Honda V3 με ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή - Δοκιμάζεται στον δρόμο!

Την οδήγησε ο Γενικός Διευθυντής του κλάδου μοτοσυκλέτας της Honda
Honda V3 CG
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/1/2025

Στις 28 Ιανουαρίου, η Honda προέβη σε ενημέρωση τύπου για το παρόν και το μέλλον του κλάδου δικύκλου της εταιρείας, εκεί όπου μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής κ. Minoru Kato ανακοίνωσε πως “έχουμε ήδη οδηγήσει το V3 με τον ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή, που παρουσιάσαμε στην EICMA, σε πρωτότυπη μορφή!”

Έτσι έγινε γνωστό για πρώτη φορά πως υπάρχει πρωτότυπο μοντέλο του V3 που οδηγείται και εξελίσσεται στον δρόμο, ενώ είναι ξεκάθαρο από την EICMA κιόλας, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε ο νέος V3 πως η μοτοσυκλέτα θα βγει στην παραγωγή.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο κ. Daiki Mihara, Γενικός Διευθυντής των ηλεκτρικών δικύκλων της Honda, καθώς κύριο θέμα ήταν το μέλλον της ηλεκτροκίνησης της εταιρείας, που εξελίσσεται ταχύτατα σύμφωνα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις -θα επεκταθούμε στο θέμα σε επόμενο άρθρο-, με τον θερμικό κινητήρα να παραμένει σημαντικός στα πλάνα της εταιρείας.

Honda V3

Αναφερόμενος στο V3 με τον ηλεκτρικό συμπιεστή, ο κ. Kato δήλωσε πως “για εμάς αυτή είναι μια νέα πρόκληση στον τομέα των κινητήρων εσωτερικής καύσης (σσ. η Honda έχει παρελθόν στους τρεις κυλίνδρους με το NS400F, αν και σε δίχρονη, ατμοσφαιρική μορφή), και στόχος μας είναι η αυξημένη διασκέδαση στην οδήγηση μοτοσυκλέτας, και στη χαρά της ιδιοκτησίας της. Όχι μόνο προσφέρει εντυπωσιακές οδικές επιδόσεις, αλλά παράλληλα είναι φιλικός στο περιβάλλον όσον αφορά στην κατανάλωση και στις εκπομπές ρύπων. Θα συνεχίσουμε την εξέλιξη προς τη μαζική παραγωγή, κι έτσι σας προσκαλούμε να το περιμένετε.”

Διαβάζοντας “between the lines” της παραπάνω δήλωσης, ο ιαπωνικός ειδικός τύπος γράφει πως η γλώσσα του κ. Kato υποδηλώνει πως η μοτοσυκλέτα με τον V3 θα είναι επιπέδου ναυαρχίδας, αλλά σε σχετικά λογική τιμή.

Minoru Kato

Όταν εκπρόσωποι του τύπου ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες από τον κ. Kato για το V3, εκείνος δήλωσε τα εξής: “οδήγησα προσωπικά την πρωτότυπη μοτοσυκλέτα στο Kumamoto δυο εβδομάδες πριν. Είναι τέλεια! Περιμένετε και θα δείτε. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω για την ώρα τον κυβισμό, αλλά με έναν τέτοιο κινητήρα μικρών διαστάσεων και με τις μικρές διαστάσεις της ίδιας της μοτοσυκλέτας, μιλάμε για πολύ μικρό βάρος, αλλά με τον ηλεκτρικά ελεγχόμενο υπερσυμπιεστή να λειτουργεί σε όλη την κλίμακα στροφών, είναι πολύ δυνατή. Είναι ακόμα σε πρωτότυπη μορφή, αλλά θα συνεχίσουμε ταχύτατα την εξέλιξη.”

Honda V3

Περιμένουμε δηλώσεις και φωτογραφίες από τα επόμενα στάδια της εξέλιξης, ενώ μια τόσο ιδιαίτερη διάταξη κινητήρα κάνει το V3 με τον ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή δύσκολη στην κατηγοριοποίηση αλλά και στην είσοδο μιας ανάλογης μοτοσυκλέτας σε κάποια μορφή αγώνα, με τον ιαπωνικό τύπο να αναφέρει πως η Honda θα μπορούσε να αγωνιστεί με τη μοτοσυκλέτα στην πειραματική κατηγορία Experimental (EXP) στις 8 ώρες της Suzuka!

Ετικέτες

Jawa JD750: Νέα δικύλινδρη γκάμα με τέσσερα μοντέλα

Σύμπραξη της Τσέχικης Jawa με την Κινέζικη Jedi Motors για μια τετράδα δικύλινδρων 750 – Και στο βάθος χιλιάρια!
Jawa 730 Twin
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

2/2/2026

Η Jawa αποκάλυψε στην Τσεχία μια νέα γκάμα δικύλινδρων μοτοσυκλετών που έχουν κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Κινέζικη Jedi Motors, με τρία μοντέλα JD750: Retro, Touring και Racing. Πρόκειται για μια σειρά μοντέλων που δεν έχει φτάσει ακόμη στις αγορές, παρόλα αυτά μόλις απέκτησε κι ένα τέταρτο μέλος ονόματι 730 Twin.

Στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε πως μιλάμε για τη Jawa Moto s.r.o., την αυθεντική εταιρεία που είχε ιδρύσει το 1929 στην Πράγα ο František Janeček και όχι αυτή που συστάθηκε πριν μερικά χρόνια στην Ινδία από την Classic Legends της Mahidra&Mahindra με άδεια της Τσέχικης εταιρείας που δραστηριοποιείται ανεξάρτητα.

Jawa JD750

Η οικογένεια των JD750 βασίζεται στον δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα της Jedi με χωρητικότητα 730 cc, μέγιστη ισχύ 74 hp, ονομαστική τελική ταχύτητα 185 km/h και αρχικά παρουσιάστηκε με τρία μέλη. Το JD750 Retro είναι το γυμνό μοντέλο της φαμίλιας και το πρώτο που αναμένεται στην αγορά, δίπλα στο Touring που δανείζεται αρκετά από τη σχεδίαση του BMW R1300RT, ενώ το τρίτο μοντέλο είναι το Racing.

Η νέα προσθήκη στην οικογένεια παραδόξως δεν κρατά το JD750 όνομα, αλλά δηλώνει 730 Twin και δείχνει και πιο ρετρό από το … Retro μοντέλο.

Jawa 730 Twin

Η Jawa μας λέει πως όλη η σειρά έχει σχεδιαστεί από τον Ιταλικό οίκο Marabese και οι κινητήρες τους έχουν περάσει από τη φροντίδα της Ελβετικής Suter Racing για την προσαρμογή στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα αφορούν στα πρώτα τρία μοντέλα, είναι κατά βάση κοινά και πατούν πάνω σε υπάρχοντα μοντέλα της Jedi Motors ως πωλούνται στην Κίνα – και κάποια εξ αυτών κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκές αγορές με το λογότυπο της Mash Motors. Οι διαφορές τους έγκεινται κυρίως στη σχεδίαση και τον εξοπλισμό, καθώς και στις επιδράσεις αυτών στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Jawa JD750 Retro

Τα δύο γυμνά μοντέλα δηλώνουν 213 κιλά στεγνό βάρος και ρεζερβουάρ 18 λίτρων, ενώ το Racing ανεβάζει την ένδειξη της ζυγαριάς στα 217 στεγνά κιλά και κουβαλά μικρότερο δοχείο καυσίμου 14 λίτρων.

Αναμενόμενα το Touring είναι αυτό που σπάει τη ζυγαριά στα 275 στεγνά κιλά, στα οποία θα προστεθούν και 24 λίτρα καυσίμου.

Κοινός τόπος στην πρώτη τριάδα των JD750 είναι το αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, καθώς και η χρήση επώνυμων περιφερειακών, όπως τα φρένα της Brembo και οι αναρτήσεις της ΚΥΒ, ωστόσο με το 730 Twin η Jawa μας δείχνει μια νέα αρχιτεκτονική με ατσάλινο πλαίσιο.

Jawa JD750

Προς το παρόν το μέλλον των νέων δικύλινδρων Jawa δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς δεν είναι γνωστό το πλάνο παραγωγής και εμπορικής διάθεσής τους. Αν μη τι άλλο όμως, μας δείχνουν την πρόθεση των Τσέχων να αναπτύξουν ξανά τη γκάμα τους και μάλιστα με μεγαλεπίβολα σχέδια.

Η Jawa δηλώνει πως θα παρουσιάσει αναλυτικά το νέο 730 Twin στην έκθεση Motosalon στην πόλη Brno τον ερχόμενο Μάρτιο, όπου και θα μας αποκαλύψει ένα ακόμη μελλοντικό της βήμα: το 1000 Twin.

Ετικέτες