Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Dakar 2020: Συστάθηκε η ομάδα υποστήριξης

Πιο εξοπλισμένη από ποτέ

Η απόφαση της ASO (διοργανώτρια αρχή του αγώνα) να μεταφέρει το Rally Dakar στη Σαουδική Αραβία είχε παρθεί πολύ νωρίτερα. Ο λόγος ήταν πως ήθελε να τονώσει λίγο την αίγλη του περίφημου και ιστορικού ράλι, το οποίο πέρσι είχε περιοριστεί στο Περού λόγω της άρνησης των γύρω χωρών να το φιλοξενήσουν.

Λιγότερο από ένας μήνας μένει μέχρι την εκκίνηση του επικού αγώνα, η οποία θα δοθεί στο Ριάντ την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας και οι προετοιμασίες δίνουν και παίρνουν. Πέρα από τους αγωνιζόμενους που θα φτάσουν στο όριο των ικανοτήτων αλλά και των αντοχών τους, περνώντας μέρες και νύχτες…αραβικές, διασχίζοντας τεράστιες ερημωμένες εκτάσεις, προετοιμάζεται και το καραβάνι υποστήριξης, το οποίο πλέον μεγάλωσε με τη συμμετοχή των Diverse Extreme Team, Saudi Airlines Catering, Mercedes-Benz Trucks και Aquafina. Όπως η BF Goodrich, έτσι και οι εταιρείες που αναφέραμε θα είναι χορηγοί, όπως αντίστοιχα είναι οι Motul, Honda, Rebellion, Red Bull και Kärcher. Στόχος τους –πέρα απ’ την διαφήμιση- είναι να συμβάλλουν ενεργά, είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε με άλλο τρόπο, ώστε το καραβάνι να ακολουθεί καθημερινά τους αγωνιζομένους και να είναι πάντοτε παρών σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια.

Εξάλλου, το Dakar δεν περιορίζεται μονάχα στις επιδόσεις και το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού, αλλά προάγει και την ευγενή άμιλλα σε υπερθετικό βαθμό, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν και οι αγωνιζόμενοι πολλές φορές βασίζονται ο ένας στον άλλον σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος βοήθεια. Ο καθένας παλεύει για τον στόχο του, αλλά το κλίμα της αλληλοβοήθειας κυριαρχεί. Η Motul, φερ’ ειπείν, πέρα από τα λιπαντικά της που προσφέρει σε όλα τα οχήματα του καραβανιού, θα βοηθήσει και όσους αναβάτες μοτοσυκλετών ή οδηγούς Quad που δεν έχουν τεχνική υποστήριξη, προάγοντας την αλληλεγγύη. Αντίστοιχα, όταν το καραβάνι θα “στρατοπεδεύει” για το βραδύ στο Dakar Service Center, οι τεχνικοί της BF Goodrich θα αναλαμβάνουν τις αλλαγές των ελαστικών σε όσες μοτοσυκλέτες και άλλα οχήματα χρειάζονται. Η Kärcher με τη σειρά της θα είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό των οχημάτων, με τα πιεστικά της μάλιστα να εξοικονομούν μέχρι και 80% νερό, σε αντίθεση με άλλα για την ίδια δουλειά. Η Mercedes-Benz Trucks έχει φροντίσει να εξοπλίσει το καραβάνι με το υπερτεράστιο Arocs, μια νταλίκα 8x8 σε ρόλο ρυμουλκού.

Η Saudi Airlines Catering, όπως μαρτυρά και το όνομά της, είναι υπεύθυνη για την…τροφοδοσία πάνω από 3.000 ανθρώπων, ενώ την επαρκή ενυδάτωση αναλαμβάνει η Aquafina. Τέλος, η Etos έχει αναλάβει να ντύσει όλους τα μέλη του καραβανιού με τα κατάλληλα ρούχα, ώστε η διαμονή στην έρημο να γίνει όσο το δυνατόν πιο άνετη και τα ρούχα θα μοιράζονται από την Diverse Extreme Team Brand. Η αρχή είναι το ήμισυ παντός και η σωστά και σε βάθος μελετημένη σύσταση του καραβανιού που θα ακολουθεί τους αγωνιζομένους, θα κάνει σίγουρα πιο ασφαλή το πέρασμά τους στις αφιλόξενες ερήμους της Σαουδικής Αραβίας.

Tags: