Dakar 2019: Έδιωξαν τον παραπληγικό αναβάτη, τραγωδία με τους κανονισμούς

Με διαστάσεις σκανδάλου αντιμέτωπη η οργάνωση
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/1/2019

Σοβαρά ζητήματα προκύπτουν από την αντιμετώπιση της οργάνωσης του Dakar απέναντι στον μοναδικό παραπληγικό αναβάτη που καλύτερα από όλους μέχρι στιγμής, επικοινωνούσε το νόημα του Rally, ως αγώνα απέναντι σε κάθε όριο του ανθρώπου.

Ο Nicola Dutto, που την ιστορία του την διαβάζετε εδώ, αποφάσισε να πάρει μέρος στο σκληρότερο Rally έχοντας εδώ και χρόνια καταφέρει να προσαρμόσει την τεχνική του στην οδήγηση στο χώμα, βασιζόμενος περισσότερο στο γυροσκοπικό φαινόμενο και πραγματοποιώντας αλλαγές στην κατανομή βάρους με κινήσεις του κορμού. Ωστόσο δεν γίνεται να σταματήσει ή να ξεκινήσει δίχως βοήθεια, ούτε φυσικά να σηκωθεί μετά από μία πτώση. Για αυτό ακριβώς τον λόγο, είχε μαζί του στο Dakar τρεις αναβάτες, τρεις Ghost Riders όπως τους ονόμασε η διοργάνωση, αν και ο ίδιος χαριτολογώντας ανέφερε πως όλοι μαζί ήταν οι τέσσερις σωματοφύλακες.

Ο Ιταλός Dutto που είναι παράλυτος από την μέση και κάτω, έπειτα από πτώση σε αγώνα το 2010, κατάφερε να επανέλθει στην αγωνιστική δράση μέσα από την χορηγία της Vicair, μίας ιταλικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στα αναπηρικά αμαξίδια και καθίσματα, καθώς και στον ιατρικό εξοπλισμό για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Η Vicair ήταν και ο μεγάλος του χορηγός στο Rally Dakar, ευελπιστώντας ο Nicola να θέσει πολύ ψηλά τον πήχη καταφέρνοντας να τερματίσει.

Οι μετατροπές στην KTM 450 EXC-F για να μπορέσει να την οδηγήσει ο Nicola:

Πράγματι την Τετάρτη την ημέρα που δυσκόλεψε πολλούς κορυφαίους αναβάτες βγάζοντας εκτός προγραμματισμούς τις περισσότερες ομάδες, ο Nicola κατάφερε να τερματίσει πέντε ώρες πίσω από τον De Soultrait έχοντας σημειώσει 20 πτώσεις μέσα στην ύπουλη άμμο, από τις οποίες τον σήκωσαν οι πιστοί σωματοφύλακες, χάνοντας σε όλη αυτή την προσπάθεια μπόλικη βενζίνη και καταφέρνοντας όμως να φτάσει ως το τέλος. Την Πέμπτη τα πράγματα θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα για τον Nicola και τους τρεις Ισπανούς Ghost Riders, τους Víctor Rivera, Pablo Toral και Julián Villarrubia οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ισπανία στην διοργάνωση Rally Raid και αγώνων ενώ ο Julián είναι και βετεράνος του Dakar, έχοντας συμμετάσχει πολλά χρόνια πριν. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν η μοτοσυκλέτα του Victor είχε πρόβλημα στον κινητήρα, πιθανότατα εξαιτίας άμμου στην εισαγωγή, χάνοντας δυόμιση ώρες μέχρι τελικά να αποφασίσουν να την εγκαταλείψουν. Δυστυχώς λίγο αργότερα το ίδιο πρόβλημα θα είχε η μοτοσυκλέτα και δεύτερου “Ghost Rider” με την ομάδα να αποφασίζει πως δεν γίνεται να συνεχίσει μονάχα με έναν συνοδό για τον Nicola καθώς οι συνεχιζόμενες πτώσεις μέσα στην άμμο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν από έναν που θα πρέπει συνέχεια να σηκώνει την μοτοσυκλέτα μαζί με τον Nicola δεμένο επάνω της.

Θυμηθείτε: Dakar 2019 - Ο παραπληγικός αναβάτης που αγωνίζεται κανονικά!

Επικοινωνούν με κριτή της οργάνωσης και του εξηγούν το πρόβλημα. Σε αυτό το σημείο οι κανονισμοί είναι ξεκάθαροι. Σε περίπτωση τεχνικού πρόβληματος, μπορεί ένας αναβάτης να βγει από την διαδρομή του αγώνα, να επιστρέψει από άσφαλτο ή άλλο δρόμο στην κατασκήνωση επισκευάζοντας την μοτοσυκλέτα του και να ξανά μπει αργότερα  δεχόμενος μία ποινή. Για την ομάδα των τεσσάρων αυτό ήταν το πιο λογικό που θα μπορούσαν να κάνουν εκείνη την στιγμή. Να βγουν από την ειδική και να επιστρέψουν μετά την ολοκλήρωση της επισκευής εισπράττοντας ποινή. Κατά την επιστροφή όμως, ο κριτής στο σημείο ελέγχου τους είπε να συνεχίσουν στο επόμενο, όπου εκεί θα έμπαιναν ξανά στην διαδρομή και εκεί θα τους σφράγιζαν και το βιβλίο καθότι μπροστά τους ήταν η «νεκρή ζώνη» και δεν είχε νόημα να περάσουν μέσα από εκεί. Η «νεκρή ζώνη» - 55 χιλιόμετρα στην προκειμένη περίπτωση- ενώνει δύο κομμάτια της ειδικής χωρίς να μετρά ο χρόνος εντός, και χωρίς να επιτρέπεται αυξημένη ταχύτητα. Πρακτικά διακόπτεται η ειδική και συνεχίζει πιο κάτω. Παρόλο που άνθρωπος της διοργάνωσης τους έλεγε να συνεχίσουν προσπερνώντας ακόμη ένα σημείο ελέγχου, ο Nicola ήθελε να βεβαιωθεί καλώντας κάποιον πιο ψηλά στην ιεραρχία προς επιβεβαίωση. Αυτό –πάντα σύμφωνα με τον ίδιο- έγινε δύο φορές, και στις δύο του είπαν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάνει χρόνο εκτός ειδικής και να επιστρέψει στην κατασκήνωση ξεκινώντας μετά τον αγώνα ξανά, με χρονική ποινή.

Από εκεί και μετά ξεκινούν τα προβλήματα και τα τεράστια κενά στην αλυσίδα αποφάσεων που υπήρξαν στην οργάνωση του Dakar. Κι αυτό γιατί την Παρασκευή το πρωί του αρνήθηκε η εκκίνηση. Ο Γάλλος αλυτάρχης δεν δέχτηκε την έξοδο του Nicola από την διαδρομή του αγώνα και την προσπέραση των σημείων ελέγχου, με τον Ιταλό να προσπαθεί να του εξηγήσει πως απλά ακολούθησε τις δικές τους οδηγίες! Η παρεξήγηση, ή το τεχνικό αυτό πρόβλημα των κανονισμών, δεν λύθηκε ούτε όταν επικοινώνησαν με τους κριτές που αρχικά επέτρεψαν στον Ιταλό παραπληγικό αναβάτη και τους συνοδούς του να βγουν από την διαδρομή και να συνεχίσουν. Ο αλυτάρχης δεν δέχτηκε καμία εξήγηση ακυρώνοντας την συμμετοχή του Nicola!

Με δάκρυα στα μάτια και με ένα video στα social media που μιλά αρκετά γλαφυρά για τους Γάλλους διοργανωτές, ο Nicola αποχαιρέτισε το φετινό Dakar. Ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων η διοργάνωση πράγματι τον κάλεσε, αλλά όχι για να απολογηθεί ή για να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, αλλά να του ζητήσει να απολογηθεί εκείνος για τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε στο αρχικό video. Πράγματι ο Nicola επέστρεψε με δεύτερο σύντομο video, ζητώντας συγνώμη για τον τρόπο που εκφράστηκε, αλλά και το γεγονός πως απέδωσε τελικά την αντιμετώπιση που είχε σε ρατσιστικά κίνητρα απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία, κάνοντας λόγο για «προσμονή» της διοργάνωσης να τα παρατήσει, «ευελπιστώντας πως θα κάνει τον πρόλογο και θα εγκαταλείψει».

Ο κόσμος βέβαια είναι μαζί του, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την αναπηρία του, μην δεχόμενος να αφήσει εκείνο που αγαπά περισσότερο.

Η A.S.O. συγκεντρώνει μαζί με αυτό το τελευταίο γεγονός, πολλά αρνητικά σχόλια για μία σειρά αποφάσεων που έχουν ξεκινήσει φέτος πριν τον αγώνα, από τις ακυρώσεις συμμετοχής. Χθες ήταν επίσης η ημέρα που δεν άφησε έναν οδηγό φορτηγού να συνεχίσει τον αγώνα, όταν τραυμάτισε θεατή που περπατούσε εκτός της ειδικής για τους θεατές θέσης, μέσα στην διαδρομή του αγώνα. Ο οδηγός προσπάθησε να εξηγήσει πως από την θέση οδήγησης του φορτηγού ήταν αδύνατο να αντιληφθεί τι συνέβη, με την διοργάνωση να κρίνει πως έπρεπε να σταματήσει να ελέγξει ακόμη και με την υποψία καθώς ο θεατής βρέθηκε με σπασμένο πόδι μέσα στην ειδική και υπήρχε περίπτωση να χτυπηθεί και από δεύτερο όχημα.

Ωστόσο η περίπτωση του Nicola διαφέρει και αναδεικνύει ασυνεννοησία του αλυτάρχη και των κριτών, στερώντας από έναν άνθρωπο που έχει καταβάλει την μεγαλύτερη προσπάθεια όλων, την ευκαιρία να τερματίσει τον αγώνα…

Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες