MXGP 2023, 19ος γύρος, Μεγάλη Βρετανία: Δυνατά οι Prado και Laengenfelder - Πρωταθλητής ο Janis Reisulis

Αν και το μυαλό όλων είναι στον αγώνα του ΜΧ των Εθνών καθώς οι τίτλοι έχουν δοθεί
MXGP 2023, 19ος γύρος, Μεγάλη Βρετανία: Prado και Laengenfelder ξεκινούν με το δεξί
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

23/9/2023

Μπορεί ο τελευταίος γύρος της χρονιάς για το MXGP ο οποίος διεξάγεται στην πίστα Matterley Basin στο Winchester να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα καθώς οι τίτλοι έχουν κριθεί σε όλες τις κατηγορίες, το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούν τον συγκεκριμένο θεσμό όμως είναι μεγάλο, με τους Jorge Prado στην MXGP και Simon Laengenfelder στην MX2 να κυριαρχούν την πρώτη ημέρα.

MXGP

ΕΜΧ125 Αγώνας 1ος

Στον αγώνα της Μεγάλης Βρετανίας εκτός από τις κατηγορίες MXGP και MX2 θα βλέπαμε και τις EMX125 και EMX250. Πρώτη στην πίστα έκανε την εμφάνιση της η EMX125, με τους 39 αναβάτες να είναι έτοιμοι για τον πρώτο αγώνα της ημέρας. Με το που έπεσαν οι μπάρες ο αγώνας μετατράπηκε σε παράσταση για ένα ρόλο και δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί. Ο αναβάτης της Yamaha Europe EMX125 MJC Janis Martins Reisulis #772 με το που πήρε το προβάδισμα δεν κοίταξε ποτέ πίσω του και με αλάνθαστη οδήγηση κατάφερε να πανηγυρίσει ακόμη μια νίκη την φετινή χρονιά με διαφορά η οποία έφτασε τα 30 δευτερόλεπτα ενώ ταυτόχρονα κατέκτησε και τον τίτλο της κατηγορίας EMX125! Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως ο Λετονός είχε καταφέρει στα πρώτα στάδια του αγώνα να ρίξει γύρο σε αρκετούς αναβάτες οι οποίοι περισσότερο έμοιαζε να πηγαίνουν βόλτα στην αγγλική ύπαιθρο παρά να αγωνίζονται σε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross.

Στη δεύτερη θέση πολύ πίσω από τον πρώτο Reisulis ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Elias Escandell #6 (Fantic Racing), με τον Maximilian Werner #494 (Fantic Racing), να συμπληρώνει το βάθρο. Ο Julius Mikula #451 (Yamaha Europe EMX125 MJC), τερμάτισε στην τέταρτη θέση, ενώ ο Simone Mancini #97 (Yamaha) ανέβηκε στο τέλος του αγώνα στην πέμπτη θέση καθώς ξεπέρασε το εμπόδιο του Mads Fredsoe #515 (Sturm STC Racing Team) με τον Δανό να τερματίζει στην έκτη θέση.

MXGP

EMX250 Αγώνας 1ος

Μετά την ΕΜΧ125, σειρά είχε ο πρώτος αγώνας της κατηγορίας EMX250 με τον Ιταλό πρωταθλητή του 2023 Andrea Bonacorsi (Hutten Metaal Yamaha Racing), να επιλέγει να αγωνιστεί στον τελευταίο γύρο της χρονιάς στην MX2, κατηγορία στην οποία θα μεταπηδήσει την επόμενη αγωνιστική χρονιά. Μπορεί η απουσία του Bonacorsi να ήταν αισθητή ωστόσο αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε κάποιους άλλους αναβάτες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν τη φετινή χρονιά. Mε το που έπεσαν οι μπάρες οι Cas Valk #172 (Fantic Racing) και Karlis Alberts Reisulis (Hutten Metaal Yamaha Racing) έκαναν καλύτερη εκκίνηση με τους δύο αναβάτες να βρίσκονται δίπλα δίπλα στις πρώτες στροφές της πίστας, καλή εκκίνηση είχε κάνει και ο Marc-Antoine Rossi (Team VRT KTM Factory Juniors), με τον Γάλλο να έχει βρεθεί στην τρίτη θέση. Από την άλλη ο Maxime Grau #83 (Husqvarna BT Racing Team) που ήθελε να δείξει σε όλους πως αξίζει του χρόνου μια θέση στην MX2 έμεινε με το καλημέρα αρκετά πίσω από τους τρεις πρώτους, με τον Γάλλο να βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Με τον Valk να οδηγεί την κούρσα αλλαγή είχαμε στους επόμενους γύρους στις δύο εναπομείναντες θέσεις του βάθρου, ο Rossi είχε καταφέρει με ένα πολύ όμορφο πέρασμα να περάσει μπροστά από τον Reisulis με τον Λετονό της Yamaha να πέφτει στην τρίτη θέση. Από την άλλη ο Grau ο οποίος βρισκόταν στην τέταρτη θέση δεν μπορούσε να κινηθεί στον ίδιο ρυθμό με τους πρωτοπόρους. Φτάνοντας στον τέταρτο γύρο ο Valk μετά από λάθος στο πρώτο κομμάτι της πίστας έχασε την πρωτοπορία από τον Rossi με τον αναβάτη της ΚΤΜ να αρπάζει από τα μαλλιά το δώρο που του είχε ανέλπιστα δοθεί. Ο Γάλλος στη συνέχεια έβαλε το κεφάλι κάτω και με συνεχόμενους ταχύτερους γύρους έφτασε τη διαφορά από τον δεύτερο Valk στα 6,5 δευτερόλεπτα. Ο αναβάτης της Fantic βλέποντας πως δεν μπορεί να κινηθεί σε αυτόν τον ρυθμό προσπάθησε να αποφύγει κάποιο λάθος ώστε να καταφέρει να πάρει τη δεύτερη θέση.

Αυτό όπως φάνηκε ήταν πολύ πιο εύκολο από όσο περίμενε καθώς ο τρίτος Reisulis έχανε συνεχώς χρόνο όντας αργότερος σε ρυθμό από τον Valk, επιπρόσθετα ο Reisulis έπρεπε να προσέχει τα νώτα του διότι ο Grau είχε μειώσει τη διαφορά του από τον αναβάτη της Yamaha στο ένα δευτερόλεπτο. Με τον αγώνα σιγά σιγά να φτάνει στο τέλος του, η μόνη μάχη που υπήρχε στην πίστα ήταν αυτή της τρίτης θέσης με τον Grau να έχει φτάσει σε απόσταση βολής από τον Reisulis. Ο αναβάτης της Yamaha ωστόσο ήταν αποφασισμένος να μην παραδοθεί. Ο Reisulis κατάφερε να κρατήσει πίσω του εν τέλει τον Grau με τον Λετονό να κρατά την τρίτη θέση του βάθρου και τον Grau να τερματίζει στην τέταρτη θέση. Όσον αφορά την πρώτη θέση αυτή κατέληξε με άνεση στον Rossi, με τον Γάλλο να περνά την γραμμή του τερματισμού έχοντας διαφορά 8 δευτερολέπτων από τον δεύτερο Valk. Στις πιο πίσω θέσεις οι Valerio Lata #53 (KTM Beddini Racing Team) και Feruccio Zanchi #2 Team VRT KTM Factory Juniors) ολοκλήρωσαν τον αγώνα της EMX250 στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

MXGP

MX2 Ram Qualifying Race

Επόμενη κατηγορία που θα βλέπαμε στην πίστα Matterley Basin ήταν αυτή της MX2, με τους 31 αναβάτες να θέλουν να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα στον Ram Qualifying Race -κατατακτήριο αγώνα. Με το που έπεσαν οι μπάρες, ο αναβάτης της Red Bull KTM Factory Racing Sacha Coenen #79 ξεκίνησε καλύτερα όλων με τον ίδιο να κρατά πίσω του τους Simon Laengenfelder #516, (Red Bull GASGAS Factory Racing), Lucas Coenen #96 (Nestaan Husqvarna Factory Racing), Roan Van De Moosdijk (Nestaan Husqvarna Factory Racing) #39, Jago Geerts #93 (Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team), Andrea Adamo #80 (Red Bull KTM Factory Racing) και Andrea Bonacorsi #132 (Hutten Metaal Yamaha Racing). Απογοητευτική ήταν η εκκίνηση του Liam Everts #72 (Red Bull Factory Racing), με τον Βέλγο να πέφτει στη δωδέκατη θέση. Η πρωτοπορία του Sacha Coenen δεν κράτησε για πολύ καθώς ο Laengenfelder με αποφασιστικό τρόπο κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση.

Μετά το τέλος του πρώτου γύρου είχαμε τον Laengenfelder στην πρώτη θέση με τα αδέρφια Sacha και Lucas Coenen να ακολουθούν. Εκπληκτικό ξεκίνημα είχε κάνει ο φετινός πρωταθλητής της EMX250 Bonacorsi καθώς είχε καταφέρει να βρίσκεται στην πέμπτη θέση πίσω από τον Geerts της Yamaha. Από την άλλη ο πρωταθλητής της φετινής MX2 Adamo βρισκόταν στην έκτη θέση με τον Ιταλό να μην πιέζει στους πρώτους γύρους του αγώνα.

Μπαίνοντας στον τέταρτο γύρο ο Laengenfelder είχε δημιουργήσει μια διαφορά 7 δευτερολέπτων από τον Sacha Coenen, με τους Geerts και Adamo να έχουν καταφέρει να προσπεράσουν το εμπόδιo του Lucas Coenen και να πλησιάζουν τον έτερο Coenen. Με τον Laengenfelder να κάνει βόλτα στην αγγλική πίστα, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στις μάχες για τις θέσεις 2 έως 4. Πρώτος στον χορό της αντεπίθεσης μπήκε ο Adamo με τον Ιταλό πρωταθλητή της MX2 να περνά πρώτα τον Geerts και στη συνέχεια να περνά και τον Coenen ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση.

Το παράδειγμα του Adamo μιμήθηκε και ο Geerts, με τον αναβάτη της Yamaha να προσπερνά τον Coenen στον δρόμο προς την τρίτη θέση. Ο αναβάτης της KTM Coenen μέσα σε μερικές στροφές είχε βρεθεί από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση, ενώ λίγο αργότερα θα έχανε ακόμη μια θέση καθώς ο Van De Moosdijk θα τον περνούσε στα φρένα της πρώτης στροφής. Ο Bonacorsi ο οποίος έκανε έναν μεστό αγώνα είχε καταφέρει να κρατηθεί στην έκτη θέση.

Στα τελευταία στάδια του αγώνα είδαμε τον Laengenfelder να χαλαρώνει αρκετά και τον Adamo να μειώνει τη διαφορά. Με μερικούς γύρους να απομένουν άραγε η διαφορά των 4 δευτερολέπτων ήταν αρκετή για τον Laengenfelder; Ο Γερμανός αναβάτης της GASGAS μας έδωσε άμεσα την απάντηση καθώς όπως φάνηκε ήλεγχε τον ρυθμό σημειώνοντας ακόμη μία νίκη την φετινή χρονιά. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Adamo, με τον Ιταλό να δείχνει σε όλους γιατί στέφθηκε πρωταθλητής τη φετινή χρονιά στην MX2. To βάθρο συμπλήρωσε ο Geerts με τον αναβάτη της Yamaha να μην μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των πρώτων. Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε τον Ram Qualifying Race ο Van De Moosdijk της Husqvarna, με τους Kay De Wolf #74 (Nestaan Husqvarna Factory Racing) και Bonacorsi να ολοκληρώνουν την προσπάθεια τους στην έκτη και έβδομη θέση αντίστοιχα. Στο πουθενά ο Liam Everts με τον Βέλγο να μην μπορεί να καταφέρει κάτι καλύτερο από την ένατη θέση.

MXGP

MXGP Ram Qualifying Race

Μετά το τέλος του κατατακτηρίου αγώνα της κατηγορίας MX2 σειρά είχε η μεγάλη κατηγορία MXGP. Μπορεί ο Jorge Prado #61 (Red Bull GASGAS Factory Racing) να κατέκτησε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στον προηγούμενο αγώνα ωστόσο ήθελε να αποδείξει σε όλους πως και στην Μεγάλη Βρετανία θα ήταν το φαβορί.

Αυτό το είδαμε με το καλημέρα, καθώς ο Ισπανός ξεκίνησε καλύτερα από όλους αρπάζοντας την πρωτοπορία από τον μεγάλο του αντίπαλο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς Romain Febvre #3 (Kawasaki Racing Team MXGP), πίσω από τους δύο αυτούς αναβάτες βρέθηκε ο νικητής του αγώνα της περσινής χρονιάς Tim Gajser #243 (Team HRC).

Ο Prado κατάφερε στο ξεκίνημα να πάρει μια διαφορά δύο δευτερολέπτων από τον Febvre με τον αναβάτη της Kawasaki να δείχνει πως ακολουθεί διαφορετική στρατηγική. Από την άλλη ο Gasjer της Honda ο οποίος βρισκόταν στην τρίτη θέση ακολουθούσε την γνωστή τακτική -ανεβάζω σταδιακά τον ρυθμό και κοιτάω τα λάθη των αντιπάλων μου-, με τον Σλοβένο να απέχει περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα από τους πρωτοπόρους. Στις πιο πίσω θέσεις οι Ruben Fernandez #70 (Team HRC) και Valentin Guillod #92 (Honda Team Ship To Cycle Honda SR Motoblouz) ήταν πολύ μακριά όσον αφορά τους χρόνους με τους δύο αναβάτες να χάνουν στους πρώτους γύρους πάνω από δέκα δευτερόλεπτα!

Με τους γύρους να περνούν ο πρωτοπόρος Prado κρατούσε τη διαφορά από τον Febvre στα 2,5 δευτερόλεπτα με τον Gajser να μην μπορεί να μείνει κοντά στους δύο πρώτους και να χάνει συνεχώς χρόνο. Στη μάχη της κορυφής ο Febvre προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο στο τελευταίο κομμάτι της πίστας καθώς εκεί η Kawasaki του είχε κάποιο πλεονέκτημα έναντι της GASGAS του Prado, παρολαυτά αυτό δεν μπορούσε να μετουσιωθεί σε κάτι το ουσιαστικό. Μπαίνοντας στον έκτο γύρο η μάχη για την νίκη ήταν μεταξύ των Prado και Febvre καθώς ο Gajser είχε χάσει έδαφος με τον Σλοβένο να κρατά με άνεση όμως την τρίτη θέση του βάθρου καθώς η διαφορά του από τον τέταρτο Fernandez έφτανε τα 21 δευτερόλεπτα εκείνη την στιγμή. Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στους δύο πρωτοπόρους καθώς ο Febvre είχε καταφέρει να μειώσει τη διαφορά στα 1,3 δευτερόλεπτα με τρεις γύρους να απομένουν.

Ο Prado προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αμυνθεί με τον Ισπανό να κερδίζει χρόνο στο πρώτο κομμάτι της πίστας και να χάνει χρόνο στο υπόλοιπο. Από την μεριά του ο Febvre πίεζε όσο μπορούσε ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς δεν ήταν σε απόσταση βολής. Μπαίνοντας στον τελευταίο γύρο ο Prado ήταν αποφασισμένος να πανηγυρίσει την ενδέκατη νίκη του σε Ram Qualifying Race τη φετινή χρονιά, για αυτό τον λόγο πίεσε όσο μπορούσε καταφέρνοντας να περάσει πρώτος την γραμμή του τερματισμού έχοντας διαφορά 2,3 δευτερόλεπτα από τον Febvre. Ο Γάλλος αναβάτης της Kawasaki έκανε ότι ήταν δυνατόν αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι καλύτερο από τη δεύτερη θέση, το τρίτο σκαλί του βάθρου συμπλήρωσε ο Gasjer ο οποίος στο τέλος του αγώνα περισσότερο έκανε βόλτα παρά οδηγούσε γρήγορα. Στην τέταρτη θέση έχοντας διαφορά 28 δευτερόλεπτα από τον Prado τερμάτισε ο Fernandez της Honda με τον Guillod της Honda να συμπληρώνει την πεντάδα.

Η αγωνιστική δράση στο MXGP της Μεγάλης Βρετανίας συνεχίζεται αύριο με τους κυρίως αγώνες των κατηγοριών MXGP και ΜΧ2 καθώς και με τους αγώνες των EMX125 και EMX250.

Ετικέτες

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Λόγω έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας
motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/4/2024

Το Σωματείο Α.Μ.Ο.Ε. με επιστολή του προς την Α.ΜΟΤ.Ο.Ε. έκανε γνωστό πως δεν δύναται να διοργανώσει τον τέταρτο αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross 2024 ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στη 1 και 2 Ιουνίου καθώς υπάρχει έλλειψη των απαραίτητων εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας!

Η επιστολή του Σωματείου Α.Μ.Ο.Ε. αναφέρει:

“Το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, οφείλεται καθαρά και μόνο, στην καθυστέρηση επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την πλευρά του Δήμου Εορδαίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε., καθυστέρηση που έγκειται στην απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας και ειδικότερα στην έκταση των εγκαταστάσεων της πίστας.

Γνωρίζοντας την προσφορά και την αγάπη του Σωματείου προς το άθλημα, από την ίδρυση του -2009- έως και σήμερα, και τις προσπάθειες που κάνει για την ανάδειξη του αθλήματος τόσο στην περιοχή μας όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο, είμαστε στην δυσάρεστη θέση να μην μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην διοργάνωση του συγκεκριμένου αγώνα για το έτος 2024 εξαιτίας της έλλειψης των εγγράφων που απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας της πίστας. Ο αγώνας Scramble μπορεί να διεξαχθεί κανονικά”.

Μένει να δούμε αν το αγωνιστικό καλεντάρι του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Motocross φέτος θα έχει έναν αγώνα λιγότερο ή αν η Ομοσπονδία προχωρήσει σε αντικατάσταση του αγώνα της Πτολεμαΐδας.

motomag Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross – Ακυρώνεται ο αγώνας της Πτολεμαΐδας λόγω αδειοδότησης της πίστας

Ετικέτες