Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος

Πολλά χιλιόμετρα σε δύσκολο έδαφος
Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/1/2024

Συνολικά 874 χιλιόμετρα κάλυψαν σήμερα οι αναβάτες στο Dakar με 483 χιλιόμετρα ειδικής σε δύσκολο έδαφος που απαιτούσαν την μέγιστη προσήλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα από τα πράγματα που είναι ιδιαίτερα κουραστικά στο Dakar. Για τους εργοστασιακούς αναβάτες που αλλάζουν κάθε μέρα ελαστικά τα χιλιόμετρα ήταν αρκετά, όπως λέει η ίδια η διοργάνωση σε ανακοίνωσή τους, κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά ή μάλλον θυμίζει και στους ίδιους, το 2021 όταν προσπάθησαν να ρυθμίσουν τις ταχύτητες των εργοστασιακών περιορίζοντας τις αλλαγές ελαστικών με στόχο να περιορίσουν το ρίσκο. Κατέληξαν να κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Ο Van Beveren που άνοιξε το έβδομο σκέλος έχοντας κερδίσει το διπλό έκτο με εντυπωσιακή οδήγηση στους αμμόλοφους, έχασε πολύτιμο χρόνο και σχολίασε πως περίμενε να είναι δύσκολο η πλοήγηση σήμερα, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό, σε σημείο «που κάπνιζε το κεφάλι μου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά για τα δώδεκα λεπτά που έχασε συνολικά.

Ο Ross Branch που τρέχει με Hero είπε πως ήταν από τις ημέρες που θέλει να ξεχάσει, παρόλο που τερμάτισε 4ος σήμερα και παραμένει δεύτερος στην γενική πίσω από τον Brabec για μόλις ένα δευτερόλεπτο. Δηλαδή δεν απέχει παρά ελάχιστα από το «καλύτερα δεν γινόταν». Το λέει αυτό όμως για το ρίσκο που πήρε καθώς οδήγησε στο απόλυτο όριο σχεδόν το σύνολο της διαδρομής ώστε να ανακάμψει από ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε στην αρχή του σκέλους.

Ο Branch όμως κατόρθωσε να κυνηγά την πρωτιά στο σκέλος παράλληλα με τον Van Beveren που κέρδιζε δευτερόλεπτα όσο άνοιγε την διαδρομή, όχι αρκετά για να κάνουν την διαφορά, όπως είπε και ο ίδιος.

Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος

Αρκετά νωρίς στο σκέλος τέλος στην προσπάθειά του για εικοσάδα έβαλε και ο Neels Theric, ο αναβάτης της Kove που βρισκόταν πιο ψηλά από τους υπόλοιπους μετά την εγκατάλειψη του Klein που παρότι δεν ήταν αναβάτης του κινέζικου εργοστασίου, ήταν ωστόσο ψηλότερα στην λίστα από όλους με την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα.

Ο Brabec πήρε τελικά την πρωτιά και μαζί και τα δευτερόλεπτα που πηγαίνουν μαζί της έχοντας από κοντά και τον Price αλλά στα μισά της ειδικής ο Kevin Benavides πέρασε μπροστά με τον Cornejo κολλητά πίσω του και τον αδερφό του λίγο πιο πίσω αφήνοντας τους μέχρι τότε πρώτους, στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Μπόλικο χρόνο έχασε ο Quintanilla για να επιδιορθώσει την μοτοσυκλέτα του, ενώ ο Cornejo έκανε την διαφορά στο τέλος της ειδικής με τον καλύτερο ρυθμό από τους δύο Benavides και με τον Brabec να οδηγεί πολύ δυνατά κρατώντας την πρωτιά εκείνη την στιγμή στην γενική κατάταξη, και καθώς δεν έκοψε, τερμάτισε το σκέλος με προβάδισμα, έστω και οριακό έναντι του Branch.

Ο Cornejo πήρε συνολικά την τρίτη του νίκη για φέτος, την καλύτερη επίδοση στα Dakar που έχει συμμετάσχει και καθόλα εντυπωσιακό επίτευγμα. Κι αυτό έγινε ξεκινώντας με άσχημο ρυθμό και σημειώνοντας πτώση. Άλλος ένας αναβάτης που δεν ξεκίνησε δυνατά αυτό το δύσκολο σκέλος αλλά ανέβασε πολύ τον ρυθμό του αργότερα, σε σημείο που κατάφερε να πάρει την νίκη.

Οι μοτοσυκλέτες έχουν καλύψει μέχρι τώρα 2.865 χιλιόμετρα με τον Brabec, που είναι ο ταχύτερος να τα καλύπτει σε 32 ώρες και 37,2 λεπτά πράγμα που δείχνει το υπεράνθρωπο του πράγματος και μία υπενθύμιση σε όλους για το που έχει φτάσει αυτός ο αγώνας. Μετά από 7+1 ειδικές η διαφορά είναι στο ένα δευτερόλεπτο, η μικρότερη που έχει υπάρξει ποτέ από το 2020 που το Dakar γίνεται σε αυτή την γωνιά της γης.

Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος

Ο Βασίλης Μπούδρος ανέκαμψε ορισμένες από τις χαμένες θέσεις, τερμάτισε 12ος στην κατηγορία του, μία πολύ καλή επίδοση και 70ος στο σκέλος, στην γενική κατάταξη. Αυτό τον ανέβασε στην 85η θέση της γενικής κατάταξης που σημαίνει πως αυτό το δύσκολο σκέλος, ήταν ταυτόχρονα και καλύτερο για τον Έλληνα αναβάτη!

Rally Dakar 2024 Μέρα 9: Νίκη Cornejo σε γενικό προβάδισμα Honda – Ψαλίδισε τις χαμένες θέσεις ο Βασίλης Μπούδρος

Αύριο έχουν 678 χιλιόμετρα να καλύψουν φτάνοντας στο Hail σε μία διαδρομή που οι βετεράνοι του Dakar δεν θα έχουν πρόβλημα, αν και φυσικά αυτό μπορεί εύκολα να ανατραπεί!

 

 

https://www.motomag.gr/news/ypoloipa-protathlimata/rally-dakar-2024-mera-6-proto-kommati-ton-48oron-stoys-ammolofoys
Ετικέτες

Hero MotoSports - Με Jose Nacho Cornejo στη Rally ομάδα της

Προηγουμένως ο νεαρός Χιλιανός αναβάτης είχε κάνει όνομα στην ομάδα της Honda
Nacho Cornejo at Hero Motosports
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/4/2024

Ένα μήνα από όταν η Honda ανακοίνωσε τη λύση του συμβολαίου του Jose “Nacho” Cornejo, ήρθε το ανακοινωθέν της Hero MotoSports Team Rally το οποίο καλωσορίζει τον Χιλιανό στην ινδική ομάδα.

Μάλιστα από τις 16/4 η Hero έτρεχε… quiz στα social media με κάποιες εικόνες, ρωτώντας αν μπορούμε να λύσουμε το μυστήριο του νέου αναβάτη της. Στο quiz φαινόταν ο Nacho σκυμμένος, με ένα καπέλο να κρύβει το πρόσωπό του, ενώ δίπλα υπήρχαν φωτογραφίες από… nachos, το δημοφιλές σνακ, κάτι… καλαμπόκια (Corn), και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές.

Όχι λοιπόν, ο Nacho δεν θα αντικαταστήσει τον Toby Price στην ομάδα της KTM, αλλά βρίσκει τη θέση του στον Ινδό κατασκευαστή που το 2023 κατέκτησε τη 2η θέση στο Rally Dakar με τον Ross Branch, και διανύει την καλύτερη χρονιά της, στον όγδοο χρόνο που αγωνίζεται στους διεθνείς αγώνες Rally. Πλέον η ομάδα Hero MotoSports Team Rally αποτελείται από τους José Ignacio Cornejo Florimo, Ross Branch, Sebastien Buhler και Joan Barreda.

Ο 29χρονος Nacho Cornejo από το Iquique της Χιλής, εντάσσεται στην ινδική κατασκευάστρια Hero MotoCorp μετά από μια επιτυχημένη εξαετή θητεία στη Honda Racing, όπου συγκέντρωσε εννέα νίκες σε αγώνες Rally. Μετά την ολοκλήρωση των 3 από τους 5 γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Rally Raid, η Hero MotoSports Team Rally προηγείται τόσο στην κατάταξη κατασκευαστών όσο και στην κατάταξη αναβατών!

Όσον αφορά στον “Nacho”, αυτός κέρδισε το πρωτάθλημα FIM Cross-Country Rallies Junior 2016 σε ηλικία 21 ετών, είναι νικητής του Atacama Rally και έχει ανέβει στο βάθρο στο Sonora Rally, στο Desafío del Desierto και στο Desafío Inka. Στο πρόσφατο Dakar 2024, ο Nacho ήταν ένα από τα φαβορί για μια θέση στο βάθρο -έχοντας κερδίσει τρεις ειδικές διαδρομές και κατακτώντας σταθερά τις τέσσερις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης κάθε μέρα. Ωστόσο, μηχανικά προβλήματα τις δύο τελευταίες ημέρες τον έσπρωξαν στην έκτη θέση της τελικής κατάταξης.

Η πρώτη συμμετοχή του Cornejo με την ομάδα Hero MotoSports θα γίνει τον Ιούνιο του 2024, στο Desafio Ruta 40 στην Αργεντινή - τον τέταρτο γύρο του W2RC 2024, του οποίου ο Ross Branch είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής

Ετικέτες