Can-Am - Κέρδισε το 6ο της Rally Dakar

Απόλυτη πρωταγωνίστρια στις κατηγορίες T3 Lightweight Prototype και T4 Modified Production
Can-Am Dakar 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/1/2023

H Can-Am ήταν ο μεγάλος νικητής στα Side by Side οχήματα του Rally Dakar 2023, καθώς όχι μόνο κέρδισε και τις 2 κατηγορίες (T3 & T4) που εμπίπτουν τα συγκεκριμένα οχήματα, αλλά οι αναβάτες της κατέλαβαν τις 5 από τις συνολικά 6 θέσεις των δύο βάθρων!

Συγκεκριμένα, τα πληρώματα των Austin Jones και Seth Quintero της Red Bull Can-Am Factory Team κατέλαβαν τις θέσεις 1 και 2 στην κατηγορία T3, οδηγώντας Can-Am Maverick X3, ενώ στην T4 ο Eryk Goczal με την Energylandia South Racing Can-Am team, επίσης με Maverick X3 κέρδισε τον αγώνα, για να γίνει ο νεότερος νικητής του Rally Dakar, σε ηλικία μόλις 18 ετών! Πίσω από τον Goczal, στη δεύτερη θέση της T4, τερμάτισε ο Rokas Baciuska της Red Bull Factory Can-Am και τρίτος ο Marek Goczal κάνοντας podium-lockout για την Can-Am.

Πολύ καλή ήταν και η αναλογία τερματισμού για την Can-Am, καθώς από τα 26 οχήματα της τερμάτισαν τα 25.

Can-Am Dakar 2023

Στο Dakar 2023 στην T3 αρχικά τέθηκε επικεφαλής ο Francisco “Chaleco” Lopez (ένα από τα μεγάλα φαβορί, κι αυτός με Maverick), όμως κατόπιν έχασε την πρώτη θέση από τον Seth Quintero την τρίτη ημέρα, όπου με τη βροχή κόλλησε σε ένα ποτάμι. Λίγο αργότερα, ο Quintero έχασε κι αυτός την πρωτιά λόγω τεχνικών προβλημάτων, με τον Jones να τίθεται πρώτος γενικής την 11η μέρα του αγώνα, για να παραμείνει εκεί μέχρι τη σημαία του τερματισμού. Κάθε μέλος της Red Bull Can-Am Factory Team στην κατηγορία T3 πήρε τουλάχιστον μια νίκη σε ημέρα του αγώνα, για ένα σύνολο 6 νικών και 13 τερματισμών στην πρώτη τριάδα στον αγώνα.

Can-Am Dakar 2023

O αγώνας της Τ4 ξεκίνησε με μάχες από την αρχή, μεταξύ του Baciuska και του rookie Eryk Goczal, μάχες που κράτησαν μέχρι και τον τερματισμό. Ο Eryk πήρε νίκες την πρώτη και την τέταρτη ημέρα, με τον Baciuska να απαντά με νίκες την πέμπτη και την έβδομη. Ο Baciuska κράτησε την πρωτιά στη γενική κατάταξη μέχρι και την τελευταία ημέρα, όπου όμως ο νεαρός Goczal τον πέρασε και πήρε τη νίκη

Ετικέτες

Το Goodwood Festival of Speed γίνεται "πράσινο" - Ακόμη ένα κάστρο έπεσε

Τόσο οι μοτοσυκλέτες όσο και τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιούν βιώσιμα καύσιμα κατά 70%
motomag Ακόμη ένα κάστρο έπεσε, το Goodwood Festival of Speed γίνεται πράσινο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/11/2023

Το Goodwood Festival of Speed είναι η απόλυτη γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού η οποία πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο ιδιόκτητο κτήμα του Λόρδου March στο Chichester, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των φίλων των μοτοσυκλετών, των αυτοκινήτων αλλά και όσων αγαπούν τους αγώνες. Ωστόσο την επόμενη χρονιά θα έχουμε μία σημαντική αλλαγή για το μέλλον της διοργάνωσης καθώς σύμφωνα με τις απαιτήσεις της FΙΑ και της FIM, τόσο οι μοτοσυκλέτες όσο και τα αυτοκίνητα τα οποία λαμβάνουν μέρος στο Goodwood θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατά 70% βιώσιμα καύσιμα.

Αρχικά οι περισσότεροι θα σκεφτούν πως η εικόνα που βλέπουμε κάθε χρόνο στο Goodwood θα σταματήσει να υφίσταται καθώς με αυτόν τον κανονισμό που αφορά τα καύσιμα το φεστιβάλ αλλάζει χαρακτήρα, ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Οι διοργανωτές μετά από ενημέρωση που είχαν από τους κατασκευαστές έκαναν γνωστό πως δεν χρειάζεται καμία μηχανική τροποποίηση στα μοντέλα -είτε μοτοσυκλέτες είτε αυτοκίνητα- αναφέροντας ως παράδειγμα τη νίκη της Bentley Speed Model του 1925 η οποία χρησιμοποιούσε βιώσιμα καύσιμα στον αγώνα Rudge-Whitworth Cup.

Ακόμη ένα κάστρο έπεσε, το Goodwood Festival of Speed γίνεται πράσινο

Όσον αφορά τον αγώνα Barry Sheene Memorial Trophy ο οποίος διεξάγεται στα πλαίσια του Goodwood Festival of Speed, οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες του παρελθόντος οι οποίες θα λάβουν μέρος δεν θα εξαιρεθούν από τον σχετικό κανονισμό, ενώ και οι μοτοσυκλέτες του MotoGP οι οποίες θα βρεθούν στο Chichester θα χρησιμοποιούν βιοκαύσιμα, υιοθετώντας τον κανονισμό που θα ισχύει από το 2024 ο οποίος ορίζει πως θα πρέπει να χρησιμοποιούν στους αγώνες 60% παράγωγα από ορυκτό πετρέλαιο με το υπόλοιπο 40% να είναι συνθετικό καύσιμο, έχοντας ως στόχο το 2027 να χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμα καύσιμα.

Ο Δούκας του Ρίτσμοντ δήλωσε: "Το Goodwood έχει μια λαμπρή ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, την οποία με χαρά συνεχίζουμε με την ανακοίνωση ότι στο φεστιβάλ του επόμενου έτους, όλοι οι αγώνες μας θα διεξάγονται με βιώσιμα καύσιμα. Είμαι υπερήφανος που είμαστε οι πρώτοι που επιβάλλουμε τη χρήση βιώσιμων καυσίμων στην εκδήλωση μας και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες ιδιοκτήτες, οδηγούς και κατασκευαστές για την υποστήριξή τους”.

Ακόμη ένα κάστρο έπεσε, το Goodwood Festival of Speed γίνεται πράσινο