Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Στα μισά του Dakar 2024, Μπούδρος και DNA έχουν ήδη νικήσει τις συνθήκες!
Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2024

Μοναχική νύχτα στην έρημο για το ξημέρωμα της 7ης ημέρας του Dakar για τον Βασίλη Μπούδρο που προτίμησε να κάνει ότι μπορεί για να γλιτώσει από το DNF, να δεχτεί δηλαδή βοήθεια από την διοργάνωση εγκαταλείποντας ουσιαστικά τον αγώνα.

Σήμερα είναι ημέρα ξεκούρασης με το κομβόι να έχει επιστρέψει στην πρωτεύουσα και κατόπιν της επανασύνδεσης της επικοινωνίας μετά από δύο ημέρες με τον Βασίλη Μπούδρο, ήρθαν στο φως οι δύσκολες στιγμές του 6ου σκέλους όπου λίγο έλειψε να εγκαταλείψει δύο φορές τον αγώνα, από παγίδα στους αμμόλοφους την πρώτη και από βενζίνη την δεύτερη, ένα τεράστιο πρόβλημα που είχαν πολλοί αναβάτες μέχρι και ο Barreda που τελικά εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα.

Ο Βασίλης λοιπόν διανυκτέρευσε λίγο πιο μακριά από το σημείο κατασκήνωσης αλλά πάντα σε επικοινωνία με την διοργάνωση που έστειλε ελικόπτερο με προμήθειες τις οποίες όμως ποτέ δεν έλαβε. Τις βρήκε το πρωί, λίγο πιο κάτω. Το διήμερο, έκτο, μαραθώνιο σκέλος ήταν ένα από τα πιο δύσκολα για το Dakar εδώ και πολλά χρόνια, μία δοκιμασία που ανάγκασε πολλούς πρωτοκλασάτους αναβάτες να εγκαταλείψουν ενώ τουλάχιστον είκοσι αγωνιζόμενοι δεν έφτασαν ποτέ σε κάποιο σημείο κατασκήνωσης το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζοντας εχθές Παρασκευή τον αγώνα τους χωρίς κανένα κενό ξεκούρασης.

Ο Βασίλης ξεκίνησε το 6ο σκέλος με αγωνία για την πορεία στους αμμόλοφους, κυρίως για το αν θα έχει την κατάλληλη παρέα που να οδηγεί στον ρυθμό του χωρίς να χρειάζεται να πάρει ρίσκο για να τους ακολουθήσει και που θα του δείχνουν τι υπάρχει μετά, το οποίο είναι και το μεγάλο ερωτηματικό σε αυτές τις συνθήκες οδήγησης.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Το σκέλος ξεκίνησε ιδανικά με καλή παρέα και όμορφο ρυθμό ο οποίος όμως σταδιακά ανέβαινε σε ένα επίπεδο ρίσκου που η στρατηγική που ακολουθούσε ο Βασίλης δεν το προέβλεπε και έτσι αποφάσισε να συνεχίσει σόλο. Τότε ήταν που έπεσε σε ένα «μπόλ» μία τρύπα δηλαδή ανάμεσα στους αμμόλοφους που είναι η πιο συχνή παγίδα.

Στο Dakar πολλοί αναβάτες και οδηγοί αυτοκινήτων την έχουν πατήσει από κάτι τόσο απλό. Φαινομενικά και μόνο καθώς είναι μία δύσκολη περίπτωση από την οποία δεν ξεφεύγεις εύκολα. Η λογική λέει πως αν αρχίσεις να οδηγείς σε κύκλο θα καταφέρεις να βγεις χωρίς βοήθεια αλλά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και εξαρτάται από την πυκνότητα της άμμου και πόσο φρέσκια είναι αυτή η δημιουργία του αέρα. Όσο νεότερη, τόσο πιο δύσκολο να ξεφύγεις. Ο Βασίλης έμεινε πολύ ώρα παγιδευμένος εκεί με τουλάχιστον έναν αναβάτη να τον προσπερνά χωρίς να βοηθήσει, μέχρι που έπεσε άλλος ένας ακριβώς δίπλα του. Χωρίς και εκείνος να μπορεί να βγει μόνος του, η συνεργασία βγάζοντας έξω τις μοτοσυκλέτες μία – μία ήταν η μόνη λύση.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Πολύτιμος χρόνος και μαζί και ενέργεια είχαν ήδη χαθεί για τον Βασίλη που όμως ξεκίνησε δυναμικά προσπερνώντας αρκετούς αναβάτες της κατηγορίας του ανακάμπτοντας σε χρόνο μέχρι που έμεινε από βενζίνη.

Ο διευθυντής του Rally Dakar, David Castera, δήλωσε πριν το έκτο σκέλος πως ο βαθμός δυσκολίας θα τον κάνει μισητό πρόσωπο αλλά έκανε λάθος. Το γεγονός πως πολλοί αναβάτες έψαχναν βενζίνη στον ανεφοδιασμό και δεν είχαν, είναι εκείνο που τους εξοργίζει απέναντι σε κάποιον με φοβερές περγαμηνές στα Rally με μοτοσυκλέτα καθώς ο David υπήρξε αγωνιζόμενος με τεράστια εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση ο Βασίλης Μπούδρος αρνήθηκε από την διοργάνωση να πάρει βενζίνη μέσα στον αγώνα, για καλή του τύχη ο μοναδικός -ίσως- αναβάτης με περίσσεια καυσίμου του έδωσε λίγα λίτρα για να καλύψει την απόσταση. Στον ανεφοδιασμό έβαζε λιγότερο από εκείνο που θα έπρεπε, οδηγώντας συντηρητικά μετά για να είναι βέβαιος πως θα καλύψει την απόσταση. Όχι και το ιδανικό δηλαδή για αγώνα και μάλιστα σε αμμόλοφους που η κατανάλωση αυξάνεται κατακόρυφα.

Μέχρι τότε όμως και την έξοδο από το σκέλος, ο Βασίλης έπρεπε να φτάσει μέχρι ένα από τα σημεία κατασκήνωσης. Τον βρήκε η νύκτα πριν προσεγγίσει το πιο κοντινό μαζί με ένα SSV που είχε ακινητοποιηθεί και για κακή τύχη του Βασίλη κατάφερε να επισκευάσει την βλάβη και να συνεχίσει αφήνοντάς τον μόνο. Ένα μπουκάλι νερό, μία ισοθερμική κουβέρτα επιβίωσης και μία μπάρα ενέργειας με στήριγμα την Husqvarna FR450 Rally της DNA Filters, τα μόνα εφόδια για την νύκτα.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!
Μόνος στην έρημο για ένα βράδυ ο Βασίλης Μπούδρος

Η διοργάνωση για να είναι καλυμμένη έστειλε το ελικόπτερο σε κάθε έναν που είχε μείνει εκτός κατασκήνωσης πετώντας έναν υπνόσακο και προμήθειες, ωστόσο δεν είναι εύκολο να βρεις τι πέταξε και που στο απόλυτο σκοτάδι, αν δεν θαφτεί αμέσως μόλις προσγειωθεί από την άμμο που έχει σηκώσει το ελικόπτερο, παίρνοντας μαζί και την κουβέρτα επιβίωσης. Μία κατάσταση που σίγουρα προκαλεί το γέλιο στον εξωτερικό παρατηρητή, όπως λέει και ο ίδιος ο Βασίλης που το αντιμετώπισε με χιούμορ.

Εχθές Παρασκευή έφτασε λοιπόν στο σημείο κατασκήνωσης από το οποίο δεν ήταν και πολύ μακριά και δεν κατάφερε να πάρει παρά ελάχιστη βενζίνη. Οι υπόλοιποι είχαν περάσει την νύκτα επίσης κατασκηνώνοντας όπως είπαμε σε έξι διαφορετικά σημεία, ανάβοντας φωτιά με ξύλα που είχε φέρει η διοργάνωση και απολαμβάνοντας την συντροφιά, που έλειψε από όσους πέρασαν την νύκτα κάτω από τα αστέρια.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Φτάνοντας νωρίς το ξημέρωμα, μόλις η πρώτη αχτίδα επέτρεπε να δει τον δρόμο, το πρώτο πράγμα που ζήτησε, ήταν να ανεφοδιαστεί. Στην χώρα που το αργό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να το βρεις από το γάλα, οι αγωνιζόμενοι στο Dakar ζητιάνευαν κάθε λίτρο βενζίνης και αντάλλασσαν ο ένας με τον άλλο. Mε προσεκτική οδήγηση μέχρι το τέλος της ημέρας, ο Βασίλης βγήκε επιτέλους στον τερματισμό, όπου παρέδωσε την «Πνοή» και μπήκε σε charter πτήση μαζί με όλους τους αναβάτες μοτοσυκλετών και Quad που πέταξαν για την πρωτεύουσα. Οι μοτοσυκλέτες φορτώθηκαν σε φορτηγά για να γυρίσουν πίσω μετά από αρκετές ώρες, μαζί με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που παίρνουν μέρος.

Για εκείνους που είχαν εργασίες αποκατάστασης να κάνουν, ήταν μεγάλο πρόβλημα να περιμένουν τις μοτοσυκλέτες καθώς η σημερινή κενή ημέρα δεν θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις. Ευτυχώς η μοτοσυκλέτα του Βασίλη δεν έχει κανένα πρόβλημα πέρα από εργασίες συντήρησης και ελέγχου.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!
Από έξω σκόνη σε μορφή πούδρας, μακάρι να ήταν απλή άμμος. Από μέσα τίποτα. Η επιτυχία της DNA.

Η εισαγωγή της DNA και το ειδικό φίλτρο που σχεδίασε έκανε την διαφορά, κράτησε τον κινητήρα χωρίς καθόλου άμμο στο εσωτερικό, το κυρίαρχο πρόβλημα για το σπάσιμό τους, όπως έχουμε πει αρκετές φορές και το έχουμε αιτιολογήσει. Μαζί με την απόλυτη καθαρότητα στο εσωτερικό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η εισαγωγή επιτρέπει και την συντήρηση σε δευτερόλεπτα, κυριολεκτικά, αντί για έως και δεκάλεπτο που θα διαρκούσε αυτή η διαδικασία! Για κάποιον που δεν έχει μηχανικούς και τα κάνει όλα μόνος του, όπως ο Μπούδρος που αγωνίζεται στην Original by MOTUL κατηγορία, όνομα και πράγμα δηλαδή, κάθε λεπτό είναι σημαντικό.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Τεράστια περιπέτεια για τον Μπούδρο λοιπόν το έκτο σκέλος, που μπροστά στο DNGF με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος δύο φορές, το γεγονός πως έχασε κάποιες θέσεις από ποινή και συνολικό χρόνο, είναι το ελάχιστο! Βρίσκεται ακόμη στη μέση και συνεχίζει ακάθεκτος όπως δηλώνει και ο ίδιος. Ελπίζουμε κάθε σκέλος να είναι και πιο ευχάριστο από το προηγούμενο από εδώ και πέρα!

 

 

Posted by Vasilis Boudros on Friday, January 12, 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rally Dakar 2024 KOVE – Ο Mason Klein εγκαταλείπει από σπασμένο κινητήρα

 

 

Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες