Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Στα μισά του Dakar 2024, Μπούδρος και DNA έχουν ήδη νικήσει τις συνθήκες!
Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

13/1/2024

Μοναχική νύχτα στην έρημο για το ξημέρωμα της 7ης ημέρας του Dakar για τον Βασίλη Μπούδρο που προτίμησε να κάνει ότι μπορεί για να γλιτώσει από το DNF, να δεχτεί δηλαδή βοήθεια από την διοργάνωση εγκαταλείποντας ουσιαστικά τον αγώνα.

Σήμερα είναι ημέρα ξεκούρασης με το κομβόι να έχει επιστρέψει στην πρωτεύουσα και κατόπιν της επανασύνδεσης της επικοινωνίας μετά από δύο ημέρες με τον Βασίλη Μπούδρο, ήρθαν στο φως οι δύσκολες στιγμές του 6ου σκέλους όπου λίγο έλειψε να εγκαταλείψει δύο φορές τον αγώνα, από παγίδα στους αμμόλοφους την πρώτη και από βενζίνη την δεύτερη, ένα τεράστιο πρόβλημα που είχαν πολλοί αναβάτες μέχρι και ο Barreda που τελικά εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα.

Ο Βασίλης λοιπόν διανυκτέρευσε λίγο πιο μακριά από το σημείο κατασκήνωσης αλλά πάντα σε επικοινωνία με την διοργάνωση που έστειλε ελικόπτερο με προμήθειες τις οποίες όμως ποτέ δεν έλαβε. Τις βρήκε το πρωί, λίγο πιο κάτω. Το διήμερο, έκτο, μαραθώνιο σκέλος ήταν ένα από τα πιο δύσκολα για το Dakar εδώ και πολλά χρόνια, μία δοκιμασία που ανάγκασε πολλούς πρωτοκλασάτους αναβάτες να εγκαταλείψουν ενώ τουλάχιστον είκοσι αγωνιζόμενοι δεν έφτασαν ποτέ σε κάποιο σημείο κατασκήνωσης το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζοντας εχθές Παρασκευή τον αγώνα τους χωρίς κανένα κενό ξεκούρασης.

Ο Βασίλης ξεκίνησε το 6ο σκέλος με αγωνία για την πορεία στους αμμόλοφους, κυρίως για το αν θα έχει την κατάλληλη παρέα που να οδηγεί στον ρυθμό του χωρίς να χρειάζεται να πάρει ρίσκο για να τους ακολουθήσει και που θα του δείχνουν τι υπάρχει μετά, το οποίο είναι και το μεγάλο ερωτηματικό σε αυτές τις συνθήκες οδήγησης.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Το σκέλος ξεκίνησε ιδανικά με καλή παρέα και όμορφο ρυθμό ο οποίος όμως σταδιακά ανέβαινε σε ένα επίπεδο ρίσκου που η στρατηγική που ακολουθούσε ο Βασίλης δεν το προέβλεπε και έτσι αποφάσισε να συνεχίσει σόλο. Τότε ήταν που έπεσε σε ένα «μπόλ» μία τρύπα δηλαδή ανάμεσα στους αμμόλοφους που είναι η πιο συχνή παγίδα.

Στο Dakar πολλοί αναβάτες και οδηγοί αυτοκινήτων την έχουν πατήσει από κάτι τόσο απλό. Φαινομενικά και μόνο καθώς είναι μία δύσκολη περίπτωση από την οποία δεν ξεφεύγεις εύκολα. Η λογική λέει πως αν αρχίσεις να οδηγείς σε κύκλο θα καταφέρεις να βγεις χωρίς βοήθεια αλλά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και εξαρτάται από την πυκνότητα της άμμου και πόσο φρέσκια είναι αυτή η δημιουργία του αέρα. Όσο νεότερη, τόσο πιο δύσκολο να ξεφύγεις. Ο Βασίλης έμεινε πολύ ώρα παγιδευμένος εκεί με τουλάχιστον έναν αναβάτη να τον προσπερνά χωρίς να βοηθήσει, μέχρι που έπεσε άλλος ένας ακριβώς δίπλα του. Χωρίς και εκείνος να μπορεί να βγει μόνος του, η συνεργασία βγάζοντας έξω τις μοτοσυκλέτες μία – μία ήταν η μόνη λύση.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Πολύτιμος χρόνος και μαζί και ενέργεια είχαν ήδη χαθεί για τον Βασίλη που όμως ξεκίνησε δυναμικά προσπερνώντας αρκετούς αναβάτες της κατηγορίας του ανακάμπτοντας σε χρόνο μέχρι που έμεινε από βενζίνη.

Ο διευθυντής του Rally Dakar, David Castera, δήλωσε πριν το έκτο σκέλος πως ο βαθμός δυσκολίας θα τον κάνει μισητό πρόσωπο αλλά έκανε λάθος. Το γεγονός πως πολλοί αναβάτες έψαχναν βενζίνη στον ανεφοδιασμό και δεν είχαν, είναι εκείνο που τους εξοργίζει απέναντι σε κάποιον με φοβερές περγαμηνές στα Rally με μοτοσυκλέτα καθώς ο David υπήρξε αγωνιζόμενος με τεράστια εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση ο Βασίλης Μπούδρος αρνήθηκε από την διοργάνωση να πάρει βενζίνη μέσα στον αγώνα, για καλή του τύχη ο μοναδικός -ίσως- αναβάτης με περίσσεια καυσίμου του έδωσε λίγα λίτρα για να καλύψει την απόσταση. Στον ανεφοδιασμό έβαζε λιγότερο από εκείνο που θα έπρεπε, οδηγώντας συντηρητικά μετά για να είναι βέβαιος πως θα καλύψει την απόσταση. Όχι και το ιδανικό δηλαδή για αγώνα και μάλιστα σε αμμόλοφους που η κατανάλωση αυξάνεται κατακόρυφα.

Μέχρι τότε όμως και την έξοδο από το σκέλος, ο Βασίλης έπρεπε να φτάσει μέχρι ένα από τα σημεία κατασκήνωσης. Τον βρήκε η νύκτα πριν προσεγγίσει το πιο κοντινό μαζί με ένα SSV που είχε ακινητοποιηθεί και για κακή τύχη του Βασίλη κατάφερε να επισκευάσει την βλάβη και να συνεχίσει αφήνοντάς τον μόνο. Ένα μπουκάλι νερό, μία ισοθερμική κουβέρτα επιβίωσης και μία μπάρα ενέργειας με στήριγμα την Husqvarna FR450 Rally της DNA Filters, τα μόνα εφόδια για την νύκτα.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!
Μόνος στην έρημο για ένα βράδυ ο Βασίλης Μπούδρος

Η διοργάνωση για να είναι καλυμμένη έστειλε το ελικόπτερο σε κάθε έναν που είχε μείνει εκτός κατασκήνωσης πετώντας έναν υπνόσακο και προμήθειες, ωστόσο δεν είναι εύκολο να βρεις τι πέταξε και που στο απόλυτο σκοτάδι, αν δεν θαφτεί αμέσως μόλις προσγειωθεί από την άμμο που έχει σηκώσει το ελικόπτερο, παίρνοντας μαζί και την κουβέρτα επιβίωσης. Μία κατάσταση που σίγουρα προκαλεί το γέλιο στον εξωτερικό παρατηρητή, όπως λέει και ο ίδιος ο Βασίλης που το αντιμετώπισε με χιούμορ.

Εχθές Παρασκευή έφτασε λοιπόν στο σημείο κατασκήνωσης από το οποίο δεν ήταν και πολύ μακριά και δεν κατάφερε να πάρει παρά ελάχιστη βενζίνη. Οι υπόλοιποι είχαν περάσει την νύκτα επίσης κατασκηνώνοντας όπως είπαμε σε έξι διαφορετικά σημεία, ανάβοντας φωτιά με ξύλα που είχε φέρει η διοργάνωση και απολαμβάνοντας την συντροφιά, που έλειψε από όσους πέρασαν την νύκτα κάτω από τα αστέρια.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Φτάνοντας νωρίς το ξημέρωμα, μόλις η πρώτη αχτίδα επέτρεπε να δει τον δρόμο, το πρώτο πράγμα που ζήτησε, ήταν να ανεφοδιαστεί. Στην χώρα που το αργό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να το βρεις από το γάλα, οι αγωνιζόμενοι στο Dakar ζητιάνευαν κάθε λίτρο βενζίνης και αντάλλασσαν ο ένας με τον άλλο. Mε προσεκτική οδήγηση μέχρι το τέλος της ημέρας, ο Βασίλης βγήκε επιτέλους στον τερματισμό, όπου παρέδωσε την «Πνοή» και μπήκε σε charter πτήση μαζί με όλους τους αναβάτες μοτοσυκλετών και Quad που πέταξαν για την πρωτεύουσα. Οι μοτοσυκλέτες φορτώθηκαν σε φορτηγά για να γυρίσουν πίσω μετά από αρκετές ώρες, μαζί με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που παίρνουν μέρος.

Για εκείνους που είχαν εργασίες αποκατάστασης να κάνουν, ήταν μεγάλο πρόβλημα να περιμένουν τις μοτοσυκλέτες καθώς η σημερινή κενή ημέρα δεν θα φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις. Ευτυχώς η μοτοσυκλέτα του Βασίλη δεν έχει κανένα πρόβλημα πέρα από εργασίες συντήρησης και ελέγχου.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!
Από έξω σκόνη σε μορφή πούδρας, μακάρι να ήταν απλή άμμος. Από μέσα τίποτα. Η επιτυχία της DNA.

Η εισαγωγή της DNA και το ειδικό φίλτρο που σχεδίασε έκανε την διαφορά, κράτησε τον κινητήρα χωρίς καθόλου άμμο στο εσωτερικό, το κυρίαρχο πρόβλημα για το σπάσιμό τους, όπως έχουμε πει αρκετές φορές και το έχουμε αιτιολογήσει. Μαζί με την απόλυτη καθαρότητα στο εσωτερικό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η εισαγωγή επιτρέπει και την συντήρηση σε δευτερόλεπτα, κυριολεκτικά, αντί για έως και δεκάλεπτο που θα διαρκούσε αυτή η διαδικασία! Για κάποιον που δεν έχει μηχανικούς και τα κάνει όλα μόνος του, όπως ο Μπούδρος που αγωνίζεται στην Original by MOTUL κατηγορία, όνομα και πράγμα δηλαδή, κάθε λεπτό είναι σημαντικό.

Rally Dakar 2024: Διανυκτέρευσε μόνος στην έρημο ο Βασίλης Μπούδρος και νίκησε την εγκατάλειψη δύο φορές!

Τεράστια περιπέτεια για τον Μπούδρο λοιπόν το έκτο σκέλος, που μπροστά στο DNGF με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος δύο φορές, το γεγονός πως έχασε κάποιες θέσεις από ποινή και συνολικό χρόνο, είναι το ελάχιστο! Βρίσκεται ακόμη στη μέση και συνεχίζει ακάθεκτος όπως δηλώνει και ο ίδιος. Ελπίζουμε κάθε σκέλος να είναι και πιο ευχάριστο από το προηγούμενο από εδώ και πέρα!

 

 

Posted by Vasilis Boudros on Friday, January 12, 2024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rally Dakar 2024 KOVE – Ο Mason Klein εγκαταλείπει από σπασμένο κινητήρα

 

 

Ετικέτες

Africa Eco Race 2026, stage 4 - Νίκη Cerutti, δράμα για Botturi

Πρώτος γενικής στα πολυκύλινδρα ο αναβάτης της Aprilia, άφησε πίσω του και τα 450
Africa Eco Race 2026 - 4th stage
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/1/2026

Η τέταρτη ημέρα του Africa Eco Race 2026 αποδείχθηκε καθοριστική για τη μάχη της γενικής κατάταξης, με τις εργοστασιακές ομάδες των Aprilia και Yamaha να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα στη διαδρομή από την Assa έως το Khnifiss. Μια απαιτητική ειδική 483 χιλιομέτρων, με συνεχείς αλλαγές ρυθμού και ποικιλία εδαφών, έφερε τους αναβάτες στα όριά τους.

Ο Jacopo Cerutti πραγματοποίησε την πιο ολοκληρωμένη εμφάνισή του μέχρι στιγμής στον αγώνα, οδηγώντας την Aprilia Tuareg Rally στη πρώτη τους νίκη στη φετινή διοργάνωση ενώ έτσι πέρασε παράλληλα και στην κορυφή της γενικής κατάταξης πολυκύλινδρων αλλά και ανεξαρτήτως κατηγορίας, υποσκελίζοντας και τα μονοκύλινδρα 450. Ο Ιταλός νικητής του AER 2025, με σταθερό ρυθμό κατάφερε να καλύψει το κενό από τους προπορευόμενους και να χτίσει προβάδισμα 4’49’’ από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Cerutti

Πλέον ο Cerutti ηγείται της κατηγορίας +650 δικύλινδρων, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική φόρμα του. Από τους “Απριλιανούς” θετική ήταν και η εμφάνιση του Marco Menichini, που τερμάτισε 8ος γενικής και 6ος στην κατηγορία, ενώ ο Francesco Montanari είχε μια καταστροφική μέρα αφού εγκατέλειψε λόγω ζημιάς στο ηλεκτρικό σύστημα της μοτοσικλέτας του!

Paulin

Από την άλλη, και η Yamaha είχε μια ημέρα γεμάτη αντιθέσεις. Από τη μία, ο Gautier Paulin συνέχισε την εντυπωσιακή του προσαρμογή στους αγώνες rally raid. κατακτώντας το πρώτο του βάθρο, τερματίζοντας σε 5 ώρες, 18 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα και πλέον βρίσκεται 5ος γενικής, μόλις 7’23’’ από την κορυφή.

Την επιτυχία συμπλήρωσαν οι αναβάτες του Ténéré Spirit Experience, με τον António Maio να τερματίζει δεύτερος προτού πέσει τρίτος λόγω ποινής δύο λεπτών, και τον Mike Weidemann να ολοκληρώνει την ειδική στην 4η θέση. Τρεις Ténéré μέσα στην πρώτη τετράδα -μια εντυπωσιακή επίδοση για τη Yamaha.

Yamaha

Η αντίθεση εδώ έρχεται λόγω Alessandro Botturi, αφού καθώς ο Ιταλός πίεζε για τη νίκη και είχε ανοίξει διαφορά στο τελευταίο κομμάτι της χρονομέτρησης, είδε την προσπάθειά του να καταρρέει μόλις 12 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, όταν μια μικρή ηλεκτρική βλάβη τον ακινητοποίησε!

Εκεί εμφανίστηκε ο Nicolas Charlier, αναβάτης του Ténéré Spirit Experience και νικητής ειδικής το 2025, ο οποίος σταμάτησε, έδεσε τη μοτοσικλέτα του Botturi με σχοινί και τον ρυμούλκησε μέχρι τον τερματισμό, θυσιάζοντας τον δικό του χρόνο. Χάρη σε αυτή την πράξη αλληλεγγύης, ο Botturi παραμένει στον αγώνα, αν και πλέον βρίσκεται 9ος γενικής, με καθυστέρηση 1 ώρα, 7 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα, και όπως καταλαβαίνετε η προσπάθεια για μια θέση στο βάθρο φέτος μάλλον έκανε φτερά.

Στη συνολική κατάταξη της Yamaha, ο Kevin Gallas είναι ο καλύτερος τοποθετημένος αναβάτης, στην 4η θέση, 6’44’’ από την κορυφή.

Η επόμενη ημέρα (5th stage) είναι η πιο απαιτητική του φετινού Africa Eco Race. Μετά από 204 χλμ. απλής διαδρομής, οι αναβάτες θα αντιμετωπίσουν 396 χλμ. ειδικής με μαλακή άμμο και γρήγορα πετρώδη κομμάτια, πριν φτάσουν στο Dakhla για την πολυπόθητη ημέρα ξεκούρασης.

Με τον Cerutti να κρατά την πρωτοπορία, τη Yamaha να δείχνει δύναμη αλλά και να μετρά απώλειες, η μάχη της κορυφής παραμένει ανοιχτή.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών για την 4η ημέρα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 05:14:32  
2 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 05:18:43 +4:11 +4:11
3 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 05:20:26 +5:54 +1:43
4 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 05:21:17 +6:45 +51
5 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 05:22:02 +7:30 +45
6 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 05:24:11 +9:39 +2:09
7 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 05:24:50 +10:18 +39
8 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 05:27:59 +13:27 +3:09
9 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 05:34:10 +19:38 +6:11
10 BARATIN Amaury KTM 450 RALLY 05:39:13 +24:41 +5:03

Και τέλος η πρώτη δεκάδα των μοτοσυκλετών μέχρι στιγμής, μετά από τρεις ημέρες αγώνα -ξεκινήσαμε κατευθείαν από τη 2η μέρα μετά την ακύρωση της 1ης και του προλόγου.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 CERUTTI Jacopo APRILIA TUAREG 660 12:45:46  
2 MARINI Thomas HUSQVARNA 450 RALLY 12:50:35 +4:49 +4:49
3 LEPAN Jean-loup KTM 450 RALLY REPLICA 12:50:36 +4:50 +1
4 GALLAS Kevin YAMAHA TENERE 700 12:52:30 +6:44 +1:54
5 PAULIN Gautier YAMAHA TENERE 700 12:53:09 +7:23 +39
6 WIEDEMANN Mike YAMAHA TENERE 700 JYTR 13:16:23 +30:37 +23:14
7 MAIO Antonio YAMAHA TENERE 700 13:21:06 +35:20 +4:43
8 MENICHINI Marco APRILIA TUAREG 660 13:37:54 +52:08 +16:48
9 BOTTURI Alessandro YAMAHA TENERE 700 13:53:04 +1:07:18 +15:10
10 SERTILHANGES Valentin KTM 450 RALLY 14:02:51 +1:17:05 +9:47