Dakar 2020: Συστάθηκε η ομάδα υποστήριξης

Πιο εξοπλισμένη από ποτέ
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

11/12/2019

Η απόφαση της ASO (διοργανώτρια αρχή του αγώνα) να μεταφέρει το Rally Dakar στη Σαουδική Αραβία είχε παρθεί πολύ νωρίτερα. Ο λόγος ήταν πως ήθελε να τονώσει λίγο την αίγλη του περίφημου και ιστορικού ράλι, το οποίο πέρσι είχε περιοριστεί στο Περού λόγω της άρνησης των γύρω χωρών να το φιλοξενήσουν.

Λιγότερο από ένας μήνας μένει μέχρι την εκκίνηση του επικού αγώνα, η οποία θα δοθεί στο Ριάντ την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας και οι προετοιμασίες δίνουν και παίρνουν. Πέρα από τους αγωνιζόμενους που θα φτάσουν στο όριο των ικανοτήτων αλλά και των αντοχών τους, περνώντας μέρες και νύχτες…αραβικές, διασχίζοντας τεράστιες ερημωμένες εκτάσεις, προετοιμάζεται και το καραβάνι υποστήριξης, το οποίο πλέον μεγάλωσε με τη συμμετοχή των Diverse Extreme Team, Saudi Airlines Catering, Mercedes-Benz Trucks και Aquafina. Όπως η BF Goodrich, έτσι και οι εταιρείες που αναφέραμε θα είναι χορηγοί, όπως αντίστοιχα είναι οι Motul, Honda, Rebellion, Red Bull και Kärcher. Στόχος τους –πέρα απ’ την διαφήμιση- είναι να συμβάλλουν ενεργά, είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε με άλλο τρόπο, ώστε το καραβάνι να ακολουθεί καθημερινά τους αγωνιζομένους και να είναι πάντοτε παρών σε περίπτωση που χρειαστούν βοήθεια.

Εξάλλου, το Dakar δεν περιορίζεται μονάχα στις επιδόσεις και το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού, αλλά προάγει και την ευγενή άμιλλα σε υπερθετικό βαθμό, λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν και οι αγωνιζόμενοι πολλές φορές βασίζονται ο ένας στον άλλον σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος βοήθεια. Ο καθένας παλεύει για τον στόχο του, αλλά το κλίμα της αλληλοβοήθειας κυριαρχεί. Η Motul, φερ’ ειπείν, πέρα από τα λιπαντικά της που προσφέρει σε όλα τα οχήματα του καραβανιού, θα βοηθήσει και όσους αναβάτες μοτοσυκλετών ή οδηγούς Quad που δεν έχουν τεχνική υποστήριξη, προάγοντας την αλληλεγγύη. Αντίστοιχα, όταν το καραβάνι θα “στρατοπεδεύει” για το βραδύ στο Dakar Service Center, οι τεχνικοί της BF Goodrich θα αναλαμβάνουν τις αλλαγές των ελαστικών σε όσες μοτοσυκλέτες και άλλα οχήματα χρειάζονται. Η Kärcher με τη σειρά της θα είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό των οχημάτων, με τα πιεστικά της μάλιστα να εξοικονομούν μέχρι και 80% νερό, σε αντίθεση με άλλα για την ίδια δουλειά. Η Mercedes-Benz Trucks έχει φροντίσει να εξοπλίσει το καραβάνι με το υπερτεράστιο Arocs, μια νταλίκα 8x8 σε ρόλο ρυμουλκού.

Η Saudi Airlines Catering, όπως μαρτυρά και το όνομά της, είναι υπεύθυνη για την…τροφοδοσία πάνω από 3.000 ανθρώπων, ενώ την επαρκή ενυδάτωση αναλαμβάνει η Aquafina. Τέλος, η Etos έχει αναλάβει να ντύσει όλους τα μέλη του καραβανιού με τα κατάλληλα ρούχα, ώστε η διαμονή στην έρημο να γίνει όσο το δυνατόν πιο άνετη και τα ρούχα θα μοιράζονται από την Diverse Extreme Team Brand. Η αρχή είναι το ήμισυ παντός και η σωστά και σε βάθος μελετημένη σύσταση του καραβανιού που θα ακολουθεί τους αγωνιζομένους, θα κάνει σίγουρα πιο ασφαλή το πέρασμά τους στις αφιλόξενες ερήμους της Σαουδικής Αραβίας.

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, stage 9 - Πέντε Tenere στην κορυφή, ο Cerutti χάνει κι άλλο χρόνο

Η Yamaha θα μπορούσε να κάνει podium lockout στο ράλι - Κρίσιμο το επόμενο σκέλος
Africa Eco Race 2026, 9ο σκέλος
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/2/2026

Η διαδρομή του 9ου σκέλους του Africa Eco Race 2026 περιλάμβανε 65 km απλής και μια απαιτητική ειδική 426 km με αμμοθίνες και βαθιά άμμο. Ήταν ένα σκέλος που ενδυνάμωσε κι άλλο τη θέση της Yamaha στην κατηγορία των πολυκύλινδρων, με τον Kevin Gallas να τερματίζει πρώτος πίσω από τον Jean-Loup Lepan που τρέχει στα μονοκύλινδρα 450, ενώ πίσω του στα “μεγάλα” τερμάτισαν ο Antonio Maio (6 τερματισμοί στο Dakar) και ο γερόλυκος Alessandro Botturi, αμφότεροι με Yamaha.

Η Yamaha συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στο Africa Eco Race 2026, ολοκληρώνοντας το Σκέλος 9 με εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού οι πρώτες 5 μοτοσυκλέτες στα πολλά κυβικά ήταν όλες δικές της! Ο “περιφερειακός” Kevin Gallas έκανε μια ακόμη κυριαρχική εμφάνιση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε γιατί η Yamaha δεν τον επέλεξε σε κάποια από τις δυο εργοστασιακές θέσεις. Όπως και να έχει, η ιαπωνική εταιρεία έχει μέγα πλήθος κορυφαίων αγωνιζομένων στο ράλι, με αποτέλεσμα, πέρα από τα 5 Tenere που τερμάτισαν στις πρώτες 5 θέσεις του 9ου σκέλους, αυτή τη στιγμή κάνει podium lockout στη γενική της κατηγορίας, με τρία Tenere στις τρεις πρώτες θέσεις.

Kevin Gallas

Ο Kevin Gallas, πρώην Junior Super Enduro World Champion και μόλις στο τρίτο του rally raid, ήταν ξανά ο πρωταγωνιστής και με την Ténéré 700 Rally, σημείωσε τον 5ο του τερματισμό στο βάθρο (συμπεριλαμβανομένων δύο νικών), ολοκληρώνοντας τη μέρα σε 4 ώρες, 22 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Με τρία σκέλη να απομένουν, ο Gallas συνεχίζει να βρίσκεται πρώτος στην κατηγορία του στη γενική και 2ος ανεξαρτήτως κατηγορίας -εκεί προηγείται ο Lepan με KTM 450 Rally Replica. Μόλις 13 λεπτά πίσω από τον Galas στη γενική της κατηγορίας βρίσκουμε τον εργοστασιακό αναβάτη της Yamaha Gautier Paulin, ενώ ο τρίτος (Mike Wiedemmann, Yamaha Tenere) απέχει περισσότερο, 49 λεπτά από τον Gallas.

Cerutti

Αντίθετα με τη Yamaha, το φετινό ράλι για την Aprilia είναι ένα που οι Ιταλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν. Πρώτος αναβάτης από το ιταλικό στρατόπεδο για το 9ο σκέλος ήταν ο Marco Menichini που έφερε το Tuareg Rally στην 6η θέση της ημέρας και βρίσκεται στην 7ος γενικής στην κατηγορία. Ο περυσινός νικητής του ράλι Jacopo Cerutti, ξεκίνησε δυνατά αλλά αναγκάστηκε να μειώσει ρυθμό λόγω τεχνικού προβλήματος (ξανά), τερματίζοντας 7ος στην κατηγορία και χάνοντας κι άλλο έδαφος. Τώρα βρίσκεται στην 4η θέση της κατηγορίας των πολυκύλινδρων, μία ώρα και 20 λεπτά πίσω από τον Gallas. Τέλος, από την ιταλική εργοστασιακή τριάδα, ο Francesco Montanari ολοκλήρωσε την ημέρα στην 11η θέση.

Paulin

Το 10ο σκέλος είναι από τα πιο καθοριστικά του αγώνα, με 25 χλμ. απλής και 445 ειδικής, έχοντας στο μενού πολλή άμμο και δύσκολη πλοήγηση. Αυτή θα είναι η τελευταία μεγάλη ειδική πριν το μικρότερο Σκέλος 11 και την παραδοσιακή διαδρομή στην παραλία στο Σκέλος 12 -που δεν μετράει στη γενική.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα μοτοσυκλετών στο 9ο σκέλος.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 4:16:23  
2 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 4:22:30 +6:07 +6:07
3 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 4:28:43 +12:20 +6:13
4 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 4:30:20 +13:57 +1:37
5 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 4:32:01 +15:38 +1:41
6 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 4:32:52 +16:29 +51
7 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 4:34:03 +17:40 +1:11
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 4:39:16 +22:53 +5:13
9 KREJCI Roman KTM 450 RALLY REPLICA 4:44:53 +28:30 +5:37
10 BARATIN Amaury KTM 450 RALLY 4:47:16 +30:53 +2:23

Και τέλος η πρώτη δεκάδα μοτοσυκλετών μετά από 9 σκέλη.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 32:51:20  
2 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 33:10:09 +18:49 +18:49
3 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 33:23:29 +32:09 +13:20
4 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 33:59:30 +1:08:10 +36:01
5 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 34:32:52 +1:41:32 +33:22
6 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 34:47:34 +1:56:14 +14:42
7 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 34:59:35 +2:08:15 +12:01
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 35:12:59 +2:21:39 +13:24
9 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 36:01:37 +3:10:17 +48:38
10 KREJCI Roman KTM 450 RALLY REPLICA 36:46:31 +3:55:11 +44:54
Ετικέτες