Ducati Multistrada: Επίθεση… τεχνολογίας

Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/11/2014

Ανανεωμένο εκ βάθρων είναι για το 2015 το Multistrada, στην πρώτη ουσιαστικά ριζική αναβάθμιση που γνωρίζει από το 2010 που πρωτοπαρουσιάστηκε, αν εξαιρέσουμε την περσινή προσθήκη των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων.
Τώρα, δεν διαθέτει μόνο τεχνολογικές αναβαθμίσεις, αλλά είναι σε πολλά τμήματα σχεδιασμένο από την αρχή, με στόχο την καλύτερη εργονομία και την μεγαλύτερη άνεση. Ως γνήσιο τέκνο το Borgo Panigale, όφειλε η νέα σχεδίαση να είναι πιο επιθετική, με πιο αιχμηρές γραμμές, αλλά και καλύτερη συναρμογή των πλαστικών, γεγονός που οδήγησε και στην μείωση των βιδών που είναι ορατές. Όπως επιτάσσει η σύγχρονη τάση, οι προβολείς και τα πίσω φώτα είναι τεχνολογίας Led, ενώ η οθόνη στον πίνακα οργάνων χρησιμοποιεί την τεχνολογία υγρών κρυστάλλων (LCD) για την απλή έκδοση και TFT για την S.
Η σέλα είναι λίγο πιο στενή μπροστά, βοηθώντας τον αναβάτη να πατήσει πιο εύκολα στο έδαφος, ενώ είναι κατά 20mm πιο μακριά και μπορεί να ρυθμιστεί καθ' ύψος σε ένα εύρος επίσης 20mm. Αντίστοιχα, η σέλα του συνεπιβάτη είναι πιο χαμηλή και οι χειρολαβές πιο εργονομικά σχεδιασμένες, ενώ η ρύθμιση της ζελατίνας γίνεται πολύ πιο εύκολα και μπορεί να πραγματοποιηθεί με το ένα χέρι μόνο. Το συνολικό βάρος του Multistrada ανέρχεται (στεγνό) στα 209 κιλά.


Από τις ουσιαστικές όμως αλλαγές αφορά την τοποθέτηση για πρώτη φορά του DVT του συστήματος δηλαδή της Ducati για τον μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων, κάτι για το οποίο διαβάσατε για πρώτη φορά στο τεύχος του ΜΟΤΟ που βρίσκεται τώρα στα περίπτερα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα που ελέγχει τον χρονισμό των εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής, έτσι ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή να εξασφαλίζεται η γραμμική παροχή της δύναμης και μέγιστη δυνατή παροχή ροπής, μέσω του μεταβλητού overlap των βαλβίδων.
Η έτερη σημαντική τεχνολογική προσθήκη του νέου Multistrada είναι το IMU (Inertial Measurement Unit), μια μονάδα που μετρά διαρκώς τον ρυθμό μεταβολής και στους τρεις άξονες (δεξιά-αριστερά, πάνω-κάτω και την κλίση), δίνοντας πληροφορίες στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτες με τα οποία αλληλοεπιδρά. Για παράδειγμα, το Multistrada χάρη στην IMU έχει αποκτήσει Cornering ABS, αφού μπορεί να επέμβει το σύστημα ακόμη κι όταν η μοτοσυκλέτα είναι υπό κλίση, ενώ στην έκδοση S που διαθέτει μεταβλητή δέσμη φώτων, βοηθά στην πιο αποτελεσματική ρύθμισή τους. Επίσης η IMU επέτρεψε την χρήση του DWC (το σύστημα αντι-σούζας της Ducati) στο Multistrada, ενώ αλληλοεπιδρά και με το Traction Control όπως επίσης και με το σύστημα διαχείρισης των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων. Σημαντική προσθήκη επίσης, για όσους ταξιδεύουν συχνά, είναι και η ύπαρξη του cruise control στον στάνταρ εξοπλισμό όλων των εκδόσεων.


Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, απέκτησε μεγαλύτερο ποσοστό ακαμψίας, ενώ αυξήθηκε και η απόσταση από το έδαφος κατά 20 χιλιοστά, φτάνοντας συνολικά τα 180mm.
Για τους λάτρεις των γκάτζετ, η έκδοση S θα διαθέτει σύνδεση μέσω Bluetooth με το smartphone του αναβάτη, έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται λειτουργίες του τηλεφώνου από τα χειριστήρια της μοτοσυκλέτας, ενώ μέσω εφαρμογών θα μπορεί να παίρνει στοιχεία από την μοτοσυκλέτα και να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με το ducati.com

 

Ετικέτες

Thrust Motor DSR 125 & 150 - Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Τρεις εκδόσεις, τρεις χρωματικές παλέτες και προσιτές τιμές
motomag Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Η νέα οικογένεια urban scooter DSR της Thrust Motor, σε δύο κυβισμούς 125 και 150 κ.εκ. η οποία περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις εξοπλισμού και τρία μοντέρνα χρώματα είναι πλέον ετοιμοπαράδοτη, ενώ έχουν ανακοινωθεί και οι τιμές των τριών αυτών μοντέλων.

Ο μοντέρνος σχεδιασμός των DSR και οι μικρές διαστάσεις τους τα καθιστούν ιδανικά για τις αστικές μετακινήσεις. Τα DSR διαθέτουν χαμηλή ζελατίνα η οποία προφυλάσσει τον κορμό του αναβάτη, κρατώντας μακριά τον αέρα που μπορεί να τον ενοχλεί στην καθημερινή μετακίνηση. Η σέλα τους είναι γενναιόδωρη σε διαστάσεις τόσο για τον αναβάτη όσο και για τον συνεπιβάτη, ενώ ο τελευταίος έχει στη διάθεση του και πρακτικές χειρολαβές.

Τα τρία DSR μοιράζονται την ίδια βάση πλαισίου, κοστουμιού, αναρτήσεων (συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι και δυο αμορτισέρ πίσω) και τροχών (14 ιντσών μπροστά και 13 ιντσών πίσω), έχοντας διαφορές σε κυβισμό, τρόπο ψύξης και εξοπλισμό. Και στα τρία όμοιο είναι το ύψος σέλας στα 770 χλστ., ενώ ίδιο είναι και το μεταξόνιο στα 1.375 χλστ.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Το DSR 125 AC το οποίο είναι το πιο οικονομικό από τις τρείς εκδόσεις, εφοδιάζεται με αερόψυκτο τετράχρονο κινητήρα 125 κυβικών, απόδοσης 9,5 hp / 7.500 rpm με ροπή 1 kgm / 6.000 rpm. Το βάρος του ανακοινώνεται στα 124 στεγνά και στα 135 γεμάτα κιλά. Το DSR 125 AC όσον αφορά την πέδηση εξοπλίζεται με δισκόφρενο 240 χλστ. μπροστά και δισκόφρενο 220 χλστ. πίσω, ενώ υπάρχει σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS. Ο αναβάτης επιπρόσθετα έχει στη διάθεση του ψηφιακή οθόνη οργάνων TFT, η οποία του παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι κορυφαίες εκδόσεις είναι αμφότερες υγρόψυκτες, ενώ λόγω κυβισμού απευθύνονται η μέν DSR 125 LC στην Α1 κατηγορία διπλωμάτων, η δε DSR 150 LC στην Α2 κατηγορία. Το DSR 125 LC ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά τον εξοπλισμό σε σχέση με την αερόψυκτη έκδοση, καθώς πέρα από τον δυνατότερο κινητήρα με τους 11,6 hp / 8.500 rpm και 1,14 kgm / 6.500 rpm, εξοπλίζεται με keyless σύστημα, σύστημα start-stop με ηλεκτροκινητήρα που παίζει τον ρόλο τόσο της γεννήτριας όσο και της μίζας, ABS, TCS και έγχρωμη οθόνη οργάνων TFT. Το βάρος είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το αερόψυκτο μοντέλο, στα 127 στεγνά και 138 γεμάτα κιλά.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο και πιο δυνατό μοντέλο της νέας οικογένειας αστικών scooter της Thrust Motor είναι το DSR 150 LC, το οποίο αποδίδει 14,7 hp / 8.500 rpm και 1,4 kgm / 6.500 rpm. Όπως και στο 125 LC, έτσι και εδώ έχουμε τον ίδιο κορυφαίο εξοπλισμό, με ABS, TCS, TFT οθόνη οργάνων, keyless σύστημα και σύστημα Start-Stop.

Τα τρία DSR είναι πλέον ετοιμοπαράδοτα, με το DSR 125 AC ’14 να κοστίζει 2,090 ευρώ, με το DSR 125 LC ABS+TCS να κοστίζει 2,695 ευρώ και το DSR 150 LC ABS+TCS να κοστίζει 2,890 ευρώ.

Thrust Motor DSR 125 & 150 – Ανακοινώθηκαν οι τιμές τους στην Ελλάδα
Ετικέτες