Rally Dakar 2024: Θριαμβευτική Διπλή Νίκη για τη Honda

Με Μεγάλο Νικητή τον Ricky Brabec και 3ο τον Adrien Van Beveren
Honda wins Dakar 2024
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/1/2024

Η διαδρομή σχεδόν 8.000 χιλιομέτρων σε όλη τη Σαουδική Αραβία ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στην Ερυθρά Θάλασσα στο Yanbu, με τον Ricky Brabec της ομάδας Monster Energy Honda Team, να κατακτά με το νέο Honda CRF450 RALLY, την κορυφή του Dakar για δεύτερη φορά, γράφοντας ιστορία ως ο μοναδικός Αμερικανός που το έχει επιτύχει. 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Honda:

"Με συνεχείς καλές εμφανίσεις όλη την πρώτη εβδομάδα, ο Ricky Brabec πήρε τα ηνία μετά από μία εξαντλητική 48ωρη, και παρά το μόλις ενός δευτερολέπτου προβάδισμα του Ross Branch στη δεύτερη θέση στο τέλος του έβδομου stage, ο Καλιφορνέζος δεν κοίταξε πίσω και κατέκτησε με εντυπωσιακό τρόπο το Dakar, με σχεδόν έντεκα λεπτά διαφορά.

Ricky Brabec

Επιδεικνύοντας ηρεμία καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, ο 32χρονος, πρόσθεσε ακόμα μια νίκη φτάνοντας συνολικά τις έντεκα στην καριέρα του στο Dakar κατακτώντας την κορυφή στη βαθμολογία του πρώτου γύρου του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rally-Raid του 2024.

Adrien Van Beveren

Στην ένατη προσπάθειά του στο Dakar, ο Γάλλος Adrien Van Beveren βρέθηκε στο βάθρο που του είχε ξεφύγει τα τελευταία χρόνια, μετά από μια δύσκολη νίκη στο stage της 48ωρης. Με ιδιαίτερη κλίση στις αμμώδεις διαδρομές, βρήκε τον ρυθμό του τη δεύτερη εβδομάδα δίνοντας τεράστια μάχη για το βάθρο με τους Ross Branch και José Ignacio Cornejo. Καταφέρνοντας να αποφύγει τελευταία στιγμή μία καμήλα, και ενώ πάλευε για τη δεύτερη θέση, έφτασε να κατακτήσει την τρίτη θέση του βάθρου. 

Nacho Cornejo

Ένας από τους δύο Χιλιανούς αναβάτες στην ομάδα Monster Energy Honda Team, ο 'Nacho' Cornejo, είχε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του στον διάσημο αγώνα. Από την αρχή, κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατάταξη και συγκέντρωσε μια σειρά τρομερών νικών στις ειδικές διαδρομές, αγωνιζόμενος επίσης για ένα βάθρο που δεν ήρθε ποτέ. Δυστυχώς, ένα πρόβλημα με την αντλία καυσίμου δεν τον άφησε να συνεχίσει και η τελική έκτη θέση του δεν αντανακλά το πραγματικά εκπληκτικό επίπεδο απόδοσης που είχε.

Pablo Quintanilla

Ο συμπατριώτης του, Pablo Quintanilla, έχει έρθει δύο φορές δεύτερος στο Rally Dakar και ως το πιο έμπειρο μέλος της ομάδας επιθυμούσε να μετατρέψει τη δωδέκατη συμμετοχή του σε νίκη. Δυστυχώς για τον θρύλο του Dakar, οι 48ωρες δεν βοήθησαν καθώς ξέμεινε από καύσιμο την πρώτη ημέρα του δύσκολου stage. Παρά την απογοήτευση, συνέχισε τον αγώνα, βοηθώντας τους συναδέλφους του και εξασφαλίζοντας επίσης πολύτιμους πόντους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally-Raid 2024.

Honda CRF 450 Rally

Με το νέας γενιάς Honda CRF450 RALLY, του οποίου οι δυνατότητες επιβεβαιώθηκαν με τον πιο θριαμβευτικό τρόπο, η ομάδα Monster Energy Honda έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση στην πρώτη της συμμετοχή για το 2024, με τις νίκες στις ειδικές διαδρομές να διαδέχονται η μία την άλλη κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων. Ο Tosha Schareina άνοιξε τις εκδηλώσεις μιλώντας από την αρχή για νίκη. Ο Nacho Cornejo κατέκτησε τον τίτλο του αναβάτη με τις περισσότερες νίκες, τρεις στον αριθμό, στις ειδικές διαδρομές φέτος. Ο Adrien Van Beveren πρόσθεσε δύο, και οι Pablo Quintanilla και Ricky Brabec πήραν από μία έκαστος, φτάνοντας συνολικά τις επτά.

Η ομάδα θα ξεκουραστεί ώστε να είναι όλοι δυνατοί στο BP Ultimate Rally-Raid στην Πορτογαλία το διάστημα 2 - 7 Απριλίου 2024.

Ruben Faria

HRC Team, Dakar 2024

Είχαμε έναν στόχο σήμερα και αυτός ήταν να κερδίσουμε το Rally Dakar με τον Ricky. Είμαστε τόσο χαρούμενοι για αυτόν, καθώς έκανε εκπληκτική δουλειά για αυτή τη νίκη σε ένα πραγματικά δύσκολο Dakar. Ο Adrien πίεσε όσο περισσότερο μπορούσε για να πάρει τη δεύτερη θέση, καθώς μπορούσε να το πετύχει από την αρχή του σημερινού stage. Παρόλο που δεν τα κατάφερε, είμαστε επίσης ικανοποιημένοι που πήρε την τρίτη θέση στο βάθρο.
Πριν τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια της μάχης για το βάθρο, το πρόβλημα με το καύσιμο για τον Nacho δυστυχώς δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τη μάχη με τον Ricky και τον Adrien. Είχε εντυπωσιακή ταχύτητα και οδηγικές ικανότητες για τις οποίες άξιζε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από την έκτη θέση.
Όταν ο Pablo έμεινε χωρίς καύσιμο κατά τη διάρκεια της 48ωρης, έχασε πολύ χρόνο και έχασε τις πιθανότητες για το βάθρο. Είμαστε χαρούμενοι που τερμάτισε και που είχε τη δυνατότητα να δοκιμάσει τη μοτοσικλέτα του κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας εβδομάδας.
Ο κύριος στόχος μας από την αρχή αυτού του αγώνα ήταν να κερδίσουμε το Rally Dakar. Ξεκινήσαμε με έξι μοτοσικλέτες και καταφέραμε να φέρουμε τέσσερις στο Parc Fermé στο Yanbu. Η ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά και είμαι υπερήφανος για όλους.
Τώρα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, καθώς θέλουμε να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα στο Rally Dakar του 2025. Φέτος, πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally-Raid και στον επόμενο αγώνα στην Πορτογαλία και την Ισπανία τον Απρίλιο.

Ricky Brabec – 1η θέση

Ricky Brabec

Ξεκίνησε ωραία η χρονιά με μια νίκη. Δεν ήταν εύκολο, καθώς η διαδρομή ήταν πραγματικά δύσκολη και υπήρχε ανταγωνισμός. Ο Ross και η ομάδα μου μας κράτησαν όλους σε εγρήγορση. Σίγουρα ήταν σκληρή μάχη για όλους. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που είμαστε όλοι εδώ, ασφαλείς και μπορούμε πλέον να πάμε σπίτι. Αυτή η φορά δεν ήταν σαν τις άλλες, καθώς νιώθω ότι αυτή η νίκη αξίζει πιο πολύ γιατί ήταν πολύ πιο δύσκολη. Το 2020, είχαμε μεγάλη διαφορά από την αρχή. Εδώ, νομίζω ότι εγώ και ο Ross περάσαμε τρεις μέρες με μερικά δευτερόλεπτα διαφορά. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας για όλους μας. Νομίζω ότι μεταξύ πρώτου και τρίτου υπάρχουν έντεκα λεπτά ή κάτι τέτοιο, ό,τι πήρε ο Adrien, αλλά ήταν ένας σφιχτός αγώνας και δέκα λεπτά δεν είναι μεγάλη διαφορά εδώ στο Dakar. Είχα δύο καλές μέρες, δύο ευκαιρίες να πάρω καλή ώθηση, αλλά και η ειδική διαδρομή 11 με φόβισε επειδή ήξερα ότι ο Ross ξεκινούσε πίσω μου, 18 λεπτά πίσω, και αν με έπιανε θα ήταν το τέλος. Η ειδική διαδρομή 11 ήταν δύσκολη αλλά παρέμεινα συγκεντρωμένος, έφτασα στον τερματισμό και δεν έχασα πολύ χρόνο, οπότε είμαι πραγματικά χαρούμενος γι' αυτό και είμαι πολύ υπερήφανος για όλη την ομάδα. Κάναμε πολύ καλή δουλειά αυτές τις δύο εβδομάδες. Νομίζω ότι ο αριθμός 9 θα είναι ο τυχερός μου αριθμός από δω και στο εξής.

Adrien Van Beveren – 3η θέση

Adrien Van Beveren

Μετά τις περσινές δυσκολίες που αντιμετώπισα και τα ατυχήματα, βρίσκομαι επιτέλους στο βάθρο του Dakar και νιώθω πραγματικά πολύ καλά. Πάλεψα μέχρι τέλους και τερμάτισα τρίτος αλλά ο στόχος της μάχης ήταν η νίκη. Πλέον, είμαι πιο κοντά από ποτέ στο να πραγματοποιήσω το όνειρό μου, να βγω νικητής, και αυτή η θέση στο βάθρο είναι ένα μεγάλο βήμα."

SK Motorium

Ετικέτες

Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης - Πετάει εκτάκτως για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP στο Misano!

Στην κατηγορία STK600, με την ομάδα FIFTY MOTORSPORT
Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

17/4/2024

Αφού ανέβηκε στο βάθρο της κατηγορίας Supersport 600 στις Σέρρες, για τον 1ο γύρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος BMU, ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης από την Κω, μεταβαίνει στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην πίστα του Misano, όπου θα συμμετάσχει εκτάκτως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP με την ομάδα FIFTY MOTOSPORT.

Το σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου στον 1ο αγώνα του Βαλκανικού πρωταθλήματος BMU στην πίστα των Σερρών ο Σπύρος Μάριος Φουρθιώτης έλαβε μέρος στην κατηγορία SUPERSPORT 600 με μοτοσυκλέτα HONDA CBR600RR. Στα χρονομετρημένα του Σαββάτου στις Σέρρες, ο Φουρθιώτης κατάφερε να πάρει την 1η θέση για την σχάρα της εκκίνησης καταφέρνοντας να κάνει ατομικό ρεκόρ πίστας γράφοντας χρόνο 1.20.248 μισό δευτερόλεπτο κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ του. 

Στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση μετά από πολλές ατυχίες καθώς μετά την εκκίνηση στην πρώτη στροφή έχασε τα φρένα και βρέθηκε εκτός πίστας και από την πρώτη θέση βρέθηκε στην 9η θέση αλλά αυτό δεν τον πτόησε. Έτσι, μέσα στους επόμενους 2 γύρους κατάφερε με αρκετές μάχες και προσπεράσεις να βρεθεί μέχρι την 5η θέση όμως δυστυχώς μετά τον δεύτερο γύρο τού έφυγε από την αγωνιστική στολή του η ξύστρα με αποτέλεσμα το γόνατό του να ξύνει την άσφαλτο χωρίς προστασία, και να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει γρήγορους γύρους, κάτι που του στέρησε μια θέση στο βάθρο.

Στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής ξεκίνησε από την 4η θέση καθώς δεν ισχύουν τα χρονομετρημένα του Σαββάτου στον δεύτερο αγώνα αλλά τα αποτελέσματα από τους χρόνους του πρώτου αγώνα του Σαββάτου σε βάζουν στην αντίστοιχη θέση της εκκίνησης του δεύτερου αγώνα. Από την τέταρτη θέση κατάφερε να βρεθεί γρήγορα στην τρίτη θέση και να δίνει μάχες για τη δεύτερη θέση για αρκετούς γύρους, ώσπου κατάφερε να βρεθεί πίσω από τον πρώτο. Βάζοντας το κεφάλι κάτω και οδηγώντας γρήγορα έδωσε αρκετές μάχες για την κατάκτηση της πρώτης θέσης αλλά δυστυχώς στους τελευταίους γύρους υπήρχαν αρκετές πτώσεις στην Κ5 με αποτέλεσμα να υπάρχει κίτρινη σημαία για αρκετούς γύρους και να μην μπορεί να περάσει καθώς απαγορεύεται με καθεστώς κίτρινης σημαίας να κάνεις προσπέραση. Η ατυχία ολοκληρώθηκε όταν βγήκε κόκκινη σημαία 2 γύρους πριν το τέλος καθώς είχαν χυθεί λάδια στην πίστα και τελείωσε πρόωρα ο αγώνας, με τον Σπύρο Μάριο να κατακτά τη 2η θέση και να ανεβαίνει στο βάθρο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος. 

Μετά τους αγώνες ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗΣ δήλωσε: "είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα ατομικό ρεκόρ πίστας καθώς και για το βάθρο του 2ου αγώνα της Κυριακής. Φέτος συμμετέχω στο Βαλκανικό πρωτάθλημα και για έμενα θα είναι η πρώτη φορά που θα δω από κοντά της περισσότερες πίστες του πρωταθλήματος στις υπόλοιπες χώρες καθώς οι συναθλητές μου γνωρίζουν καλά της πίστες διότι συμμετέχουν για δεύτερη και τρίτη χρονιά στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συμμετέχω σε έναν τέτοιο θεσμό και θα προσπαθήσω σε κάθε αγώνα για το καλύτερο, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στους χορηγούς μου που στηρίζουν την προσπάθεια μου και θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ που μου δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ο επόμενος αγώνας μου είναι το σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIM JUNIOR GP στην κατηγορία STK600 στην Ιταλία στην πίστα του Misano καθώς η ομάδα FIFTY MOTORSPORT που είδε τους χρόνους και τα αποτελέσματα μου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα με κάλεσε να συμμετέχω εκτάκτως στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μαζί τους ώστε να στελεχώσω την ομάδα με την παρουσία μου."

Ετικέτες