Can-Am - Κέρδισε το 6ο της Rally Dakar

Απόλυτη πρωταγωνίστρια στις κατηγορίες T3 Lightweight Prototype και T4 Modified Production
Can-Am Dakar 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/1/2023

H Can-Am ήταν ο μεγάλος νικητής στα Side by Side οχήματα του Rally Dakar 2023, καθώς όχι μόνο κέρδισε και τις 2 κατηγορίες (T3 & T4) που εμπίπτουν τα συγκεκριμένα οχήματα, αλλά οι αναβάτες της κατέλαβαν τις 5 από τις συνολικά 6 θέσεις των δύο βάθρων!

Συγκεκριμένα, τα πληρώματα των Austin Jones και Seth Quintero της Red Bull Can-Am Factory Team κατέλαβαν τις θέσεις 1 και 2 στην κατηγορία T3, οδηγώντας Can-Am Maverick X3, ενώ στην T4 ο Eryk Goczal με την Energylandia South Racing Can-Am team, επίσης με Maverick X3 κέρδισε τον αγώνα, για να γίνει ο νεότερος νικητής του Rally Dakar, σε ηλικία μόλις 18 ετών! Πίσω από τον Goczal, στη δεύτερη θέση της T4, τερμάτισε ο Rokas Baciuska της Red Bull Factory Can-Am και τρίτος ο Marek Goczal κάνοντας podium-lockout για την Can-Am.

Πολύ καλή ήταν και η αναλογία τερματισμού για την Can-Am, καθώς από τα 26 οχήματα της τερμάτισαν τα 25.

Can-Am Dakar 2023

Στο Dakar 2023 στην T3 αρχικά τέθηκε επικεφαλής ο Francisco “Chaleco” Lopez (ένα από τα μεγάλα φαβορί, κι αυτός με Maverick), όμως κατόπιν έχασε την πρώτη θέση από τον Seth Quintero την τρίτη ημέρα, όπου με τη βροχή κόλλησε σε ένα ποτάμι. Λίγο αργότερα, ο Quintero έχασε κι αυτός την πρωτιά λόγω τεχνικών προβλημάτων, με τον Jones να τίθεται πρώτος γενικής την 11η μέρα του αγώνα, για να παραμείνει εκεί μέχρι τη σημαία του τερματισμού. Κάθε μέλος της Red Bull Can-Am Factory Team στην κατηγορία T3 πήρε τουλάχιστον μια νίκη σε ημέρα του αγώνα, για ένα σύνολο 6 νικών και 13 τερματισμών στην πρώτη τριάδα στον αγώνα.

Can-Am Dakar 2023

O αγώνας της Τ4 ξεκίνησε με μάχες από την αρχή, μεταξύ του Baciuska και του rookie Eryk Goczal, μάχες που κράτησαν μέχρι και τον τερματισμό. Ο Eryk πήρε νίκες την πρώτη και την τέταρτη ημέρα, με τον Baciuska να απαντά με νίκες την πέμπτη και την έβδομη. Ο Baciuska κράτησε την πρωτιά στη γενική κατάταξη μέχρι και την τελευταία ημέρα, όπου όμως ο νεαρός Goczal τον πέρασε και πήρε τη νίκη

Ετικέτες

KOVE-Baja Aragon Rally 2025: 2ος γενικής ο Βέλγος Neels Theric

Με τέσσερα συνολικά βάθρα στον ισπανικό rally-raid αγώνα!
Baja Aragon Rally Kove
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

29/7/2025

Η φετινή συμμετοχή της KOVE στο Baja Aragón Rally ήταν άκρως επιτυχημένη με εργοστασιακούς αλλά και ιδιώτες αναβάτες να ανεβαίνουν στο βάθρο τέσσερεις φορές .

Ειδικότερα στον rally-raid αγώνα της Αραγωνίας που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουλίου οι αναβάτες των αγωνιστικών 450 Rally και 800X Rally σημείωσαν πολύ δυνατές εμφανίσεις κατακτώντας τέσσερις δεύτερες θέσεις και μία τρίτη, σε διαφορετικές κατηγορίες.

Ο αγώνας της Αραγωνίας αποτελεί τον 5ο γύρο του θεσμού FIM Bajas World Cup και συγκεντρώνει μερικούς από τους κορυφαίους αναβάτες στον κόσμο. Εμπνευσμένο από το Dakar, το Baja Aragón φημίζεται για το απαιτητικό του τερέν και τις αστάθμητες προκλήσεις του. Για φέτος, το συνολικό μήκος της διαδρομής άγγιξε τα 470 χλμ. χωρισμένα σε τρία σκέλη. Από τις 84 μοτοσυκλέτες που εκκίνησαν, οι 77 κατάφεραν να τερματίσουν.

Baja Aragon Rally Kove

Η KOVE έδωσε το "παρών" με 8 μοτοσυκλέτες συνολικά, τρεις εργοστασιακές συμμετοχές και πέντε ιδιωτικές. Ο Βέλγος αναβάτης της εργοστασιακής ομάδας, Neels Theric (#4), κράτησε τη δεύτερη θέση τόσο στο SS1 όσο και στο SS2. Όμως, στο τρίτο σκέλος (SS3) ήρθε αντιμέτωπος με μια σοβαρή τεχνική δυσκολία: το σύστημα πλοήγησης (roadbook) τέθηκε εκτός λειτουργίας, απειλώντας να καταστρέψει τη συνολική του προσπάθεια. O teammate του – Sunier (#21) – τού παραχώρησε το δικό του roadbook και συνέχισε χωρίς καθοδήγηση ("blind run"). Χάρη σε αυτή την ενέργεια, ο Theric κατέκτησε τελικά τη 2η θέση στη γενική κατάταξη και ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο στον ισπανικό αγώνα, με τον Sunier να ολοκληρώνει την προσπάθειά του στην 42η θέση.

Baja Aragon Rally Kove

Στην κατηγορία 450 Rally η Kove είχε στο βάθρο εκτός από τον Theric και τον Javi Vega Puerta ως ιδιωτική συμμετοχή, ενώ τα πήγε εξαιρετικά και στην κατηγορία των Γυναικών με την Lili-May Mansuy που είχε εργοστασιακή υποστήριξη να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Για την ιστορία την γενική και τον αγώνα κέρδισε ο Lorenzo Santolino με Sherco.

Baja Aragon Rally Kove