Κατέστρεψε την Yamaha Tenere σε τρομακτικό ατύχημα ο Pol Tarres στο 2ο σκέλος του Africa Eco Race

Έφυγε με ελικόπτερο, χτύπημα στο κεφάλι και κάταγμα κλείδας
Έφυγε με ελικόπτερο, χτύπημα στο κεφάλι και κάταγμα κλείδας
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/1/2025

Το δεύτερο σκέλος και ουσιαστικά πρώτο με απαιτητική εκτός δρόμου οδήγηση είχε σήμερα ο αγώνας Africa Eco Race που περισσότερο από άλλες χρονιές, ανταγωνίζεται το Dakar που ξεκινά σε λίγες ώρες.

Στα πρώτα 140 χιλιόμετρα από τα 313 της ειδικής και των συνολικών 350 χιλιομέτρων της ημέρας, ο Tarres, φαβορί για την νίκη είχε μία καταστροφική πτώση με Yamaha Tenere, φεύγοντας από το σημείο με ελικόπτερο για το κοντινότερο νοσοκομείο.

Εκεί θα πρέπει να γίνει έλεγχος για το χτύπημα στο κεφάλι και για πιθανό κάταγμα στην κλείδα. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες αυτή την στιγμή για το πώς έγινε η πτώση του Tarres, η πρώτη ενημέρωση είναι πως συνέβη με αρκετή ταχύτητα σε ένα από τα πολλά σημεία που δεν συγχωρούνται λάθη και που ήταν και βασικός λόγος για το Dakar να αλλάξει τους κανονισμούς περιορίζοντας τα κυβικά σε μία αρχική προσπάθεια να μειώσει τις ταχύτητες. Πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει ούτε για τα 450 και εδώ και χρόνια το Dakar θυμίζει Motocross διαρκείας για τους πρώτους των πρώτων.

Το θέμα είναι πως ο Tarres είχε μόλις χειρουργήσει την αριστερή κλείδα με στόχο να περάσει ένα δίμηνο αποκατάστασης και να είναι έτοιμος για το Africa Eco Race, δημοσιεύοντας μάλιστα τις φωτογραφίες από το χειρουργείο του.

Θεωρείται βέβαιο αυτή την στιγμή πως έχει επηρεαστεί το ίδιο ακριβώς σημείο από την πτώση με πρώτο μέλημα είναι να ολοκληρωθεί ο αξονικός έλεγχος. Το ευτύχημα είναι πως όλα δείχνουν πως ο Tarres θα αναρρώσει και από αυτή την περιπέτεια αρκετά γρήγορα, ωστόσο η ομάδα της Yamaha θα πρέπει πλέον να βασίζεται στον Botturi που έχει σκληρό ανταγωνισμό με τον Cerruti που κατάφερε σήμερα να τον κερδίσει, κι έτσι ανοίγοντας αύριο το σκέλος θα έχει πιο δύσκολη δουλειά.

Rally Dakar 2027: Εκκίνηση στην Πορτογαλία, ο κύριος αγώνας στο Μαρόκο

Ο αγώνας θα διεξαχθεί μεταξύ 9 και 23 Ιανουαρίου
dakar
Από τον

Παύλο Καρατζά

30/10/2026

Σας είχαμε ενημερώσει κάμποσες φορές πως το φετινό Rally Dakar δεν θα διεξαχθεί στην Σαουδική Αραβία, αλλά στην Αφρική με Πρόλογο στην Ευρώπη και σήμερα έχουμε την επίσημη ανακοίνωση της διοργάνωσης που λέει ακριβώς αυτό.

Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, το φετινό Dakar δεν θα πραγματοποιηθεί στην Ασία, αλλά κατ’ εξαίρεση στην Αφρική για την 49η διοργάνωσή του. Βέβαια η διοργάνωση αναφέρει επίσης πως του χρόνου ο αγώνας θα επιστρέψει στην Σαουδική Αραβία για τα 50 χρόνια του Rally Dakar.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 9 Ιανουαρίου στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας και στη συνέχεια οι αναβάτες θα μεταβούν στις 11 Ιανουαρίου στο Μαρόκο, εκεί που θα γίνει δηλαδή και το κύριος μέρος του αγώνα, με τον τερματισμό να φιλοξενείται στη Μαρακές. Τα συνολικά χιλιόμετρα του φετινού Dakar θα είναι 7.824 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 4.341χιλιόμετρα είναι ειδικές διαδρομές.

Το Μαρόκο έχει τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση διεθνών αγώνων Rally Raid και θα είναι σε θέση να υποστηρίξει το Dakar  που μάλιστα οργανώνεται φέτος σε περιορισμένο χρόνο λόγω των συνθηκών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην χώρα πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν το Rallye du Maroc – που έχει και κοινά κομμάτια με το Dakar, ενώ αυτή τη στιγμή διεξάγεται και ο αγώνας Addax Rally 2026, εκεί όπου αγωνίζεται και ο συνεργάτης του ΜΟΤΟ, Κίμων Καράμπελας.

Σε καθημερινή βάση, οι περισσότερες ειδικές διαδρομές θα κυμαίνονται μεταξύ 350 και 500 χιλιομέτρων, με τις ερήμους του Μαρόκου να συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο απαιτητικών στον κόσμο.

dakar 2027

David Castera, Διευθυντής του Dakar: “Η 49η διοργάνωση του Dakar, η οποία μεταφέρθηκε σε άλλη τοποθεσία, θα πληροί τα αθλητικά πρότυπα που την έχουν πάντα καταστήσει την πιο απαιτητική διοργάνωση rally-raid. Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας, σχεδιάσαμε ένα γνήσιο Dakar. Ο ACP (Automóvel Club de Portugal) μας υποστηρίζει στην Πορτογαλία, έχοντας καθιερώσει τον αγώνα του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally-Raid FIA-FIM ως ακρογωνιαίο λίθο της σεζόν από το 2024. Και στο Μαρόκο, η εμπειρία μας σε ολόκληρη την επικράτεια, σε συνδυασμό με τις επιχειρησιακές δυνατότητες των εσωτερικών μας ομάδων, μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε κατά πολύ τα μορφώματα που προσφέρονταν μέχρι τώρα στη χώρα: οι διαγωνιζόμενοι θα ανακαλύψουν το Βασίλειο από τη μία άκρη στην άλλη. Θα εξερευνήσουμε όλα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του μέσω μιας διαδρομής πρωτοφανούς κλίμακας. Και εδώ, η εμπειρία της χώρας στη διοργάνωση μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων και η ποιότητα των υποδομών της θα είναι ανεκτίμητη, επιτρέποντάς μας να προσφέρουμε σε όλους ένα πραγματικά πρώτης τάξεως Dakar.

Είμαστε ήδη ευγνώμονες για την πίστη των διαγωνιζομένων που επιλέγουν μαζικά να μας ακολουθήσουν σε αυτή τη νέα περιπέτεια (350 έχουν ήδη εγγραφεί μέχρι σήμερα). Θα μπορούν επίσης να βασίζονται στην υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης και των συνεργατών μας, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στο πλευρό μας υπό αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες. Όπως πάντα, το Dakar θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η περιπέτεια συνεχίζεται, όπως και οι προετοιμασίες για τον ιστορικό εορτασμό της 50ής διοργάνωσης στη Σαουδική Αραβία.”