EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 - Στην παραγωγή με 100 hp, 200 χλμ/ώρα τελικής, 300 χλμ. αυτονομίας και φόρτιση 0-80% σε 30 λεπτά!

Αδιανόητα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά, που αν ισχύουν θα μιλάμε για πραγματικά επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση
motomagEICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

15/11/2023

Η HORWIN, που μας συστήθηκε στην Ελλάδα το 2023 μέσω του αποκλειστικού αντιπροσώπου της Ι.Δ. ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ Α.Ε.Σ.Ε., παρουσίασε στην EICMA 2023 το SENMENTI 0, με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά να εντυπωσιάζουν σε βαθμό που γεννά τη δυσπιστία...

Το είχαμε δει στην EICMA 2022 ως πρωτότυπο, όπου εντυπωσίασε με τα εξωπραγματικά τεχνικά του χαρακτηριστικά, αλλά και την εμφάνισή του που έμοιαζε να μην χρειάζεται και πολλά για να βγει στην παραγωγή. Στη φετινή EICMA 2023 η HORWIN όχι μόνο δεν έβαλε φρένο στις δηλώσεις της, αλλά παρουσίασε το εξωγήινο SENMENTI 0, ανακοινώνοντας πως θα το βγάλει σε περιορισμένη παραγωγή το 2024!

EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!

Το νέο ηλεκτρικό σκούτερ αποτελεί το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon, όπως το ονομάζει η HORWIN, με συνιδρυτή τον Ολλανδό Arjan van der Boom, ιδρυτή της Ironwood Custom Motorcycles, γνωστό για τις custom και vintage δημιουργίες του. Το πρόγραμμα αυτό, όπως μας ενημερώνει η εταιρεία, δημιουργήθηκε με σκοπό να συγκεντρώσει όλους τους Ευρωπαίους αναβάτες ηλεκτρικών δικύκλων και καινοτόμων στον τομέα της κινητικότητας, με τους σχεδιαστές και μηχανολόγους της HORWIN. Σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η έρευνα, εξέλιξη και δοκιμή πρωτοποριακών μοντέλων.

Στις δραστηριότητές του Project Horizon περιλαμβάνεται η επιμέλεια και η υποστήριξη της αναδυόμενης νέας τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης, όπως για παράδειγμα με τη δημιουργία δημόσιων εγκαταστάσεων φόρτισης. Ακόμη στο πεδίο δράσης της είναι η ανάληψη διοργάνωσης εκδηλώσεων για προϊόντα που απευθύνονται στη μικροκινητικότητα, η Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων και η συνεργασία για τον σχεδιασμό και την δοκιμή πρωτότυπων κατασκευών. Τέλος, τα μέλη του Project Horizon θα έχουν πρώτα πρόσβαση σε μοντέλα παραγωγής και περιορισμένες εκδόσεις.

EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υψηλής απόδοσης ηλεκτρικού σκούτερ SENMENTI 0, είναι άκρως εντυπωσιακά. Ο υγρόψυκτος ηλεκτροκινητήρας έχει μέγιστη ισχύ 74kW (ή αλλιώς… 100 ίππους) και τερατώδη ροπή… 91,16 χιλιογραμμόμετρων! Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο κέντρο του σκούτερ, με την τελική μετάδοση να γίνεται με ιμάντα.

Η τελική φτάνει τα 200 χ.α.ω. με τα 0-100 χ.α.ω να έρχονται, σύμφωνα με τη HORWIN σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα, ενώ η αυτονομία που ανακοινώνεται φτάνει τα… 300 χιλιόμετρα! Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι δηλώσεις της εταιρείας για της φόρτισης, καθώς για να φτάσει από το 0% στο 80% η μπαταρία των 16,9kWh χρειάζεται μόλις 30 λεπτά.

Το ονομαστικό βάρος φτάνει τα 230 κιλά, με το ύψος της σέλας να παραμένει σε λογικά πλαίσια στα 795 χιλιοστά, ενώ διαθέτει και ρυθμιζόμενο σε θέση μαξιλαράκι μέσης για τον αναβάτη. Το μεταξόνιο είναι αρκετά μακρύ στα 1.500 mm, με έμφαση στην σταθερότητα.

EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!

Οι αναρτήσεις έρχονται από την KYB με ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλιοστών μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω. Στα φρένα βρίσκουμε δύο δίσκους μπροστά με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, οι οποίες καλύπτονται από πλαστικά που από μακριά σε μπερδεύουν ότι πρόκειται για σύστημα hub-steering. Πίσω, ένας δίσκος συνεργάζεται με δαγκάνα δύο εμβόλων, ενώ το ABS Bosch 10 ανήκει στον βασικό εξοπλισμό. Οι ζάντες είναι 16 και 14 ιντσών με ελαστικά διαστάσεων 120/80-16 και 160/60-14 μπροστά και πίσω, αντίστοιχα.

Ο βασικός εξοπλισμός του περιορισμένης παραγωγής SENMENTI 0 είναι ιδιαίτερα πλούσιος. Παίρνουμε ανάσα και ξεκινάμε: έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών που υποστηρίζει και λειτουργία CarPlay, ασύρματος φορτιστής, θύρα ταχείας φόρτισης USB, ηλεκτρικομαγνητικό κλείδωμα τιμονιού και άνοιγμα σέλας, θερμαινόμενα grip και σέλα, τέσσερα Riding Modes (Standard, Sport, Rain, Custom), keyless κεντρικός διακόπτης, σύστημα μέτρησης πίεσης ελαστικών TPMS, δυνατότητα κλειδώματος/ξεκλειδώματος μέσω NFC, Bluetooth και της εφαρμογής, και τέλος 30 αισθητήρες και κάμερες για να λαμβάνουν όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Ελπίζουμε να μην ξεχάσαμε κάτι…

EICMA 2023: HORWIN SENMENTI 0 – Το πρώτο δημιούργημα του Project Horizon με εξωπραγματικά χαρακτηριστικά!

Δίπλα στο SENMENTI 0, που θα βγει στην παραγωγή, βρέθηκαν δύο ακόμα concept που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Το SENMENTI X με αντισυμβατικό hub-steering μπροστινό σύστημα που είχαμε δει και πέρυσι στην EICMA 2022, αλλά και το εντελώς νέο SENMENTI 11 επίσης με σύστημα hub-steering που εντυπωσιάζει με το ιδιαίτερο πίσω ελαστικό του που είναι χωρισμένο στα δύο. Σύμφωνα με τη Horwin, το SENMENTI 0 αναμένεται στην παραγωγή το 2024, και είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε αν όντως τα εξωπραγματικά χαρακτηριστικά του ισχύουν. ΑΝ ισχύουν, τότε το SENMENTI 0 θα είναι πραγματικά NEXT LEVEL e-scooter, φέρνοντας νέα δεδομένα στην κατηγορία!

Ετικέτες

Harley-Davidson Pan America 350 - Crossover entry-level μοντέλο

Με βάση το X350, παραμένει άγνωστο ακόμα αν θα το δούμε και Ευρώπη
Harley-Davidson X350RA
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/12/2023

Το ιαπωνικό περιοδικό Young Machine ανακάλυψε στο εγχειρίδιο χρήσης του Harley-Davidson X350 μια επερχόμενη νέα μικρή μοτοσυκλέτα της Harley-Davidson, με τα αρχικά X350RA, ενώ όπως φαίνεται πρόκειται για ένα επερχόμενο Pan America 350, που με τροχούς 17 ιντσών θα κάνει είσοδο στην κατηγορία των μικρών Crossover.

Η Harley-Davidson λάνσαρε φέτος στην Κίνα το naked μοντέλο X350, που βασίζεται στις μικρές μοτοσυκλέτες της QJ Motor. Η μοτοσυκλέτα κατόπιν εξήχθη στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και άλλες αγορές, αποτελώντας την πιο προσιτή entry-level επιλογή για τους φαν της Harley-Davidson,

Πρόσφατα, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης της X350 στην Ιαπωνία κρύβει ένα ακόμα, επερχόμενο, μοντέλο, που όπως φαίνεται ίσως είναι ένα μικρό Pan America με Crossover στιλ.

Harley-Davidson X350RA

Όπως συμβαίνει με εγχειρίδια που έχουν φτιαχτεί για δύο ή τρία μοντέλα που χρησιμοποιούν την ίδια βάση, έτσι κι εδώ, δίπλα στο X350 βλέπουμε να γίνεται αναφορά και σε ένα X350RA, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Harley-Davidson X350RA

Στο manual βλέπουμε πως τα δυο μοντέλα έχουν αρκετές διαφορές, με τη μέγιστη ιπποδύναμη του X350RA να εμφανίζεται αρκετά μειωμένη, από τους 36 hp / 9.000 rpm σε 23 hp / 7.000 rpm, με αντίστοιχη μείωση ροπής από 3,16 kgm / 7.000 rpm στα 2,9 kgm / 5.000 rpm -βλέπουμε πως έχει αλλάξει εντελώς η απόδοση, με έμφαση στη χαμηλόστροφη και πιο ροπάτη απόδοση.

Harley-Davidson X350RA

Επιπλέον, στα 200 ανακοινώισμα κιλά βάρους, η X350RA ζυγίζει 8 kg περισσότερα από την X350 (βλ. τοποθέτηση φαίρινγκ, όπως στη μεγαλύτερη Pan America), και έχει ελαστικά διαφορετικών διαστάσεων από 120/70-ZR17 και 160/60-ZR17 σε 110/70-17 και 150/60-17, με τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης να είναι τα PIRELLI ANGEL GT.

Harley-Davidson X350RA

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με το μυστηριώδες X350RA, και περιμένουμε να δούμε αν όντως θα αφορά μια μικρή Pan America, και τέλος αν μετά την έλευση του στην κινέζικη αγορά το δούμε να εξάγεται και σε άλλες αγορές, όπως σε αυτή της Ευρώπης.