Rally Dakar Σκέλος 3: Πολυπόθητη νίκη της Hero! Στην κορυφή ο Rodriques γιατί ο Sanders σταμάτησε για φαγητό!

Ο πρώτος του σκέλους λέει πως έκανε διάλειμμα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/1/2022

Εικόνα από παλαιότερα Dakar που δεν ήταν ένας αγώνας Motocross πολλών χιλιομέτρων, ξύπνησε ο Sanders που ήταν πρώτος για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγώντας την κούρσα και στο τελευταίο σημείο ελέγχου για την ολοκλήρωση της ειδικής έχασε πολύ χρόνο. Αιτία όπως είπε, ότι σταμάτησε για να τσιμπήσει κάτι, χωρίς να έχει πρόβλημα προσανατολισμού ή κάτι άλλο. Τα τελευταία χρόνια κι αντίθετα με μία μειοψηφία που πιστεύει πως με τον περιορισμό σε κυβισμό, το Dakar έχει γίνει πιο εύκολο, η εικόνα του σκληρότερου Rally είναι εικόνα ενός κανονικού motocross αγώνα, με την διαφορά πως γίνεται επί χιλιάδες χιλιόμετρα και για πολλές ημέρες. Οι πρωτοκλασάτοι αναβάτες το είχαν επικοινωνήσει αυτό ως πρόβλημα καθώς πλέον το ρίσκο που έπαιρναν ήταν τεράστιο και η διοργάνωση με συνεχείς αλλαγές στους κανονισμούς προσπάθησε να βάλει ένα τέλος σε αυτό. Αν θυμάστε ο βασικός τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να μειώσει τις ταχύτητες στο Dakar ήταν να περιορίσει τις αλλαγές ελαστικών.

Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση ήταν πως οι αναβάτες θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την ταχύτητά τους για να προφυλάξουν τα ελαστικά τους και τελικά να έχουν περισσότερη ασφάλεια. Που οδήγησε αυτό; Στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το ρίσκο αυξήθηκε για τα πράγματα έγιναν πιο επικίνδυνα καθώς πλέον έτρεχαν με φθαρμένα ελαστικά, σε σημείο που είδαμε τον Price να δένει το mouse με ζιπάκια για να συνεχίσει, ο οποίος και ήταν ένας από τους αναβάτες που έκανε λόγο για αγώνα motocross με διάρκεια Rally.

Το Dakar έχει γίνει εξωπραγματικά γρήγορο στις εργοστασιακές ομάδες και στις πρώτες θέσεις μετράνε χρόνους σε λεπτά και σε δευτερόλεπτα επί εκατοντάδες καθημερινά χιλιόμετρα. Δεν υπάρχει η ευχέρεια να μειώσουν ρυθμό μέσα στην ημέρα και στο τελευταίο Dakar τα πράγματα είχαν φτάσει σε οριακό σημείο. Για αυτό και το «σταμάτησα να τσιμπήσω κάτι» ξυπνά μνήμες από παλιά και προξενεί χαμόγελο απορίας και θαυμασμού ταυτόχρονα, γιατί ο Sanders καταφέρνει και το απολαμβάνει Προφανώς το τσίμπησα κάτι στον δρόμο, δεν ήταν σε αντίσκηνο βεδουίνων που βρήκε στον δρόμο -παρότι κάτι αντίστοιχο έχει γίνει παλαιότερα- κι εννοεί κάποια μπάρα πρωτεΐνης που θα είχε μαζί του. Κι όμως αυτά τα λίγα χαμένα λεπτά τον έστειλαν πέμπτο ημέρας και πέμπτο γενικής, ενώ θα μπορούσε να είναι πρώτος και στα δύο! Αν πράγματι σταμάτησε για αυτό τον λόγο, κάτι φυσιολογικό σε Rally αλλά όχι τόσο για τις πρώτες θέσεις του Dakar, τότε ξεχωρίζει από κάθε άλλον που έχει βρεθεί στην θέση του και είναι το παράδειγμα για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που την τελευταία φορά η διοργάνωση προσπάθησε να βελτιώσει με τον λάθος τρόπο. Υπάρχει βέβαια πάντα η περίπτωση να σταμάτησε για να μην είναι από τους πρώτους αύριο και να τσίμπησε και κάτι εκεί που περίμενε. Αυτό είναι ζήτημα στρατηγικής, απλά την ίδια είχε ακολουθήσει και ο Sunderland και δεν του βγήκε στην πράξη.

Σήμερα η διαδρομή ήταν μικρότερη από την προγραμματισμένη γιατί τα πάντα γύρω από το Al Artawiyah έχουν πλημμυρίσει από την καταρρακτώδη βροχή που πέφτει το βράδυ. Η ειδική ξεκίνησε από το σημείο που κανονικά θα ήταν το πρώτο σημείο ελέγχου, κι αυτό σημαίνει περίπου εκατό χιλιόμετρα λιγότερα. Ωστόσο οι αναβάτες δεν κερδίζουν από τα 8.000 χιλιόμετρα που θα κάνουν όλες αυτές τις ημέρες, αλλά ακόμη χειρότερα η συνολική απόσταση του Dakar μεγαλώνει καθώς προστίθενται απλές διαδρομές. Ξεκινούν με 214km απλής διαδρομής, μετά 255 ειδικής και άλλα 166 απλής με την ειδική να είναι όλη επάνω σε βρεγμένη άμμο. Τριάντα από αυτά τα χιλιόμετρα είναι σε αμμόλοφους κατηγορίας 2. Αυτό σημαίνει πως δημιουργήθηκαν από τον αέρα και είναι ομαλή στην μία τους πλευρά, θυμίζοντας λόφο και απότομοι από την άλλη χωρίς να λείπουν και εκείνοι που έχουν κανονικότατο γκρεμό. Οπότε χρειάζεται προσοχή!

Την ημέρα άνοιξε ο πρώην πρωταθλητής Barreda έχοντας πίσω του τους επίσης πρώην πρωταθλητές Sam Sunderland (GasGas) και Kevin Bevavides (KTM). Από αυτούς μόνο ο Benavides θα συνέχιζε κρατώντας αμείωτο τον ρυθμό του! Για λίγο θα περνούσε μπροστά ο Rodrigues, έχοντας πίσω του Toby Price και Daniel Sanders που από το WP4 και μετά ήταν σταθερά πρώτος και είχε πίσω του εναλλάξ Rodriques, Howes και Price. Πριν από το τέλος της ειδικής, έκανε την φημισμένη -πλέον- στάση για κολατσιό και ο Rodriques πήρε για την Hero μία πολυπόθητη πρώτη νίκη!

Είναι ιστορική ημέρα για την Hero, μόλις προχθές γράφαμε πως είναι καιρός για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή του κόσμου να περάσει μπροστά, έχοντας χάσει τον Paulo Goncalves το 2020 και με τον Santosh πέρσι να μεταφέρεται με κώμα στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ ο Mason Klein συγκεντρώνει επάνω του το ενδιαφέρον γιατί είναι ένας Rookie, μόλις είκοσι ετών και τρέχει το πρώτο του Dakar βρισκόμενος μέσα στην πεντάδα! Θα κοντραριζόταν με τον Petrucci στην Rally2 κατηγορία, αν ο Petrucci δεν ήταν πλέον εκτός αγώνα μετά την χθεσινή του εγκατάλειψη, ακολουθώντας πλέον το Dakar και συλλέγοντας πολύτιμη εμπειρία.

Ο χιλιοανός Nacho Cornejo που για δύο χρόνια τώρα συνεχίζει να βρίσκεται στους κορυφαίους του Dakar φτάνοντας πέρσι και ένα βήμα πριν την νίκη, είχε ένα καλό σκέλος οδηγώντας εντός πεντάδας για σήμερα, μειώνοντας έτσι την διαφορά του μετά την καταστροφική -για πολλούς- πρώτη ημέρα.

Ο Van Beveren τερμάτισε ένατος σήμερα, πίσω από τον Benavides αλλά βελτίωσε κι άλλο την απόσταση που τον χωρίζει από τον Sunderland στην γενική κατάταξη, μόλις στα τέσσερα δευτερόλεπτα πλέον. Τρίτος στην γενική ανέβηκε ο Walkner, τέταρτος ο Howes και 5ος ο Sanders, κάτι που δείχνει πως η μισή ώρα δεν είναι απόσταση ασφαλείας για το Dakar αλλά ταυτόχρονα δεν εκμηδενίζονται έτσι εύκολα και οι αποστάσεις.

Σταθερά βελτιώνει την πορεία του στην γενική κατάταξη και ο Βασίλης Μπούδρος, τερμάτησε 72ος σήμερα και από 90 στην γενική είναι πλέον στην 87η θέση σε σύνολο 130 αναβατών που συνεχίζουν τον αγώνα. Δείχνει πως απολαμβάνει ιδιαίτερα την διαδικασία του Dakar χωρίς προβλήματα και αντιπροσωπεύοντας επάξια τα ελληνικά χρώματα!

Κατάταξη τρίτου σκέλους

POS.

DRIVE-TEAM

MARK-MODEL

TIME

1

(PRT) JOAQUIM RODRIGUES

HERO MOTOSPORTS

TEAM RALLY

02H 34' 41''

2

(AUS) TOBY PRICE

RED BULL KTM

FACTORY RACING

02H 35' 44''

3

(USA) MASON KLEIN

BAS DAKAR KTM

RACING TEAM

02H 35' 55''

4

(USA) SKYLER HOWES

HUSQVARNA

FACTORY RACING

02H 36' 07''

5

(AUS) DANIEL SANDERS

GASGAS

FACTORY RACING

02H 37' 36''

6

(USA) ANDREW SHORT

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

02H 38' 17''

7

(USA) RICKY BRABEC

MONSTER ENERGY

HONDA

02H 38' 59''

8

(ARG) KEVIN BENAVIDES

RED BULL KTM

FACTORY RACING

02H 39' 09''

9

(FRA) ADRIEN VAN BEVEREN

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

02H 39' 24''

10

(AUT) MATTHIAS WALKNER

RED BULL KTM

FACTORY RACING

02H 39' 33''

Γενική Κατάταξη μετά το τρίτο σκέλος

1

(GBR) SAM SUNDERLAND

GASGAS

FACTORY RACING

11H 13' 40''

2

(FRA) ADRIEN VAN BEVEREN

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

11H 13' 44''

3

(AUT) MATTHIAS WALKNER

RED BULL KTM

FACTORY RACING

11H 15' 10''

4

(USA) SKYLER HOWES

HUSQVARNA

FACTORY RACING

11H 17' 35''

5

(AUS) DANIEL SANDERS

GASGAS

FACTORY RACING

11H 22' 34''

6

(ESP) LORENZO SANTOLINO

SHERCO TVS

RALLY FACTORY

11H 25' 27''

7

(CHL) PABLO QUINTANILLA

MONSTER ENERGY

HONDA

11H 30' 31''

8

(ARG) KEVIN BENAVIDES

RED BULL KTM

FACTORY RACING

11H 31' 25''

9

(SVK) STEFAN SVITKO

SLOVNAFT

RALLY TEAM

11H 31' 34''

10

(ZAF) AARON MARE

HERO MOTOSPORTS

TEAM RALLY

11H 32' 21''

11

(BWA) ROSS BRANCH

MONSTER ENERGY

YAMAHA RALLY TEAM

11H 33' 30''

12

(ESP) JOAN BARREDA BORT

MONSTER ENERGY

HONDA

11H 37' 07''

13

(USA) MASON KLEIN

BAS DAKAR

KTM RACING TEAM

11H 39' 50''

14

(AUS) TOBY PRICE

RED BULL KTM

FACTORY RACING

11H 40' 01''

15

(FRA) XAVIER DE SOULTRAIT

HT RALLY RAID

HUSQVARNA RACING

11H 44' 36''

 

Ετικέτες

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Pole position με ρεκόρ για τον Niccolò Canepa της YART Yamaha

Τρεις διαφορετικοί κατασκευαστές στην τριάδα με την νίκη να αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες
motomag FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Pole position με ρεκόρ για τον Niccolò Canepa της YART Yamaha
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

19/4/2024

Η ομάδα της YART Yamaha στον αυριανό αγώνα θα ξεκινήσει από την πρώτη θέση χάρη στην προσπάθεια του Niccolò Canepa, ο οποίος κατάφερε να σημειώσει 1:34.708, χρόνος που αποτελεί ταυτόχρονα ρεκόρ για την πίστα Circuit Bugatti.

Άξιοι συμπαραστάτες ήταν και οι teammate του Canepa καθώς οι Karel Hanika και Martin Fritz έγραψαν χρόνους λίγο πάνω από το 1:35. Οι συνδυαστικοί χρόνοι των τριών αναβατών της YART Yamaha χάρισαν στην ομάδα την pole position και το μεγάλο πλεονέκτημα για τον 24ωρο αγώνα.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα Suzuki Yoshimura Sert Motul (Dan Linfoot, Gregg Black, Étienne Masson), με την F.C.C. TSR Honda France (Joshua Hook, Mike Di Meglio, Alen Techer) να συμπληρώνει την τριάδα.

Μπορεί η pole position να δίνει ένα μικρό προβάδισμα στην YART Yamaha, ωστόσο σε έναν 24ωρο αγώνα αντοχής τα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα. Μείνετε συντονισμένοι καθώς το ΜΟΤΟ βρίσκεται στην γαλλική πίστα και θα σας μεταφέρει τα όσα θα συμβούν.

FIM EWC 24 Heures Motos Le Mans – Pole position με ρεκόρ για τον Niccolò Canepa της YART Yamaha


Περισσότερες φωτογραφίες του MOTO από την διαδικασία της κατάταξης:

Ετικέτες