Dakar 2019: Η τραγική πορεία του 53χρονου αναβάτη!

Κυνηγώντας τ' όνειρό του
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

17/1/2019

Ο Richard Main έχοντας χρόνια εμπειρίας στους χωμάτινους αγώνες, μέσα απ’ τους τίτλους που κατέκτησε τόσο στο αγγλικά όσο και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα motocross στα νιάτα του καθώς και απ’ την συμμετοχή του στο Red Bull Romaniacs, αποφάσισε φέτος να λάβει μέρος για πρώτη φορά στο Rally Dakar. Ο 53χρονος αναβάτης μπορεί να μην ιδιαίτερα γνωστός στο Rally με τις επιδόσεις του, καθώς ο στόχος του ήταν κυρίως ο τερματισμός του αγώνα και όχι το να βρεθεί ψηλά στην κατάταξη. Παρ’ όλα αυτά οι κίνδυνοι όσο μετριασμένοι κι αν είναι απ’ τους πιο ήπιους ρυθμούς δεν παύουν να καραδοκούν με αποτέλεσμα ακόμη κι έμπειροι αναβάτες όπως αυτός να ρισκάρουν πολλές φορές τη ζωή τους με διάφορους τρόπους.
Τα πρώτα προβλήματα στην πορεία του εμφανίστηκαν απ’ το 5ο κιόλας σκέλος του αγώνα, που εκτός απ’ τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ενάντια στο αφιλόξενο περιβάλλον του Περού με τους αμμόλοφους αλλά και την ομίχλη, ήρθε αντιμέτωπος και με ένα σοβαρότερο. Κατά τη διάρκεια της ειδικής διαδρομής αφυδατώθηκε με αποτέλεσμα να χάσει την συγκέντρωσή του και να αποπροσανατολιστεί –λόγω της διαταραχής της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών- καθιστώντας πιο δύσκολο τον τερματισμό του, ενώ παρέλειψε κι ένα WP με αποτέλεσμα να του τεθεί και η ανάλογη ποινή. Η μοτοσυκλέτα του (KTM 450RR) απ’ την πλευρά της είχε πρόβλημα με τον άξονα του μπροστινού τροχού το οποίο αποκαταστάθηκε όπως και η ισορροπία των ηλεκτρολυτών έτσι και οι δύο τους ήταν έτοιμοι να αγωνιστούν την επόμενη μέρα.

Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν στο 6ο σκέλος καθώς στο τελευταίο κομμάτι της ειδικής που ήταν γεμάτο αμμόλοφους και κατά το σούρουπο ο Βρετανός αναβάτης σημείωσε την πρώτη μεγάλη του πτώση. Προς καλή του τύχη ο Main βγήκε “ατσαλάκωτος”  χάρη στον εξοπλισμό και κυρίως το κράνος που απόσβεσε αποτελεσματικά την κρούση απ’ την πέτρα. Ένα χτύπημα τόσο δυνατό που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το κράνος. Τερματίζοντας επιτυχώς το 6ο σκέλος επισκέφτηκε τον γιατρό αφού βεβαιώθηκε πως είναι καλά αποφάσισε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του στόχο του με τη φλόγα να καίει δυνατά μέσα του.

Οι ατυχίες όμως δεν έμελλαν να σταματήσουν και στο 7ο σκέλος τα προβλήματα με την άμμο που εισχωρούσε στην μοτοσυκλέτα του, τον ανάγκασαν να σταματήσει –εκτός της διαδρομής- ώστε να την καθαρίσει. Η μοίρα, του επιφύλασσε άλλο ένα σκληρό παιχνίδι –όμως δεν ήταν το τελευταίο της-, καθώς με το που ξεκίνησε για να ξαναμπεί μέσα στην διαδρομή τον χτύπησε ένα φορτηγό πετώντας τον στον αέρα. Ο ατσάλινος αναβάτης κατάφερε να βγει αλώβητος για άλλη μια φορά –καθώς το χτύπημα δεν έγινε με μεγάλη ταχύτητα- όμως η μοτοσυκλέτα του είχε υποστεί ζημιά, με τους λαιμούς των εξατμίσεων να έχουν στραβώσει κι ως εκ τούτου άργησε να ολοκληρώσει το σκέλος. Παρά το ατυχές γεγονός, η θέλησή του για την ολοκλήρωση –ίσως- του πιο δύσκολου Rally παρέμεινε ακλόνητη.
Το τελειωτικό χτύπημα της μοίρας ήρθε στο 8ο σκέλος του αγώνα και ήταν αρκετά βαρύγδουπο καθώς εκτός ότι αποσύρθηκε απ’ τον αγώνα –όντας 74ος στη γενική κατάταξη- η ζωή του τέθηκε σε κίνδυνο. Σημείωσε μία άσχημη πτώση κατά την οποία έσπασε την λεκάνη και τραυματίστηκε στο πρόσωπο, ενώ είχε και εσωτερική αιμορραγία. Ευτυχώς η έγκαιρη διακομιδή του και το άμεσο χειρουργείο, που στέφθηκε με επιτυχία σταμάτησε την εσωτερική αιμορραγία. Στο πρόσωπο χρειάστηκε να κάνει 18 ράμματα, ενώ πλέον η κατάστασή του παρακολουθείται απ’ τους γιατρούς κάθε ώρα.

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που μας ωθεί να φτάνουμε στα άκρα και να παίζουμε κορόνα γράμματα τη ζωή μας. Για κάποιους μπορεί να είναι η άσβεστη δίψα για αδρεναλίνη, για άλλους μπορεί να είναι η επιθυμία το όνομά τους να γραφτεί στην ιστορία. Στην περίπτωση του Main ήταν να γευτεί την εμπειρία του Dakar και να το ολοκληρώσει, έχοντας παράλληλα την πλήρη υποστήριξη απ’ την οικογένεια του παρά τις όσες διαφωνίες. Μπορεί να του στοίχησε κυρίως μακροπρόθεσμα -καθώς η αποκατάσταση του κατάγματος ποτέ δεν είναι πλήρης- όμως δεν παύει να είναι άξιος θαυμασμού που κυνήγησε τ' όνειρό του αψηφώντας τους κίνδυνους.

Ευχόμαστε στον Richard Main ταχεία ανάρρωση και καλή αποκατάσταση.

Ετικέτες

Κίμων Καράμπελας – Θα τρέξει στο Africa Eco Race με μία σπάνια εργοστασιακή Yamaha Ténéré 700

Το Addax Rally ήταν το ζέσταμα
karabelas
Από τον

Παύλο Καρατζά

5/11/2026

Άνοιξε η όρεξη του Κίμωνα Καράμπελα, όπως και των Motodynamics Rally Team - Ténéré Yamaha Rally Team που μετά το Addax Rally 2026 θα συμμετέχουν και στο Africa Eco Race 2027, που θα διεξαχθεί μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου.

Ο Κίμων Καράμπελας συμμετείχε στο Addax Rally 2026 που ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα και ο συνεργάτης του ΜΟΤΟ ήταν εξαιρετικός, παρά το DNF την τελευταία ημέρα του αγώνα που δεν ήρθε από δικό του λάθος, αλλά από παράλειψη της διοργάνωσης, κι ενώ βρισκόταν μέσα στην 20άδα γενικής και μέσα στην 5άδα της κατηγορίας του - έσπασε η βάση του tower μετά από μια μικροπτώση και δεν υπήρχε ανταλλακτικό!

Ο αγώνας αυτός φαίνεται πως ήταν το ζέσταμα για τον Κίμωνα, την ομάδα του Motodynamics Rally Team αλλά και την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, Ténéré Yamaha Rally Team. Το συγκεκριμένο σχήμα θα συμμετέχει και στο Africa Eco Race 2027, όπου ο Κίμωνας θα τρέξει και πάλι με εργοστασιακή Yamaha Ténéré GYTR – μία από τις 5 που υπάρχουν παγκοσμίως – όπως ακριβώς έγινε και στο Addax Rally.

karabelas

Ο Καράμπελας αν και δεν είχε μεγάλη εμπειρία στον τομέα της πλοήγησης, τα πήγε εξαιρετικά στην πρώτη του εμφάνιση με την εργοστασιακή Ténéré, που έφτασε σε κάποια επιμέρους τμήματα του αγώνα να είναι πρώτος στην κατηγορία του και τρίτος γενικής, ενώ την 4η ημέρα τερμάτισε μέσα στην πρώτη δεκάδα της γενικής!

Το Africa Eco Race 2027 θα διεξαχθεί μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου, με τον αγώνα να ξεκινά την Ταγγέρη του Μαρόκου και να ολοκληρώνεται στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, το Dakar. Μάλιστα, στον αγώνα θα έχουμε κι άλλη ελληνική συμμετοχή, καθώς θα τρέξει και ο Βασίλης Μπούδρος!

Εμείς θα σας μεταφέρουμε τα αποτελέσματα και τις λεπτομέρειες του αγώνα σε καθημερινή βάση.