MotoGP 2022, Red Bull Ring - Νίκη Bagnaia, τις εντυπώσεις όμως κέρδισε ξανά ο Quartararo

Απίστευτη ωριμότητα και απαράμιλλη συνέπεια από τον Γάλλο αναβάτη της Yamaha
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/8/2022
Μπορεί στα δοκιμαστικά η Ducati να έδειχνε ανίκητη, με τέσσερις μοτοσυκλέτες της να παίρνουν τις πρώτες θέσεις της σχάρας εκκίνησης, όμως στον αγώνα είδαμε μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση του Fabio Quartararo της Yamaha, που παρά τη διαφορά ιπποδύναμης της μοτοσυκλέτας του από τα ιταλικά τέρατα σε μια γρήγορη πίστα, οδήγησε με μοναδική ωριμότητα και σταθερότητα, κάνοντας και μια υποδειγματική προσπέραση στον Jack Miller, για να τερματίσει δεύτερος μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον Pecco Bagnaia, και να αυξήσει τη διαφορά του από τον αμέσως επόμενο αναβάτη της γενικής βαθμολογίας, Aleix Espargaro. 
 
Ο αγώνας ξεκινά με συννεφιασμένο καιρό αλλά στεγνή πίστα, και με τέσσερις αναβάτες της Ducati στην πρώτη σειρά της σχάρας εκκίνησης, και συγκεκριμένα τους Bastianini, Bagnaia, Miller και Martin, με τον περυσινό Πρωταθλητή και ηγέτη της βαθμολογίας του 2023, Fabio Quartararo στην πέμπτη θέση.
 
Με μια άψογη εκκίνηση, ο Bagnaia περνά πρώτος στην πρώτη στροφή, με τον Bastianini δεύτερο και τρίτο τον Miller.
 
Δεν προλαβαίνουμε να κλείσουμε τον πρώτο γύρο και ο Joan Mir έχει μία ακόμα πτώση, στην στροφή 4, συνεχίζοντας έτσι με τον ίδιο τρόπο την κάκιστη τελευταία χρονιά του με τη Suzuki.
Λίγο πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος, ο Maverick Vinales καταφέρει να περάσει τον Quartararo, για να βρεθεί στην 5η θέση, προσπαθώντας να κλείσει τη διαφορά που έχουν κάνει ήδη τα τέσσερα Ducati (Bagnaia, Bastianini, Miller και Martin).
 
Παρά το κάταγμα στη φτέρνα του, ο Aleix Esparagaro κάνει μια καλή εμφάνιση στην αρχή του αυστριακού GP (παρόλο που δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει το holeshot device στην εκκίνηση), και βρίσκεται έβδομος, μια θέση πριν τον Johann Zarco με τον τελευταίο να σημειώνει νέο ρεκόρ γύρου στην πίστα με τη νέα χάραξη.
 
Εικοσιπέντε γύρους πριν το τέλος του αγώνα, και η μάχη ανάβει μεταξύ Bastianini και Martin, δυο αναβάτες που αγωνίζονται να κερδίσουν μια θέση στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati για το 2023, και έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς.
 
Έναν γύρο αργότερα και ο Aleix Espargaro σημειώνει με τη σειρά του ταχύτερο γύρο, ενώ την ίδια στιγμή ο Vinales χάνει τη γραμμή του, για να βρεθεί από πέμπτος, όγδοος -ενώ δέχεται και προειδοποίηση για οδήγηση εκτός ορίων της πίστας.
Είκοσι τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Bastianini αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με το πίσω ελαστικό του που χάνει αέρα, και ξεκινά να χάνει τις γραμμές του, για να κάνει έξοδο και να εγκαταλείψει απογοητευμένος τον αγώνα, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε πτώση από τον Remy Gradner της Tech 3 KTM.
 
Εικοσιδύο γύρους από το τέλος και η μάχη τώρα έχει ανάψει για την πρώτη θέση, μεταξύ των δυο ομόσταυλων της εργοστασιακής Ducati, με συνεχείς εναλλαγές, τρίτος είναι ο Martin, τέταρτος ο Quartararo και πέμπτος ο Aleix Espargaro.
 
Πολύ καλή εμφάνιση από τον Luca Marini που βρίσκεται 7ος, πίσω από τον Vinales και μπροστά από τον Zarco, ενώ ο Alex Rins είναι 9ος και ο Brad Binder κλείνει την πρώτη δεκάδα.
 
Είκοσι γύρους πριν το τέλος, και ο Bagnaia συνεχίζει να προηγείται, με τον Miller ακριβώς πίσω του, τον Martin λίγο πιο πίσω (0,6 sec), και ακόμα πιο πίσω (1,3 sec) τον Quartararo.
Δεκαεννέα γύρους πριν το τέλος και ο Takaaki Nakagami πέφτει και εγκαταλείπει τον αγώνα, με το μέλλον του στη Honda να κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο για το 2023.
 
Ο Baganaia αρχίζει να χτίζει μια μικρή διαφορά από τον Miller, που 16 γύρους πριν το τέλος του αγώνα έχει φτάσει τα 0,6 sec, ενώ τον Αυστραλό έχει φτάσει ο Martin και ετοιμάζεται για μάχη.
 
Δεκαπέντε γύρους πριν την καρό σημαία πέφτει ο Darren Binder, ενώ ο Luca Marini καταφέρνει να περάσει τον Vinales για να βρεθεί εκείνος 6ος.
Ο Fabio μειώνει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Martin, αν και έχει δεχτεί προειδοποίηση για τα όρια της πίστας, και πρέπει να προσέχει τις γραμμές του. Θα καταφέρει να πιάσει τα τρία Ducati που βρίσκονται μπροστά του; Κι αν τα πιάσει, έχει την ιπποδύναμη για να καταφέρει να βρεθεί μπροστά τους;
 
Ο λόγος που ο αναβάτης της Yamaha καταφέρνει να πλησιάσει τα Ducati είναι πως διατηρεί μεν τον ίδιο ρυθμό, όμως οι αναβάτες του Borgo Panigale έχουν κόψει ελαφρώς ρυθμό σε σχέση με την αρχή του αγώνα.
 
Δώδεκα γύρους πριν το τέλος ο Martin κάνει λάθος στο νέο εσάκι, βγαίνει εκτός πίστας, προσφέροντας την τέλεια ευκαιρία στον Quartararo να περάσει τρίτος!
Εννέα γύρους πριν το τέλος, οι ελπίδες για μια ακόμα δυνατή εμφάνιση από τον Maverick μάλλον εξανεμίζονται, καθώς τον περνά και ο Brad Binder, με τον Ισπανό να έχει πέσει στην 10η θέση, αντίθετα με τον ομόσταυλο του, Aleix Espargaro που βρίσκεται πέμπτος.
 
Τα σύννεφα πυκνώνουν και οι ομάδες ετοιμάζουν τις μοτοσυκλέτες με τα βρόχινα ελαστικά στα pits, για παν ενδεχόμενο.
 
Ο Luca Marini συνεχίζει να ανεβαίνει, για να περάσει τον Aleix 8 γύρους πριν το τέλος του GP, και να βρεθεί 5ος.
 
Μπροστά ο Bagnaia έχει φύγει 1 δευτερόλεπτο μπροστά από τον Miller, που πλέον πιέζεται από τον Quartararo.
Τέσσερις γύρους πριν το  τέλος, ο Quartararo περνά τον Miller στο νέο εσάκι με μια... διαστημική προσπέραση, ενώ τον Αυστραλό έχει πιάσει και ο Martin ο οποίος παίρνει προειδοποίηση για υπέρβαση των ορίων της πίστας. Την ίδια στιγμή πέφτει ο Franco Morbidelli της Yamaha, συνεχίζοντας τις απογοηευτικές εμφανίσεις του για το 2023.
 
Τρεις γύρους πριν το τέλος, ο Bagnaia έχει χτίσει διαφορά 1,7 sec από τον δεύτερο Quartararo, ενώ ένα γύρο αργότερα η διαφορά έχει πέσει στο... 1 δευτερόλεπτο. Κόβει ρυθμό ο Ιταλός ελέγχοντας τον αγώνα, ή έχει πρόβλημα με τα ελαστικά του. Και η πτώση της διαφοράς συνεχίζεται, με τον Quartararo να μειώνει κι άλλο τη διαφορά στο 0,8 δευτερόλεπτο.
Τον τελευταίο γύρο, ο Jorge Martin το παρακάνει προσπαθώντας να προσπεράσει τον Miller...
και πέφτει στην πρώτη στροφή της πίστας, δείχνοντας πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει τη σταθερότητα που θα τον έκανε υποψήφιο για μια θέση στην εργοστασιακή ομάδα της Ducati.
Η καρό σημαία βρίσκει νικητή τον Pecco Bagnaia, με τον φοβερό Quartararo δεύτερο, 0,5 sec πιο πίσω, και τρίτο τον Jack Miller που δεν είχε απάντηση ούτε για τον ομόσταυλο του, ούτε για τον Γάλλο αναβάτη της Yamaha.
Ο Quartararo δείχνει ξανά πως είναι ο πιο ώριμος αναβάτης στο MotoGP, με τη δεύτερη θέση να είνα ισάξια με νίκη για εκείνον στο αυστριακό GP, όπου υπέφερε λόγω της διαφοράς ταχύτητας απέναντι στα Ducati. Σίγουρα ικανοποιημένος πρέπει να είναι και ο Bagnaia, που μείωσε τη διαφορά του από τον Γάλλο στους 44 βαθμούς, ενώ ο δεύτερος της γενικής κατάταξης Aleix Espargaro είδε τη διαφορά που τον χωρίζει από τον αναβάτη της Yamaha να αυξάνεται ελαφρώς, στους 32 βαθμούς. Και με 7 GP ακόμα για το τέλος της σεζόν, όλα είναι ακόμα ανοιχτά.
Τέταρτος τερμάτισε ο Luca Marini, σε μια απίθανη εμφάνιση, που επιβεβαιώνει όσους πιστεύουν πως είναι ένας από τα κορυφαία νέα ταλέντα του Πρωταθλήματος και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Johann Zarco.
 
Έκτος ήταν ο Aleix Espargaro, έβδομος ο Brad Binder (το καλύτερα τοποθετημένο KTM), όγδοος ο Alex Rins, ένατος ο Marco Bezzecchi, και δέκατος ο Jorge Martin, που κατάφερε να τερματίσει στους βαθμούς παρά την πτώση του στον τελευταίο γύρο.
 
Για τη Honda το αυστριακό GP ήταν ένας ακόμα αγώνας που θα ήθελε να ξεχάσει, με τον Alex Marquez να τερματίζει 14ος, με τον Pol Espargaro 16ο, και τον Stefan Bradl 17ο.

 

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΓΩΝΑ

ΘΕΣΗΑΝΑΒΑΤΗΣΕΤΑΙΡΕΙΑΔΙΑΦΟΡΑ
1Francesco BAGNAIADUCATI 
2Fabio QUARTARAROYAMAHA0.492
3Jack MILLERDUCATI2.163
4Luca MARINIDUCATI8.348
5Johann ZARCODUCATI8.821
6Aleix ESPARGAROAPRILIA11.287
7Brad BINDERKTM11.642
8Alex RINSSUZUKI11.780
9Marco BEZZECCHIDUCATI16.987
10Jorge MARTINDUCATI17.144
11Fabio DI GIANNANTONIODUCATI17.471
12Miguel OLIVEIRAKTM18.035
13Maverick VIÑALESAPRILIA20.012
14Alex MARQUEZHONDA26.880
15Andrea DOVIZIOSOYAMAHA29.744

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ GP

ΘΕΣΗΑΝΑΒΑΤΗΣΒΑΘΜΟΙ
1QUARTARARO Fabio200
2ESPARGARO Aleix168
3BAGNAIA Francesco156
4ZARCO Johann125
5MILLER Jack123
6BASTIANINI Enea118
7BINDER Brad107
8RINS Alex92
9MARTIN Jorge87
10OLIVEIRA Miguel85
11VIÑALES Maverick85
12MIR Joan77
13MARINI Luca69
14BEZZECCHI Marco68
15MARQUEZ Marc60

 

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Επιστροφή φόρου άνω των 22.000.000 ευρώ για τον Ισπανό αναβάτη
motomag Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

6/12/2023

Ο γνωστός Ισπανός πρώην αγωνιζόμενος του MotoGP και νυν δοκιμαστής της Red Bull KTM Factory Racing, από το 2006 ερευνάται για θέματα φοροδιαφυγής από τις ισπανικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια  προσπαθούσαν να αποδείξουν πως ο Dani Pedrosa είναι κάτοικος Ισπανίας και ως εκ τούτου έπρεπε να πληρώνει βαριά φορολογία. Ο Pedrosa όμως, από το 2006 είχε μετακομίσει στο Λονδίνο ενώ στη συνέχεια επέλεξε ως τόπο διαμονής την Ελβετία όπου διαμένει μέχρι και σήμερα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την υπόθεση, οι ημέρες που θα πρέπει να βρίσκεται κάποιος στην ισπανική χώρα αν έχει δηλωμένη άλλη φορολογική κατοικία θα πρέπει να είναι μέχρι 183 το πολύ, ειδάλλως αν αυτός τις ξεπεράσει θεωρείται κάτοικος Ισπανίας. Τώρα, η υπόθεση του Dani Pedrosa η οποία απασχολεί όλα αυτά τα χρόνια τις ισπανικές αρχές φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη ο δικηγόρος του Pedrosa David Gil Fernández. "Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, το τέταρτο τμήμα του Δικαστηρίου Διοικητικών Διαφορών της Audiencia Nacional (Εθνικό Ανώτατο Δικαστήριο) κοινοποίησε απόφαση που κάνει δεκτή την έφεση της διοικητικής διαφοράς που υπέβαλε ο Dani Pedrosa κατά της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για τα έτη 2005 και 2006, όταν εκείνος ζούσε στο Λονδίνο. Παρόλο που η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί με έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, η Υπηρεσία Εσόδων θα πρέπει να επιστρέψει στον ενδιαφερόμενο 2.418.373,20 ευρώ συν τους σχετικούς τόκους, αλλά και να του καταβάλλουν τα δικαστικά του έξοδα! Αυτή η απόφαση είναι το τέλος μιας μακράς διαδρομής κατά την οποία η Υπηρεσία Εσόδων είδε πώς κάθε προσπάθεια να αποδείξει την κατοικία του Pedrosa στην Ισπανία δεν μπόρεσε να τελεσφορήσει.”

Ο Dani Pedrosa κέρδισε τη μάχη με τις ισπανικές φορολογικές αρχές

Ο δικηγόρος του Dani Pedrosa, David Gil Fernández ανέφερε επίσης όλες τις κινήσεις της Υπηρεσίας Εσόδων κατά του Ισπανού θρύλου του MotoGP, οι οποίες απορρίφθηκαν.

1. Εκκαθάριση του IRPF (προσωπικό εισόδημα) των ετών 2008 και 2009 καθώς και της σχετικής κύρωσης, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 14 Φεβρουαρίου 2019.

2. Διακανονισμός για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 2011 έως το 2014 συν το σχετικό πρόστιμο, που ακυρώθηκε από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

3. Διακανονισμός για τον φόρο περιουσίας του 2013 και του 2014, συν τις σχετικές ποινές, που ακυρώνεται από το Κεντρικό Οικονομικό-Διοικητικό Δικαστήριο στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Όλες αυτές οι διαδικασίες, κατά των οποίων δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα προσφυγής, κατέληξαν με την καταδίκη της Υπηρεσίας Εσόδων. Ως εκ τούτου αυτή καλείται να επιστρέψει άνω των 22.000.000 ευρώ πέραν της καταβολής των σχετικών τόκων υπερημερίας που κατέβαλε ο Pedrosa όλα αυτά τα χρόνια στο ισπανικό κράτος.

Ο David Gil Fernández ανέφερε και τα όσα είπε ο πελάτης του μετά το αίσιο τέλος της συγκεκριμένης υπόθεσης: "Ο Dani Pedrosa είναι πολύ ικανοποιημένος με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι ποτέ δεν είπε ψέματα για τη φορολογική του κατοικία, όπως ισχυρίστηκε η εφορία. Ωστόσο, ο Pedrosa θυμάται επίσης με πικρία πολύ δυσάρεστα επεισόδια, όταν το όνομά του δημοσιεύθηκε άδικα στον κατάλογο των φορολογικών παραβατών το 2015 και το 2016, οπότε χρειάστηκε να υπομείνει κάποιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, ή όταν πράκτορες της Υπηρεσίας Τελωνειακής Επιτήρησης παρενόχλησαν το οικογενειακό του περιβάλλον, αναγκάζοντας τον να υποβάλει επίσημη καταγγελία στο συμβούλιο υπεράσπισης φορολογουμένων της Υπηρεσίας Εσόδων."

Ετικέτες