Dakar 2020 - 2ο σκέλος: Αναβάτης από την Μποτσουάνα τους πέρασε όλους

Πρώτος γενικής ο Sunderland
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/1/2020

Μία εκπληκτική νίκη στο δεύτερο σκέλος εξασφάλισε ο Ross Branch, μπροστά από τον Sam Sunderland που τερματίζοντας όμως δεύτερος, πέρασε εμπρός στην γενική κατάταξη. Μικρό ρόλο έπαιξε και η ποινή που δόθηκε στον Price, ακριβώς όπως γράφαμε εχθές πως υπήρχε περίπτωση να γίνει. Ο Price έχασε εχθές το roadbook από βλάβη για το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ημέρας, κάνοντάς άθελά του μικρό λάθος στην πλοήγηση.

Η διοργάνωση τον τιμώρησε με δύο λεπτά ποινής που δεν του στέρησαν όμως την πρώτη θέση, καθώς η Honda του Brabec είχε τερματίσει δύο λεπτά και πέντε δευτερόλεπτα πίσω του.

Μπροστά στα δεκάλεπτα που θα χάνονταν σήμερα, το δίλεπτο είχε μικρή σημασία.

Το πρόβλημα για τον Price, όπως ακριβώς για κάθε έναν που ξεκινά πρώτος, είναι πως ανοίγει εκείνος την διαδρομή και δεν ακολουθεί ροδιές στην άμμο. Το καλό είναι πως δεν έχει και σκόνη, πράγμα που γίνεται τεράστιο πρόβλημα για τους αναβάτες από τον νούμερο δέκα και πιο κάτω, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και η Laia Sanz, που είχε μία πτώση καταστρέφοντας τον πύργο εμπρός και μαζί μέρος του roadbook.

Η Laia που στοχεύει εντός γενικής δεκάδας και ακόμη και το βάθρο, ξέρει πως με αυτή την καθυστέρηση θα έχει πολύ περισσότερη σκόνη αύριο, μιας και θα ξεκινήσει πιο πίσω στην κατάταξη. Η σκόνη στα τελείως άγονα και ξερά βουνά της Σαουδικής Αραβίας είναι πραγματικό πρόβλημα για τους αναβάτες αλλά και τις μοτοσυκλέτες και όχι κάτι που μπορείς να παραβλέψεις εύκολα. Ιδιαίτερα αύριο που θα φτάσουν στο ψηλότερο σημείο για φέτος, τα 1.400 μέτρα, όταν μέχρι πέρσι τα χίλια μέτρα ήταν απλά «το πρωινό τους». Ωστόσο εδώ το λεπτό στρώμα σκόνης που θα συναντήσουν θα είναι η μεγαλύτερη δυσκολία κι έτσι κανείς δεν ήθελε σήμερα να χάνει θέσεις…

Ο Price δυσκολεύτηκε πολύ να ανοίξει τον δρόμο και πήρε στον λαιμό του και τον Brabec που μαζί και οι δύο έχασαν σχεδόν δέκα λεπτά από τον Barreda που πέρασε μπροστά.

Πίσω από τον Joan Barreda όμως, στην δεύτερη θέση, και μόλις με ένα λεπτό διαφορά, ήταν ο νεαρός Ross Branch που καλοέβλεπε την περίπτωση μίας νίκης. Θα ήταν η πρώτη φορά από το 2003 που θα έπαιρνε την νίκη αναβάτης από χώρα της Αφρικής, αν κανείς εξαιρέσει τους δύο Γάλλους με αφρικανική καταγωγή που στα ενδιάμεσα χρόνια έχουν καταφέρει να πάρουν κάποιες νίκες. Και πρέπει να τους εξαιρέσει καθώς έτρεχαν με διαφορετική υποστήριξη.

Ο 25χρονος Ross Branch με ΚΤΜ ήταν ο καλύτερος πρωτο-εμφανιζόμενος πέρσι, και έχοντας καταφέρει την 13η θέση, θα πρέπει κανείς να θυμάται το όνομά του καθώς ήρθε στα Rally για να μείνει.

Η προσπέραση στον Barreda θα γινόταν από λάθος του αναβάτη της Honda, που θα τον έστελνε πολύ πιο κάτω από την τρίτη θέση. Κι έτσι μαζί με τον Branch θα περνούσε και ο Quintanilla, ο αναβάτης της Husqvarna και θρύλος στην Λ. Αμερική.

Όμως ο Sunderland σταθερά ερχόταν πιάνοντας τον Benavides της KTM, μιας και υπάρχει και Benavides της Honda. Και λίγο αργότερα το μεγάλο όνομα του Dakar θα περνούσε στην δεύτερη θέση της κατάταξης του σκέλους και συνολικά την πρώτη γενικής.

Η μόνη Yamaha που έμεινε εντός δεκάδας, ήταν του De Soultrait με τον Van Beveren να τερματίζει πίσω από τον θρύλο Goncalves που φέτος τρέχει με… Hero!

Η Hero, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσυκλετών στον κόσμο με βάση τις πωλήσεις μονάδων, δεν έχει ακόμη παρουσία στην Ευρώπη. Πουλώντας εκατομμύρια κομμάτια στην Ινδία και την υπόλοιπη Ασία, ο στόχος είναι να αρχίσει να χτίζει ένα όνομα και στην Ευρώπη, την μητέρα της μοτοσυκλέτας. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται και τεχνογνωσία, κομμάτι της οποίας το αντλεί με την συμμετοχή στο Dakar. Με αναβάτες σαν τον Goncalves, οι Ινδοί βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Σήμερα το περιθώριο που έχουν για επισκευές περιορίστηκε στα δέκα λεπτά, και αύριο το πρωί ξεκινούν για μία κυκλική διαδρομή που θα τους φέρει πολύ κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία. Πέρα από την σκόνη που λέγαμε πιο πάνω, η πλοήγηση αναμένεται να είναι μία ιδέα πιο εύκολη, κι αυτό γιατί θα μπουν σε φαράγγια και χωματόδρομους, αντί για μία αχανή έκταση που χάνεις τα σημεία του ορίζοντα και αρχίζεις να κατευθύνεσαι σε λάθος κατεύθυνση χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Το Dakar θα επιστρέψει στο Neom, την νέα πόλη, μελλοντική μεγαλούπουλη, που η Σαουδική Αραβία χτίζει με σκοπό να γίνει τουριστικό θέρετρο, αντίστοιχο του Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στην άλλη πλευρά του κόλπου Άκαμπα. Δεύτερου μεγάλου κόλπου μετά του Σουέζ, για την Ερυθρά Θάλασσα.

Θέση
Αναβάτης
ΜΟΤΟ
Χρόνος/Διαφ.
1
 Sam Sunderland
KTM
7h05m22s
2
 Pablo Quintanilla
Husqvarna
1m18s
3
 Kevin Benavides
Honda
1m32s
4
 Matthias Walkner
KTM
2m00s
5
 Ricky Brabec
Honda
4m11s
6
 Ross Branch
KTM
4m19s
7
 Luciano Benavides
KTM
6m01s
8
 Joan Barreda
Honda
6m09s
9
 Toby Price
KTM
7m34s
10
 Jose Ignacio Cornejo
Honda
8m34s

 

Ετικέτες

Olympia Rally 2025, Ημέρα 2η – Ο Robin Lynch πρώτος στις ειδικές 

 Ο Γιάννης Σεβαστόπουλος διατηρεί το προβάδισμά του στους Έλληνες
Olympia Rally 2025 Day 2
Από το

motomag

30/4/2025

Για την δεύτερη ημέρα του το Rally Olympia κινήθηκε μέσα από το Δρυόδασος Φολόης, στο υψόμετρο των 688 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα δάση στην Ευρώπη, καλύπτοντας 9.900 στρέμματα στο οροπέδιο Φολόης.

Οι ειδικές διαδρομές της δεύτερης ημέρας περιλάμβαναν μαλακό χώμα και αρκετή λάσπη, περνώντας μέσα από ποτάμια και δασικά κομμάτια. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συνδυάσουν ταχύτητα και στρατηγική πλοήγηση, καθιστώντας τη διαδρομή πολύπλοκη, με αυτούς που έκαναν τα λιγότερα λάθη να είναι οι ταχύτεροι.

Πρώτος που τερμάτισε τη διαδρομή ήταν ο Robin Lynch (Ηνωμένο Βασίλειο) της Infinite Racing / Desert Rose Racing, με Husqvarna FE 501 και χρόνο 5'00"15, ακολουθούμενος από τον Gerhard Reinfelder (Γερμανία) με KTM Rally 450 FR και χρόνο 5'00"53, ενώ τρίτος ήταν ο Ισπανός Tomas Millet της Enduro Greece με ΚΤΜ EXC 350 F και χρόνο 5'01"21. 

Από τους Έλληνες αναβάτες, ο Γιάννης Σεβαστόπουλος με Yamaha Tenere XTZ πέρασε πάλι πρώτος τη γραμμή του τερματισμού με χρόνο 5’14”38. Πίσω του στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Χρήστος Πελούσης της GOAT Racing Team, με Beta 480 RR και χρόνο 5’16”01, ενώ τρίτος ήταν ο Ιωσήφ Μπουτσαξής, επίσης της GOAT Racing Team,  με KTM 890 Adventure και χρόνο 6’04”19.