

Από τους αναβάτες ιαπωνικών μοτοσυκλετών ο Quartararo είναι "αλλού" αφού βρίσκεται στην 4η θέση, με δεύτερο τον ομόσταυλό του Alex Rins στην... 17η θέση, με καλύτερα τοποθετημένο αναβάτη Honda τον Nakagami που είναι 18ος.

Με 39 λεπτά να απομένουν, ο Binder πέφτει ΞΑΝΑ, στην 2, λίγα μέτρα μετά το μέρος που έπεσε πριν λίγο! Ο Νοτιοαφρικανός συνεχίζει έτσι να μαζεύει πτώσεις, στοιχείο που χαρακτηρίζει τα τελευταία GP του... τι σημαίνει αυτό για τα P1 στη Βαρκελώνη; Πως μετά από 2 συνεχόμενες πτώσεις ο Binder δεν έχει μοτοσυκλέτα να συνεχίσει για την ώρα! Θα καταφέρουν οι μηχανικοί να του ετοιμάσουν μια από τις χτυπημένες RC16 για να συνεχίσει;

Τρία λεπτά αργότερα πέφτει και ο Digia. Οι χρόνοι στην κουρφή δεν αλλάζουν, καθώς σχεδόν όλοι οι αναβάτες για την ώρα γυρίζουν με τα χρησιμοποιημένα ελαστικά τους, σε προσομοίωση των τελικών σταδίων του αγώνα.

Marc

Είκοσι τέσσερα λεπτά απομένουν και ο Marc Marquez βγαίνει στην πίστα με φρέσκα μαλακά ελαστικά να προλάβει τους υπόλοιπους στην προσπάθεια του να γράψει έναν καλό χρόνο που θα τον βάλει απευθείας στα P2. Θυμάστε το 2023; Όταν ο Ισπανός έπρεπε να πάρει στο κατόπι αναβάτες ευρωπαϊκών εργοστασίων για να καταφέρει να κόψει δευτερόλεπτα και να πετύχει μια αξιοπρεπή τοποθέτηση στη σχάρα εκκίνησης;

Ο πρώτος γύρος του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή δεν είναι γρήγορος, ενώ ο Marquez βγαίνει και εκτός ορίων με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο -κακός έτσι κι αλλιώς- χρόνος του. Στον 2ο γύρο, ο Marquez δείχνει να βρίσκει τον ρυθμό του, για να περάσει τη γραμμή του τερματισμού 5ος, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον ταχύτερο χρόνο του Miller. Δεν καταφέρνει όμως να κάνει κάτι καλύτερο και μπαίνει ξανά στα pits. Τον Marquez ακολουθούν και οι υπόλοιποι αναβάτες, που έχουν βγει στην πίστα με φρέσκες γόμες, κόβοντας δευτερόλεπτα από τους καλύτερους χρόνους τους.

Πρώτος ανεβαίνει ο Vinales με 1:39.184, με τον Digia να γράφει τον 3ο ταχύτερο χρόνο, με τον Miller να είναι πλέον 2ος.

Κι ο Vinales δεν σταματά εκεί, αφού ρίχνει κι άλλο τον χρόνο του, για να γράψει χρόνο 1:39.121, διατηρώντας την πρωτιά.

Rins

Εντωμεταξύ, απροσδόκητα καλός είναι ο χρόνος του Alex Rins, με τον αναβάτη της Yamaha να συμπληρώνει στη Βαρκελώνη 200 GP, χρόνος που φέρνει τον Ισπανό στην 5η θέση για την ώρα!

Σειρά τώρα έχει ο Aleix Espargaro να εντυπωσιάσει, σημειώνοντας χρόνο 1:39.031, ανεβαίνντας 1ος, με 2ο τον Vinales και την Aprilia να κάνει το 1-2!

Martin

Θα μπορέσει ο Jorge Martin να ξεπεράσει το δίδυμο της Aprilia; Τι ερώτηση... φυσικά και το κάνει, με τον αναβάτη της Prima Pramac να γυρίζει στο 1:38.879, για να βρεθεί εκείνος 1ος. Και συνεχίζει να κόβει δευτερόλεπτα, για να βελτιώσει τον χρόνο του, γράφοντας 1:38.793, μια ανάσα από το ρεκόρ πίστας του Pecco Bagnaia.

Pecco

Δέκα λεπτά απομένουν για την καρό σημαία και ο Pecco Bagnaia περνά από το πουθενά 2ος, πριν τον αφήσει 3ο ο... Morbidelli.

Και κάπου εδώ έχουμε τη 2η πτώση του Digia, ο οποίος ευτυχώς δεν χτυπά.

Και οι μοτοσυκλέτες του Pierer Group που στην αρχή είχαν κάνει το 1-2-3; Όγδοος ο Miller, στη δέκατη θέση ο Binder, δωδέκατος ο Acosta -περιμένετε όμως γιατί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Θα καταφέρει ο νεαρός αναβάτης της GASGAS να μπει στην 10άδα; Όχι μόνο τα καταφέρνει, αλλά 8 λεπτά πριν το τέλος γράφει τον 2ο ταχύτερο χρόνο!

Πολύ πίσω βρίσκονται οι Ιάπωνες κατασκευαστές, με ταχύτερο όλων τον Quartararo στην 14η θέση 6 λεπτά πριν το τέλος. Ο Fabio όμως δεν το αφήνει έτσι, και συνεχίζει τις προσπάθειες, για να σκαρφαλώσει στην 11η θέση με 4 λεπτά να απομένουν για το τέλος.

Τρία λεπτά πριν το τέλος και έχουμε αλλαγές στην κορυφή, όπου ο Aleix Espargaro περνά 1ος γράφοντας νέο ρεκόρ πίστας με 1:38.562, δεύτερος είναι ο Miller, τρίτος ο Martin, τέταρτος ο Acosta, πέμπτος ο Morbidelli και οι χρόνοι συνεχίζουν να πέφτουν!

Aleix

Τα P1 τελειώνουν και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Aleix Espargaro, Aprilia 1:38.562

2. Brad Binder, KTM

3. Pedro Acosta, GASGAS

4. Francesco Bagnaia, Ducati

5. Jack Miller, KTM

6. Jorge Martin, Ducati

7. Enea Bastianini, Ducati

8. Franco Morbidelli, Ducati

9. Alex Rins, Yamaha

10. Maverick Vinales, Aprilia

Κι ο Marc Marquez; Μόλις 12ος ο Ισπανός, που για 2ο συνεχόμενο GP θα πρέπει να περάσει από τα Q1 για να διεκδικήσει μια από τις 2 θέσεις για τα Q2!

Εξαιρετική η επίδοση του Alex Rins στην 9η θέση, που τον κάνει τον ταχύτερο αναβάτη ιαπωνικής μοτοσυκλέτας με διαφορά, με τον Quartararo να τερματίζει στην 14η θέση.

Zarco

Πολύ χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για τη Honda με ταχύτερος αναβάτη του εργοστασίου τον Johann Zarco στην 19η θέση, με την Repsol Honda να βρίσκεται στις θέσεις 21 (Mir) και 22 (Marini)...

Ετικέτες