Yamaha WorldSBK 2023 - Τέσσερις ομάδες, έξι μοτοσυκλέτες!

Στον δρόμο που χάραξε η Ducati στο MotoGP
Yamaha WSBK 2023 Teams
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/1/2023

Όσο περισσότερες μοτοσυκλέτες για ένα εργοστάσιο στο ίδιο Πρωτάθλημα, τόσο ταχύτερη η εξέλιξη, και φυσικά τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για τίτλους αναβατών, ομάδων και κατασκευαστών. Η Ducati έχει δώσει το παράδειγμα στο MotoGP, και τώρα η Yamaha χαράζει παρόμοια πορεία στο WSBK 2023.

Έξι R1 παρουσίασε η Yamaha για τη σεζόν 2023 στο WSBK, στην πίστα του Portimao όπου θα λάβει χώρα το τελευταίο ευρωπαϊκό preseason test πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος στο Philip Island στις 24-26 Φεβρουαρίου.

Αυτή θα είναι η πρώτη σεζόν που η Yamaha θα έχει 6 αναβάτες με απευθείας συμβόλαιο στο WSBK, τέσσερις εκ των οποίων είναι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές κι ένας Πρωταθλητής σε εθνικό επίπεδο.

yamaha wsbk 2023

Οι τρεις ομάδες της ιαπωνικής εταιρείας ειναι οι Pata Yamaha Prometeon WorldSBK, GYTR GRT Yamaha WorldSBK και GMT94 Yamaha WorldSBK, ενώ δίπλα τους στο τεστ του Portimao θα βρεθεί μία ακόμη ομάδα με μοτοσυκλέτα της Iwata, η Motoxracing Yamaha που θα λάβει μέρος μόνο στους ευρωπαϊκούς γύρους του WSBK 2023, με τον Πρωταθλητή BSB Bradley Ray.

Toprak

Αιχμή του δόρατος της Pata Yamaha Prometeon για μια ακόμη χρονιά θα είναι ο Toprak Razgatlioglu, που επιστρέφει στο αγαπημένο του #54, μετά από μια χρονιά με τον άσο στη μοτοσυκλέτα του. Πέρυσι, ο Τούρκος Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2021 πήρε 14 νίκες και 15 βάθρα, και δηλώνει έτοιμος να πάρει πίσω τον τίτλο που του στέρησε το 2022 ο Bautista.

Locatelli

Δίπλα του θα βρίσκεται ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Supersport 2020 Andrea Locatelli, που αναζητά την πρώτη του νίκη στη μεγάλη κατηγορία το 2023.

Prometeon

Τουλάχιστον περίεργη δείχνει η νέα χορηγία της Prometeon στην ομάδα της Pata Yamaha, καθώς η εν λόγω εταιρεία κατασκευάζει ελαστικά για… τρακτέρ και φορτηγά, και δεν γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό θέλει να διαφημιστεί στο WSBK. Επιπλέον, η Prometeon έχει συνάψει συμβόλαιο με τη Dorna ως επίσημος χορηγός και του Πρωταθλήματος WSBK από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και το 2025.

GYTR

Η GYTR GRT Yamaha WorldSBK έρχεται με νέους αναβάτες για το 2023, τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Moto2 του 2021 Remy Gardner -που εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το MotoGP και τώρα πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και μια νέα αρχή-, και τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή MotoE & Supersport 600 Dominique Aegerter που έχει ρεκόρ 17 νικών με το Yamaha R6 το 2021, κατά την επιτυχημένη υπεράσπιση του τίτλου του, και για το 23 ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία.

Balda

Η GMT94 Yamaha WorldSBK team θα λάβει μέρος το 2023 με τον Lorenzo Baldassari που όπως κι ο Aegerter ανεβαίνει κατηγορία για τη νέα χρονιά, ενώ το 2022 κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα WSSP στο ντεμπούτο του στην κατηγορία! Παράλληλα η GMT94 θα συνεχίσει να αγωνίζεται με Yamaha R6 στα WSSP.

Bradley Ray

Τέλος, στη σεζόν του 23 θα δούμε και τον Πρωταθλητή BSB 2022 Bradley Ray (πρώτος από δεξιά στην άνω φωτό) να συμμετέχει στους ευρωπαϊκούς γύρους του WSBK με την Yamaha Motoxracing WorldSBK Team.

Yamaha R1

Όσον αφορά στο R1 του 2023, η Yamaha κάνει λόγο για βελτιωμένη έξοδο από τις στροφές, κάτι που επιβεβαίωσαν όλοι οι αναβάτες της στο προηγούμενο διήμερο preaseson test που έγινε στη Jerez, εκεί που ο Toprak έφτασε να απειλήσει και το ρεκόρ πίστας με μοτοσυκλέτα WSBK.

Ετικέτες

Motul WSBK & MotoGP – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία

Παραμένει ως γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μέχρι και το 2031 τουλάχιστον
motomagMotul WSBK – Το θρυλικό Assen θα συνεχίσει να γράφει ιστορία
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

2/5/2024

Τα Motul WSBK ανακοίνωσαν την ανανέωση του συμβολαίου με την θρυλική πίστα του Assen, η οποία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προγράμματος τουλάχιστον μέχρι και το 2031, ενώ αντίστοιχη επέκταση θα ισχύσει και στα MotoGP.

Μετά την ολοκλήρωση του ολλανδικού γύρου για το 2024, η πίστα TT του Assen και τα Motul WSBK, όπου έδωσαν το παρόν 56.734 θεατές κατά την διάρκεια του τριημέρου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την συνέχιση της συνεργασίας τους. Εξασφαλίζεται έτσι, ότι o “Καθεδρικός Ναός της Ταχύτητας”, ο οποίος μετρά ήδη πάνω από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK, θα συνεχίσει να γράφει την δική του ιστορία.

Η πίστα του Assen φιλοξενεί τα Motul WSBK από το 1992, με την μόνη χρονιά που δεν έλαβε χώρα αγώνας εκεί να είναι το 2020, που ο COVID είχε επιβάλει τους δικούς του κανόνες. Αποτελεί μάλιστα την έδρα μερικών εκ των αναβατών που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στην μεγάλη κατηγορία, όπως των Michael van der Mark και Jeffrey Buis, αλλά και ανερχόμενων ταλέντων όπως οι Loris Veneman και Glenn van Straalen. Ο τελευταίος μάλιστα, σημείωσε φέτος την πρώτη του νίκη στην κατηγορία WSSP.

Η ανανέωση αυτή, αφορά και τα MotoGP, για τα οποία η πίστα TT αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στην ιστορία τους, από το 1949 όταν ο θεσμός ξεκίνησε την πορεία του, με μόνη χρονιά που τα εργοστασιακά πρωτότυπα δεν ταξίδεψαν μέχρι εκεί να είναι… καλά το μαντέψατε, το 2020. Αρχικά, οι αναβάτες των GP αγωνίζονταν στους δημόσιους δρόμους της ολλανδικής πόλης, στην ίδια χάραξη που χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1926 για το Ολλανδικό TT. Το 1955 ήταν η χρονιά που η πίστα θα έπαιρνε εν μέρει την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, κρατώντας ένα τμήμα από τον δημόσιο δρόμο, δίνοντας όμως χώρο για πτώσεις.

Από τότε, πέρασαν τόνοι νερού από το αυλάκι, που το μετέτρεψαν σε ποτάμι. Όσες, όμως, αλλαγές και να έχουν γίνει στην πάροδο των χρόνων, ο “Καθεδρικός της Ταχύτητας” παραμένει ένας ιστορικός σταθμός για το Παγκόσμιο στερέωμα των αγώνων μοτοσυκλέτας, έχοντας γράψει τα δικά του ξεχωριστά κιτάπια, στις χρυσές σελίδες του αθλήματος.

Ετικέτες