Γράφτηκε από: 
τον Πάνο Καραβοκύρη

Παρουσιάστηκε το νέο Yamaha MT-03 [video]

Η σκοτεινή αστραπή

Την περασμένη χρονιά, η Yamaha παρουσίασε την ανανεωμένη έκδοσης της R3 και τώρα, έναν χρόνο αργότερα οι αλλαγές που έκανε στη supersport μοτοσυκλέτα της περνούν και στο MT-03, τη γυμνή έκδοση της οικογένειας που χρησιμοποιεί τον δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα των 321cc.

Οι αλλαγές είναι τόσο ουσιαστικές όσο και αισθητικές. Συγκεκριμένα, ο κινητήρας έχει βελτιωθεί με μπιέλες που έχουν μεγαλύτερη αντοχή, ελαφρύτερα έμβολα, ενώ αποβάλλει και αποτελεσματικότερα τη θερμοκρασία, που επιτυγχάνεται από τον τρόπο χύτευσης των κυλίνδρων με τη μέθοδο DiASil (Die-cast Aluminium Cylinder). Έτσι, επιτυγχάνεται 60% καλύτερη ψύξη συγκριτικά με αυτή που είχε ο κινητήρας της προηγούμενης γενιάς. Μια ανανέωση που ήταν απαραίτητη να γίνει, αφού όσο ποιοτικότερα λειτουργεί ο κινητήρας τόσο λιγότερο ρυπαίνει το περιβάλλον, όπως ορίζουν οι επικείμενες προδιαγραφές Euro5, που θα είναι σε ισχύ για τις μοτοσυκλέτες που θα κυκλοφορήσουν απ’ το νέο έτος. Τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου ΜΤ-03 μπορείτε να τα βρείτε εδώ, μιας και οι μοναδικές διαφορές μεταξύ της R3 και της γυμνής έκδοσης εντοπίζονται στο ύψος (είναι μικρότερο κατά 70mm στο ΜΤ-03) και αντίστοιχα στο πλάτος (ομοίως μικρότερο κατά 30mm).

Η πιο ηχηρή ανανέωση που δέχτηκε το νέο ΜΤ-03 είναι στην εμφάνιση που είναι ίδια με αυτή του ΜΤ-155 και του ανανεωμένου ΜΤ-125 με το χαρακτηριστικό μούτρο που αποτελείται από τρία φωτιστικά σώματα: έναν κεντρικό προβολέα και δυο μικρότερους στο ρόλο των DRL (LED φώτα ημέρας). Παρότι το μούτρο το διαφοροποιεί απ’ τα μεγαλύτερα μοντέλα της οικογένειας, το ΜΤ-03 έχει πλέον τις διακοσμητικές εισαγωγές αέρα που διέθετε η πρώτη γενιά του ΜΤ-09 που παρουσιάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια. Επίσης, το συμβατικό πιρούνι έχει καταργηθεί και πλέον χρησιμοποιείται το ανεστραμμένο της R3, που προσδίδει περισσότερο κύρος στην εμφάνιση της γυμνής έκδοσης. Το ΜΤ-03 θα είναι διαθέσιμο σε τρεις χρωματισμούς: Ice Fluo, Midnight Black και Icon Blue και θα βρίσκεται στα καταστήματα κοντά στο τέλος της φετινής χρονιάς. Η σκοτεινή πλευρά της Ιαπωνίας –το σλόγκαν που είναι συνυφασμένο με την οικογένεια των ΜΤ, παρότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο VΜΑΧ 1800- έχει ανανεωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια -όχι μόνο ουσιαστικά αλλά και σχεδιαστικά- και το μόνο που μένει να δούμε είναι την ανανέωση του ΜΤ-10.

Tags: