Κατέστρεψε την Yamaha Tenere σε τρομακτικό ατύχημα ο Pol Tarres στο 2ο σκέλος του Africa Eco Race

Έφυγε με ελικόπτερο, χτύπημα στο κεφάλι και κάταγμα κλείδας
Έφυγε με ελικόπτερο, χτύπημα στο κεφάλι και κάταγμα κλείδας
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/1/2025

Το δεύτερο σκέλος και ουσιαστικά πρώτο με απαιτητική εκτός δρόμου οδήγηση είχε σήμερα ο αγώνας Africa Eco Race που περισσότερο από άλλες χρονιές, ανταγωνίζεται το Dakar που ξεκινά σε λίγες ώρες.

Στα πρώτα 140 χιλιόμετρα από τα 313 της ειδικής και των συνολικών 350 χιλιομέτρων της ημέρας, ο Tarres, φαβορί για την νίκη είχε μία καταστροφική πτώση με Yamaha Tenere, φεύγοντας από το σημείο με ελικόπτερο για το κοντινότερο νοσοκομείο.

Εκεί θα πρέπει να γίνει έλεγχος για το χτύπημα στο κεφάλι και για πιθανό κάταγμα στην κλείδα. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες αυτή την στιγμή για το πώς έγινε η πτώση του Tarres, η πρώτη ενημέρωση είναι πως συνέβη με αρκετή ταχύτητα σε ένα από τα πολλά σημεία που δεν συγχωρούνται λάθη και που ήταν και βασικός λόγος για το Dakar να αλλάξει τους κανονισμούς περιορίζοντας τα κυβικά σε μία αρχική προσπάθεια να μειώσει τις ταχύτητες. Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε για τα 450 και εδώ και χρόνια το Dakar θυμίζει Motocross διαρκείας για τους πρώτους των πρώτων.

Το θέμα είναι πως ο Tarres είχε μόλις χειρουργήσει την αριστερή κλείδα με στόχο να περάσει ένα δίμηνο αποκατάστασης και να είναι έτοιμος για το Africa Eco Race, δημοσιεύοντας μάλιστα τις φωτογραφίες από το χειρουργείο του.

Θεωρείται βέβαιο αυτή την στιγμή πως έχει επηρεαστεί το ίδιο ακριβώς σημείο από την πτώση με πρώτο μέλημα είναι να ολοκληρωθεί ο αξονικός έλεγχος. Το ευτύχημα είναι πως όλα δείχνουν πως ο Tarres θα αναρρώσει και από αυτή την περιπέτεια αρκετά γρήγορα, ωστόσο η ομάδα της Yamaha θα πρέπει πλέον να βασίζεται στον Botturi που έχει σκληρό ανταγωνισμό με τον Cerruti που κατάφερε σήμερα να τον κερδίσει, κι έτσι ανοίγοντας αύριο το σκέλος θα έχει πιο δύσκολη δουλειά.

Πρώτη στον κόσμο η Panther Racing του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κέρδισε με τη μοτοσυκλέτα της 32 πανεπιστημιακές ομάδες - Τρεις πρωτιές στον διεθνή διαγωνισμό MotoStudent 2025
Panth Racing AUTh
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

31/10/2025

Η Panther Racing του ΑΠΘ κατέκτησε την 1η θέση στο MotoStudent 2025, μια τεράστια επιτυχία για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ελλάδα που πέτυχε η φοιτητική ομάδα Panther Racing, κατακτώντας το πρώτο βραβείο “Best MotoStudent Team Overall” στον παγκόσμιο διαγωνισμό MotoStudent 2025, που πραγματοποιήθηκε στις 15–19 Οκτωβρίου στην πίστα MotorLand Aragon της Ισπανίας

Ανάμεσα σε 32 πανεπιστημιακές ομάδες από όλο τον κόσμο, η Panther Racing ξεχώρισε για την τεχνογνωσία, την καινοτομία και το ομαδικό της πνεύμα, κατακτώντας πλήθος διακρίσεων:

  • 1η θέση - Best MotoStudent Team Overall
  • 1st in MS1 Delivery: Innovation
  • 1st in 5th Milestone: Economical Plan
  • 1st in MS1 6th Milestone: Pitch Presentation
  • 2nd in MS2 Test 3: Acceleration
  • 3rd in MS1
  • 4th in MS2 Test 1: Brake
  • 4th in MS2
Panther Racing

Η ομάδα του ΑΠΘ έφερε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο βραβείο του διαγωνισμού, αποδεικνύοντας ότι το πάθος, η επιμονή και η ομαδικότητα μπορούν να οδηγήσουν σε διεθνείς κορυφές.

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε με όραμα και αφοσίωση

Panth Racing

Από το φθινόπωρο του 2023, τα μέλη της Panther Racing εργάζονταν ασταμάτητα για να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να εξελίξουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα. Μέσα από ατελείωτες ώρες στο εργαστήριο, δοκιμές και βελτιώσεις, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα μηχανικό επίτευγμα που συνδύασε τεχνολογία, καινοτομία και ομαδική ψυχή.

Κάθε μικρή δυσκολία, κάθε αποτυχία και κάθε νύχτα γεμάτη ιδέες, έγινε κομμάτι ενός μεγάλου ταξιδιού που κορυφώθηκε με τη στιγμή της απονομής.

Τι είναι το MotoStudent

Panther Racing

Ο MotoStudent είναι ένας διεθνής διαγωνισμός που φέρνει φοιτητές μηχανολογίας και συναφών ειδικοτήτων από πανεπιστήμια όλου του κόσμου σε ένα μοναδικό περιβάλλον αγωνιστικής μηχανικής.

Οι ομάδες καλούνται να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να οδηγήσουν μια πλήρως αγωνιστική μοτοσυκλέτα, αξιολογούμενες τόσο για το τεχνικό όσο και για το αγωνιστικό τους κομμάτι:

  • MS1 (Design & Engineering Phase): σχεδίαση, καινοτομία, οικονομικό πλάνο και παρουσίαση milestones.
  • MS2 (Racing Phase): επιδόσεις στην πίστα – επιτάχυνση, φρενάρισμα, χρόνος γύρου και συνολική οδηγική συμπεριφορά.

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να φέρει τους φοιτητές σε πραγματικές συνθήκες μηχανολογικής ανάπτυξης και motorsport, καλλιεργώντας την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία.

Περηφάνια για το ΑΠΘ και την Ελλάδα

Panther Racing

Η επιτυχία της Panther Racing αποτελεί μια στιγμή υπερηφάνειας όχι μόνο για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Ελλάδα συνολικά. Η ομάδα απέδειξε ότι η ελληνική φοιτητική μηχανολογία μπορεί να σταθεί ισάξια – και να ξεχωρίσει – ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Με τη διάκριση αυτή, τα μέλη της Panther Racing επιστρέφουν γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και έμπνευση, συνεχίζοντας να ονειρεύονται, να δημιουργούν και να εξελίσσονται.

Ετικέτες