MotoGP 2022, Red Bull Ring - Νίκη Bagnaia, τις εντυπώσεις όμως κέρδισε ξανά ο Quartararo

Απίστευτη ωριμότητα και απαράμιλλη συνέπεια από τον Γάλλο αναβάτη της Yamaha
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/8/2022
Μπορεί στα δοκιμαστικά η Ducati να έδειχνε ανίκητη, με τέσσερις μοτοσυκλέτες της να παίρνουν τις πρώτες θέσεις της σχάρας εκκίνησης, όμως στον αγώνα είδαμε μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση του Fabio Quartararo της Yamaha, που παρά τη διαφορά ιπποδύναμης της μοτοσυκλέτας του από τα ιταλικά τέρατα σε μια γρήγορη πίστα, οδήγησε με μοναδική ωριμότητα και σταθερότητα, κάνοντας και μια υποδειγματική προσπέραση στον Jack Miller, για να τερματίσει δεύτερος μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Pecco Bagnaia, και να αυξήσει τη διαφορά του από τον αμέσως επόμενο αναβάτη της γενικής βαθμολογίας, Aleix Espargaro. 
 
Ο αγώνας ξεκινά με συννεφιασμένο καιρό αλλά στεγνή πίστα, και με τέσσερις αναβάτες της Ducati στην πρώτη σειρά της σχάρας εκκίνησης, και συγκεκριμένα τους Bastianini, Bagnaia, Miller και Martin, με τον περυσινό Πρωταθλητή και ηγέτη της βαθμολογίας του 2023, Fabio Quartararo στην πέμπτη θέση.
 
Με μια άψογη εκκίνηση, ο Bagnaia περνά πρώτος στην πρώτη στροφή, με τον Bastianini δεύτερο και τρίτο τον Miller.
 
Δεν προλαβαίνουμε να κλείσουμε τον πρώτο γύρο και ο Joan Mir έχει μία ακόμα πτώση, στην στροφή 4, συνεχίζοντας έτσι με τον ίδιο τρόπο την κάκιστη τελευταία χρονιά του με τη Suzuki.
Λίγο πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος, ο Maverick Vinales καταφέρει να περάσει τον Quartararo, για να βρεθεί στην 5η θέση, προσπαθώντας να κλείσει τη διαφορά που έχουν κάνει ήδη τα τέσσερα Ducati (Bagnaia, Bastianini, Miller και Martin).
 
Παρά το κάταγμα στη φτέρνα του, ο Aleix Esparagaro κάνει μια καλή εμφάνιση στην αρχή του αυστριακού GP (παρόλο που δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει το holeshot device στην εκκίνηση), και βρίσκεται έβδομος, μια θέση πριν τον Johann Zarco με τον τελευταίο να σημειώνει νέο ρεκόρ γύρου στην πίστα με τη νέα χάραξη.
 
Εικοσιπέντε γύρους πριν το τέλος του αγώνα, και η μάχη ανάβει μεταξύ Bastianini και Martin, δυο αναβάτες που αγωνίζονται να κερδίσουν μια θέση στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati για το 2023, και έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς.
 
Έναν γύρο αργότερα και ο Aleix Espargaro σημειώνει με τη σειρά του ταχύτερο γύρο, ενώ την ίδια στιγμή ο Vinales χάνει τη γραμμή του, για να βρεθεί από πέμπτος, όγδοος -ενώ δέχεται και προειδοποίηση για οδήγηση εκτός ορίων της πίστας.
Είκοσι τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Bastianini αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το πίσω ελαστικό του που χάνει αέρα, και ξεκινά να χάνει τις γραμμές του, για να κάνει έξοδο και να εγκαταλείψει απογοητευμένος τον αγώνα, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε πτώση από τον Remy Gradner της Tech 3 KTM.
 
Εικοσιδύο γύρους από το τέλος και η μάχη τώρα έχει ανάψει για την πρώτη θέση, μεταξύ των δυο ομόσταυλων της εργοστασιακής Ducati, με συνεχείς εναλλαγές, τρίτος είναι ο Martin, τέταρτος ο Quartararo και πέμπτος ο Aleix Espargaro.
 
Πολύ καλή εμφάνιση από τον Luca Marini που βρίσκεται 7ος, πίσω από τον Vinales και μπροστά από τον Zarco, ενώ ο Alex Rins είναι 9ος και ο Brad Binder κλείνει την πρώτη δεκάδα.
 
Είκοσι γύρους πριν το τέλος, και ο Bagnaia συνεχίζει να προηγείται, με τον Miller ακριβώς πίσω του, τον Martin λίγο πιο πίσω (0,6 sec), και ακόμα πιο πίσω (1,3 sec) τον Quartararo.
Δεκαεννέα γύρους πριν το τέλος και ο Takaaki Nakagami πέφτει και εγκαταλείπει τον αγώνα, με το μέλλον του στη Honda να κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο για το 2023.
 
Ο Baganaia αρχίζει να χτίζει μια μικρή διαφορά από τον Miller, που 16 γύρους πριν το τέλος του αγώνα έχει φτάσει τα 0,6 sec, ενώ τον Αυστραλό έχει φτάσει ο Martin και ετοιμάζεται για μάχη.
 
Δεκαπέντε γύρους πριν την καρό σημαία πέφτει ο Darren Binder, ενώ ο Luca Marini καταφέρνει να περάσει τον Vinales για να βρεθεί εκείνος 6ος.
Ο Fabio μειώνει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Martin, αν και έχει δεχτεί προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, και πρέπει να προσέχει τις γραμμές του. Θα καταφέρει να πιάσει τα τρία Ducati που βρίσκονται μπροστά του; Κι αν τα πιάσει, έχει την ιπποδύναμη για να καταφέρει να βρεθεί μπροστά τους;
 
Ο λόγος που ο αναβάτης της Yamaha καταφέρνει να πλησιάσει τα Ducati είναι πως διατηρεί μεν τον ίδιο ρυθμό, όμως οι αναβάτες του Borgo Panigale έχουν κόψει ελαφρώς ρυθμό σε σχέση με την αρχή του αγώνα.
 
Δώδεκα γύρους πριν το τέλος ο Martin κάνει λάθος στο νέο εσάκι, βγαίνει εκτός πίστας, προσφέροντας την τέλεια ευκαιρία στον Quartararo να περάσει τρίτος!
Εννέα γύρους πριν το τέλος, οι ελπίδες για μια ακόμα δυνατή εμφάνιση από τον Maverick μάλλον εξανεμίζονται, καθώς τον περνά και ο Brad Binder, με τον Ισπανό να έχει πέσει στην 10η θέση, αντίθετα με τον ομόσταυλο του, Aleix Espargaro που βρίσκεται πέμπτος.
 
Τα σύννεφα πυκνώνουν και οι ομάδες ετοιμάζουν τις μοτοσυκλέτες με τα βρόχινα ελαστικά στα pits, για παν ενδεχόμενο.
 
Ο Luca Marini συνεχίζει να ανεβαίνει, για να περάσει τον Aleix 8 γύρους πριν το τέλος του GP, και να βρεθεί 5ος.
 
Μπροστά ο Bagnaia έχει φύγει 1 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Miller, που πλέον πιέζεται από τον Quartararo.
Τέσσερις γύρους πριν το  τέλος, ο Quartararo περνά τον Miller στο νέο εσάκι με μια... διαστημική προσπέραση, ενώ τον Αυστραλό έχει πιάσει και ο Martin ο οποίος παίρνει προειδοποίηση για υπέρβαση των ορίων της πίστας. Την ίδια στιγμή πέφτει ο Franco Morbidelli της Yamaha, συνεχίζοντας τις απογοηευτικές εμφανίσεις του για το 2023.
 
Τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Bagnaia έχει χτίσει διαφορά 1,7 sec από τον δεύτερο Quartararo, ενώ ένα γύρο αργότερα η διαφορά έχει πέσει στο... 1 δευτερόλεπτο. Κόβει ρυθμό ο Ιταλός ελέγχοντας τον αγώνα, ή έχει πρόβλημα με τα ελαστικά του. Και η πτώση της διαφοράς συνεχίζεται, με τον Quartararo να μειώνει κι άλλο τη διαφορά στο 0,8 δευτερόλεπτο.
Τον τελευταίο γύρο, ο Jorge Martin το παρακάνει προσπαθώντας να προσπεράσει τον Miller...
και πέφτει στην πρώτη στροφή της πίστας, δείχνοντας πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει τη σταθερότητα που θα τον έκανε υποψήφιο για μια θέση στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati.
Η καρό σημαία βρίσκει νικητή τον Pecco Bagnaia, με τον φοβερό Quartararo δεύτερο, 0,5 sec πιο πίσω, και τρίτο τον Jack Miller που δεν είχε απάντηση ούτε για τον ομόσταυλο του, ούτε για τον Γάλλο αναβάτη της Yamaha.
Ο Quartararo δείχνει ξανά πως είναι ο πιο ώριμος αναβάτης στο MotoGP, με τη δεύτερη θέση να είνα ισάξια με νίκη για εκείνον στο αυστριακό GP, όπου υπέφερε λόγω της διαφοράς ταχύτητας απέναντι στα Ducati. Σίγουρα ικανοποιημένος πρέπει να είναι και ο Bagnaia, που μείωσε τη διαφορά του από τον Γάλλο στους 44 βαθμούς, ενώ ο δεύτερος της γενικής κατάταξης Aleix Espargaro είδε τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αναβάτη της Yamaha να αυξάνεται ελαφρώς, στους 32 βαθμούς. Και με 7 GP ακόμα για το τέλος της σεζόν, όλα είναι ακόμα ανοιχτά.
Τέταρτος τερμάτισε ο Luca Marini, σε μια απίθανη εμφάνιση, που επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν πως είναι ένας από τα κορυφαία νέα ταλέντα του Πρωταθλήματος και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Johann Zarco.
 
Έκτος ήταν ο Aleix Espargaro, έβδομος ο Brad Binder (το καλύτερα τοποθετημένο KTM), όγδοος ο Alex Rins, ένατος ο Marco Bezzecchi, και δέκατος ο Jorge Martin, που κατάφερε να τερματίσει στους βαθμούς παρά την πτώση του στον τελευταίο γύρο.
 
Για τη Honda το αυστριακό GP ήταν ένας ακόμα αγώνας που θα ήθελε να ξεχάσει, με τον Alex Marquez να τερματίζει 14ος, με τον Pol Espargaro 16ο, και τον Stefan Bradl 17ο.

 

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΓΩΝΑ

ΘΕΣΗΑΝΑΒΑΤΗΣΕΤΑΙΡΕΙΑΔΙΑΦΟΡΑ
1Francesco BAGNAIADUCATI 
2Fabio QUARTARAROYAMAHA0.492
3Jack MILLERDUCATI2.163
4Luca MARINIDUCATI8.348
5Johann ZARCODUCATI8.821
6Aleix ESPARGAROAPRILIA11.287
7Brad BINDERKTM11.642
8Alex RINSSUZUKI11.780
9Marco BEZZECCHIDUCATI16.987
10Jorge MARTINDUCATI17.144
11Fabio DI GIANNANTONIODUCATI17.471
12Miguel OLIVEIRAKTM18.035
13Maverick VIÑALESAPRILIA20.012
14Alex MARQUEZHONDA26.880
15Andrea DOVIZIOSOYAMAHA29.744

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ GP

ΘΕΣΗΑΝΑΒΑΤΗΣΒΑΘΜΟΙ
1QUARTARARO Fabio200
2ESPARGARO Aleix168
3BAGNAIA Francesco156
4ZARCO Johann125
5MILLER Jack123
6BASTIANINI Enea118
7BINDER Brad107
8RINS Alex92
9MARTIN Jorge87
10OLIVEIRA Miguel85
11VIÑALES Maverick85
12MIR Joan77
13MARINI Luca69
14BEZZECCHI Marco68
15MARQUEZ Marc60

 

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια με την Aprilia ξανά στο προσκήνιο

Η εργοστασιακή ομάδα της Aprilia παραμένει πιθανή επιλογή του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2025
motomagMarc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

23/4/2024

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Marc Marquez στο TNT Sports δήλωσε ότι “όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές”, ξεκαθαρίζοντας ότι θα ακούσει όλους του κατασκευαστές πριν αποφασίσει τον σταθμό του για την επόμενη χρονιά, με την Aprilia να έχει μία θέση στις πιο δυνατές υποψηφιότητες, μαζί με την Ducati.

Το 2024 είναι μία χρονιά που τα συμβόλαια πολλών από τους αναβάτες του grid λήγουν, με την μεταγραφική περίοδο (γνωστή και ως silly season) να έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς. Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει οι υπογραφές των Quartararo και Bagnaia, οι οποίο ανανέωσαν με Yamaha και Ducati, αντίστοιχα. Για πολλούς, όμως, τα πράγματα παραμένουν ακόμα αρκετά ρευστά, όσον αφορά το μέλλον τους στα MotoGP.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Ο Marquez, ένας από τους καλύτερους αναβάτες στην ιστορία των MotoGP, παραμένει ένας από τους αναβάτες του μεταγραφικού πυρετού, καθώς το μονοετές συμβόλαιό του με την Gresini Ducati λήγει στο τέλος του 2024, χωρίς ακόμα να υπάρχουν καθαρές ενδείξεις για το μέλλον του. Μπορεί στην συνείδηση όλων το πέρασμα από την Gresini να είναι απλά η πύλη εισόδου για την εργοστασιακή ομάδα, ωστόσο ο Marquez θέλει να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, ή πολύ απλά να πιέσει καταστάσεις από τώρα. Σε κάθε περίπτωση τα πρώτα δείγματα που έχει να επιδείξει με την μοτοσυκλέτα του Borgo Panigale, είναι αρκετά θετικά, με δεδομένο ότι ο Ισπανός τρέχει με την GP23, καταφέρνοντας να μείνει στο γκρουπ των πρωτοπόρων και βάζοντας δύσκολα στους αναβάτες της GP24 στον τελευταίο αγώνα.

Από την μία θα μπορούσε να επεκτείνει την συνεργασία του με την δορυφορική Gresini. Η αλήθεια όμως είναι ότι μία εργοστασιακή ομάδα ή τουλάχιστον η τελευταία έκδοση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας θα βοηθήσει πολύ περισσότερο τον Marquez, ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και ο Fermin Aldeguer, τον οποίο έχει ήδη αποκτήσει η Ducati για την σεζόν του 2025. Οι πιθανότητες τον θέλουν εκτός εργοστασιακής ομάδας, τουλάχιστον για την πρώτη του σεζόν στα MotoGP, όμως ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα κατευθυνθεί προς Pramac ή προς Gresini, με την Pramac επίσης να μην έχει ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Η Ducati είναι αυτή την στιγμή η ταχύτερη μοτοσυκλέτα στο grid, είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά ιδιόρρυθμη, απαιτώντας ένα ιδιαίτερο στυλ οδήγησης. Ήδη ο Marquez προσπαθεί να συνηθίσει τα νέα δεδομένα και είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο, πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να παραμείνει στην Ducati, γιατί σε διαφορετική περίπτωση όλη η δουλειά που έχει κάνει να συνηθίσει την νέα του μοτοσυκλέτα θα πάει στράφι. Έχει όμως απέναντί του πολλούς μνηστήρες, με τους Jorge Martin και Enea Bastianini να είναι δύο από τους βασικούς διεκδικητές της μίας εργοστασιακής θέσης που απομένει.

Το εργοστάσιο του Borgo Panigale έχει τα δεδομένα από τις τηλεμετρίες όλων των αναβατών της, εργοστασιακούς και δορυφορικούς. Μετά από τρεις γύρους γνωρίζει ήδη αν οι τραυματισμοί έχουν επηρεάσει τον Marquez και κατά πόσο μπορεί να είναι περισσότερο ανταγωνιστικός από τους υπόλοιπους διεκδικητές του θρόνου της GP25, όπως θα ονομάζεται το πρωτότυπο την επόμενη χρονιά. Επομένως η Ducati αυτή την στιγμή κρατά και το καρπούζι και το μαχαίρι, έχοντας την επιλογή να κόψει το πιο γλυκό κομμάτι για τον εαυτό της, σε μία περίοδο που βλέπει ότι οι δύο άλλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αρχίζουν να απειλούν την απόλυτη κυριαρχία της.

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Αν όμως ο Marquez θέλει μία εργοστασιακή σέλα, αλλά δεν βρει την απάντηση στην Ducati, τότε μια πιθανή επιλογή είναι αυτή της Aprilia, η οποία φέτος έχει να επιδείξει μία αξιοσημείωτη πορεία, ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του Vinales στην πίστα των ΗΠΑ. Αν συνεχίσει έτσι, τότε σίγουρα θα μπει στο ραντάρ του Marquez, σε μία περίοδο που ο Aleix Espargaro θα μπορούσε να κρεμάσει την φόρμα του, αφήνοντας την μία θέση κενή. Το “Μυρμήγκι” έχει και την προϊστορία του με το Noale, έχοντας κερδίσει τον τίτλο στα 125GP πάνω σε μία Derbi (σαν να λέμε Aprilia με άλλο όνομα).

Marc Marquez – Συνέντευξή του έβαλε φωτιά στα μεταγραφικά σενάρια!

Σε κάθε περίπτωση ο Marc Marquez δεν θα δυσκολευτεί να βρει στέγη την νέα χρονιά με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει νέος τραυματισμός.