Η KOVE στο Rally Dakar 2024 - Με στόχο την είσοδο στην πρώτη εικοσάδα!

Με την 450 Rally EX, τέσσερις εργοστασιακούς και δυο ακόμα αναβάτες σε επίδειξη δύναμης
KOVE rally team 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/1/2024

Η κινέζικη KOVE δίνει το παρών και στο φετινό Dakar Rally, με τέσσερις εργοστασιακούς και δυο ακόμα περιφερειακούς αναβάτες, έχοντας στόχο τον τερματισμό στο TOP-20 της τελικής κατάταξης, μετά από την είσοδο της εταιρείας στο TOP-50 στο ντεμπούτο της στο πιο σκληρό ράλι του κόσμου το 2023 και τον τερματισμό όλων των αναβατών της.

Όπως είχε δηλώσει ο CEO της εταιρείας Zhang Xue πριν το Rally Dakar 2023, παραθέτοντας το εξαιρετικά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα στόχων της KOVE: “την πρώτη χρονιά στόχο έχουμε να τερματίσουμε και να μάθουμε από την εμπειρία μας (σσ. το κατάφεραν και με το παραπάνω), τη δεύτερη χρονιά να έχουμε τουλάχιστον έναν αναβάτη στο TOP-20 της τελικής κατάταξης, την τρίτη χρονιά να μπούμε στο TOP-10, την τέταρτη χρονιά βάθρο, και την πέμπτη να κερδίσουμε τον αγώνα!”

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της KOVE για τη συμμετοχή της εταιρείας στο Dakar Rally 2024.

KOVE Rally Team 2024

"To Dakar Rally αποτελεί τον πιο σκληρό και απαιτητικό χωμάτινο αγώνα στον πλανήτη, που ωθεί αναβάτες, μοτοσυκλέτες και ομάδες στο όριο, καθιστώντας απλώς και μόνο τον τερματισμό ως έναν πραγματικό άθλο. Από την πρώτη διοργάνωση του 1978, με αφετηρία το Παρίσι και τερματισμό στο Dakar της Σενεγάλης, ο αγώνας άλλαξε αρκετές φορές μορφή και τερέν, λόγω των γεωπολιτικών αλλαγών που συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια, περνώντας στην αμερικάνικη ήπειρο, προτού καταλήξει στις ερήμους της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια. Αυτό που έμεινε αναλλοίωτο, εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, είναι η αντοχή, το ψυχικό σθένος, η αφοσίωση και η αξιοπιστία που καλούνται να επιδείξουν άνθρωποι και μηχανές, προκειμένου να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού, προσελκύοντας την ελίτ των αγωνιζομένων για να συμμετάσχουν στον σκληρό αυτό αγώνα. Οι διαδρομές του Dakar Rally περιλαμβάνουν από βραχώδη εδάφη και ορεινά περάσματα, μέχρι αχανείς αμμόλοφους και ερήμους που δεν συγχωρούν το παραμικρό λάθος. Η ικανότητα πλοήγησης, η μηχανολογική υπεροχή και η προσήλωση στο στόχο, θεωρούνται βασικοί άξονες για να ανταπεξέλθουν οι συμμετέχοντες σε μια πραγματική οδύσσεια που ξεπερνά τα συνήθη πλαίσια ενός αγώνα.

KOVE Rally Team 2024

Η περσινή διοργάνωση σηματοδότησε την πρώτη συμμετοχή της KOVE στο Dakar Rally  η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τερμάτισαν και οι τρεις μοτοσυκλέτες που αποτέλεσαν την επίσημη εργοστασιακή συμμετοχή, βάζοντας το εργοστάσιο στον "χάρτη" των ελάχιστων κατασκευαστών παγκοσμίως που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για το πενταετές πλάνο που έχει σχεδιάσει ο πρόεδρος της εταιρείας, Zhang Xue, θέτοντας ως στόχο τον τερματισμό όλων των μοτοσυκλετών. Φέτος, το πλάνο προβλέπει κατάταξη μέσα στην πρώτη 25άδα και προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός στόχος η KOVE ενισχύει το "οπλοστάσιό" της τόσο με άψυχο όσο και με έμψυχο υλικό!

KOVE Rally Team 2024

Για το 2024, το εργοστάσιο ρίχνει στη μάχη την 450 Rally EX, τη μοτοσυκλέτα που για πρώτη φορά είδαμε από κοντά στην EICMA του Μιλάνου πριν από λίγους μήνες. Η μοτοσυκλέτα κατασκευάστηκε και εξελίχθηκε από την KOVE, διαθέτοντας νέο πλαίσιο και καινούργιο κινητήρα, ενώ θα συμμετέχει παράλληλα και με την προηγούμενη αγωνιστική έκδοση της 450 Rally. Η εργοστασιακή ομάδα θα αποτελείται φέτος από τέσσερις αναβάτες, με συμμετοχές σε δύο κατηγορίες: την RallyGP (για το παγκόσμιο πρωτάθλημα FIM Rally-Raid) και την Rally2 (για το παγκόσμιο κύπελλο Rally-Raid).

KOVE Rally Team 2024

O Sunier Sunier ήταν ένας από τους αναβάτες που έφεραν της μοτοσυκλέτες της KOVE πέρσι στον τερματισμό του Dakar και φέτος θα προσπαθήσει να φτάσει ακόμη ψηλότερα στην τελική κατάταξη. Παρά τον τραυματισμό που υπέστη 45 μέρες πριν την έναρξη του αγώνα, ο Sunier ήταν αποφασισμένος να στηθεί στη ράμπα εκκίνησης κάμπτοντας και τις αντιστάσεις που είχε από το εργοστάσιο προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του. Από την άλλη, ο 19 ετών Fang Xiang Liang θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον θρυλικό αγώνα, έχοντας να αντιμετωπίσει και αρκετούς επικριτές οι οποίοι θεωρούσαν ότι ο νεαρός αναβάτης δεν είναι ακόμη έτοιμος για μια τέτοιου είδους πρόκληση. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της KOVE επέλεξε να του δώσει την ευκαιρία για να δοκιμάσει τα όριά του, έχοντας ως στόχο τον τερματισμό. Την εργοστασιακή συμμετοχή συμπληρώνουν δύο έμπειροι αναβάτες rally, ο Neels Theric και ο Xavier Flick, αποτελώντας ένα πολύτιμο "όπλο" σε ένα τόσο δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα.

Εκτός των εργοστασιακών συμμετοχών, θα τρέξουν δύο ακόμη αναβάτες με μοτοσυκλέτες της KOVE ως ανεξάρτητες συμμετοχές και ξεχωριστές ομάδες, αλλά με την απαραίτητη υποστήριξη από το εργοστάσιο:

Mason Klein

Ο Αμερικανός Mason Klein εντυπωσιάστηκε από τις επιδόσεις της KOVE στο περσινό Dakar Rally και τον τελευταίο χρόνο ενεπλάκη ενεργά στην εξέλιξη της 450 Rally EX, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται λίγες μέρες πριν την έναρξη του αγώνα. Ο Klein είναι ένα από τα ταλέντα με ραγδαία εξέλιξη και ο συγκεκριμένος συνδυασμός αναβάτη-μοτοσυκλέτας έχει δημιουργήσει μεγάλη προσμονή στο κοινό των αγώνων rally (σσ. στον πρόλογο του 2024 ο Klein βρέθηκε 10ος!). Ο έτερος ιδιώτης, ο Ιταλός Cesare Zaccheti, θα συμμετέχει στην κατηγορία Original με μία πρώτης γενιάς 450 Rally.

Μείνετε συντονισμένοι για τις εξελίξεις, αλλά και για να μαθαίνετε σε πραγματικό χρόνο την πορεία της KOVE απέναντι στις προκλήσεις του πιο σκληρού αγώνα rally στον κόσμο.

Ετικέτες

Isle of Man TT: Γιατί ακυρώθηκαν τα Sidecars – Aero floors, διαμαρτυρίες που δεν ακούστηκαν και 3 σοβαρά ατυχήματα [Video]

Η εξέλιξη της αεροδυναμικής έκανε τα Sidecars τόσο γρήγορα που πέταξαν
sidecar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/6/2026

Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα Sidecars συνιστούν την τελευταία πραγματικά πρωτότυπη κατηγορία, εκεί που δεν υπάρχουν έτοιμα μοντέλα παραγωγής για να τους φορέσουμε το αγωνιστικό κιτ του κατασκευαστή, αλλά όλα πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή.

Η πρόσφατη ακύρωση της κατηγορίας στο Isle of Man TT του 2026 έμοιαζε με ένα σοκ, ωστόσο για όσους είχαν γνώση των τεκταινόμενων στην κλάση αυτή μόνο έκπληξη δεν ήταν όπως αποδείχθηκε. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Στο ξεκίνημα αυτής της δεκαετίας οι αδελφοί Tom και Ben Birchall ήταν οι κυρίαρχοι των Sidecars στο ΤΤ. Είχαν δε θέσει στους εαυτούς τους έναν στόχο: να γίνουν αυτοί που θα έγραφαν γύρο 120 μιλίων ανά ώρα για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Έτσι στράφηκαν στην αεροδυναμική, αναζητώντας λύσεις που θα τους έδιναν μεγαλύτερη ταχύτητα στο sidecar που κατασκεύαζαν με εξοπλισμό που είχαν αγοράσει από την ελβετική LCR.

Οι Birchall κατάφεραν εν τέλει τον μεγάλο τους στόχο στο ΤΤ του 2023, όταν και έγραψαν τον ιστορικό γύρο που αναζητούσαν με μέση ωριαία 120.645 mph (194,159 km/h). Το παιχνίδι της αεροδυναμικής μόλις είχε ανοίξει για τα καλά στην κατηγορία.

sidecar

Τα επόμενα δύο χρόνια αυτό εξελίχθηκε σε ένα καυτό πεδίο, ωστόσο σύντομα ακούστηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες από ομάδες που διέβλεπαν κινδύνους. Το πρώτο καμπανάκι ήχησε δυνατά στο περσινό ΤΤ (2025) με το ατύχημα των Peter Founds και Jevan Walmsley στο σημείο Rhencullen της Mountain Course.

Το sidecar των δύο πρωταθλητών Αγγλίας έδειξε σε όλον τον κόσμο τους κινδύνους των ακραίων αεροδυναμικών σχεδίων. Η ιδέα είναι να δημιουργήσει κανείς μεγάλη κάθετη δύναμη μπροστά που πιέζει το αμάξωμα να βεντουζώσει στην άσφαλτο, γεγονός που επιτρέπει αρκετά μεγαλύτερες ταχύτητες μέσα στη στροφή. Έτσι ήρθαν στο παιχνίδι τα λεγόμενα aero floors, δηλαδή πατώματα που είναι σχεδιασμένα να διαχειρίζονται τη ροή αέρα κάτω από το sidecar, επιτρέποντας μεγαλύτερη κάθετη δύναμη που παράγει πρόσφυση. Ο κίνδυνος ωστόσο καραδοκεί στο ενδεχόμενο να περάσει αέρας κάτω από το πάτωμα, με αποτέλεσμα να απογειώσει όλο το sidecar.

Οι διαμαρτυρίες από αρκετές ομάδες συνέχισαν να ακούγονται, ωστόσο φέτος οι ιθύνοντες του ΤΤ στο Isle of Man δεν τις εισάκουσαν ως έπρεπε. Οι κανονισμοί των Sidecars για το ΤΤ του 2026 δεν είχαν καμιά αλλαγή στο αεροδυναμικό κομμάτι, θέτοντας μόνο έναν περιορισμό στην τροφοδοσία των κινητήρων που μείωσε τις μέσες ταχύτητες γύρου των αγωνιστικών κατά περίπου 5 με 7 km/h.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην πρώτη εβδομάδα δοκιμών του ΤΤ 2026, η οποία σημαδεύτηκε από δύο πολύ σοβαρά ατυχήματα με sidecars. Πρώτα αυτό της Maria Costello και του συνεπιβάτη της Shaun Parker, με την Costello να αντιμετωπίζει κίνδυνο παράλυσης, ενώ στη συνέχεια ήρθε το ατύχημα των αδελφών Ryan και Callum Crowe, περσινών νικητών της κατηγορίας στο ΤΤ, που λειτούργησε ως καταλύτης για την οριστική ακύρωση των Sidecars στο φετινό Tourist Trophy. Δείτε στο βίντεο από το ατύχημα των Crowe στο σημείο Crosby Leap, όπου συνέβη ακριβώς αυτό που λέει το τοπωνύμιο: μια απότομη κατηφορική αλλαγή κλίσης στο οδόστρωμα, η οποία χάλασε την αεροδυναμική του sidecar τους και το έστειλε ιπτάμενο στα χωράφια.

Η αιτιολόγηση των διοργανωτών δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε συγκεκριμένες αιτίες, ενώ η λέξη αεροδυναμική ή aero floors απουσίαζε επιδεικτικά από την επίσημη φρασεολογία, γενικολογώντας αντ’ αυτού περί “αξιολόγησης της ασφάλειας των sidecars”.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικές μέρες από το τέλος του ΤΤ μάλιστα και οι διοργανωτές του αγώνα Southern 100 – ο οποίος γίνεται επίσης στο Isle of Man στη μικρότερη διαδρομή 6,8 χιλιομέτρων Billown Course – ανακοίνωσαν πως και εκεί θα ακυρωθεί για φέτος η κατηγορία των Sidecars. Χωρίς να προσφέρουν κάποια παραπάνω πληροφορία σε τεχνικό επίπεδο απ’ ό,τι στο ΤΤ, στην επόμενη ανακοίνωσή τους αποκάλυψαν πως στη θέση των Sidecars θα τρέξει ένας αγώνας Classic Sidecars, με τη δικαιολογία πως τα παλιά μοντέλα δεν αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο όπως τα σύγχρονα. Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε κάλλιστα να έχει τίτλο “τί κάνει νιάου στα κεραμίδια”.

sidecar

Η ουσία είναι πως τα Sidecars βρίσκονται μπροστά σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι και το μέλλον τους δείχνει επισφαλές. Οι διοργανωτές του ΤΤ δηλώνουν πως δεν πρόκειται για οριστικό αντίο στην κατηγορία, αλλά για μια επαναξιολόγηση των προδιαγραφών ασφαλείας τους προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα όπως αυτά που τη σημάδεψαν ανεξίτηλα φέτος. Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε, απλά αντιλαμβανόμαστε πως το πιθανότερο σενάριο είναι στο ΤΤ του 2027 να έχουν απαγορευτεί τα αεροδυναμικά σχέδια που δημιουργούν της κατάλληλες συνθήκες για να πετάξουν μόλις μια ανωμαλία του εδάφους – σαν αυτές που θα βρει κανείς εν αφθονία σε δημόσιους δρόμους – επιτρέψει στη ροή του αέρα να περάσει κάτω από το πάτωμα των sidecars με μεγάλη ταχύτητα.

Θα γίνει δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον από φέτος.

 

Ετικέτες