MotoGP-Pedro Acosta: “Μια ζωή αξίζει περισσότερο από έναν αγώνα!" - Σκληρή κριτική στη Dorna

Ασέβεια χαρακτήρισε την απόφαση της Dorna να συνεχίσει τον αγώνα μετά το δυστύχημα του Borja Gómez στο JuniorGP
Acosta on Dorna
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/7/2025

Ο Pedro Acosta εξέφρασε έντονα την αγανάκτηση του προς τη Dorna, διοργανώτρια του πρωταθλήματος JuniorGP, για τη συνέχιση του αγωνιστικού προγράμματος την περασμένη εβδομάδα στο Magny-Cours, παρά τον θάνατο του αναβάτη Borja Gómez, τον οποίο γνώριζε από τα παιδικά του χρόνια.

Η συνέντευξη Τύπου πριν το Grand Prix της Γερμανίας πήρε δραματική τροπή, όταν ζητήθηκε από τους Marc Marquez και Pedro Acosta να σχολιάσουν τον τραγικό θάνατο του νεαρού Ισπανού αναβάτη Borja Gómez, ο οποίος σκοτώθηκε στο Magny-Cours κατά τη διάρκεια αγώνα του JuniorGP, ενός εκ των πρωταθλημάτων νέων που τελεί υπό την αιγίδα της Dorna, διοργανώτριας του MotoGP.

O οκτώ φορές πρωταθλητής κράτησε μια συντηρητική στάση δηλώνοντας: “Αυτά είναι τα νέα που δεν θέλεις ποτέ να λάβεις, που δεν θέλεις ποτέ να διαβάσεις. Συνάντησα τον Borja αυτόν τον χειμώνα στην πίστα του Aspar, προπονούμασταν μαζί, και γνώρισα επίσης και τον πατέρα του. Είναι πάντα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όταν γνωρίζεις κάποιον προσωπικά, είναι ακόμη πιο σκληρό. Στέλνουμε τις πιο ειλικρινείς μας σκέψεις στην οικογένειά του και στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Σε περιπτώσεις σαν αυτή, είναι απαραίτητο όλες οι ομοσπονδίες να στηρίζουν την οικογένεια. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.”

acosta

H τοποθέτηση του Acosta ήταν εμφανώς πιο φορτισμένη και επικριτική για την διαχείριση της διοργάνωσης. “Τον ήξερα από τότε που ήμασταν παιδιά, μέναμε μισή ώρα μακριά.” είπε ο Acosta σε σοβαρό και εμφανώς συγκινημένο τόνο. “Είναι φρικτό να ακούς τέτοια νέα, και το γεγονός ότι το πρωτάθλημα συνεχίστηκε σαν να μην έγινε τίποτα είναι η μεγαλύτερη ασέβεια που έχω δει ποτέ στη ζωή μου”, ξέσπασε, κριτικάροντας την απόφαση των διοργανωτών να μην ακυρώσουν τον αγώνα.

“Όποιος οργανώνει αυτό το πρωτάθλημα [Dorna] πρέπει να αναρωτηθεί τι θα έκανε αν είχε πεθάνει ο δικός του γιος. Το θέαμα συνεχίζεται, ναι, αλλά νομίζω ότι μια ζωή αξίζει περισσότερο από οποιονδήποτε αγώνα, σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα”, πρόσθεσε ο νεαρός αναβάτης της KTM, που μόλις έχει κλείσει τα 21 και ανήκει στην ίδια γενιά με τον εκλιπόντα.

“O καθένας μπορεί να σκέφτεται ό,τι θέλει, αλλά για μένα ήταν το πιο παράλογο και απαράδεκτο γεγονός που έχει συμβεί στον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια”, κατέληξε. Τα λόγια του άφησαν την αίθουσα άφωνη, κανένας δημοσιογράφος δεν έκανε άλλη ερώτηση και η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε.

Σε μεταγενέστερη συνάντηση με τα ΜΜΕ, ο Acosta επανήλθε σε πιο ελαφρύ τόνο, αστειευόμενος, ειδικά όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα λόγια του Fabio Di Giannantonio, ο οποίος μετά τον αγώνα στο Assen τον είχε καλέσει να επικεντρωθεί στην ομάδα του και να αποφεύγει να μιλάει πολύ για τη VR46.

“Νομίζω ότι η ζωή πρέπει να αντιμετωπίζεται με λίγη περισσότερη ελαφρότητα. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε ότι τα κακά έρχονται από μόνα τους, δεν χρειάζεται να τα προκαλούμε. Από την πλευρά μου, στέλνω ένα φιλί σ’ εκείνον [Fabio] και τη σύντροφό του”, απάντησε με προφανή ειρωνεία.

Ρωτήθηκε επίσης για τη σχέση του ή μάλλον την απουσία σχέσης, με τον Marc Márquez, ο οποίος καθόταν δίπλα του στη συνέντευξη. “Είναι ένας αναβάτης που έχει κερδίσει οκτώ παγκόσμιους τίτλους και κυνηγάει τον ένατο. Δεν είναι ότι έχει ιδιαίτερους δεσμούς με συναδέλφους του, αν το σκεφτείς. Θα έλεγα πως έχουμε μια επαγγελματική σχέση, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό”, εξήγησε ψύχραιμα ο Acosta.

Τέλος, του ζητήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό με το τσίμπημα σφήκας που υπέστη στο Assen, το οποίο τον οδήγησε για λίγο στο νοσοκομείο. “Με τσίμπησε μια σφήκα έξω από τη φόρμα μου, 15 γύρους πριν τον τερματισμό. Δεν με ενόχλησε κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά όταν επέστρεψα στο γκαράζ, άρχισαν να με φαγουρίζουν το χέρι και το στήθος. Έβγαλα τη φόρμα και κατάλαβα ότι είχα φαγούρα παντού”.

“Η κατάσταση έγινε λίγο δραματική, με πήγαν στο νοσοκομείο, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Το ίδιο βράδυ γύρισα σπίτι, κι αυτό ήταν το μόνο που ήθελα”, κατέληξε ο Acosta.

 

 

MotoGP Αυστρία – Sprint: Νίκη Martin με επική επάνοδο και πτώση Acosta

Ένας Sprint με μπόλικο θέαμα
MotoGP Αυστρία – Sprint: Νίκη Martin με επική επάνοδο και πτώση Acosta
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

19/9/2026

Ακριβώς όπως αναμενόταν, ο Sprint μας έδωσε μία δυναμική εκκίνηση με μάχες, καθώς ο Martin μοιραζόταν την πρώτη σειρά με Marquez και Acosta, όλοι τους ικανοί για μία θέση του βάθρου, οι δύο πρώτοι για την νίκη. Όπως είπε αμέσως μετά ο Marc Marquez, είχε στόχο την τρίτη θέση του αγώνα καθώς στις δοκιμές κατάταξης φάνηκε πως οι άλλοι δύο είχαν τον ρυθμό, κι αυτό το είπε παρότι είχε την δεύτερη θέση της εκκίνησης.

Κι όμως ο Marquez είδε το παράθυρο στην εκκίνηση και εκμεταλλευόμενος την διαφορετική γραμμή που είχε επιλέξει ο Martin, περνά εμπρός με μία επιθετική κίνηση μέσα στο εσάκι με τον Martin να χάνει πολλές θέσεις καταλήγοντας 8ος.

Αμέσως μετά ο Acosta κάνει την δική του επίθεση και περνά εμπρός οδηγώντας τον αγώνα μέχρι σχεδόν το τέλος και χτίζοντας μία μεγάλη διαφορά ασφαλείας.

Πίσω από τον Marquez, ο Bezzecchi δεν έχει την δυναμική να περάσει και εκείνη την στιγμή είναι ικανοποιημένος με την 3η θέση καθώς δεν κάνει καμία προσπάθεια για κάτι περισσότερο.

Πίσω όμως ο Martin δεν το έχει βάλει κάτω και οδηγώντας με τον ρυθμό του Acosta περνά έναν-έναν όλους όσους έχει μπροστά του.

Λίγο περισσότερο αντιστάθηκε ο Bagnaia στην μάχη για την 6η θέση, όμως μέσα σε ενάμιση γύρο ο Martin τον είχε περάσει και αυτόν χαρίζοντας θέαμα.

Η προσπέραση στον Bezzecchi στα φρένα της πρώτης στροφής ήταν πολύ ήπια, πολύ καθαρή και αμέσως έβαλε πλώρη για τον Marc Marquez όπου εκεί η προσπέραση δεν θα μπορούσε παρά να είναι μία απάντηση σε ότι είχε προηγηθεί.

Με μία επιθετική κίνηση στην ίδια στροφή που έχασε την πρώτη θέση, ο Martin ορμά εσωτερικά του Marc Marquez και ακουμπώντας λίγο οι δύο τους, ο Martin περνά εμπρός στην δεύτερη θέση. Έχει ήδη δύο προειδοποιήσεις για τα όρια της πίστας και κινδυνεύει για ποινή μακρύτερου γύρου, που αν έρθει αυτομάτως θα ξεσηκώσει θεωρίες συνωμοσίας από τους καφενέδες για το αόρατο χέρι βοήθειας στον Marc Marquez. Ευτυχώς για τον ίδιο και για την ψυχική υγεία όλων των σοβαρών ανθρώπων που δεν παίρνουν μέρος στα μοτοκαφενεία, ο Martin δεν κάνει το λάθος αυτό.

Οι γύροι που απομένουν όμως δεν επαρκούν για να καλύψει την διαφορά με τον Acosta που προηγείται με 2,7 δευτερόλεπτα. Η KTM έχει την νίκη εντός έδρας έτοιμη, θέλει απλά μερικούς γύρους και τότε ο Acosta κάνει το μεγάλο λάθος.

Μπαίνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό που θα έπρεπε στο εσάκι, και κρατά τα φρένα λίγο περισσότερο. Πέφτει και πέφτοντας δεν αφήνει την μοτοσυκλέτα να σβήσει προσπαθώντας να χάσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Για αυτό και ξανά μπαίνει. Μάταιος κόπος καθώς ένα γύρο πριν το τέλος βγαίνει στα pit φανερά στεναχωρημένος.

Ο Martin κερδίζει έναν Sprint για τον οποίο έχει παλέψει, δεν του χαρίστηκε και μία θέση που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι δική του χωρίς την πτώση του Acosta. Μαζί τους ανεβαίνει στο βάθρο και ο Bezzecchi που σπεύδει να τονίσει πως βρίσκεται εκεί εξαιτίας του λάθους του Acosta.

Έντονος ο Sprint με αρκετό θέαμα και ανατροπές, μία φανταστική επάνοδο από τον Martin και ένα πολύ στενάχωρο λάθος για τον Acosta μιας και είχε με διαφορά τον καλύτερο ρυθμό και άξιζε την νίκη.

Αύριο ο αγώνας θα δώσει την ευκαιρία για επανάληψη αυτής της έντονης εκκίνησης!

 

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

MOTO

ΧΡΟΝΟΣ

ΒΑΘΜΟΙ

1

89J. Martin

Aprilia Racing

20:57.387

12

2

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+1.026

9

3

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+1.675

7

4

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+3.495

6

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+4.447

5

6

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+5.142

4

7

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

+5.895

3

8

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+6.810

2

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+7.233

1

10

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.228

 

11

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+11.580

 

12

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+13.050

 

13

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+15.076

 

14

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+18.373

 

15

30T. Nakagami

Honda HRC Castrol

+19.201

 

16

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+20.503

 

17

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+20.964

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+21.054

 

19

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+22.646

 

20

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+26.053

 

Πτώσεις

 

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

13 Laps

 
 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

10 Laps

 

 

Ετικέτες