Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Vespa World Days

Vespisti απ' όλο τον κόσμο!

Στις 18 Ιουνίου του 2018, στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας, πραγματοποιήθηκε το Vespa World Days. Μια συγκέντρωση με μεγάλη βαρύτητα η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλά Vespa Club από όλο τον κόσμο. Υπήρχαν συμμετέχοντες από 37 χώρες συγκεντρώνοντας μια ορδή από Vespa μεγαλύτερη των 3.000 στη πρωτεύουσα της Β.Ιρλανδίας. Αναβάτες που ξεκίνησαν από κάθε μεριά της υφηλίου, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ινδονησία, από το Μεξικό και τον Καναδά, από την Αυστραλία και την Κίνα, από όλη την Ευρώπη μέχρι και το Ισραήλ, επαληθεύοντας τη καθολικότητα του μύθου της Vespa και της λατρείας που έχει από το κοινό της.

Στο ειδυλλιακό τοπίο της ακτής Causeway, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς μεταξύ των καταπράσινων λιβαδιών και της θάλασσας, έλαβε μέρος η παρέλαση  των Vespa προς το Belfast, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους ντόπιους.

Το Vespa World Days αποτελεί ένα φόρο τιμής προς τη Vespa, η οποία στο υποσυνείδητο του κόσμου έχει πάψει να είναι ένα καθημερινό μέσω μεταφοράς. Κάνοντας τα πρώτα της βήματα από το 1946 και όντας το πιο διάσημο σκούτερ, έχει συνδεθεί με βιώματα και αναμνήσεις εκατομμυρίων ιδιοκτητών όλα αυτά τα χρόνια, αποτελώντας πλέον σύμβολο. Σήμερα καταμετρώνται 53 συνολικά εθνικά Vespa Club παγκοσμίως με περισσότερα από 120.000 μέλη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δεν παρέλειψαν να αποδοθούν και διάφορα βραβεία όπως αυτό του παλαιότερου και πιο πολύτιμου οχήματος. Το βραβείο απονεμήθηκε σε μια Vespa Douglas του 1951, πλήρως λειτουργική η οποία έφερε την αυθεντική ρεζέρβα της εποχής!

Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν και οι νικητές του διαγωνισμού Vespa Trophy, ο οποίος είναι ένας τουριστικός διαγωνισμός που γίνεται σε συνεργασία με τη Michelin. Σκοπός του κάθε συμμετέχοντα είναι να πιστοποιήσει μέσω φωτογραφιών και ειδικών σφραγίδων στο Travel Book, όλες τις στάσεις που έκανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τη νίκη κέρδισε το Ιταλικό Vespa Club Verona ενώ τη δεύτερη θέση πήρε το Vespa Club Morciano της Ρουμανίας ακολουθώντας τρίτο από το Βέλγιο το Vespa Club Oostende.

Το βραβείο του Μοναχικού Οδηγού έλαβε για πρώτη φορά γυναίκα, μέλος του Vespa Club Praga, διανύοντας μόνης της πάνω από 6.000χλμ! Επίσης, ειδική μνεία δόθηκε στους Προέδρους των Vespa Club Κύπρου και Vespa Club Oostende. Η εκδήλωση έκλεισε δίνοντας το επόμενο ραντεβού για το 2019 στην Ουγγαρία.