Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

WorldSBK: Δεύτερη μέρα δοκιμών Phillip Island

Δυο στα δυο ο Bautista

Ο καιρός κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των δοκιμών στο Phillip Island της Αυστραλίας ήταν πιο ζεστός και είχε λιγότερους ανέμους, χαρίζοντας έτσι στους αναβάτες των WorldSBK καλύτερες συνθήκες για να δοκιμάσουν τις μοτοσυκλέτες τους. Σχεδόν όλοι κατάφεραν να αυξήσουν τον ρυθμό τους, με αποτέλεσμα οι αναβάτες της πρώτης εξάδας να έχουν διαφορά μικρότερη του ενός δευτερολέπτου μεταξύ τους, όμως μόνο οι τρεις πρώτοι κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1:30,743 που έθεσε χθες ο Alvaro Bautista.

Πρώτος στον πίνακα των χρονομετρήσεων βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα o Bautista, καταφέρνοντας παράλληλα να κατεβάσει κι άλλο το όριο του γρηγορότερου γύρου της χθεσινής μέρας, φτάνοντας στο 1:30,303. Όπως όλα δείχνουν η παρουσία του Alvaro στο φετινό πρωτάθλημα θα είναι πολύ δυναμική, κάτι αναμενόμενο αν αναλογιστούμε το γεγονός πως προέρχεται από ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με εμπειρία πάνω στον V4 της Ducati. Ο Rea απ’ την πλευρά του δεν κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή των χρονομετρήσεων όπως μας έχει συνηθίσει, ενώ μετακινήθηκε μια θέση πιο κάτω, συγκριτικά με χθες που ήταν τρίτος.

Τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα, παρατηρώντας πως μπροστά του ήταν οι team mate του, τόσο ο φετινός –Leon Haslam- που ήρθε τρίτος, όσο και ο περσινός –Tom Sykes- που βρέθηκε δεύτερος, με τη διαφορά απ’ τον Bautista να περιορίζεται στα δύο δέκατα του δευτερολέπτου. Όλα αυτά αποτελούν ένα πολύ εύγεστο ορεκτικό για τους οπαδούς και οι σπέκουλες που μπορούν να προκύψουν κρίνοντας απ’ τις δοκιμές είναι διάφορες, ενώ πολλές μάλιστα θέλουν τον Rea να εκθρονίζεται φέτος. Όπως είναι γνωστό όμως, οι δοκιμές δεν αποτελούν μια αξιόπιστη πηγή για την εικόνα της πορείας του πρωταθλήματος και όσοι θέλουν τον Bautista πρωταθλητή καλό θα ήταν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ, γιατί μόλις σβήσουν τα φώτα και ξεκινήσει ο αγώνας τα δεδομένα αλλάζουν άρδην. Επίσης, καλό είναι να μην ξεχνάμε πως το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πιο δύσκολο για όλους τους αναβάτες καθώς θα αποτελείται πλέον από τρεις αγώνες σε αντίθεση με πέρσι, και οι δύο απ' αυτούς θα πραγματοποιούνται την Κυριακή.

Οι αναβάτες της Kawasaki εστίασαν κυρίως στην ρύθμιση των τελευταίων λεπτομερειών στις μοτοσυκλέτες τους. Ειδικότερα, ο Haslam ολοκλήρωσε 74 γύρους συνολικά, έχοντας τους περισσότερος απ’ όλους τους αναβάτες και εστίασε στην προσαρμογή της μοτοσυκλέτας του στο οδηγικό του στυλ. Οι δυο μοτοσυκλέτες τόσο του Rea όσο και του Haslam, είναι παραπλήσια ρυθμισμένες ως προς τη γεωμετρία του πλαισίου και τη θέση του κινητήρα. Ο Rea απ’ την πλευρά του δήλωσε πως έμεινε ευχαριστημένος απ’ το διήμερο, με την ομάδα να αναλύει πολλά πράγματα ώστε να προσαρμόσει πλήρως τη μοτοσυκλέτα στις απαιτήσεις της πίστας, παρά τις πτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αφαιρώντας πολύτιμο χρόνο απ' αυτόν και απ' τους υπόλοιπους αναβάτες. Το Phillip Island είναι μια ιδιαίτερη πίστα καθώς σ’ αυτήν καταπονείται ιδιαίτερα το πίσω ελαστικό κυρίως στις στροφές που οι αναβάτες στρίβουν με πολύ υψηλή ταχύτητα. Ο Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing) κατάφερε να πραγματοποιήσει πριν τη λήξη έναν γρήγορο γύρο που τον τοποθέτησε μαζί με την ZX-10RR στην έκτη θέση, ενώ ο ίδιος ακόμη εξοικειώνεται με τη νέα έκδοση του μοντέλου, όπως και ο Jordi Torres (Team Pedercini Racing).

Ο Chaz Davies έδειξε σημάδια βελτίωσης με τον χρόνο του να βρίσκεται ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο χαμηλότερα από χθες. Ο Ουαλός αναβάτης της Aruba.it ακόμη προσπαθεί να προσαρμοστεί στη V4 R, με αποτέλεσμα το κενό απ’ τον Bautista να παραμένει αρκετά μεγάλο αφού στις δοκιμές είχαν απόσταση της τάξεως του ενάμιση δευτερολέπτου.

Ο Marco Melandri της GRT Yamaha WorldSBK ολοκλήρωσε την πεντάδα εστιάζοντας παράλληλα στις μικρορυθμίσεις τη μοτοσυκλέτας του, όπως έκανε και ο ομόσταβλός του Sandro Cortese κλείνοντας τη μέρα στην όγδοη θέση. Στα μισά των δοκιμών είχαμε την πρώτη πτώση του Alex Lowes -που χθες είχε έρθει δεύτερος- στην πρώτη στροφή της πίστας ενώ αργότερα είχε άλλη μια στην τέταρτη στροφή, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως το χρόνο του. Ο team mate του, Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WordlSBK Team) ολοκλήρωσε τις δοκιμές μπροστά απ’ τον Cortese στην έβδομη θέση προσπαθώντας να βρει έναν καλό ρυθμό για τις υψηλές απαιτήσεις της πίστας.

Οι κόκκινες σημαίες που υψώθηκαν αρκετές φορές μέσα στην πίστα, εμπόδισαν τους αναβάτες της BMW να κάνουν στις δοκιμές τους μια προσομοίωση του αγώνα με γρήγορους ρυθμούς. Παρ’ όλα αυτά, ο Tom Sykes έμεινε ευχαριστημένος με τις διάφορες ρυθμίσεις του πλαισίου που δοκίμασε, όπως και ο Markus Reiterberger παρά τον μικρό τραυματισμό που είχε χθες στον ώμο του.

Για την Moriwaki Althea Honda, που έκανε την επίσημη παρουσίαση της ομάδας της αυτές τις μέρες –όπως και η Kawasaki- ήταν μια δύσκολη μέρα, όμως οι αναβάτες της κατάφεραν να βελτιωθούν, προσπαθώντας να ρυθμίσουν τις μοτοσυκλέτες στον τομέα της γεωμετρίας του πλαισίου αλλά και της θέσης του κινητήρα. Ο Leon Camier για το μεγαλύτερο διάστημα της δεύτερης μέρας βρισκόταν εντός της δεκάδας όμως κατέληξε στην 13η θέση, ενώ ο Ryuichi Kiyonari βρέθηκε δυο θέσεις πίσω του. Η επιστροφή των μοτοσυκλετών της Honda με την εργοστασιακή υποστήριξή της στο πρωτάθλημα μπορεί να ήταν μια ενδιαφέρουσα είδηση, όμως θα αργήσουμε πολύ να τις δούμε στη μάχη των πρωτοπόρων, καθώς η CBR1000RR θεωρείται τεχνολογικά ξεπερασμένη έναντι των υπολοίπων μοτοσυκλετών, αφού δεν διαθέτει ακόμη μεταβλητό χρονισμό στις βαλβίδες.

Χρόνοι δοκιμών δεύτερης μέρας

Álvaro Bautista (ARUBA.IT Racing – Ducati) 1:30.303

Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) 1:30.539

Leon Haslam (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:30.668

Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 1:30.722

Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) 1:30.760