Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

97ο Pikes Peak 2019: Η pole στον Dunne με Streetfighter V4

Έρχεται ένα θεαματικό σαββατοκύριακο

Ο Ιούνιος μπορεί να μην είναι ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού, είναι όμως απ’ τους πιο hot όσον αφορά τους αγώνες μοτοσυκλετών. Πέραν των πιο γνωστών πρωταθλημάτων MotoGP και WSBK είχαμε το Isle Of Man TT να μας κόβει την ανάσα –παρά το πλήγμα της κακοκαιρίας- και τώρα είναι η σειρά της διάσημης ανάβασης του Pikes Peaks να ξεκινήσει. Κανονικά ήταν να λάβει μέρος και ο Michael Dunlop, όμως μετά το σοβαρό τραυματισμό του, ακυρώθηκε η συμμετοχή του.

Η διαδρομή της ανάβασης τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ της KTM και της Ducati. Οι δύο εταιρείες έχουν κορυφαίους αναβάτες και χρόνο με το χρόνο μονομαχούν μέχρις εσχάτων για το ποιος θα κυριαρχήσει. Πέρσι, είδαμε τον Carlin Dunne πάνω στη σέλα της Ducati Multistrada 1260 να κατακτά τον τίτλο του βασιλιά του βουνού της Heavyweight κατηγορίας για ακόμη μια φορά.

Όπως είχαμε γράψει και στις αρχές της χρονιάς, ο Dunne δεν θα λάβει μέρος στην Heavyweight, αλλά στην Exhibition Powersport κατηγορία. Η συμμετοχή του αυτή, κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του τύπου, καθώς δεν είχε ανακοινωθεί με τη μοτοσυκλέτα θα τρέξει στον αγώνα, γεγονός που έκανε τις φήμες για την εμφάνιση μιας πρωτότυπης Streetfighter V4 να φουντώσουν. Αν και οι φήμες βασίζονταν σε πολύ λίγα στοιχεία, τελικά επιβεβαιώθηκαν αργότερα με το επίσημο δελτίο τύπου της Ducati και την παρουσίαση της πρωτότυπης Streetfighter.

Τα πρώτα δοκιμαστικά ολοκληρώθηκαν και ο Carlin Dunne (Spider Grips Ducati) σάρωσε τον πίνακα των χρονομετρήσεων καθώς έκανε τον ταχύτερο χρόνο (4:09,550) στο χαμηλότερο τμήμα της επικής διαδρομής των 157 στροφών. Ως εκ τούτου κλείδωσε την pole position και θα ξεκινήσει πρώτος στον αγώνα της Κυριακής. Λίγο πιο κάτω στην κατάταξη, θα ξεκινήσει τρίτος ο teammate του Codie Vasholtz που συμμετέχει στην Heavyweight κατηγορία με την Ducati Multistrada 1260 Pikes Peak και ο ταχύτερος χρόνος του ήταν στο 4:15,775.

Φέτος θα είναι μια άκρως εντυπωσιακή χρονιά καθώς πέραν απ’ την εμφάνιση της Streetfighter και το ανατριχιαστικό θέαμα που προσφέρει ο αγώνας, με τους αναβάτες να πηγαίνουν τις μοτοσυκλέτες τους στο όριο δίπλα απ’ το γκρεμό, είναι και η χρονιά που ο Chris Fillmore θα προσπαθήσει να γίνει ο απόλυτος Βασιλιάς του Βουνού. Να θυμίσουμε πως μέχρι στιγμής ο Fillmore κατέχει το ρεκόρ σε δύο από τις τρεις κατηγορίες που υπάρχουν στις μοτοσυκλέτες. Πριν από δύο χρόνια ο πρωτοεμφανιζόμενος Fillmore έκανε τον ταχύτερο χρόνο στην Heavyweight με το KTM Super Duke 1290 R (9:49,625), ένα ρεκόρ που ούτε πέρσι κατάφερε να σπάσει ο Dunne παρά το γεγονός ότι τερμάτισε πρώτος.

Το 2018, κατέβηκε στην Middleweight και έσπασε για άλλη μια φορά τα χρονόμετρα πάνω στη σέλα του KTM 790 Duke (10:04,038). Φέτος, ο Fillmore επιχειρεί να πραγματοποιήσει τον ίδιο άθλο στη Lightweight, της οποίας το ρεκόρ (10:35,354) κατέχει ο Davey Durelle απ’ το 2009 και το κατάφερε πάνω στο SXV450 της Aprilia. Αν τα καταφέρει και παράλληλα δεν βρεθεί κάποιος πιο γρήγορος απ’ αυτόν να σπάσει τα ρεκόρ του στις άλλες δύο κατηγορίες, τότε θα γίνει πραγματικά ο απόλυτος Βασιλιάς του Βουνού. Το σαββατοκύριακο που μας έρχεται προβλέπεται να είναι άκρως θεαματικό, σε συνδυασμό και με τον αγώνα των MotoGP στο TT Assen.

Tags: