Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Rally Dakar 2022 Σκέλος 5: Πρώτος ο Price - Διακόπηκε ο αγώνας για σήμερα!

Φανταστικός ο Petrucci χωρίς άγχος για χρόνο

Διακόπηκε ο αγώνας για τις μοτοσυκλέτες και την κατηγορία των κλασικών, συνεχίζοντας κανονικά για τα αυτοκίνητα. Σήμερα τρέχουν σε διαφορετικές τοποθεσίες και αύριο οι μοτοσυκλέτες θα κάνουν την διαδρομή των αυτοκινήτων. Για αυτό τον λόγο η οργάνωση έχει λάβει μέτρα ώστε οι αναβάτες να μην πάρουν την διαδρομή από τους οδηγούς των αυτοκινήτων και το αντίθετο. Πλεονέκτημα θα έχουν οι πρώτοι αύριο καθώς θα βλέπουν τα πατήματα της προηγούμενης ημέρας και η πλοήγηση θα είναι παιχνίδι.

Σήμερα όμως μία αμμοθύελλα στην περιοχή που γίνεται ο αγώνας των αυτοκινήτων δεν επιτρέπει στα ελικόπτερα παροχής ιατρικής βοήθειας να πετάξουν, που ήδη έχουν αρκετές μεταφορές να κάνουν. Υπάρχει εδώ ένα τεράστιο ζήτημα ασφάλειας λοιπόν, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος ο αναβάτης θα είναι στην μέση του πουθενά αβοήθητος, οπότε για πολλές ώρες αν δεν πετούν τα ελικόπτερα, οπότε η οργάνωση πήρε την σωστή απόφαση να σταματήσει τον αγώνα.

Αυτό βέβαια δημιουργεί ερωτήματα με ποιον τρόπο θα γίνει η κατάταξη, γιατί κάποιοι έχουν ήδη ολοκληρώσει όλη την διαδρομή και δεν είναι λίγοι, αλλά σχεδόν οι μισοί. Υπάρχει τεράστια εμπειρία στους διοργανωτές για να επιλέξουν την καλύτερη λύση ώστε να είναι δίκαιο για όλους, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, οπότε στο τέλος της ημέρας θα έχουν επεξεργαστεί κάθε λύση με τον καλύτερο τρόπο.

Όσο ο αγώνας σήμερα διεξαγόταν κανονικά ο Price κατάφερε να ανέβει 27 θέσεις σήμερα και γενικά όποιος ήταν αρκετά πίσω είχε σήμερα τεράστιο προβάδισμα γιατί εκτός από την πλοήγηση υπήρχε και κομμάτι με πέτρα και βράχια που οι πρώτοι έπρεπε να σκανάρουν για το καλύτερο πάτημα ενώ οι επόμενοι είχαν τις επιλογές μονοπατιού στο πιάτο.

Αρχικά ο Kevin Benavides ήταν εξαιρετικά γρήγορος παίρνοντας την πρώτη θέση από τον Sanders που μέχρι τότε οδηγούσε μπροστά αλλά είχε κοντά του -σε χρόνο- όλους τους διεκδικητές! Στα πρώτα 160 χιλιόμετρα είκοσι αναβάτες με τελευταίο στην λίστα τον  -ακόμη- πρώτο γενικής, Sam Sunderland να απέχει μόλις 7 λεπτά! Ο Sanders ήταν ξανά πρώτος όμως έχασε πάρα πολύ χρόνο και ο Price πήρε την νίκη έχοντας πίσω του τον Petrucci που δείχνει πως τόσο η απόφαση της KTM να ξοδέψει πάρα πολλά για να βάλει την Tech3 στα Rally ήταν σωστή, αλλά και ο νέος κανονισμός για να συνεχίζουν κανονικά όσοι είχαν ένα DNF, παρόλο που πρακτικά δεν μετρά ο χρόνος τους, είναι καλύτερος από το να συνεχίζουν με τον θεσμό του Dakar Experience.

Απίστευτος Petrucci:

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ο Sunderland είναι πρώτος γενικής και έχει πίσω του τον Walkner και τον Van Beveren. Οπότε έχουμε GAS GAS, KTM και Yamaha με την πεντάδα να κλείνουν ο Sanders, ξανά με GAS GAS και ο Howes με Husqvarna ενώ αξίζει συγχαρητήρια ο Santolino και η Sherco στην 6η θέση με τον Quantanilla να είναι η πρώτη Honda στην 7η θέση, πράγμα αποκαρδιωτικό για το HRC που έχει νικήσει τις δύο τελευταίες χρονιές και σταμάτησε το τεράστιο σερί της KTM. Ακόμη βέβαια δεν έχουμε φτάσει ούτε στην μέση του αγώνα.

Τρίτος ο Branch σήμερα, η πιο γρήγορη Yamaha:

 

Ο Βασίλης Μπούδρος οδηγούσε με τον «Βουκεφάλα», όπως ονομάζει την Rally Husqvarna με την οποία συμμετέχει, άνετος χωρίς προβλήματα μέχρι την διακοπή του αγώνα. Μετά από το μεγαλύτερο σκέλος εχθές, η σημερινή διαδρομή θα ήταν μικρότερη και έγινε ακόμη πιο μικρή μετά την διακοπή, αν και ο Βασίλης έδειχνε πως δεν χρειαζόταν την ξεκούραση.

UPDTATE:
Ο Toby Price έλαβε στο τέλος της ημέρας ποινή έξι λεπτών για υψηλότερη ταχύτητα σε σημείο με όριο. Έτσι ο Petrucci γίνεται ο πρώτος αναβάτης με νίκη σε MotoGP και Dakar! Παραμένει φυσικά εκτός ανταγωνισμού, αλλά η φετινή του πορεία δικαιώνει ολοκληρωτικά την επιλογή της KTM.

Άσχημα νέα για τον Skyler Howes. Σημείωσε πτώση και έχει απώλεια μνήμης για την στιγμή εκείνη. Κατάφερε να επιστρέψει οδηγώντας αλλά δεν θα συνεχίσει τον αγώνα. Ήταν η καλύτερη Husqvarna του αγώνα.

Πτώση είχε και ο Barreda. Θα αποφασίσει αύριο το πρωί στην εκκίνηση αν θα συνεχίσει το Dakar ή όχι καθώς έχει χτυπήσει στον ώμο. Αν δεν συνεχίσει θα έχει 50% επιτυχία σε συμμετοχές Dakar έχοντας εγκαταλείψει τις 6 από τις 12 φορές που συμμετείχε.

Κατάταξη 5ου σκέλους (Πρώτοι 10) - Πριν την ποινή στον Price

1

T. PRICE (AUS)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

03:19:32

2

D. PETRUCCI (ITA)

TECH 3 KTM

FACTORY RACING

03:23:46

3

R. BRANCH (BWA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

03:23:48

4

JI. CORNEJO FLORIMO (CHL)

MONSTER ENERGY

HONDA

03:23:51

5

R. BRABEC (USA)

MONSTER ENERGY

HONDA

03:25:18

6

M. KLEIN (USA)

BAS DAKAR

KTM RACING TEAM

03:27:07

7

A. SHORT (USA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

03:28:15

8

K. BENAVIDES (ARG)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

03:28:28

9

S. HOWES (USA)

HUSQVARNA

FACTORY RACING

03:30:09

10

M. MICHEK (CZE)

ORION – MOTO

RACING GROUP

03:30:53

Γενική Κατάταξη μετά το 5ο σκέλος (Πρώτοι 10)

1

S. SUNDERLAND (GBR)

GASGAS

FACTORY RACING

19:01:50

2

M. WALKNER (AUT)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

19:04:19

3

A. VAN BEVEREN (FRA)

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

19:07:49

4

D. SANDERS (AUS)

GASGAS

FACTORY RACING

19:09:51

5

S. HOWES (USA)

HUSQVARNA

FACTORY RACING

19:15:26

6

L. SANTOLINO (ESP)

SHERCO TVS

RALLY FACTORY

19:17:17

7

P. QUINTANILLA (CHL)

MONSTER ENERG

 HONDA

19:18:45

8

R. BRANCH (BWA)

MONSTER ENERG

 YAMAHA RALLY TEAM

19:20:05

9

K. BENAVIDES (ARG)

RED BULL KTM

FACTORY RACING

19:23:41

10

S. SVITKO (SVK)

SLOVNAF

 RALLY TEAM

19:24:40

5ος ο Brabec με την Honda για το σκέλος αλλα΄στην 27η θέση της γενικής

Tags: