Rally Dakar 2023: 8.459 σκληρά χιλιόμετρα στη Σαουδική Αραβία

453 οχήματα και 820 οδηγοί, συνοδηγοί και αναβάτες από 68 χώρες
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/12/2022

Την 1η Δεκεμβρίου του 2022 έλαβε χώρα η επίσημη παρουσίαση του Rally Dakar 2023, που θα πραγματοποιηθεί για 4η φορά στη Σαουδική Αραβία, από τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Στην παρουσίαση, εκτός από τον Διευθυντή του Αγώνα, David Castera πήραν μέρος και οι Sebastian Loeb & Adien Van Beveren, δίνοντας την δική τους άποψη για τη νέα διαδρομή των 8.549 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 4.706 αφορούν στις ειδικές διαδρομές του αγώνα.

Στη γραμμή της εκκίνησης, στο Sea Camp της Ερυθράς Θάλασσας, κοντά στη Jeddah, θα στηθούν 124 μοτοσυκλέτες, 19 quad, 73 αυτοκίνητα, 56 φορτηγά, 47 οχήματα της κατηγορίας Τ3 (SSV) και 46 της Τ4, αλλά και 76 κλασικά αυτοκίνητα και 13 κλασικά φορτηγά για τον ξεχωριστό αγώνα Dakar Classic, που αυτή τη χρονιά διευθύνει ο Jacky Ickx.

Μετά από 15 ημέρες αγώνα, με 4 ημέρες στην έρημο Empty Quarter, οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν τη χώρα, περνώντας από τις Alula, Ha’il, Al Duwadimi, Riyadh, Haradh, Shaybah και Al-Hofuf, πριν τερματίσουν στην πόλη Dammam στον Περσικό Κόλπο. Για τη λεπτομερή διαδρομή, δείτε ΕΔΩ.

Αυτή θα είναι η δεύτερη σεζόν του ενιαίου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Rally αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών W2RC, με το Rally Dakar να αποτελεί τον πρώτο αγώνα της σεζόν του 23.

Στις μοτοσυκλέτες, τα φαβορί για τον τίτλο είναι φυσικά ο νικητής του 2022 Sam Sunderland, και ο ομόσταυλος τού Daniel Sanders με τις μοτοσυκλέτες της GASGAS, οι Kevin Benavides, Toby Price και Matthias Walkner της ΚΤΜ, οι Adrien van Beveren, Ricky Brabec και Pablo Quintanilla της Honda, ο Skyler Howes της Husqvarna, αλλά και ο Lorenzo Santolino της Sherco

 

Aprilia Racing - Επίσημη επιστροφή στους αγώνες Rally, με το Tuareg 660!

Με υπεύθυνο project τον γνωστό αγωνιζόμενο Jacopo Cerutti, και δίπλα του τον Francesco Montanari
Aprilia επιστροφή στους χωμάτινους αγώνες Rally
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2023

Η Aprilia ετοιμάζεται να επιστρέψει στα Rally Raids το 2024, σε ένα φιλόδοξο project του αγωνιστικού τμήματος του Noale, με όπλο το Tuareg 660, αιχμή του δόρατος τον αγωνιζόμενο Jacopo Cerutti που θα αναλάβει την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας αλλά και τη γενική επίβλεψη του project πέρα από την οδήγηση στους αγώνες, και sidekick του τον Francesco Montanari.

Προηγούμενη συμμετοχή της ιταλικής εταιρείας σε χωμάτινους αγώνες Rally ήταν στο Dakar, στην περίοδο 2010-2012, με τροποποιημένα RXV 4.5 και αναβάτες τους Paolo Ceci, Gerard Farres, Francisco “Chaleco” Lopez και Alex Zanotti. Εκεί, ο Lopez είχε καταφέρει μάλιστα να τερματίσει 3ος στην τελική κατάταξη του 2010, ενώ την ίδια χρονιά οι Ceci και Zanotti είχαν κάνει το 1-2 στην κατηγορία SP 450. Ο “Chaleco” ήταν 4ος το 2011, ενώ δεν τερμάτισε το 2012.

Τώρα 10+ χρόνια μετά, το Noale επιστρέφει στα Rally, με το νέο Tuareg 660. Φυσικά, λόγω κανονισμών δεν θα συμμετάσχουν στο Dakar, αλλά σε άλλα Rally Raid που επιτρέπουν τη συμμετοχή μοτοσυκλετών άνω των 450 κ.εκ. -κάτι που έχει κάνει και η Yamaha με το Tenere και τους Alessandro Botturi και Pol Tarres, στο Africa Eco Race και αλλού.

Aprilia return to rally racing

Υπεύθυνος για το Aprilia Tuareg project θα είναι ο Jacopo Cerutti που έχει στο ενεργητικό του 5 τίτλους στο ιταλικό Enduro, 3 τίτλους στο ιταλικό Πρωτάθλημα Rally, και 4 συμμετοχές στο Rally Dakar, με καλύτερο τερματισμό μια 12η θέση το 2016.

Δίπλα του θα αγωνιστεί ο Francesco Montanari, αγωνιζόμενος enduro και αναβάτης αρχικά του V85TT, και κατόπιν του Aprilia Tuareg 660, που αγωνίζεται με την υποστήριξη της GCorse των αδερφών Gianfranco και Vittoriano Guareschi, στο ιταλικό Πρωτάθλημα Rally.

Η αγωνιστική έκδοση του Tuareg 660 θα εξελιχθεί σε συνεργασία με την Gcorse, που έχει ήδη ξεκινήσει την εξέλιξη από το 2022, με τη δικύλινδρη μοτοσυκλέτα να συμμετέχει στο ιταλικό Πρωτάθλημα Rally. Οι αγώνες και η βελτίωση θα συνεχιστούν και το 2023, με τελικό στόχο το βάθρο σε επιλεγμένους διεθνείς αγώνες Rally το 2024.

Ήδη στο ιταλικό Πρωτάθλημα Rally για το 2023 έχει προστεθεί μια νέα entry level κατηγορία υπό την ονομασία GPX, που σκοπό έχει να φέρει νέο αίμα στους χωμάτινους αγώνες πλοήγησης.

Κι έτσι, η προώθηση των νέων δικύλινδρων μοτοσυκλετών από τους κατασκευαστές συνεχίζεται μέσα από τους αγώνες Rally, και αναρωτιόμαστε αν θα υποκύψει κάποια στιγμή και το Dakar, ή αν Yamaha & Aprilia (και όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές που έχουν στην αγορά δικύλινδρα On-Off μοντέλα) θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν τις off-road δυνατότητες των διπλής χρήσης μοτοσυκλετών τους σε Africa Eco Race, Hellas Rally, κλπ.

Ετικέτες