EICMA 2023: Shark Aeron GP – Το πρώτο κράνος με κινούμενα αεροδυναμικά μέρη [Video]

Με τον αναβάτη του MotoGP Johann Zarco να βοηθά στην εξέλιξη του
motomag EICMA 2023: Shark Aeron GP – Το πρώτο κράνος με κινούμενα αεροδυναμικά μέρη στο πίσω μέρος του [Video]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/11/2023

Ο Γάλλος κατασκευαστής κρανών Shark στην EICMA παρουσίασε το πρώτο κράνος στον κόσμο το οποίο έχει κινούμενα αεροδυναμικά μέρη -στο πίσω μέρος του- τα οποία κινούνται ανάλογα με τη θέση του σώματος του αναβάτη, προσφέροντας μειωμένη αεροδυναμική αντίσταση και καλύτερη αεροδυναμική.

Το κράνος Aeron GP το οποίο είναι ένα εξελιγμένο Race-R Pro GP, έχει ανασχεδιασμένο κέλυφος σε σχέση με το Race-R Pro GP με πιο στρογγυλή γραμμή, ενώ συνολικά ακολουθεί την επιθετική γραμμή την οποία βλέπουμε να υπάρχει στα τελευταία κράνη της γαλλικής εταιρείας. Νέοι είναι και οι εξαερισμοί οι οποίοι σύμφωνα με τη Shark διώχνουν τον ζεστό αέρα από το εσωτερικό του κράνους κρατώντας το κεφάλι του αναβάτη δροσερό. Το βασικό στοιχείο που κάνει το Aeron GP να ξεχωρίζει είναι η πρώτη παγκόσμια πατέντα Adaptive Aero System ή A2S που εισήγαγε η Shark στο πίσω μέρος του κράνους. Στην πίσω αεροτομή που υπάρχει στο Aeron GP υπάρχουν πλευρικά τμήματα τα οποία είναι κινούμενα και προσαρμόζονται στη θέση του σώματος του αναβάτη μορφοποιώντας τη ροή του αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αντίσταση, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αεροδυναμική του κράνους.

EICMA 2023: Shark Aeron GP – Το πρώτο κράνος με κινούμενα αεροδυναμικά μέρη στο πίσω μέρος του [Video]

Οι άνθρωποι της Shark μέσω προσομοιώσεων Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής (CFD), κατάφεραν με αυτή την πατέντα να πετύχουν μείωση 80% στο φαινόμενο του flag effect (αεροδυναμικό φαινόμενο που σχετίζεται με τους στροβιλισμούς του αέρα), μείωση 50% στις αναταράξεις που δέχεται το κράνος από τις ριπές ανέμων και μείωση 5% στην αεροδυναμική αντίσταση την οποία δέχεται το κράνος σε ευθεία γραμμή. Το Aeron GP πέρασε αρκετό χρόνο δοκιμών και στην πίστα με τον Johann Zarco -ambassador της Shark- να εξελίσσει το νέο κράνος της γαλλικής εταιρείας πριν αυτό πάρει έγκριση ομολογκαρίσματος. Όσον αφορά το ομολογκάρισμα, το Aeron GP πληροί τις προδιαγραφές ECE 22.06 και FIM Homologation, κάτι που σημαίνει πως θα το δούμε σύντομα στην παραγωγή αλλά και στους αγώνες.

EICMA 2023: Shark Aeron GP – Το πρώτο κράνος με κινούμενα αεροδυναμικά μέρη στο πίσω μέρος του [Video]

Το Shark Aeron GP θα διατίθεται σε έξι σχέδια: Aeron GP Full Carbon, Aeron GP Blank SP σε άσπρο, μπλε και κόκκινο χρώμα, Aeron GP Replica Fernandez, Aeron GP Replica Zarco και σε έξι μεγέθη XS, S, M, L, XL XXL, με το βάρος του Aeron GP Full Carbon να αγγίζει τα 1.410 +/- 50 γραμμάρια.

Ετικέτες

Cal Crutchlow - Δεν θα αγωνιστεί στο Mugello

Επιπλοκές από εγχείρηση στο δεξί του χέρι δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει ως wildcard στον ιταλικό γύρο
motomagCal Crutchlow – Δεν θα τρέξει στο Mugello
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/5/2024

Η Yamaha ανακοίνωσε ότι ο Cal Crutchlow δεν θα αγωνιστεί τελικά ως wildcard συμμετοχή στην πίστα του Mugello το τριήμερο 31/5 – 2/6 εξαιτίας επιπλοκών που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Cal Crutchlow αναμενόταν να κάνει τρεις wildcard συμμετοχές με την Yamaha στην διάρκεια του MotoGP 2024. Τελικά, η πρώτη εκ των τριών, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου μέχρι και 2 Ιουνίου, στα πλαίσια διεξαγωγής του ιταλικού GP στην πίστα του Mugello, ακυρώθηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Yamaha, της οποίας είναι αναβάτης εξέλιξης, αιτία για την απόσυρσή του είναι επιπλοκές που προέκυψαν μετά από εγχείρηση στο δεξί του χέρι. Ο λόγος του χειρουργείου ήταν κάποιοι πόνοι που ένιωθε ο Βρετανός εκεί -πιθανά να μιλάμε και σύνδρομο arm-pump, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά οι αναβάτες των MotoGP.

Για την ώρα, οι δύο ακόμη εμφανίσεις του σε Silverstone (2-4/8) και San Marino (6-8/9) ισχύουν κανονικά. Μάλιστα, στο Misano προβλέπεται και ένα τεστ την Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση του αγωνιστικού τριημέρου, κάτι που δυστυχώς θα χάσει στο Mugello, όπου επίσης αναβάτες και ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να προβούν σε δοκιμές με την ολοκλήρωση του GP.