KTM EXC 2025 – Το 125 XC W επιστρέφει, μετά από μία δεκαετία!

Αναβαθμίσεις στα σημεία και νέος χρωματισμός για όλα τα enduro μοντέλα
motomagKTM EXC 2025 – Το 125 XC W επιστρέφει, μετά από μία δεκαετία!
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

21/6/2024

Η KTM παρουσίασε τη δίχρονη enduro γκάμα της για το 2025, η οποία αφήνει πίσω τις επιρροές από την δεκαετία του ’90 στην εμφάνιση, ενώ σχεδόν μία δεκαετία αργότερα βλέπουμε να επιστρέφει το αγωνιστικών προδιαγραφών XC W 125, δίνοντας νέα πνοή στα μικρά κυβικά.

Μετρώντας πάνω από τρεις δεκαετίες στα κορυφαία Παγκόσμια Πρωταθλήματα Enduro, η εταιρεία από το Mattighofen της Αυστρίας δεν θέλησε να βάλει βαθιά το νυστέρι της αλλαγής στα EXC, ακολουθώντας το ρητό που θέλει να μην αλλάζεις μία επιτυχημένη συνταγή. Ήδη η γκάμα του 2024 είχε δεχτεί εκτεταμένες αλλαγές που έφταναν μέχρι και το 95%, με το ανανεωμένο πλαίσιο, τις αναρτήσεις με τεχνολογία κλειστού φυσιγγίου και τα πλαστικά να παραμένουν χωρίς ουσιαστικές αλλαγές. Εμείς βρεθήκαμε στην περίκλειστη νοτιοαφρικανική χώρα, Λεσότο, για να τα οδηγήσουμε και να σας μεταφέρουμε από πρώτο χέρι τις σημαντικές αλλαγές στο τ.644.

KTM EXC 2025 – Το 125 XC W επιστρέφει, μετά από μία δεκαετία!

Αυτό που προσέχεις μόλις δεις τα νέα EXC είναι η “πορτοκαλί” τους εμφάνιση. Πλέον, οι μοβ λεπτομέρειες που είχαμε δει πέρυσι, εμπνευσμένες από την δεκαετία του ’90 και την τότε αγωνιστική εμφάνιση της KTM, έχουν αντικατασταθεί από ασημένια-γκρι γραφικά, με το μαύρο πλαίσιο να ολοκληρώνει την αντίθεση με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί των Αυστριακών, που κοσμεί τα πλαστικά. Ίδιο χρώμα έχει και η σέλα, με το αντιολισθητικό κάλυμμα να ενισχύεται επιπλέον λωρίδες που δημιουργούν μία ξεχωριστή υφή, ίδια με αυτή που συναντάμε στα προστατευτικά του πλαισίου, το κάλυμμα του ρεζερβουάρ, αλλά και το μαξιλαράκι στο τιμόνι.

Η συμπεριφορά του πίσω τμήματος έχει δεχτεί επίσης βελτιώσεις, χάρη στις νέες ρυθμίσεις του μονού αμορτισέρ WP XPLOR PDS. Στόχος τους είναι η καλύτερη εξισορρόπηση της πίεσης και η αποφυγή δημιουργίας φυσαλλίδων στο λάδι (cavitation). Το ψαλίδι έχει επίσης λάβει αναβάθμιση, με νέα μονάδα  ειδικά κατεργασμένη για αυξημένη αντοχή του οδηγού αλυσίδας.

Αλλαγές έχουμε και μπροστά, με νέα και αναβαθμισμένες βάσεις για το ρεζερβουάρ, που το κρατάνε πλέον πιο σταθερά στην θέση του, ενώ παράλληλα προστατεύουν το πλαίσιο από την τριβή των ποδιών του αναβάτη με τη μοτοσυκλέτα. Στο τιμόνι, έχουμε ένα νέο διακόπτη on/off, ο οποίος έρχεται αυτούσιος από την γκάμα των SX.

KTM EXC 2025 – Το 125 XC W επιστρέφει, μετά από μία δεκαετία!

Το πιο σημαντικό νέο, ωστόσο, για το 2025  έχει να κάνει με την επιστροφή στην enduro γκάμα της KTM, ενός ξεχωριστού μοντέλου στα 125 κυβικά. Μετά από μία σχεδόν δεκαετία εκτός, καθώς τελευταία φορά που το είδαμε στην Ευρώπη ως νέο μοντέλο ήταν το 2016, το 125 XC-W επιστρέφει κοιτάζοντας απευθείας στην κορυφή της κατηγορίας Junior Enduro 125 κυβικών.

Το 125 XC-W έχει σχεδιαστεί ειδικά για αγωνιστική χρήση, ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα δίχρονα μοντέλα της KTM, με διάφορα ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Ο κινητήρας του έρχεται από το 125 SX, ενσωματώνοντας όμως μετάδοση και πηνία από το 150 EXC, ρυθμισμένα κατάλληλα για χρήση Enduro. Σε αντίθεση με άλλα μοντέλα στην δίχρονη γκάμα της KTM, το 125 XC-W δεν περιλαμβάνει ένα επιπλέον δοχείο λαδιού μεταξύ του ρεζερβουάρ και της κεφαλής του τιμονιού. Αυτό σημαίνει ότι είναι το μοναδικό μοντέλο που απαιτεί πρόμιξη από τον αναβάτη, αυτή την στιγμή στην πορτοκαλί γκάμα! Επιπλέον εξοπλίζεται με ένα κουμπί για την αλλαγή χαρτογραφήσεων. Όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματά του είναι ακριβώς ίδια με την υπόλοιπη EXC γκάμα της KTM.

KTM EXC 2025 – Το 125 XC W επιστρέφει, μετά από μία δεκαετία!

Όλα τα μοντέλα κρατούν το πλαίσιο που είδαμε πέρυσι, με τις σωληνώσεις του να έχουν δεχτεί ειδική επεξεργασία “υδροδιαμόρφωσης”, ενώ έχει κοπεί με laser και συγκολληθεί από ρομπότ για μέγιστη ακρίβεια. Χαρακτηρίζεται από τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά στρέψης τους, την αναβαθμισμένη πληροφόρηση του αναβάτη και την σταθερότητα στην ευθεία. Μπροστά, συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 48 χιλιοστών WP XACT κλειστού φυσιγγίου, ενώ για πίσω τις αποσβέσεις αναλαμβάνει το μονό αμορτισέρ WP XPLORE PDS.

Η δίχρονη γκάμα των EXC αποτελείται για τα 2025 από 4 μοντέλα, τα 125 XC-W, 150 EXC, 250 EXC και 300 EXC. Τα τετράχρονα παραμένουν ως είχαν, με τα 250 EXC-F, 350 EXC-F, 450 EXC-F  και 500 EXC-F να συμπληρώνουν μία ολοκληρωμένη πορτοκαλί γκάμα.

KTM EXC 2025 – Το 125 XC W επιστρέφει, μετά από μία δεκαετία!

Στα πρότυπα που μας έχει συνηθίσει η KTM, πλάι στην Enduro γκάμα της για την νέα χρονιά βρίσκουμε και τις σειρές ρουχισμού KTM PowerWear και προαιρετικού εξοπλισμού KTM PowerParts, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τους χρωματισμούς των νέων μοντέλων. Ο κατάλογος των PowerWear και PowerParts απευθύνεται, τόσο σε χομπίστες αναβάτες, όσο και επαγγελματίες αναβάτες, έχοντας ως στόχο να ικανοποιήσει τους πάντες.