MotoGP: Ο Franco Morbidelli ανανεώνει με την Pertamina Enduro VR46 Racing Team

Οι δύο πλευρές θα είναι μαζί και το 2026
morbidelli
Από τον

Παύλο Καρατζά

2/9/2025

Το ταξίδι συνεχίζεται του Franco Morbidelli στο MotoGP και την επόμενη χρονιά, καθώς θα φοράει τα χρώματα της Pertamina Enduro VR46 Racing Team και το 2026. Με τον Fabio Di Giannantonio να έχει ήδη επιβεβαιωθεί, η σύνθεση της ομάδας για το 2026 παραμένει ίδια με τη φετινή.

Ο Morbidelli έχει μία μακριά και κοινή πορεία με την VR46 Riders Academy, αφού ήταν ο πρώτος αναβάτης της το 2013 όταν και ιδρύθηκε, μάλιστα το 2017 ο Ιταλός αναβάτης πήρε το πρωτάθλημα στη Moto2. Φέτος αγωνίζεται με τα χρώματα της ομάδας Pertamina Enduro VR46 Racing Team με μοτοσυκλέτα Ducati και βρίσκεται στην 6η θέση της γενικής κατάταξης με 161 βαθμούς, 7 περισσότερους από τον teammate του Fabio Di Giannantonio.

Ο Franco Morbidelli δήλωσε: “Η αγάπη μου για αυτή την ομάδα είναι πολύ βαθιά. Νιώθω υπέροχα εδώ και έχω μια καταπληκτική σχέση με κάθε μέλος της. Θα είναι χαρά μου να αγωνιστώ με την Pertamina Enduro VR46 Racing Team και του χρόνου. Είναι φανταστικό να ανακοινώνω κάτι τόσο ξεχωριστό. Ελπίζω να ζήσω πολλές ακόμα υπέροχες μέρες όπως αυτές που ζήσαμε φέτος, γιατί το αξίζουμε πραγματικά. Έχουμε σχεδόν ενάμιση χρόνο μπροστά μας για να συνεχίσουμε να δείχνουμε το μεγάλο δυναμικό που έχουμε μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω όλη την ομάδα, με τους Vale, Uccio και Pablo να ηγούνται, τους συνεργάτες, την VR46 Riders Academy και τους δικούς μου ανθρώπους”.

Alessio Salucci, Διευθυντής Ομάδας: “Είμαστε χαρούμενοι που επιβεβαιώνουμε τη συμμετοχή του Franco και για την επόμενη σεζόν. Εντάχθηκε στην ομάδα από την αρχή, χτίζοντας μια εξαιρετική προσωπική και επαγγελματική σχέση που οδήγησε σε σημαντικά αποτελέσματα. Ο Franco είναι μέλος της VR46 Riders Academy από την αρχή και το να τον βλέπουμε να φοράει τα χρώματα της Pertamina Enduro VR46 Racing Team έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, είναι σαν να κλείνει ο κύκλος. Φέτος, με δύο βάθρα στις κύριες κούρσες και δύο ακόμη στο Sprint, δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Σε αυτό το τελευταίο μέρος της σεζόν και στην επόμενη, ο στόχος είναι να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Η εμπειρία του έχει προσθέσει αξία και, μαζί με την εξειδίκευση της ομάδας και την υποστήριξη της Ducati, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι μαζί και το 2026”.

Gigi Dall’Igna: "Αμφισβητήσιμη" η ποινή που στέρησε τη νίκη του Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης

Ο Ιταλός τεχνικός διευθυντής της Ducati κάνει λόγο για ένα άτυχες Σαββατοκύριακο στο Buriram
gigi-dall-igna-ducati-corse-ge.jpg
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/3/2026

Ο Gigi Dall’Igna χαρακτήρισε ως "αμφισβητήσιμη" την ποινή που επιβλήθηκε στον Marc Marquez στο Sprint της Ταϊλάνδης, τονίζοντας ότι ο Ισπανός στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος σε ένα δύσκολο ξεκίνημα της σεζόν για τη Ducati.

Η Ducati ξεκίνησε τη σεζόν του MotoGP 2026 με πολύ πιο δύσκολο τρόπο συγκριτικά με πέρυσι, όταν ο Marc Marquez είχε φύγει από το GP της Ταϊλάνδης με νίκες σε όλους τους αγώνες.

Έπειτα από μια δύσκολη προετοιμασία, με αποθεραπεία από τραυματισμό και τρεις πτώσεις στα χειμερινά τεστ, ο Marquez κατάφερε να ανασυνταχθεί και να διεκδικήσει την pole position απέναντι στον Marco Bezzecchi. Τελικά έχασε την πρώτη θέση εκκίνησης για μόλις 0,035 δευτερόλεπτα από τον αναβάτη της Aprilia.

Στον αγώνα Sprint, όταν ο Bezzecchi έπεσε ενώ προηγούνταν, ο Marquez βρέθηκε σε θέση να διεκδικεί τη νίκη. Ωστόσο ο Pedro Acosta πίεσε, με τους δύο αναβάτες να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι τους τελευταίους γύρους.

Marquez Acosta

Στον προτελευταίο γύρο, ο Marquez πραγματοποίησε μια δυναμική προσπέραση που έβγαλε τον αναβάτη της KTM εκτός γραμμής. Οι αγωνοδίκες της FIM ανακοίνωσαν ποινή "παραχώρησης μίας θέσης" για τον Marquez περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του αγώνα.

Μια επανάληψη της μάχης τους στη στροφή 12 φαινόταν πιθανή, όμως ο Marquez αποκάλυψε ότι είδε την ειδοποίηση της ποινής μόλις στην τελευταία στροφή, όπου επιβράδυνε και άφησε τον Acosta να περάσει για να πάρει τη νίκη.

Την Κυριακή ακολούθησε ένα διαφορετικό δράμα για τον αναβάτη της Ducati. Ενώ κυνηγούσε τον Raul Fernandez για την τρίτη θέση του βάθρου, αντιμετώπισε πρόβλημα στη ζάντα του τροχού και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το περιστατικό αυτό έβαλε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί της Ducati, καθώς για πρώτη φορά μετά από 88 συνεχόμενα Grand Prix της κορυφαίας κατηγορίας η ιταλική εταιρεία δεν κατάφερε να ανέβει στο βάθρο.

Μετά τον αγώνα ο γενικός διευθυντής της Ducati Corse, Gigi Dall’Igna, συνεχάρη τους αντιπάλους της ομάδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ducati πρέπει να καλύψει γρήγορα τη διαφορά, χωρίς όμως πανικό.

"Αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα διαφαίνεται απαιτητικό αλλά και συναρπαστικό, με τις προσδοκίες ήδη υψηλές για τις προκλήσεις που έρχονται," ανέφερε.

"Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας που επικράτησαν δίκαια. Η ανταγωνιστικότητά τους δεν μας εκπλήσσει, καθώς την είχαμε ήδη δει στο τέλος της περσινής σεζόν αλλά και στα χειμερινά τεστ."

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από 102 αγώνες η Ducati δεν βρέθηκε ούτε μέσα στην πρώτη πεντάδα, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα πρέπει να μειώσει γρήγορα τη διαφορά από τον ανταγωνισμό.

"Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο μετά από 88 συνεχόμενους αγώνες και για πρώτη φορά μετά από 102 Grand Prix η εταιρεία απουσιάζει από την πρώτη πεντάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε το κενό γρήγορα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε πανικό."

Ο Dall’Igna κατέληξε τονίζοντας ότι ο Marc Marquez έδειξε ωριμότητα και ψυχραιμία σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Buriram, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ποινή του Sprint "αμφισβητήσιμη".

"Με λίγα λόγια ήταν ένα Grand Prix που γνωρίζαμε ότι έπρεπε να διαχειριστούμε με εξυπνάδα. Aυτό ακριβώς έκανε και o Marc, βάζοντας όλο του το μυαλό και την καρδιά."

"Ωστόσο στάθηκε πραγματικά άτυχος, πρώτα στο Sprint, όπου μια αμφισβητήσιμη απόφαση των αγωνοδικών της FIM του στέρησε τη νίκη, και στη συνέχεια στον αγώνα της Κυριακής, όπου παρά τις δυσκολίες ένα βάθρο ήταν απολύτως εφικτό πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει."

Ο ομόσταυλος του στη Εργοστασιακή ομάδα της Ducati, Francesco Bagnaia, ξεκίνησε από τη 13η θέση στο grid αφού δεν κατάφερε να περάσει στο Q2 των κατατακτηρίων και τελικά τερμάτισε ένατος τόσο στο Sprint όσο και στον κυρίως αγώνα.