Rally made in Greece! Aurora: Η Ελληνική εξαγωγική εταιρεία που κάνει την διαφορά!

Εξοπλισμός δοκιμασμένος στο Dakar φτιαγμένος στην Ελλάδα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

11/10/2019

Η Aurora Rally Equipment γράφει αυτή την στιγμή την δική της ιστορία. Παράγει κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται παρά να έχει μικρή ζήτηση, την ίδια στιγμή που απαιτείται τεράστια εξειδίκευση, έρευνα και εξέλιξη. Εκ των πραγμάτων ο δρόμος της πρέπει να είναι ξεκάθαρα εξαγωγικός αλλά με βάση μία χώρα που δεν ευνοεί καθόλου την επιχειρηματικότητα και πρακτικά πολεμά μέσω της γραφειοκρατίας της, την εξαγωγική δραστηριότητα. Κι όμως, στο τοξικό περιβάλλον των capital controls, της υψηλής φορολογίας και της εναντίωσης του κρατικού μηχανισμού σε τέτοιες πρωτοβουλίες, υπάρχουν άνθρωποι που εξελίσσουν στην Ελλάδα, παράγουν και εξάγουν ένα καθαρά ελληνικής σχεδίασης κιτ, με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που κάνει την διαφορά: Δεν απαιτεί καμία μόνιμη παρέμβαση στην μοτοσυκλέτα! Δεν κόβεις, δεν ανοίγεις τρύπες στο πλαίσιο, ενώ εκτός από τα κομμάτια που κατασκευάζει η ίδια η Aurora, τα υπόλοιπα είναι εργοστασιακά της κατασκευάστριας της μοτοσυκλέτας. Στην προκειμένη περίπτωση της Husqvarna - Κι έτσι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πως θα συνεργάζονται πλήρως ως σύνολο ενώ η τελική μορφή της μοτοσυκλέτας σου θα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τα εργοστασιακά Rally!

Τα κιτ της Aurora ξεκινούν από απλές βάσεις roadbook κι έπειτα το ίδιο το roadbook που μόνο απλό δεν είναι, και τους έχει κάνει να ξεχωρίσουν, μέχρι ζελατίνες και πλήρη Rally κουστούμια με μεγάλα ρεζερβουάρ και εξαιρετική εργονομία. Αυτό το τελευταίο το λένε εκείνοι, το είδαμε κι εμείς όμως! Η επαναφορά της μοτοσυκλέτας στην εργοστασιακή της μορφή είναι πανεύκολη, όπως και η επισκευή της στην περίπτωση πτώσης, κι αυτό η Aurora μπορεί να το αποδείξει μέσα από δεκάδες ιστορίες αγωνιζομένων που τους έχει προμηθεύσει Rally Kit. Ιστορίες που έρχονται και από το Dakar, εκεί που οι μοτοσυκλέτες της Aurora έχουν καταφέρει να περάσουν από τις σκληρές δοκιμασίες και να αντέξουν τις πτώσεις. Καθόλου τυχαία, οι δοκιμασίες που επιβάλλει η Aurora σε κάθε νέο εξάρτημα που σχεδιάζει, είναι προσανατολισμένες να προσομοιάσουν πτώσεις που θα έκαναν τους περισσότερους αναβάτες να σταματήσουν την βόλτα τους. Κι αυτό γιατί στόχος είναι να τερματίσεις το Rally, με αυτό τον γνώμονα σχεδιάζουν στην Aurora, κάνουν το φαινομενικά απλό, αναγκαία πολύπλοκο. Σχεδιάζοντας ζώνες παραμόρφωσης, υπολογίζοντας ελαστικότητες και μελετώντας δυνάμεις, στην Aurora φτιάχνουν εξαρτήματα για ένα πραγματικό Rally, προσέχοντας και το βάρος και την κατασκευή. Η προσοχή στην κατασκευή είναι που χαρίζει και την ομορφιά, και οι μοτοσυκλέτες που δέχονται τα kit της Aurora είναι όμορφες μέσα στην απλότητά τους.

Η Aurora ξεκίνησε την πορεία της εκκωφαντικά. Κατασκεύασε το πιο εξελιγμένο roadbook του κόσμου, είδε τις πατέντες της να κατοχυρώνονται απρόσκοπτα και ομάδες με παρουσία στο Dakar να την προσεγγίζουν και να γίνεται προμηθευτής τους. Από ένα μικρό γκαράζ στην Αθήνα, που ήταν η πρώτη της φυσική παρουσία, η Aurora προμήθευε αναβάτες στα πλέον σκληρά Rally ανά τον κόσμο, από το Dakar στην Λ. Αμερική (τότε) μέχρι την Αφρική, την Αυστραλία αλλά και πιο κοντά σε εμάς, στην γειτονική Αλβανία και στο σκληρό Albania Rally.

Ούτε κι αυτή η πρώτη τους επιτυχία ήρθε τυχαία. Μετά από έναν 24ωρο αγώνα, τον πρώτο που έγινε ποτέ στα μέρη μας, ο Δημήτρης είχε κατακτήσει την τρίτη θέση σκεπτόμενος πως θα είχε αποδώσει καλύτερα αν η πλοήγηση ήταν ευκολότερη και απροβλημάτιστη. Πρακτικά δεν υπάρχουν αλλαγές στα roadbooks από τις αρχές του ’90 ενώ τόσο η ταχύτητα λήψης αποφάσεων, όσο και ο ρυθμός οδήγησης, έχουν αλλάξει δραματικά. Διέκρινε πως το περιθώριο βελτίωσης ήταν μεγάλο και ξεκίνησε άμεσα να εργάζεται πάνω σε αυτό χωρίς να χάνει χρόνο. Δεν στηρίχτηκε μονάχα στην δική του εμπειρία, αλλά ρώτησε πολλούς αναβάτες για το τι θα ήθελαν διαφορετικό, μπήκε σε forum και online συζητήσεις με αγωνιζόμενους ανά τον κόσμο και συγκέντρωσε όλες τις ιδιότητες για το ιδανικό, μαγνητικό roadbook με τον αφαιρούμενο και επισκευάσιμο μηχανισμό.

Ένα από τα δύο πρωτότυπα που κατασκεύασε έφτασε απευθείας στο HRC. Δεν χρειαζόταν κάτι άλλο για να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους.

Δηλωτικό αυτό, της τεράστιας ανάγκης που υπήρχε για ένα σωστό roadbook που θα ανταποκρίνεται στην σύγχρονη μορφή των αγώνων.

Το 2014 η εξέλιξη συνεχίζεται, οι διακόπτες on/off αντικαθίστανται με κουμπιά και έτσι ο έλεγχος γίνεται αμεσότερος ενώ αλλάζουν θέση στα χειριστήρια ώστε μπροστά στα μάτια του αναβάτη να υπάρχουν μονάχα εκείνα που χρησιμοποιεί όταν τρέχει, κι όχι όλα. Ώστε να μην απασχολείται και να μην ψάχνει διακόπτες όσο αγωνίζεται, αλλά και πάλι να έχει άμεσα μπροστά του όσα χρειάζεται στην περίπτωση που χαθεί κι έχει σταματήσει.

Τοποθετώντας διπλούς διακόπτες που λειτουργούν παράλληλα σε περίπτωση που κάποιον χαλάσει, η λειτουργία του roadbook εξασφαλιζόταν ακόμη και μετά από πτώση, κι αυτό ακριβώς ήταν ένα από τα σημεία που πολλοί αγωνιζόμενοι εκτίμησαν… στην πράξη!

Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν να έρχονται, το 2014 η αγωνιστική ομάδα της Suzuki στο Dakar ζήτησε από την Aurora να την βοηθήσει στην προετοιμασία των μοτοσυκλετών τους. Ήταν ένα βήμα που έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική εταιρεία να κερδίσει πολύτιμη εμπειρία στο πλέον δύσκολο Rally του κόσμου, να καταγράψει δεδομένα τηλεμετρίας και επίδρασης δυνάμεων που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να συμβεί και να συνειδητοποιήσουν κάτι φαινομενικά απλό. Πως για κερδίσεις πρέπει πρώτα να τερματίσεις. Είναι κάτι που η Aurora έχει κάνει σημαία της και επιβάλλει στον εαυτό της: Κάθε τι που θα κατασκευάζει ή θα σχεδιάζει, να είναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ προσπαθείς να το σπάσεις.

Το γεγονός πως τα roadbooks έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν συνεχόμενες συμμετοχές σε Rally χωρίς προβλήματα, φανερώνει την δέσμευση της Aurora να προσέξει την αντοχή τους και διάρκεια ζωής.

Το 2016 προχώρησαν ένα βήμα πέρα από τα roadbooks και έγιναν οι πρώτοι στον κόσμο που προσέφεραν kit μετατροπής του Husqvarna 701 Enduro σε Rally. Μπορεί στην χώρα μας να μην έχει πωληθεί αυτό το πλήθος των 701, που θα δικαιολογούσε το μεγάλο κόστος που απαιτεί η δημιουργία ενός τέτοιου κιτ, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Aurora διέκρινε μία ανάγκη και έπεσε μέσα στις προβλέψεις της. Ξοδεύοντας απίστευτες εργατοώρες, σχεδιάζοντας, εξελίσσοντας και διορθώνοντας πολλές φορές πριν καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα. Η γεωμετρική πρόοδος των πωλήσεων δηλώνει πως τα είχαν καταφέρει. Με μοναδική διαφήμιση τον λόγο των πελατών τους, και τις απαντήσεις που εκείνοι δίνουν σε όποιον τους ρωτά «που το έκανες αυτό έτσι» η Aurora έγινε γρήγορα γνωστή, κι αυτό σημαίνει πως όλοι οι πελάτες έμειναν περισσότερο από ευχαριστημένοι.

Απέναντι σε όλη αυτή την επιτυχία, στην Ελλάδα συνέχιζαν να παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό, κι αν κάποιος τους μάθαινε παρακολουθώντας Online συζητήσεις θα μπερδευόταν μόλις καταλάβαινε πως όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Διότι θα περίμενε πως μία τέτοια πληροφορία θα έπρεπε να έχει έρθει εκ των έσω, κι όχι ανάποδα, από το εξωτερικό.

Για να σας συστήσουμε την Aurora ως εταιρεία, πρώτα την γνωρίσαμε με τον καλύτερο τρόπο που θα έπρεπε, τον τρόπο του ΜΟΤΟ, πήραμε δηλαδή τις μοτοσυκλέτες για δοκιμή σε όλα τα στάδια, από εργοστασιακή, σε light κι έπειτα full rally! Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε απευθείας την εργονομία, την ευκολία χειρισμού και να τις δούμε συγκριτικά. Να δοκιμάσαμε επίσης το φοβερό, made in Greece roadbook και να δούμε από κοντά τις νέες τους εγκαταστάσεις.

Από το μικρό γκαράζ τους στο κέντρο της Αθήνας όπου ξεκίνησαν, βρίσκονται πλέον σε ένα νέο κτήριο έξω από τα Σπάτα, με άπλετο χώρο και πάρκινγκ. Εκεί μπορούν με την ηρεμία τους να σχεδιάσουν νέα κιτ, να λύσουν τις μοτοσυκλέτες και να πραγματοποιήσουν μετρήσεις με ακρίβεια που ξεπερνά το χιλιοστό. Ο χώρος τους θυμίζει start-up εταιρεία και κατά μία έννοια είναι, μιας και έχουν λάβει χρηματοδότηση από πελάτες που αναγνώρισαν την ποιότητα δουλειάς και θέλησαν να βοηθήσουν με στόχο να μεγαλώσει ο κύκλος εργασιών και να δημιουργηθούν περισσότερα kit για νέα μοντέλα. Ήδη έχουν διαθέσιμο για προπαραγγελία το πρώτο Rally kit για KTM 690 Enduro 2019!

Η Aurora ξεκίνησε με ένα όραμα για το καλύτερο roadbook και πολύ γρήγορα πέρασε στην προετοιμασία μοτοσυκλετών που αγωνιζόντουσαν στο Dakar και στην δημιουργία Rally κουστουμιών για αγωνιζόμενους. Αυτή η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να γίνει αν ό,τι έφτιαχναν δεν είχε αποτέλεσμα!

Το επόμενο βήμα είναι κιόλας έτοιμο: Θα γίνει η πρώτη εταιρεία από την Ελλάδα που έχει RALLY μοτοσυκλέτα στην EICMA! Στις αρχές Νοεμβρίου η Aurora θα έχει τον δικό της μεγάλο χώρο στην διεθνή έκθεση! Οτιδήποτε κάνουν αυτή την στιγμή ξεκινά με την φράση «η πρώτη ελληνική εταιρεία που…» μιας και δεν υπάρχει κι άλλος που να ντύνει τις μεγάλες Enduro και on-off μοτοσυκλέτες μετατρέποντάς τες σε Rally!

Σε επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ, θα αναλύσουμε την δική μας δοκιμή από το κουστούμι του Husqvarna 701, μελετώντας την δουλειά της Aurora μέσα από την εμπειρία του δημοσιογράφου του περιοδικού και πολυπρωταθλητή Enduro, Κίμωνα Καράμπελα.

Aurora Rally Equipment: https://aurora-rally.com

Ετικέτες

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!

Γιατί ένας ίππος δεν ισούται με την πραγματική δύναμη που έχει ένα άλογο
Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

4/3/2024

Η παγκόσμια ιστορία των κινητήρων και το πώς θα φτάσουν αυτοί στον τελικό ιδιοκτήτη, πείθοντάς τον να επενδύσει σε κάτι θορυβώδες με αμφιλεγόμενη αξιοπιστία -όπως ήταν τότε οι ατμομηχανές- ξεκινά με ένα φανταστικό κόλπο marketing που το λουζόμαστε ακόμη και σήμερα. Ο μεγάλος Σκοτσέζος εφευρέτης James Watt είναι ο άνθρωπος που μας έδωσε τον όρο ιπποδύναμη και καθόλου περίεργα, από το όνομά του έρχεται και το γνωστό σε όλους μας Watt. Και επειδή η ιπποδύναμη πάντα λάθος μετρούνταν και ακόμη λάθος παραμένει, είναι περίεργο που ήδη το 1889, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, δεν άλλαξαν τον συσχετισμό ώστε ένα Watt να ισούται με έναν ίππο, καθώς όπως θα δούμε στην πιο λεπτομερή αναφορά σχετικά με την προέλευση του όρου ιπποδύναμη, αυτό που τελικά μετράμε δεν έχει και μεγάλη συγγένεια με την πραγματικότητα.

Η πλέον βολική πρακτική για όλους μας θα ήταν κάθε μονάδα μέτρησης να είναι αυτό-επεξηγηματική ώστε πολύ γρήγορα να καταλαβαίνουμε τι έχουμε μπροστά μας. Διαφορετικά να είναι και κάτι απλό με το οποίο θα είναι εύκολο να γίνει η εμπειρική συσχέτιση πολύ εύκολα, όπως για παράδειγμα το κιλό, που πολύ γρήγορα μαθαίνει κανείς να σχηματίζει στο μυαλό του την εικόνα του πόσο βαρύ είναι ένα αντικείμενο που ζυγίζει δέκα κιλά. Έτσι και τώρα ξέρουμε εμπειρικά τι σημαίνει μία μοτοσυκλέτα με κινητήρα 100 ίππων και πώς ακριβώς θα διαφέρει από μία άλλη των 87 και μπορούν μάλιστα να φανταστούν όσοι δεν έχουν την εμπειρία για το πώς είναι μία μοτοσυκλέτα 200 ίππων, ωστόσο κανείς δεν έχει ιδέα τι σημαίνει ένας ίππος και τι είναι αυτό που τελικά μετράμε.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
η πρώτη αναφορά που σχετίζει άλογα και μηχανές πηγαίνει πίσω στο 1702

Πολύ νωρίς στην ιστορία των κινητήρων με πρώτη αναφορά το βιβλίο του Thomas Savery  “The Miners Friend or an ENGINE to raise WATER by FIRE” που τυπώθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1702, περιεγράφηκε ο συσχετισμός του έργου του κινητήρα σε αναφορά με τα άλογα. Ο Savery ήταν μάλιστα και ο πρώτος που προσπάθησε να εμπορευτεί την ατμομηχανή. Ωστόσο η πρώτη εμπορικά διαθέσιμη σε εύρος ατμομηχανή ήταν του Thomas Newcomen το 1712 και ήταν καλή μόνο για αντλιοστάσια, δεν θα μπορούσε ποτέ να δουλέψει σε οχήματα.

Για αυτό και πατέρας των κινητήρων αυτών καθώς και του όρου ιπποδύναμη, ήταν ο Watt που στα τέλη του 1760 παρουσίασε μία εξαιρετικά βελτιωμένη ατμομηχανή πάνω στα σχέδια του Newcomen μηδενίζοντας τον κενό χρόνο στους κύκλους ψύξης – καύσης. Ο Watt ήταν ιδανική περίπτωση εφευρέτη γιατί κατείχε κάτι που στην ιστορία της ανθρωπότητας έχει υπάρξει ελάχιστες φορές. Εφευρέτες υπάρχουν άπειροι, αντίθετα από αυτό που πιστεύει ο κόσμος είναι το μόνο που δεν σπανίζει. Έμποροι και διαφημιστές επίσης σε πλεονάζοντα βαθμό. Αυτά τα δύο σε έναν άνθρωπο όμως, είναι σπάνιο. Διότι μία εφεύρεση στην απαρχή της έχει μόνο έναν πιστό, εκείνον που την κατασκεύασε. Για να ξεκινήσει η εμπορική της επιτυχία πρέπει να είναι τυχερός να βρει κάποιον που θα την προωθήσει σωστά και θα επενδύσει μέχρι να την μάθει περισσότερος κόσμος. Ακόμη πιο σπάνιο ο εφευρέτης να είναι και πλούσιος για να τα κάνει όλα μόνος του, συνήθως εκείνος που έχει τους πόρους δεν κάθεται να σπάσει το κεφάλι του με εφευρέσεις. Ο James Watt ήταν μία εξαιρετική περίπτωση γιατί είχε τον τρόπο να σκεφτεί εμπορικά, να κυνηγήσει την πώληση με τακτικές marketing αντί να γκρινιάζει δεξιά και αριστερά πως δεν τον βοηθά η πολιτεία…

Στο αχνό μονοπάτι που είχε ήδη χαραχθεί πριν από 60 χρόνια, πάτησε να ανοίξει δρόμο προσπαθώντας να τονώσει τις πωλήσεις της εφεύρεσης του και έτσι απευθύνθηκε και αυτός στα ορυχεία όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Γρήγορα βρέθηκε να πρέπει να εξηγήσει γιατί η δική του μηχανή άξιζε τα περισσότερα χρήματα που ζητούσε έναντι των υπολοίπων και ανακάλυψε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δώσει τους ιδιοκτήτες ορυχείων να καταλάβουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Άλλαξε λοιπόν στρατηγική και στον επόμενο υποψήφιο πελάτη πήγε και του είπε πως η δική του μηχανή είναι η πρώτη στον κόσμο με δύναμη 10 αλόγων. Εξηγώντας του πως με μία μηχανή που δεν χρειάζεται διάλλειμα, δεν σταματά για τροφή και δεν κουράζεται, αντικαθιστά αμέσως δέκα άλογα. Επειδή ο Watt ήταν πρώτα από όλα ένας εφευρέτης και επιστήμονας, δεν σκόπευε να είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός του, ήταν όμως εξαιρετικά χοντρο-υπολογισμένος υπερτονίζοντας το πόσα άλογα κέρδιζε ενώ και η ίδια η μονάδα μέτρησης ήταν παραπάνω από αυτό που στην πράξη μπορούσε να κάνει ένα άλογο.

Μιας και ο στόχος της εποχής ήταν τα ορυχεία ο Watt έβαλε δύο Shetland Πόνι, μία Σκωτσέζικη ράτσα που χρησιμοποιούσαν για αυτή την δουλειά, να τραβήξουν βάρος 100lb (45kg) από ένα πηγάδι βάθους 220 foot (67m) με ταχύτητα 2.5 μίλια την ώρα. Αυθαίρετα τελείως μετά από αυτό διπλασίασε τα μεγέθη κατά 50% θεωρώντας πως τα άλογα είναι πολύ πιο δυνατά από τα Σκωτσέζικα Πόνι ενώ σήμερα ξέρουμε πως στην πράξη δεν απέχουν πολύ και πως τα Πόνι αυτά έχουν την δύναμη 0,7 ενός αλόγου.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
οι πρώτοι υπολογισμοί

Έτσι και αλλιώς κανένα άλογο δεν είναι ίδιο με όλα τα υπόλοιπα και εξ αρχής αυτή η μονάδα μέτρησης είναι λιγότερο βασισμένη στην επιστήμη από αυτό που θα έπρεπε, όμως ο στόχος δεν ήταν να μετρήσουν σωστά την δύναμη της ατμομηχανής αλλά να καταφέρουν να μαζέψουν παραγγελίες.

Ο James Watt τα κατάφερε εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα ορίζοντας την ιπποδύναμη και δίνοντας έναν λόγο σε κάθε ιδιοκτήτη να κάνει την κίνηση αυτή και να απαλλαγεί από τα άλογα, που σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ανταγωνιστές του μιλούσαν και εκείνοι για ιπποδύναμη καθιερώνοντας τον όρο.

Όχι μόνο αυτό αλλά η πρώτη μάχη της ιπποδύναμης έγινε ήδη από τα μέσα του 1770 με σχετικές δηλώσεις σχετικά, καθώς δεν ήταν εύκολο να μετρηθεί στην πράξη η αλήθεια, φανερώνοντας από πολύ νωρίς την πορεία που θα ακολουθούσε η ανθρωπότητα με τα νούμερα της ιπποδύναμης.

Η ιπποδύναμη το πρώτο κόλπο του marketing στην ιστορία: Ο απίστευτος Watt!
Λειτουργικό αντίγραφο της πρώτης μηχανής του Watt από Πανεπιστήμιο της Σκωτίας

Ευτυχώς όπως είπαμε ο James Watt ήταν αυτή η σπάνια περίπτωση εφευρέτη, επιστήμονα, εμπόρου και διαφημιστή, οπότε οι ισχυρισμοί του είχαν πραγματικό αντίκτυπο. Η δική του ατμομηχανή ήταν πράγματι πολύ καλύτερη παρότι οι αρχικές δοκιμές σε τραίνα που έγιναν αρκετά αργότερα, αποδείχτηκαν μια δύσκολη διαδικασία και κάπως επικίνδυνη για να μετακινείς επιβάτες. Στις αρχές του 1830 όμως μία τέτοια ατμομηχανή με σχετικά λίγες διαφορές και σωληνώσεις για το καζάνι που ήταν κάνες τουφεκίων έπιασε δουλειά στις ΗΠΑ ως το πρώτο δρομολόγιο με τραίνο με το marketing να διοργανώνει και αγώνα ενάντια σε άμαξα. Τα πάντα πήγαιναν βάση σχεδίου μέχρι που το καζάνι της ατμομηχανής ράγισε και χάνοντας πίεση έχασε λίγα μέτρα πριν, όμως αυτή η αρχική αποτυχία δεν στάθηκε εμπόδιο και οι ατμομηχανές επικράτησαν. Εξαιτίας τους ο κόσμος έμαθε την αξία των κινητήρων και αργότερα έδωσε βάση στα αυτοκίνητα με τον όρο ιπποδύναμη να συνεχίζει ακέραιος την πορεία του και να περνά και στις πρώτες μοτοσυκλέτες.

Πατέρας λοιπόν του όρου ο James Watt και ξεκίνημα της χρήσης του από την πρώτη στιγμή ανταγωνιστικά και με λίγο «τσίμπημα» προς τα πάνω σε σχέση με την πραγματικότητα. 264 χρόνια μετά και σχεδόν σε όλη την πορεία των 120 ετών που έχει γράψει η ιστορία των μοτοσυκλετών, οι παραπάνω βασικές αρχές για τον όρο «ιπποδύναμη» παραμένουν αμετάβλητες.