Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος

Πολλά χιλιόμετρα σε δύσκολο έδαφος
Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/1/2024

Συνολικά 874 χιλιόμετρα κάλυψαν σήμερα οι αναβάτες στο Dakar με 483 χιλιόμετρα ειδικής σε δύσκολο έδαφος που απαιτούσαν την μέγιστη προσήλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα από τα πράγματα που είναι ιδιαίτερα κουραστικά στο Dakar. Για τους εργοστασιακούς αναβάτες που αλλάζουν κάθε μέρα ελαστικά τα χιλιόμετρα ήταν αρκετά, όπως λέει η ίδια η διοργάνωση σε ανακοίνωσή τους, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά ή μάλλον θυμίζει και στους ίδιους, το 2021 όταν προσπάθησαν να ρυθμίσουν τις ταχύτητες των εργοστασιακών περιορίζοντας τις αλλαγές ελαστικών με στόχο να περιορίσουν το ρίσκο. Κατέληξαν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Ο Van Beveren που άνοιξε το έβδομο σκέλος έχοντας κερδίσει το διπλό έκτο με εντυπωσιακή οδήγηση στους αμμόλοφους, έχασε πολύτιμο χρόνο και σχολίασε πως περίμενε να είναι δύσκολο η πλοήγηση σήμερα, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό, σε σημείο «που κάπνιζε το κεφάλι μου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για τα δώδεκα λεπτά που έχασε συνολικά.

Ο Ross Branch που τρέχει με Hero είπε πως ήταν από τις ημέρες που θέλει να ξεχάσει, παρόλο που τερμάτισε 4ος σήμερα και παραμένει δεύτερος στην γενική πίσω από τον Brabec για μόλις ένα δευτερόλεπτο. Δηλαδή δεν απέχει παρά ελάχιστα από το «καλύτερα δεν γινόταν». Το λέει αυτό όμως για το ρίσκο που πήρε καθώς οδήγησε στο απόλυτο όριο σχεδόν το σύνολο της διαδρομής ώστε να ανακάμψει από ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε στην αρχή του σκέλους.

Ο Branch όμως κατόρθωσε να κυνηγά την πρωτιά στο σκέλος παράλληλα με τον Van Beveren που κέρδιζε δευτερόλεπτα όσο άνοιγε την διαδρομή, όχι αρκετά για να κάνουν την διαφορά, όπως είπε και ο ίδιος.

Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος

Αρκετά νωρίς στο σκέλος τέλος στην προσπάθειά του για εικοσάδα έβαλε και ο Neels Theric, ο αναβάτης της Kove που βρισκόταν πιο ψηλά από τους υπόλοιπους μετά την εγκατάλειψη του Klein που παρότι δεν ήταν αναβάτης του κινέζικου εργοστασίου, ήταν ωστόσο ψηλότερα στην λίστα από όλους με την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

Ο Brabec πήρε τελικά την πρωτιά και μαζί και τα δευτερόλεπτα που πηγαίνουν μαζί της έχοντας από κοντά και τον Price αλλά στα μισά της ειδικής ο Kevin Benavides πέρασε μπροστά με τον Cornejo κολλητά πίσω του και τον αδερφό του λίγο πιο πίσω αφήνοντας τους μέχρι τότε πρώτους, στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Μπόλικο χρόνο έχασε ο Quintanilla για να επιδιορθώσει την μοτοσυκλέτα του, ενώ ο Cornejo έκανε την διαφορά στο τέλος της ειδικής με τον καλύτερο ρυθμό από τους δύο Benavides και με τον Brabec να οδηγεί πολύ δυνατά κρατώντας την πρωτιά εκείνη την στιγμή στην γενική κατάταξη, και καθώς δεν έκοψε, τερμάτισε το σκέλος με προβάδισμα, έστω και οριακό έναντι του Branch.

Ο Cornejo πήρε συνολικά την τρίτη του νίκη για φέτος, την καλύτερη επίδοση στα Dakar που έχει συμμετάσχει και καθόλα εντυπωσιακό επίτευγμα. Κι αυτό έγινε ξεκινώντας με άσχημο ρυθμό και σημειώνοντας πτώση. Άλλος ένας αναβάτης που δεν ξεκίνησε δυνατά αυτό το δύσκολο σκέλος αλλά ανέβασε πολύ τον ρυθμό του αργότερα, σε σημείο που κατάφερε να πάρει την νίκη.

Οι μοτοσυκλέτες έχουν καλύψει μέχρι τώρα 2.865 χιλιόμετρα με τον Brabec, που είναι ο ταχύτερος να τα καλύπτει σε 32 ώρες και 37,2 λεπτά πράγμα που δείχνει το υπεράνθρωπο του πράγματος και μία υπενθύμιση σε όλους για το που έχει φτάσει αυτός ο αγώνας. Μετά από 7+1 ειδικές η διαφορά είναι στο ένα δευτερόλεπτο, η μικρότερη που έχει υπάρξει ποτέ από το 2020 που το Dakar γίνεται σε αυτή την γωνιά της γης.

Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος

Ο Βασίλης Μπούδρος ανέκαμψε ορισμένες από τις χαμένες θέσεις, τερμάτισε 12ος στην κατηγορία του, μία πολύ καλή επίδοση και 70ος στο σκέλος, στην γενική κατάταξη. Αυτό τον ανέβασε στην 85η θέση της γενικής κατάταξης που σημαίνει πως αυτό το δύσκολο σκέλος, ήταν ταυτόχρονα και καλύτερο για τον Έλληνα αναβάτη!

Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος

Αύριο έχουν 678 χιλιόμετρα να καλύψουν φτάνοντας στο Hail σε μία διαδρομή που οι βετεράνοι του Dakar δεν θα έχουν πρόβλημα, αν και φυσικά αυτό μπορεί εύκολα να ανατραπεί!

 

 

https://www.motomag.gr/news/ypoloipa-protathlimata/rally-dakar-2024-mera-6-proto-kommati-ton-48oron-stoys-ammolofoys
Ετικέτες

Olympia Rally 2025 – Πρόλογος και ιδανική αυλαία για το διεθνή αγώνα

1ος ο Γιάννης Σεβαστόπουλος μεταξύ των Ελλήνων – 1ος γενικής ο Σλοβένος Urban Jerkic
Olumpia Rally 2025
Από το

motomag

29/4/2025

110 αναβάτες από όλο τον κόσμο έδωσαν το “παρών” στην εκκίνηση στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας εν μέσω εορταστικής ατμοσφαίρας, μετά από ένα πρόλογο 45 χιλιομέτρων που αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητικός τόσο σε πλοήγηση όσο και σε οδήγηση.

Η καιρός ήταν βροχερός, ανεβάζοντας τα επίπεδα δυσκολίας με την παρουσία λάσπης, αν και απέτρεψε την δημιουργία σκόνης.

Η σειρά εκκίνησης για τη δεύτερη ειδική, μια μεγάλη διαδρομή 250 χιλιομέτρων γύρω από την τεχνητή λίμνη του Πηνειού, θα καθοριστεί με βάση τα αποτελέσματα του προλόγου.

Olympia Rally 2025 - 1η Ημέρα

Νικητής της πρώτης ειδικής ήταν ο Σλοβένος Urban Jerkic με KTM EXC 450, με χρόνο 1ώ05’28”, ακολουθούμενος από τον Ιταλό Roberto Barbieri με Husqvarna FE 501, που υπολείπονταν κατά 1’14”. Ο Γερμανός Mike Wiedemann τερμάτισε τρίτος με Yamaha Tenere XTZ 700. Κορυφαίος Έλληνας αναβάτης ήταν ο “δικός μας” Γιάννης Σεβαστόπουλος, τον οποίο και γνωρίζετε επίσης μέσα από τις συμμετοχές του στα Mega Test του ΜΟΤΟ. Ο Γιάννης τρέχει επίσης με Yamaha Tenere 700 και πήρε παράλληλα και την  5η θέση στη γενική με χρόνο 1ώ09’47”.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα, ενώ αρκετές από αυτές μπορείτε να τις δείτε στη συλλογή που ακολουθεί.