Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Μερικές σταγόνες βροχής έφεραν τα πάνω κάτω στον αγώνα
Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/4/2024

Στον δεύτερο αγώνα στο Assen μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο καιρός και συγκεκριμένα η βροχή η οποία ήρθε για λίγα λεπτά και άλλαξε τις ισορροπίες. Μεγάλος κερδισμένος τελικά ήταν ο Toprak Razgatlioglu της ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team ο οποίος με την M 1000 RR πανηγύρισε την πρώτη νίκη του στο Assen.

O Alvaro Bautista (Aruba.It Racing Ducati), ήταν αυτός που ξεκίνησε καλύτερα όλων με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα στον δεύτερο αγώνα του Assen, ενώ πίσω του είχε βρεθεί ο Adrea Locatelli της Pata Prometeon Yamaha.

WSBK

Καλή εκκίνηση είχαν κάνει και οι Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team), Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha), Nicolo Bulega (Aruba.It Racing Ducati) και Toprak Razgatlioglu οι οποίοι απείχαν λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο από τους δύο πρώτους.

Με τον Bautista να προηγείται ο Razgatlioglu είχε ξεκινήσει να κάνει την επίθεση του στους αναβάτες οι οποίοι βρισκόταν μπροστά του. Ο αναβάτης της BMW αρχικά πέρασε τον Rea, ενώ στη συνέχεια πέρασε τόσο τον Bulega όσο και τον Locatelli ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση.

WSBK

Έχοντας διανύσει πέντε γύρους στον αγώνα ο Toprak ο οποίος ήταν ο ταχύτερος αναβάτης στην πίστα έκανε την επίθεση του στον Gardner ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση ενώ επόμενος στόχος του Razgatlioglu ήταν ο Bautista.

Με 14 γύρους να απομένουν ο αναβάτης της BMW είχε φτάσει πίσω από τον Bautista ενώ λίγες στροφές αργότερα η πρώτη θέση άλλαξε χέρια καθώς ο Razgatlioglu πέρασε μπροστά.

Δέκα γύρους πριν το τέλος ξαφνικά είδαμε να έρχονται οι πρώτες σταγόνες βροχής και ξαφνικά όλα άλλαξαν μέσα σε μερικά λεπτά. Ο Gardner ο οποίος είχε τον καλύτερο ρυθμό πέρασε στην πρώτη θέση, ενώ πίσω του βρισκόταν ο Locatelli με τρίτο τον Bautista. Χαρακτηριστικό της αναμπουμπούλας της βροχής ήταν πως οι 9 πρώτοι είχαν λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο διαφορά!

WSBK

Οκτώ γύρους πριν το τέλος ο Locatelli πέρασε στην πρώτη θέση με τον Bautista με τη σειρά του να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση εμπρός από τον Gardner.

Στους επόμενους γύρους η πίεση του Bautista απέφερε καρπούς καθώς στο τέλος της ευθείας εκκίνησης – τερματισμού ο Gardner πήγε ευθεία με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στην τρίτη θέση ενώ στη μάχη της νίκης έμπαινε σιγά σιγά και ο Razgatlioglu ο οποίος είχε το σκληρό πίσω ελαστικό της Pirelli στην BMW M1000 RR.

Πέντε γύρους πριν το τέλος ο Razgatlioglu πέρασε με την σειρά του στην πρώτη θέση, με τους Bautista και Gardner να ακολουθούν και τη βροχή στην πίστα του Assen να έχει σταματήσει.

Ο Razgatlioglu κατάφερνε να κρατάει πίσω του τον Bautista παίζοντας εκπληκτική άμυνα με την BMW. Στον τελευταίο γύρο του αγώνα ο Bautista προσπάθησε να κάνει την επίθεση του ωστόσο ο αναβάτης της BMW είχε καλύτερο ρυθμό και έτσι πέρασε πρώτος την γραμμή του τερματισμού κερδίζοντας ταυτόχρονα για πρώτη φορά στο Assen.

Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Bautista, με τον Gardner να πετυχαίνει το πρώτο βάθρο της καριέρας του στο Motul WSBK. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ο Andrea Iannone (GoEleven Team), με τον Locatelli να συμπληρώνει την πεντάδα.

Όσον αφορά την βαθμολογία ο Bautista ανέβηκε στην πρώτη θέση έχοντας 123 βαθμούς, με τον Razgatlioglu να βρίσκεται στη δεύτερη έχοντας 117 βαθμούς. Ο μέχρι πρώτινος πρωτοπόρος Nicolo Bulega μετά τα φτωχά του αποτελέσματα στο Αssen έπεσε στην τρίτη θέση με 109 βαθμούς.

Motul WSBK 2024, Assen, Race 2 – Τη νίκη ο Razgatlioglu, την πρωτιά στο πρωτάθλημα ο Bautista

Επόμενη στάση του Motul WSBK, το Grand Prix Pirelli Emilia-Romagna στην πίστα του Misano στις 14 - 16 Ιουνίου.

Αποτελέσματα Race 2 Assen:

Θέση Αναβάτης Εθνικότητα Ομάδα Χρόνοι
1 Toprak Razgatlioglu TUR ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team 21 Laps
2 Alvaro Bautista SPA Aruba.It Racing Ducati +0.625s
3 Remy Gardner AUS GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +1.022s
4 Andrea Iannone ITA GoEleven Ducati +3.120s
5 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +3.217s
6 Sam Lowes GBR Marc VDS Ducati +5.174s
7 Dominique Aegerter SWI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +5.538s
8 Nicolo Bulega ITA Aruba.It Racing Ducati +6.337s
9 Michael Van Der Mark NED ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team +8.059s
10 Xavi Vierge SPA Team HRC WorldSBK +19.453s
11 Tarran Mackenzie GBR Petronas Mie Honda +19.556s
12 Garrett Gerloff USA Bonovo Action BMW +21.771s
13 Michael Ruben Rinaldi SPA Motocorsa Ducati +22.322s
14 Philipp Oettl GER GMT94 Yamaha +31.822s
15 Tito Rabat SPA Puccetti Kawasaki +35.305s
16 Nicholas Spinelli ITA Barni Spark Racing Team +35.392s
17 Bradley Ray GBR Motoxracing Yamaha WorldSBK Team +37.947s
18 Axel Bassani ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK +43.360s
19 Jonathan Rea GBR Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +1'18.925s
20 Adam Norrodin MAL Petronas Mie Honda +1'34.526s
21 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK DNF
22 Scott Redding GBR Bonovo Action BMW DNF
Ετικέτες

Motul WSBK: Σε αδιέξοδο η BMW μετά το δύσκολο Σαββατοκύριακο στο Magny-Cours

Νέα κατεύθυνση αναζητά η εργοστασιακή ομάδα ενόψει του τεστ της Cremona
BMW WSBK
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/9/2026

Oliveira και Petrucci περιορίστηκαν σε αποτελέσματα εκτός δεκάδας στη Γαλλία, με τη BMW να αναζητά λύσεις για τα προβλήματα συμπεριφοράς της M 1000 RR

Το Magny-Cours αποδείχθηκε ένας από τους πιο δύσκολους αγώνες της σεζόν για την εργοστασιακή ομάδα της BMW στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike. Miguel Oliveira και Danilo Petrucci αντιμετώπισαν προβλήματα σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου, με καλύτερο αποτέλεσμα για αμφότερους τη 12η θέση. Η ομάδα θα έχει πλέον την ευκαιρία να δουλέψει πάνω στη μοτοσυκλέτα στο επερχόμενο τεστ της Cremona, πριν από τους τρεις τελευταίους γύρους της χρονιάς.

Οι δυσκολίες φάνηκαν ήδη από το Σάββατο, με το Superpole να εξελίσσεται σε καταστροφή για τη BMW. Ο Petrucci σημείωσε τον 18ο χρόνο, ενώ ο Oliveira βρέθηκε στη 19η θέση. Ο Πορτογάλος είχε στην πραγματικότητα καταγράψει χρόνο 1:35.629 που θα τον έφερνε περίπου στη 15η θέση, όμως η προσπάθειά του ακυρώθηκε λόγω κίτρινης σημαίας μετά από πτώση του Tommy Bridewell.

Ο Bridewell είχε ήδη δεχθεί ποινή εκκίνησης από το τέλος του grid για παράβαση των διαδικασιών υπό κίτρινη σημαία, οπότε το περιστατικό δεν άλλαξε τη δική του θέση εκκίνησης.

Στον πρώτο αγώνα, ο Oliveira ξεκίνησε από την τελευταία θέση και εγκατέλειψε μετά από πτώση στη στροφή 8, στον πέμπτο γύρο. Ο Petrucci κατάφερε να κινηθεί μέχρι τη 14η θέση πριν από τη διακοπή του αγώνα με κόκκινη σημαία και τελικά τερμάτισε 13ος μετά την επανεκκίνηση, επωφελούμενος και από την πτώση του Alvaro Bautista.

Καλύτερη εικόνα την Κυριακή

Στον αγώνα Superpole υπήρξε μια μικρή βελτίωση. Ο Oliveira, που ξεκίνησε από τη 19η θέση, ανέβηκε μέχρι τη 12η, ενώ ο Petrucci τερμάτισε 16ος.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Petrucci κατάφερε να κινηθεί αρχικά προς τα εμπρός και μετά την πτώση του Andrea Locatelli στη στροφή 17 του δεύτερου γύρου βρέθηκε στη 16η θέση. Στον έβδομο γύρο προσπέρασε τον Stefano Manzi και μπήκε στις θέσεις που δίνουν βαθμούς. Οι πτώσεις των Sam Lowes και Alex Lowes τον ανέβασαν τελικά στη 14η θέση.

Ο Oliveira είχε πιο διακριτική παρουσία, ανεβαίνοντας κυρίως λόγω των εγκαταλείψεων μπροστά του. Μετά την πτώση του Alex Lowes και το προσπέρασμα του Somkiat Chantra στον 15ο γύρο βρέθηκε επίσης στη 14η θέση, όμως ποινή για έξοδο από τα όρια της πίστας στη στροφή 6 τον υποβίβασε τελικά στη 15η θέση.

Για τον Oliveira, τα προβλήματα δεν περιορίζονται στο Magny-Cours. Ο αναβάτης της BMW είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική εμφάνιση στον εντός έδρας γύρο του, όπου πήρε τρία βάθρα, ενώ επέστρεψε στο podium και στο Balaton Park. Ωστόσο, ο τραυματισμός στον ώμο και η διάσειση που υπέστη στη Superpole του Balaton Park εξακολουθούν να επηρεάζουν τη φυσική του κατάσταση και την απόδοσή του πάνω στη μοτοσυκλέτα.

Ο ίδιος θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα της BMW είναι το πολύ στενό "παράθυρο" λειτουργίας της μοτοσυκλέτας, μέσα στο οποίο μπορεί να αποδώσει αποτελεσματικά.

"Έχουμε ένα πολύ στενό παράθυρο μέσα στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε. Είναι δύσκολο να έχουμε την ίδια συμπεριφορά από τη μοτοσυκλέτα σε όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου. Είναι κατά κάποιον τρόπο χαρακτηριστικό της μοτοσυκλέτας. Όσο περνά το Σαββατοκύριακο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε απόδοση, ακόμη και πάνω στα θετικά στοιχεία που έχουμε εντοπίσει στη μοτοσυκλέτα.

"Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουμε πέρα από το να συνεχίσουμε να πιέζουμε. Έχουμε πολλές κατευθύνσεις και πολλές ιδέες και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο παρασκήνιο", δήλωσε ο Oliveira.

Petrucci: "Δεν μπορώ να πάρω το μέγιστο από αυτή τη μοτοσυκλέτα"

Ο Petrucci αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα από την αρχή της σεζόν. Ο περιορισμένος χρόνος δοκιμών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, με τις βροχοπτώσεις να περιορίζουν σημαντικά τα διαθέσιμα στεγνά sessions, δεν του επέτρεψε να γνωρίσει τη νέα του μοτοσυκλέτα όσο θα ήθελε.

Στη συνέχεια ήρθε και ο τραυματισμός του, ενώ ο Ιταλός δεν έχει καταφέρει έκτοτε να επιστρέψει σε τερματισμό μέσα στην πρώτη δεκάδα.

Ο Petrucci έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τη BMW στο τέλος της σεζόν με κοινή συμφωνία και δεν αναζητά θέση στο WSBK για το 2027. Θέλει, ωστόσο, να ολοκληρώσει την παρουσία του στο πρωτάθλημα με καλύτερα αποτελέσματα.

"Το γεγονός είναι ότι δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά απλώς δεν μπορώ να πάρω το μέγιστο από αυτή τη μοτοσυκλέτα. Είμαι πραγματικά λυπημένος. Η ομάδα προσπαθεί να με βοηθήσει, αλλά αισθάνομαι ότι και οι δύο αναβάτες έχουμε χάσει τον δρόμο μας. Ο Miguel και εγώ λέμε συνεχώς το ίδιο πράγμα.

"Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα αποτελέσματά μου. Η ομάδα κι εγώ δοκιμάσαμε τα πάντα και αποφασίσαμε να σταματήσουμε. Δεν μου αρέσει να αγωνίζομαι έτσι. Είναι ντροπιαστικό τόσο για εμένα όσο και για την ομάδα.

"Η μοτοσυκλέτα έχει ένα μικρό παράθυρο λειτουργίας και αν βρεθείς έξω από αυτό, είναι πολύ δύσκολο να είσαι γρήγορος. Είμαι σχεδόν 36 ετών και δεν έχω πιέσει ποτέ τόσο πολύ, ούτε στο σπίτι ούτε στην πίστα, για να παίρνω τελικά μόνο πόνο και κακά αποτελέσματα", ανέφερε εμφανώς απογοητευμένος ο Petrucci.

Με την BMW να έχει πλέον δύο αναβάτες που περιγράφουν ουσιαστικά το ίδιο πρόβλημα, το τεστ της Cremona αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η εργοστασιακή ομάδα θα επιστρέψει στο σχεδιαστήριο αναζητώντας μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας από τη M 1000 RR, πριν από τους τρεις τελευταίους γύρους του 2026.