Γράφτηκε από: 
τον Θάνο Αμβρ. Φελούκα

Rally made in Greece! Aurora: Η Ελληνική εξαγωγική εταιρεία που κάνει την διαφορά!

Εξοπλισμός δοκιμασμένος στο Dakar φτιαγμένος στην Ελλάδα!

Η Aurora Rally Equipment γράφει αυτή την στιγμή την δική της ιστορία. Παράγει κάτι που στην Ελλάδα δεν γίνεται παρά να έχει μικρή ζήτηση, την ίδια στιγμή που απαιτείται τεράστια εξειδίκευση, έρευνα και εξέλιξη. Εκ των πραγμάτων ο δρόμος της πρέπει να είναι ξεκάθαρα εξαγωγικός αλλά με βάση μία χώρα που δεν ευνοεί καθόλου την επιχειρηματικότητα και πρακτικά πολεμά μέσω της γραφειοκρατίας της, την εξαγωγική δραστηριότητα. Κι όμως, στο τοξικό περιβάλλον των capital controls, της υψηλής φορολογίας και της εναντίωσης του κρατικού μηχανισμού σε τέτοιες πρωτοβουλίες, υπάρχουν άνθρωποι που εξελίσσουν στην Ελλάδα, παράγουν και εξάγουν ένα καθαρά ελληνικής σχεδίασης κιτ, με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που κάνει την διαφορά: Δεν απαιτεί καμία μόνιμη παρέμβαση στην μοτοσυκλέτα! Δεν κόβεις, δεν ανοίγεις τρύπες στο πλαίσιο, ενώ εκτός από τα κομμάτια που κατασκευάζει η ίδια η Aurora, τα υπόλοιπα είναι εργοστασιακά της κατασκευάστριας της μοτοσυκλέτας. Στην προκειμένη περίπτωση της Husqvarna - Κι έτσι έχεις το κεφάλι σου ήσυχο πως θα συνεργάζονται πλήρως ως σύνολο ενώ η τελική μορφή της μοτοσυκλέτας σου θα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τα εργοστασιακά Rally!

Τα κιτ της Aurora ξεκινούν από απλές βάσεις roadbook κι έπειτα το ίδιο το roadbook που μόνο απλό δεν είναι, και τους έχει κάνει να ξεχωρίσουν, μέχρι ζελατίνες και πλήρη Rally κουστούμια με μεγάλα ρεζερβουάρ και εξαιρετική εργονομία. Αυτό το τελευταίο το λένε εκείνοι, το είδαμε κι εμείς όμως! Η επαναφορά της μοτοσυκλέτας στην εργοστασιακή της μορφή είναι πανεύκολη, όπως και η επισκευή της στην περίπτωση πτώσης, κι αυτό η Aurora μπορεί να το αποδείξει μέσα από δεκάδες ιστορίες αγωνιζομένων που τους έχει προμηθεύσει Rally Kit. Ιστορίες που έρχονται και από το Dakar, εκεί που οι μοτοσυκλέτες της Aurora έχουν καταφέρει να περάσουν από τις σκληρές δοκιμασίες και να αντέξουν τις πτώσεις. Καθόλου τυχαία, οι δοκιμασίες που επιβάλλει η Aurora σε κάθε νέο εξάρτημα που σχεδιάζει, είναι προσανατολισμένες να προσομοιάσουν πτώσεις που θα έκαναν τους περισσότερους αναβάτες να σταματήσουν την βόλτα τους. Κι αυτό γιατί στόχος είναι να τερματίσεις το Rally, με αυτό τον γνώμονα σχεδιάζουν στην Aurora, κάνουν το φαινομενικά απλό, αναγκαία πολύπλοκο. Σχεδιάζοντας ζώνες παραμόρφωσης, υπολογίζοντας ελαστικότητες και μελετώντας δυνάμεις, στην Aurora φτιάχνουν εξαρτήματα για ένα πραγματικό Rally, προσέχοντας και το βάρος και την κατασκευή. Η προσοχή στην κατασκευή είναι που χαρίζει και την ομορφιά, και οι μοτοσυκλέτες που δέχονται τα kit της Aurora είναι όμορφες μέσα στην απλότητά τους.

Η Aurora ξεκίνησε την πορεία της εκκωφαντικά. Κατασκεύασε το πιο εξελιγμένο roadbook του κόσμου, είδε τις πατέντες της να κατοχυρώνονται απρόσκοπτα και ομάδες με παρουσία στο Dakar να την προσεγγίζουν και να γίνεται προμηθευτής τους. Από ένα μικρό γκαράζ στην Αθήνα, που ήταν η πρώτη της φυσική παρουσία, η Aurora προμήθευε αναβάτες στα πλέον σκληρά Rally ανά τον κόσμο, από το Dakar στην Λ. Αμερική (τότε) μέχρι την Αφρική, την Αυστραλία αλλά και πιο κοντά σε εμάς, στην γειτονική Αλβανία και στο σκληρό Albania Rally.

Ούτε κι αυτή η πρώτη τους επιτυχία ήρθε τυχαία. Μετά από έναν 24ωρο αγώνα, τον πρώτο που έγινε ποτέ στα μέρη μας, ο Δημήτρης είχε κατακτήσει την τρίτη θέση σκεπτόμενος πως θα είχε αποδώσει καλύτερα αν η πλοήγηση ήταν ευκολότερη και απροβλημάτιστη. Πρακτικά δεν υπάρχουν αλλαγές στα roadbooks από τις αρχές του ’90 ενώ τόσο η ταχύτητα λήψης αποφάσεων, όσο και ο ρυθμός οδήγησης, έχουν αλλάξει δραματικά. Διέκρινε πως το περιθώριο βελτίωσης ήταν μεγάλο και ξεκίνησε άμεσα να εργάζεται πάνω σε αυτό χωρίς να χάνει χρόνο. Δεν στηρίχτηκε μονάχα στην δική του εμπειρία, αλλά ρώτησε πολλούς αναβάτες για το τι θα ήθελαν διαφορετικό, μπήκε σε forum και online συζητήσεις με αγωνιζόμενους ανά τον κόσμο και συγκέντρωσε όλες τις ιδιότητες για το ιδανικό, μαγνητικό roadbook με τον αφαιρούμενο και επισκευάσιμο μηχανισμό.

Ένα από τα δύο πρωτότυπα που κατασκεύασε έφτασε απευθείας στο HRC. Δεν χρειαζόταν κάτι άλλο για να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους.

Δηλωτικό αυτό, της τεράστιας ανάγκης που υπήρχε για ένα σωστό roadbook που θα ανταποκρίνεται στην σύγχρονη μορφή των αγώνων.

Το 2014 η εξέλιξη συνεχίζεται, οι διακόπτες on/off αντικαθίστανται με κουμπιά και έτσι ο έλεγχος γίνεται αμεσότερος ενώ αλλάζουν θέση στα χειριστήρια ώστε μπροστά στα μάτια του αναβάτη να υπάρχουν μονάχα εκείνα που χρησιμοποιεί όταν τρέχει, κι όχι όλα. Ώστε να μην απασχολείται και να μην ψάχνει διακόπτες όσο αγωνίζεται, αλλά και πάλι να έχει άμεσα μπροστά του όσα χρειάζεται στην περίπτωση που χαθεί κι έχει σταματήσει.

Τοποθετώντας διπλούς διακόπτες που λειτουργούν παράλληλα σε περίπτωση που κάποιον χαλάσει, η λειτουργία του roadbook εξασφαλιζόταν ακόμη και μετά από πτώση, κι αυτό ακριβώς ήταν ένα από τα σημεία που πολλοί αγωνιζόμενοι εκτίμησαν… στην πράξη!

Οι επιτυχίες δεν σταμάτησαν να έρχονται, το 2014 η αγωνιστική ομάδα της Suzuki στο Dakar ζήτησε από την Aurora να την βοηθήσει στην προετοιμασία των μοτοσυκλετών τους. Ήταν ένα βήμα που έδωσε την ευκαιρία στην ελληνική εταιρεία να κερδίσει πολύτιμη εμπειρία στο πλέον δύσκολο Rally του κόσμου, να καταγράψει δεδομένα τηλεμετρίας και επίδρασης δυνάμεων που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να συμβεί και να συνειδητοποιήσουν κάτι φαινομενικά απλό. Πως για κερδίσεις πρέπει πρώτα να τερματίσεις. Είναι κάτι που η Aurora έχει κάνει σημαία της και επιβάλλει στον εαυτό της: Κάθε τι που θα κατασκευάζει ή θα σχεδιάζει, να είναι σε θέση να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ προσπαθείς να το σπάσεις.

Το γεγονός πως τα roadbooks έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν συνεχόμενες συμμετοχές σε Rally χωρίς προβλήματα, φανερώνει την δέσμευση της Aurora να προσέξει την αντοχή τους και διάρκεια ζωής.

Το 2016 προχώρησαν ένα βήμα πέρα από τα roadbooks και έγιναν οι πρώτοι στον κόσμο που προσέφεραν kit μετατροπής του Husqvarna 701 Enduro σε Rally. Μπορεί στην χώρα μας να μην έχει πωληθεί αυτό το πλήθος των 701, που θα δικαιολογούσε το μεγάλο κόστος που απαιτεί η δημιουργία ενός τέτοιου κιτ, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Aurora διέκρινε μία ανάγκη και έπεσε μέσα στις προβλέψεις της. Ξοδεύοντας απίστευτες εργατοώρες, σχεδιάζοντας, εξελίσσοντας και διορθώνοντας πολλές φορές πριν καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα. Η γεωμετρική πρόοδος των πωλήσεων δηλώνει πως τα είχαν καταφέρει. Με μοναδική διαφήμιση τον λόγο των πελατών τους, και τις απαντήσεις που εκείνοι δίνουν σε όποιον τους ρωτά «που το έκανες αυτό έτσι» η Aurora έγινε γρήγορα γνωστή, κι αυτό σημαίνει πως όλοι οι πελάτες έμειναν περισσότερο από ευχαριστημένοι.

Απέναντι σε όλη αυτή την επιτυχία, στην Ελλάδα συνέχιζαν να παραμένουν άγνωστοι στο ευρύ κοινό, κι αν κάποιος τους μάθαινε παρακολουθώντας Online συζητήσεις θα μπερδευόταν μόλις καταλάβαινε πως όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Διότι θα περίμενε πως μία τέτοια πληροφορία θα έπρεπε να έχει έρθει εκ των έσω, κι όχι ανάποδα, από το εξωτερικό.

Για να σας συστήσουμε την Aurora ως εταιρεία, πρώτα την γνωρίσαμε με τον καλύτερο τρόπο που θα έπρεπε, τον τρόπο του ΜΟΤΟ, πήραμε δηλαδή τις μοτοσυκλέτες για δοκιμή σε όλα τα στάδια, από εργοστασιακή, σε light κι έπειτα full rally! Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε απευθείας την εργονομία, την ευκολία χειρισμού και να τις δούμε συγκριτικά. Να δοκιμάσαμε επίσης το φοβερό, made in Greece roadbook και να δούμε από κοντά τις νέες τους εγκαταστάσεις.

Από το μικρό γκαράζ τους στο κέντρο της Αθήνας όπου ξεκίνησαν, βρίσκονται πλέον σε ένα νέο κτήριο έξω από τα Σπάτα, με άπλετο χώρο και πάρκινγκ. Εκεί μπορούν με την ηρεμία τους να σχεδιάσουν νέα κιτ, να λύσουν τις μοτοσυκλέτες και να πραγματοποιήσουν μετρήσεις με ακρίβεια που ξεπερνά το χιλιοστό. Ο χώρος τους θυμίζει start-up εταιρεία και κατά μία έννοια είναι, μιας και έχουν λάβει χρηματοδότηση από πελάτες που αναγνώρισαν την ποιότητα δουλειάς και θέλησαν να βοηθήσουν με στόχο να μεγαλώσει ο κύκλος εργασιών και να δημιουργηθούν περισσότερα kit για νέα μοντέλα. Ήδη έχουν διαθέσιμο για προπαραγγελία το πρώτο Rally kit για KTM 690 Enduro 2019!

Η Aurora ξεκίνησε με ένα όραμα για το καλύτερο roadbook και πολύ γρήγορα πέρασε στην προετοιμασία μοτοσυκλετών που αγωνιζόντουσαν στο Dakar και στην δημιουργία Rally κουστουμιών για αγωνιζόμενους. Αυτή η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να γίνει αν ό,τι έφτιαχναν δεν είχε αποτέλεσμα!

Το επόμενο βήμα είναι κιόλας έτοιμο: Θα γίνει η πρώτη εταιρεία από την Ελλάδα που έχει RALLY μοτοσυκλέτα στην EICMA! Στις αρχές Νοεμβρίου η Aurora θα έχει τον δικό της μεγάλο χώρο στην διεθνή έκθεση! Οτιδήποτε κάνουν αυτή την στιγμή ξεκινά με την φράση «η πρώτη ελληνική εταιρεία που…» μιας και δεν υπάρχει κι άλλος που να ντύνει τις μεγάλες Enduro και on-off μοτοσυκλέτες μετατρέποντάς τες σε Rally!

Σε επόμενο τεύχος του ΜΟΤΟ, θα αναλύσουμε την δική μας δοκιμή από το κουστούμι του Husqvarna 701, μελετώντας την δουλειά της Aurora μέσα από την εμπειρία του δημοσιογράφου του περιοδικού και πολυπρωταθλητή Enduro, Κίμωνα Καράμπελα.

Aurora Rally Equipment: https://aurora-rally.com